woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:638/1096)

Polędwiczki drobiowe w sosie kurkowym 192

ghee 250 g kurek 1 cebula kubeczek śmietany kremówki 1 łyżeczka soku z cytryny koperek Wykonanie: polędwiczki drobiowe umyć i osuszyć. Można lekko ucisnąć dłonią. Posolić, oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym maśle z obu stron. Odłożyć na bok kurki umyć w wodzie z solą i odsączyć na sitku. Większe grzybki pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć(...)cebulą pokroją w kostkę lub piórka przez kilka minut, do odparowania wody. Na patelnię wlać śmietanę kremówkę, dołożyć polędwiczki drobiowe, przykryć patelnię pokrywką i dusić 10-15 minut, aż śmietana lekko zgęstnieje. Na koniec danie posolić, oprószyć pieprzem i posypać posiekanym koperkiem. Na koniec dodać sok z cytryny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Racuchy z jabłkami (bezglutenowe + wersja wegańska) 145

oczyszczonej 1 łyżka stołowa cukru 2 jajka (wersja wegańska: 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego + 5 łyżeczek wody) 1 szklanka mleka (czasem ciut więcej) (wersja wegańska: mleko roślinne) 1 łyżka stołowa jogurtu naturalnego (wersja wegańska: 1 łyżka jogurtu sojowego lub sok z połowy cytryny) szczypta soli 2 starte jabłka na tarce o grubych oczkach cynamon oliwa do smażenia (z wytłoczyn) Wykonanie

Kawa z mlekiem
Nocne kucharzenie 136

naczyniu. Ułożona pałki polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek (1-3 łyżki), dolewamy około 10 ml wody, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 220 stopni. Od czasu do czaku polewamy kurczaka aby nie wysechł tworzącym się sosem. Cytryny dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Po 30 minutach kurczaka skrapiamy sokiem z 2 ćwiartek cytryny

peggiwkuchni
Klopsiki w sosie cytrynowym - giouvarlakia avgolemono 119

razy), cebulę, pietruszkę, jedno białko z jajka, trochę soku z cytryny, sól i pieprz. Dobrze wyrabiamy i lepimy klopsiki. 👌Do garnka wrzucamy masło, aby się stopiło. Możemy dodać oliwę z oliwek zamiast masła. Wrzucamy nasze klopsiki i smażymy z obydwu stron. Następnie wlewamy gorącą wodę tak aby klopsiki bły dobrze zakryte.  Pozwalamy im się gotować na umiarkowanym ogniu

RITA food channel
Pasta z awokado i tofu 113

kostka (180g) Czosnek – 1-2 ząbki Wegański majonez – 3 łyżki Sok z cytryny – 1-2 łyżki Sól czarna – do smaku (ewentualnie zwykła) Pieprz – do smaku Wykonanie: Tofu pokrusz i umieść na sitku. Zlej gorącą, a następnie przepłucz jeszcze pod bieżącą wodą. Delikatnie odciśnij. Umieść wszystkie składniki razem z tofu w jednej misce i zblenduj

Blendman
Ryba pieczona z pomidorkami, z surówką z selera i marchewki 213

każdy (np. z dorsza, halibuta, żabnicy) około 150 g pomidorków koktajlowych 1 średnia marchewka około 1/4 bulwy selera 2 garście rukoli 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 1 – 2 łyżki jogurtu roślinnego lub zwierzęcego 1 łyżeczka oliwy extra virgin 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki nierafinowana sól, świeżo mielony czarny pieprz, mielona ostra i słodka papryka(...)180ºC, piec około 8 – 13 minut, zależnie od grubości kawałków. Kawałek obranego selera wrzucić do garnuszka z gotującą się wodą, gotować przez minutę, a następnie pokroić na paski/kawałki przy pomocy obieraczki do warzyw. Przełożyć do miski, polać sokiem z cytryny, wymieszać. Marchewkę również pokroić obieraczką na paski, dodać do selera wraz z rukolą, jogurtem, oliwą i ziołami. Posolić, doprawić

Even Better Food
Wegetariański barszcz na botwince 206

odetnij korzonki i pokrój na niezbyt grube plasterki. Tak przygotowane warzywa (marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki, cebulę, czosnek, buraczki) zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Kiedy całość zacznie się gotować, zmniejsz ogień i dopraw zupę sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym i cukrem (pod koniec gotowania można "wyregulować" smak; chodzi o to, by w pierwszej fazie gotowania(...)roboty. Podkręci on jeszcze bardziej jego smak. Dopraw do smaku solą/przyprawą typu vegeta, jeśli trzeba - posłodź lub dodaj soku z cytryny/kwasku. Fasolę z puszki przepłucz pod bieżącą wodą i dodaj do garnka. Koperek i liście botwinki dokładnie umyj i drobno poszatkuj, dodaj do barszczu i gotuj jeszcze ok. 5 minut na małym ogniu. Smacznego

