przepisu wychodzi 5 porcji, jedna ok. 470ml to ok. 50kcal. Składniki: - 1,25l bulionu (1,25 wody + 3 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 1 dynia Hokkaido (700-1000g) - 2 spore marchewki - 3 ziemniaki - 1 cebula - sok z połowy cytryny - 1/2 łyżeczki imbiru - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/3 łyżeczka chili - sól, pieprz Przygotowujemy bulion. Dynię myjemy, osuszamy, kroimy(...)kroimy na ćwiartki. Wszystkie warzywa wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy do ich miękkości ok. 25 minut. Zupę miksujemy na krem (jeżeli jest z byt gęsta, dolewamy trochę przegotowanej wody - wszystko uzależnione od ilości użytej dyni), doprawiamy i podajemy z jogurtem/śmietanką, świeżym pieprzem, oliwą i/lub prażonym słonecznikiem. Smacznego
Be Fit Be Strongfareast-language:EN-US;} Jesiotr 80 g biszkoptów, 100 gram rodzynek, 2 jajka, sól, gałka muszkatołowa, 100 ml białego wytrawnego wina, 3 cebule, 300 g rodzynek, sok z cytryny około łyżki, 300 ml wina białego wytrawnego, 2 białka, sól, żelatyna na około 0,6 litra płynu, cukier Rodzynki zalać winem, zagotować i odstawić. Jesiotra wypatroszyć (mój jesiotr ważył(...)półmisku, wyciągnąć nitkę, którą ją zszywaliśmy. Płyn przecedzić do garnka, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i ewentualnie winem. Białka rozmącić i wlać do wywaru, mieszając zgotować. Przecedzić, Powinniśmy otrzymać klarowny płyn – około 600 ml. O ile jest go za mało dolać wody lub wina. Rozpuścić żelatynę w niewielkie ilości wody a następnie dodać do wywaru i zamieszać
królestwo garówdente) w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do wystygnięcia i kroimy w kostkę.Ogórki kroimy w kostkę, cebulę siekamy.Wystudzony makaron przekładamy do miski. Dodajemy tuńczyka, jajka, ogórki, cebulę, groszek, czerwoną fasolę, majonez, jogurt i musztardę. Doprawiamy solą i pieprze. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Przed podaniem skrapiamy sałatkę świeżym sokiem z cytryny. Smacznego
kulinarnyJakilka minut, cały czas mieszając i uważając, aby por się nie przypalił. Obsmażone warzywa zalać taką ilością wody, aby były przykryte. Gotować na wolnym ogniu do miękkości. Dodać imbir i kurkumę, zmiksować. Doprawić do smaku solą, sproszkowaną papryką i sokiem z cytryny. Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu
Kuchenne zapiski Edytypełnoziarnistego makaronu (u mnie uszka) szklanka pomidorków koktajlowych pęczek zielonych szparagów garść świeżej bazylii skórka z cytryny dresing: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki kremu balsamicznego sól Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez około 5 minut. Odcedzamy i kroimy każdy
Pyry na Gazpapryki50 g sera koziego twarogowego z czosnkiem i ziołami Merci Chef6 plasterków sera żółtego (cienko pokrojonego)6 szt śliwek kalifornijskich2-3 g agarumocno schłodzona 1 szkl oleju rzepakowegosok z cytryny do smakuWykonanie:Opieczone palnikiem/ na gazie papryki wkładamy do foliowego woreczka i czekamy kilka min, aż sparują. Następnie pocierając woreczkiem zdejmujemy przypaloną skórkę. Z obranych papryk wyjmujemy gniazda nasienne. Paprykę(...)miseczce.Tak przygotowane foremki na nasze lody zostawiamy do całkowitego wystudzenia.Śliwki zalewamy ok szkl wrzącej wody i czekamy, aż ostygną. Następnie odlewamy jej część i całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Następie nasz mus przecieramy przez sito i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Dodajemy agar, w zależności od ilości uzyskanego materiału do 130 ml - 3 g agaru.Mieszamy dokładnie
Malinowe Pocałunkijajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka likieru pomarańczowego ( Cointreau ) 180 ml wody Trufle czekoladowe: 120 g czekolady, min. 70% kakao 60 ml kremówki 36 % 30 g masła 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki likieru pomarańczowego ( Cointreau ) kakao Krem cytrynowy z lemon curd : 2 cytryny eko 80 g cukru 50 g masła 2 żółtka 1 całe jajko(...)przybrania: złoty puder kakao * PRZYGOTOWANIE Trufle Czekoladę drobno posiekaj i wrzuć do miski. Dodaj śmietankę i masło w temperaturze pokojowej. Miskę wstaw na garnek z delikatnie gotującą się wodą (kąpiel wodna). Przez cały czas rozpuszczania się czekolady, masę delikatnie mieszaj szpatułką. Jednolitą i gładką masę zdejmij znad garnka. Wlej likier i wsyp cukier puder. Dokładnie wymieszaj aż cukier się rozpuści
