wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jabłek 0,5 kg śliwek skórka z 1 cytryny 1 laska wanilii 1 gwiazdka anyżu 1 litr spirytusu 60% 0,2 kg cukru 0,2 litra wody Cukier rozpuszczamy w wodzie (żeby było szybciej można wodę nieco podgrzać). Jabłka kroimy na kawałki, śliwki pozbawiamy pestek i razem z całą
Marder&Marder Manufacturezmieniłam, zamiast żelatyny użyłam galaretki cytrynowej i dodałam ciut mniej cynamonu. Dzięki temu deser delikatnie pachnie cynamonem i orzeźwiającą cytryną. Jest doskonały, rozpływa się w ustach, idealny z filiżanką kawy. Polecam :) 1,5 kg jabłek 1/2 szkl wody 1/2 szkl cukru 2 galaretki cytrynowe 1 łyżeczka cynamonu 200g okrągłych biszkoptów Dekoracja: 200ml śmietany kremówki łyżka cukru pudru śmietan-fix kilka
Smakołyki Asikoktajlowych łyżeczka kaparów na sos: 2 posiekane ząbki czosnku, łyżeczka musztardy dijońskiej, 3 łyżki octu winnego, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, 8 łyżek oliwy Przygotowanie sałatki nicejskiej: Ziemniaczki gotuj w osolonej wodzie przez 10-12 minut. Następnie dodaj do nich zieloną fasolkę i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Odcedź i przepłucz ziemną wodą
Chilli Czosnek i Oliwaosuszyć na sitku. Truskawki przekroić na 4 części i rozgnieść widelcem, dodać 3 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany, sok z cytryny i wszystko wymieszać. Ilość cukru dostosować do kwaśności truskawek i swego smaku. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Szybko włożyć z powrotem do jeszcze ciepłego garnka, dodać masło i mieszać do czasu jego roztopienia, następnie dodać przygotowany
Kuchcik gotujemłodej kapusty 2 cebule pęczek koperku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru sól pieprz sok z cytryny, ew. kwasek cytrynowy olej do smażenia Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy. Wkładamy ją do garnka i zalewamy szklanką wody. Garnek przykrywamy i gotujemy kapustę przez około 30 minut. W międzyczasie cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy
Kulinarne przygody Gatityskóry, podzielić na cząstki i dokładnie obrać z białych błonek. Tak przygotowane mandarynki umieścić w garnku, dodać cukier sok z cytryny i gotować na małym ogniu do czasu aż nadmiar płynu odparuje. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 15 minut. Do ciepłych mandarynek dodać namoczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Żelatyna powinna się rozpuścić, ale nie zagotować
zadanie-gotowanieSkładniki na buraczki zasmażane: Około 5 średnich buraków 2 łyżki mąki łyżka masła łyżka soku z cytryny, lub łyżeczka octu łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku Przygotowanie buraczków: Buraki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i obieramy. Obrane ścieramy na tarce o dużych, lub małych oczkach. W głębokiej patelni robimy zasmażkę – roztapiamy masło, wsypujemy
NiePieprz.plcukru kryształu - 4 łyżki mąki pszennej - 1 i 1/2 łyżki budyniu waniliowego - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii - skórka otarta z całej cytryny - szczypta soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cytrynowa pianka: - 2 opakowania śnieżki - 1/2 litra mleka - 350 ml wody - 2 galaretki cytrynowe Galaretka cytrynowa: - 2 galaretki cytrynowe - 700 ml wrzątku Wierzchnia warstwa śmietankowa: - 1/2 litra śmietanki
Apetyczna babeczkadalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 3 duże cytryny 300 g kawy ziarnistej 30 goździków 300 g cukru 0,25 litra spirytusu 95% 0,5 litra wody suszona skórka z połowy pomarańczy Sprawa jest naprawdę banalna. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier. Resztę składników przelewamy/przekładamy do słoja
Marder&Marder Manufacturemajonez z serka wiejskiego , które również warto wypróbować. Składniki: - 220ml mleka sojowego - 125ml oleju rzepakowego - 100g nerkowców - sok z całej cytryny - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka bulionu ( koncentratu bulionu warzywnego lub naturalnej vegety) - sól, pieprz Orzechy moczymy w wodzie przez całą noc, bądź zalewamy je wrzątkiem na 30 minut. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy
Be Fit Be Strongposypania Dip czosnkowy: * jogurt natulany- 2 czubate łyżki * majonez- 1 łyżka * czosnek- 1 ząbek * sok z cytryny- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku Zapiekanka: Cukinię pokroić w średniej wielkości kostkę, posypać solą i odstawić na 10 minut. W międzyczasie zagotować wodę z solą, obrać ziemniaki, pokroić w kostkę (wielkość taka sama jak przy cukinii) i gotować 5 minut. Odlać wodę(...)Piec 30 minut, a następnie odkryć, posypać serem i zapiekać jeszcze 10 minut. Posypać szczypiorkiem. Podawać z dipem. Dip czosnkowy: Jogurt wymieszać z majonezem, dodać sprasowany czosnek, sok z cytryny, a na koniec doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaSKŁADNIKI: 1 średnia główka modrej kapusty 1-2 szalotki 1/2 szkl. soku jabłkowego 1 łyżka octu sok z około 1/2 cytryny sól, pieprz do smaku masło lub smalec WYKONANIE: kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka z małą ilością wody i łyżką octu(aby się nie rozgotowała), na maśle lub smalcu smażymy drobno posiekaną szalotkę, szklimy, kapustę odcedzamy, dodajemy cebulę
Kuchnia Beatyorzechów włoskich 100 ml brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła 200 g smalcu ½ łyżeczki soli 12 łyżek zimnej wody Wykonanie: Przygotować nadzienie: Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać. Wszystkie
Mama Gotujeżurawiny ½ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki posieknaych orzechów włoskich Bakalland Składniki na ciasto: 160 g masła, schłodzonego i pojonego w kostkę 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 3/4 łyżeczki soli 6 łyżek zimnej wody Składniki na karmel: 1/2 szklanki cukru(...)masło, mąkę, proszek do pieczenia, sól, do utworzenia się grudek. Następnie miksując wlewaj powoli wodę i miksuj do utworzenia się jednolitego ciasta. Zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. W celu przygotowania nadzienia, w większej misce wymieszaj jabłka z sokiem z cytryny, a następnie dodaj żurawinę, cukier, mąkę i sól. Gdy ciasto jest już schłodzone, rozwałkuj
karmelowy