ghee 250 g kurek 1 cebula kubeczek śmietany kremówki 1 łyżeczka soku z cytryny koperek Wykonanie: polędwiczki drobiowe umyć i osuszyć. Można lekko ucisnąć dłonią. Posolić, oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym maśle z obu stron. Odłożyć na bok kurki umyć w wodzie z solą i odsączyć na sitku. Większe grzybki pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć(...)cebulą pokroją w kostkę lub piórka przez kilka minut, do odparowania wody. Na patelnię wlać śmietanę kremówkę, dołożyć polędwiczki drobiowe, przykryć patelnię pokrywką i dusić 10-15 minut, aż śmietana lekko zgęstnieje. Na koniec danie posolić, oprószyć pieprzem i posypać posiekanym koperkiem. Na koniec dodać sok z cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oczyszczonej 1 łyżka stołowa cukru 2 jajka (wersja wegańska: 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego + 5 łyżeczek wody) 1 szklanka mleka (czasem ciut więcej) (wersja wegańska: mleko roślinne) 1 łyżka stołowa jogurtu naturalnego (wersja wegańska: 1 łyżka jogurtu sojowego lub sok z połowy cytryny) szczypta soli 2 starte jabłka na tarce o grubych oczkach cynamon oliwa do smażenia (z wytłoczyn) Wykonanie
Kawa z mlekiemnaczyniu. Ułożona pałki polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek (1-3 łyżki), dolewamy około 10 ml wody, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 220 stopni. Od czasu do czaku polewamy kurczaka aby nie wysechł tworzącym się sosem. Cytryny dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Po 30 minutach kurczaka skrapiamy sokiem z 2 ćwiartek cytryny
peggiwkuchnirazy), cebulę, pietruszkę, jedno białko z jajka, trochę soku z cytryny, sól i pieprz. Dobrze wyrabiamy i lepimy klopsiki. 👌Do garnka wrzucamy masło, aby się stopiło. Możemy dodać oliwę z oliwek zamiast masła. Wrzucamy nasze klopsiki i smażymy z obydwu stron. Następnie wlewamy gorącą wodę tak aby klopsiki bły dobrze zakryte. Pozwalamy im się gotować na umiarkowanym ogniu
RITA food channelkostka (180g) Czosnek – 1-2 ząbki Wegański majonez – 3 łyżki Sok z cytryny – 1-2 łyżki Sól czarna – do smaku (ewentualnie zwykła) Pieprz – do smaku Wykonanie: Tofu pokrusz i umieść na sitku. Zlej gorącą, a następnie przepłucz jeszcze pod bieżącą wodą. Delikatnie odciśnij. Umieść wszystkie składniki razem z tofu w jednej misce i zblenduj
Blendmankażdy (np. z dorsza, halibuta, żabnicy) około 150 g pomidorków koktajlowych 1 średnia marchewka około 1/4 bulwy selera 2 garście rukoli 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 1 – 2 łyżki jogurtu roślinnego lub zwierzęcego 1 łyżeczka oliwy extra virgin 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki nierafinowana sól, świeżo mielony czarny pieprz, mielona ostra i słodka papryka(...)180ºC, piec około 8 – 13 minut, zależnie od grubości kawałków. Kawałek obranego selera wrzucić do garnuszka z gotującą się wodą, gotować przez minutę, a następnie pokroić na paski/kawałki przy pomocy obieraczki do warzyw. Przełożyć do miski, polać sokiem z cytryny, wymieszać. Marchewkę również pokroić obieraczką na paski, dodać do selera wraz z rukolą, jogurtem, oliwą i ziołami. Posolić, doprawić
Even Better Foododetnij korzonki i pokrój na niezbyt grube plasterki. Tak przygotowane warzywa (marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki, cebulę, czosnek, buraczki) zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Kiedy całość zacznie się gotować, zmniejsz ogień i dopraw zupę sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym i cukrem (pod koniec gotowania można "wyregulować" smak; chodzi o to, by w pierwszej fazie gotowania(...)roboty. Podkręci on jeszcze bardziej jego smak. Dopraw do smaku solą/przyprawą typu vegeta, jeśli trzeba - posłodź lub dodaj soku z cytryny/kwasku. Fasolę z puszki przepłucz pod bieżącą wodą i dodaj do garnka. Koperek i liście botwinki dokładnie umyj i drobno poszatkuj, dodaj do barszczu i gotuj jeszcze ok. 5 minut na małym ogniu. Smacznego