Food Squaresosem tzatziki i z warzywami. Moje souvlaki są podane z ryżem, ogórkiem i sosem tzatziki. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego pokrojonego w grubszą kostkę skórka i sok z 2 cytryn 4 ząbki czosnku 100 m czerwonego wina 300 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki świeży tymianek świeża mięta pieprz sól SOS: 500 g jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku(...)Jogurt wymieszać z czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Doprawić papryką i miętą. Ogórek odsączyć z wody. Dodać do jogurtu. Wymieszać. Sos przykryć folią i wsadzić do lodówki. Przygotowujemy souvlaki: Czosnek posiekać. Do naczynia żaroodpornego dodać sok z cytryny, skórkę cytrynową, czosnek, wino, oliwę z oliwek. Przyprawić solą, pieprzem, papryką, posiekanym tymiankiem oraz miętą. Wymieszać. Kawałki mięsa
Kuchnia w oparachskładniki: biszkopt: 6 jaj 1,5 szkl cukru 2 łyżki zimnej wody 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl ciemnego, gorzkiego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia beza: 6 białek 200 g mielonych orzechów włoskich 250 g cukru sok z 1/2 cytryny krem: 250 g masła 6 żółtek 200 g cukru pudru 200 g czekolady(...)łyżeczka cukru 1/2 kieliszka spirytusu polewa: 100 g czekolady odrobina mleka do dekoracji: 50 g masła 50 g nutelli kilka polówek orzechów cukrowe perełki biszkopt: Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu
6niebopatelni z rozgrzanym olejem-ja opiekłam je w prodiżu podlewając odrobiną wody ok.15-20 min.Przykryć i wstawić do ciepłego miejsca np.piekarnika aby doszły do siebie. Sos miętowy-czosnek obieramy i drobno siekamy razem z miętą.Mieszamy z jogurtem,twarożkiem i sokiem z cytryny oraz otarta skórką z cytryny.Przyprawiamy.Sos podajemy np.w połówce papryki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkilistek laurowy ziele angielskie sól pieprz sok z cytryny 3 łyżki groszku z puszki 3 łyżki żelatyny koperek cytryna 1 jajko na twardo Marchewkę i pietruszkę obieramy dodajemy cebulę listek i ziele angielskie. Wlewamy do garnka ok 1,5 l wody i sól, gotujemy warzywa do miękkości. Wkładamy oczyszczoną rybę i na wolnym ogniu gotujemy ok 15 min. Wyjmujemy wszystko(...)ryby, groszkiem, do każdego kubeczka wkładamy jeden kawałeczek jajka i zalewamy przestudzonym bulionem z żelatyną. Odstawiamy do zastygnięcia. Ostrożnie wyjmujemy tymbaliki z kubeczków, ustawiamy i dekorujemy koperkiem i kawałkiem cytryny
Gotowanie jest łatweCzas przygotowania: 10 min 125 g świeżego szpinaku 1 awokado 4 szt kiwi 1 pęczek pietruszki 600 ml wody źródlanej 6 łyżek syropu z czarnego (przepis) bzu lib 2 łyżki miodu 4 łyżki nasion chia (opcjonalnie) 2 łyżki soku z cytryny ok 1 cm kawałek imbiru 3 łyżeczki sproszkowanej spiruliny (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Imbir obieramy i kroimy w polasterki(...)pomocą ręcznego blendera, koktajl miksujemy w trzech sekwencjach po ok 30 sek, warzywa tracą swoje wartości przy zbyt długim miksowaniu 4. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty można dolać wody do uzyskania pożądanej konsystencji 5. Na koniec dodajemy nasiona chia, możemy podać od razu lub pozostawić na kilka minut, wtedy koktajl lekko zgęstnieje, pod wpływem nasion
Słodki Kompromisfiletów z dzikiego łososia 200-250 ml mleka kokosowego 1 duży batat 1 koper włoski 1/2 cytryny koperek pieprz, sól morska 2 łyżeczki oleju kokosowego 3/4 szklanki kolorowej komosy ryżowej Przygotowanie: Komosę dobrze wypłukać na sitku i ugotować w osolonej wodzie (1,5 szklanki). Batata obrać i pokroić w dużą kostkę, Koper włoski pokroić w duże piórka. Na oleju
Ze smakiem i z pasjąwszystko razem smażymy na średnik ogniu żeby cała woda nam odparowała (to ważne bo im lepiej woda odparuje tym ciasto francuskie na spodzie będzie bardziej chrupkie a nie gumowe). Na koniec doprawiamy wszystko do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy 1-2 łyżki śmietany i jeszcze chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia (no niestety musi
Piekielna Kuchnia Patipatelni rozgrzej olej i usmaż mięso. 3. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, a następnie ostudź. 4. Pomidorki przekrój na pół, oliwki pokrój w krążki, a paprykę w kostkę. 5. Ostudzony ryż przełóż do miski, wymieszaj z kawałkami kurczaka i warzywami. 6. Oliwę, sok z cytryny i przyprawy dokładnie wymieszaj, aby powstał sos, i polej nim sałatkę. 7. Fetę pokrój
Z notatnika dietetyka