Moje Qulinaria
Tilapia z orientalną sałatką z batatów. 139

zielonego ogórka * kilka pomidorków koktajlowych (ok 6-8) * natka pietruszki Dressing: * sok z połowy cytryny * taka sama ilość oleju *1 łyżeczka cukru * papryczka chili (wg uznania) * 1 mały ząbek czosnku Przygotowanie: Obieramy i kroimy bataty w kostkę 1x1 cm, po czym gotujemy je w osolonej wodzie aż będą al dente (nie lubimy rozgotowanych! :) ). W międzyczasie kroimy ogórka, uprzednio obranego

Wspólne smaki
Sernik z kaszą jaglaną, czekoladą i wiśniami 198

czas przygotowania sernika. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie a następnie we wrzątku. Zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 12 minut. Ugotowaną przekładamy do misy miksera, dodajemy rozgniecionego widelcem banana oraz miód i sok z cytryny. Całość miksujemy stopniowo dodając jajka, twarożek oraz skrobię. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy

Mienta blog
Krewetki ze smażonym ryżem 124

sztuki papryki chili 1 ząbek czosnku masło do smażenia 1 szklanka ryżu basmati 1 jajko sok z cytryny sól, pieprz sos sojowy curry do dekoracji: posiekany szczypiorek, pomidorki koktajlowe i świeża bazylia 1. Ryż opłukać. Do rondelka wlać szklanki wody, posolić ją i dodać ryż. Gotować na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. 2.Warzywa obrać i umyć. Marchewkę pokroić(...)sobą przesmażyć.     4. Krewetki przemyć. Do garnka dodać masło i posiekany ząbek czosnku. Chwilę przesmażyć, następnie dodać krewetki, które trzeba posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron około 8-10 minut. 5. Na patelnię wbić roztrzepane jajko i poczekać, aż lekko się zetnie. Następnie dodać ugotowany ryż i odrobinę curry

Ugotować
ZUPA KREM Z JARMUŻU Z JAJKIEM I CHIPSAMI 133

świeżego jarmużu 1-1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo pestki dyni Wykonanie: Jarmuż przekładamy na sitko, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Garść jarmużu odkładamy na chipsy, resztę dodamy do zupy. Jajka gotujemy na twardo. Chipsy z jarmużu(...)miski wlewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Jarmuż po umyciu, dokładnie osuszamy z wody. Odrywamy liście od twardych łodyżek. Łodyżki wyrzucamy a liście umieszczamy w misce z oliwą. Dokładnie obtaczamy w oliwie i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby kawałki jarmużu nie zachodziły na siebie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około

Kuchnia MagdaLeny
Serniczki na zimno 185

brzoskwiń lub ananasa z puszki) Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu dodając 1/4 wody mniej. Odstawiamy do wystudzenia. Owoce myjemy i szypułkujemy. Łączymy oba rodzaje sera i chwilę je miksujemy aby ładnie się połączyły. Dodajemy do niech, cukier waniliowy, skórkę startą z połowy cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku. Miksując ser na najwyższych obrotach

sierotka maRysia w kuchni
ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM 146

wodę i zalewając je ponownie. Wysuszyłam płaty śledziowe i odsączyłam z nich nadmiar wody. Użyłam do tego papierowych ręczników. Pokroiłam je na kawałki. Przełożyłam  do miseczki. Dodałam listki laurowe, ziarna jałowca i ziela angielskiego. Czosnek obrałam i drobno posiekałam. Wlałam wyciśnięty sok z cytryny i ocet winny. Wsypałam majeranek,  pieprz czosnkowy i cytrynowy. Wszystko wymieszałam. Pokroiłam drobno

potrawyregionalne
Tarta francuska ze szpinakiem i trzema rodzajami serów 205

promocję na pomidory znajdziecie TUTAJ ) 200g serka śmietankowego (np. puszystego) 150g sera feta 125g sera Brie 1 jajko 2 duże gałązki szczypiorku Kilka liści bazylii Łyżeczka skórki startej z cytryny ½ łyżeczki drobno pokrojonej papryczki chili Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, ½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku, świeżo mielony pieprz   *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuskie bez zawartości glutenu(...)obciążenia z góry (czyli zdejmujemy naczynie żaroodporne lub blachę). W międzyczasie przygotowujemy farsz. Szpinak przelewamy dwu, trzykrotnie gorącą wodą. Pozostawiamy do obcieknięcia.  W misce umieszczamy biały ser, pokruszoną fetę oraz pokrojony ser brie, jajko, posiekany szczypiorek, otartą skórkę z cytryny, chili, pokrojone suszone pomidory i posiekany szpinak.  Doprawiamy pieprzem oraz papryką. Nie ma potrzeby solić, gdyż sery

Kolizje Smaków