Moje Qulinariazielonego ogórka * kilka pomidorków koktajlowych (ok 6-8) * natka pietruszki Dressing: * sok z połowy cytryny * taka sama ilość oleju *1 łyżeczka cukru * papryczka chili (wg uznania) * 1 mały ząbek czosnku Przygotowanie: Obieramy i kroimy bataty w kostkę 1x1 cm, po czym gotujemy je w osolonej wodzie aż będą al dente (nie lubimy rozgotowanych! :) ). W międzyczasie kroimy ogórka, uprzednio obranego
Wspólne smakiczas przygotowania sernika. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie a następnie we wrzątku. Zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 12 minut. Ugotowaną przekładamy do misy miksera, dodajemy rozgniecionego widelcem banana oraz miód i sok z cytryny. Całość miksujemy stopniowo dodając jajka, twarożek oraz skrobię. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy
Mienta blogsztuki papryki chili 1 ząbek czosnku masło do smażenia 1 szklanka ryżu basmati 1 jajko sok z cytryny sól, pieprz sos sojowy curry do dekoracji: posiekany szczypiorek, pomidorki koktajlowe i świeża bazylia 1. Ryż opłukać. Do rondelka wlać szklanki wody, posolić ją i dodać ryż. Gotować na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. 2.Warzywa obrać i umyć. Marchewkę pokroić(...)sobą przesmażyć. 4. Krewetki przemyć. Do garnka dodać masło i posiekany ząbek czosnku. Chwilę przesmażyć, następnie dodać krewetki, które trzeba posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron około 8-10 minut. 5. Na patelnię wbić roztrzepane jajko i poczekać, aż lekko się zetnie. Następnie dodać ugotowany ryż i odrobinę curry
Ugotowaćświeżego jarmużu 1-1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo pestki dyni Wykonanie: Jarmuż przekładamy na sitko, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Garść jarmużu odkładamy na chipsy, resztę dodamy do zupy. Jajka gotujemy na twardo. Chipsy z jarmużu(...)miski wlewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Jarmuż po umyciu, dokładnie osuszamy z wody. Odrywamy liście od twardych łodyżek. Łodyżki wyrzucamy a liście umieszczamy w misce z oliwą. Dokładnie obtaczamy w oliwie i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby kawałki jarmużu nie zachodziły na siebie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około
Kuchnia MagdaLenybrzoskwiń lub ananasa z puszki) Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu dodając 1/4 wody mniej. Odstawiamy do wystudzenia. Owoce myjemy i szypułkujemy. Łączymy oba rodzaje sera i chwilę je miksujemy aby ładnie się połączyły. Dodajemy do niech, cukier waniliowy, skórkę startą z połowy cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku. Miksując ser na najwyższych obrotach
sierotka maRysia w kuchniwodę i zalewając je ponownie. Wysuszyłam płaty śledziowe i odsączyłam z nich nadmiar wody. Użyłam do tego papierowych ręczników. Pokroiłam je na kawałki. Przełożyłam do miseczki. Dodałam listki laurowe, ziarna jałowca i ziela angielskiego. Czosnek obrałam i drobno posiekałam. Wlałam wyciśnięty sok z cytryny i ocet winny. Wsypałam majeranek, pieprz czosnkowy i cytrynowy. Wszystko wymieszałam. Pokroiłam drobno
potrawyregionalnepromocję na pomidory znajdziecie TUTAJ ) 200g serka śmietankowego (np. puszystego) 150g sera feta 125g sera Brie 1 jajko 2 duże gałązki szczypiorku Kilka liści bazylii Łyżeczka skórki startej z cytryny ½ łyżeczki drobno pokrojonej papryczki chili Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, ½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku, świeżo mielony pieprz *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuskie bez zawartości glutenu(...)obciążenia z góry (czyli zdejmujemy naczynie żaroodporne lub blachę). W międzyczasie przygotowujemy farsz. Szpinak przelewamy dwu, trzykrotnie gorącą wodą. Pozostawiamy do obcieknięcia. W misce umieszczamy biały ser, pokruszoną fetę oraz pokrojony ser brie, jajko, posiekany szczypiorek, otartą skórkę z cytryny, chili, pokrojone suszone pomidory i posiekany szpinak. Doprawiamy pieprzem oraz papryką. Nie ma potrzeby solić, gdyż sery
Kolizje Smaków