woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:622/1096)

Ryż po marokańsku 1430

posiekanej natki pietruszki drobno otarta skórka z niedużej cytryny, najlepiej niewoskowanej nierafinowana sól i przyprawy: po 1 łyżeczce mielonego cynamonu, słodkiej papryki, kuminu i kolendry, po 1/2 łyżki kurkumy i całych ziaren kuminu (opcjonalnie), ostra papryka do smaku Ryż przełożyć na sito o drobnych oczkach, dokładnie wypłukać pod zimną, bieżącą wodą. W niedużym garnku zagotować 3/4 szklanki wody, posolić. Różyczki(...)jeśli jest używana), podsmażyć całość przez 1 – 2 minuty, w razie potrzeby dodając 2 – 3 łyżki wody. Dodać ugotowany ryż oraz ciecierzycę – całość dokładnie wymieszać i przesmażyć jeszcze przez 1 – 2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki i skórkę z cytryny (jeśli cytryna była woskowana, należy ją dobrze wyszorować i sparzyć wrzątkiem przed otarciem skórki), wymieszać, doprawić solą

Even Better Food
FISH AND CHIPS 189

jajko - ok.1/3 płaskiej łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki oleju - świeżo mielony pieprz - sól do oprószenia ryby - ok.1/4 cytryny - ok.50ml mleka do namoczenia ryby (nie jest to konieczne) +olej do głębokiego smażenia (u mnie ok.0,5kg oleju kokosowego, bezzapachowego) Rybę namoczyłam w mleku z wodą na ok.10-20 minut, by usunąć morski zapach (dla mnie dorsz strasznie śmierdzi, dlatego robię wszystko by usunać

Smaczne Zdrowe
Lazania ze szpinakiem i serem ricotta 236

ząbki czosnku 150 g tartego sera żółtego gałka muszkatołowa pieprz sól sok z cytryny Na sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 płaska łyżka mąki pszennej 350 ml ciepłego mleka sól, pieprz Wykonanie: Makaron wrzucać partiami ( po 2-3 płaty ) na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 2 minuty. Podgotowane płaty makaronu rozkładać na tacy. Szpinak rozmrozić na sicie. Odlać wodę. Cebulę pokroić

kolorowotorcikowo
Kruche ciasto z truskawkami 205

rondla z 1 łyżką cukru,1 minutę podgrzewać mieszając. Wlać kisiel rozmieszany z 2 łyżkami wody i całość podgrzewać ciągle delikatnie mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Odstawić.Ciastem wyłożyć dno formy i piec 20 minut w temp.200 stopni.Białka ubić z cukrem i sokiem z cytryny .Na upieczony spód wyłożyć truskawki i ubitą pianę w dekoracyjny sposób.Wstawić do piekarnika jeszcze

Kulinarny karnet Christophera
matiasy z żurawiną... 135

zdrowy sok większe filety matiasów wymoczyć 2 razy w wodzie po 40 minut zmieniając ją wodę wylać a filety osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić je w kostki 2 cm w słoiku lub misce układać porcjami: matiasy, cebule cienko pokrojone w plasterki, pieprz posypać, skropić cytryną, żurawinę - i tak do wyczerpania produktów dodać ziele i liście i zalać w odpowiedniej ilości

W Mojej Kuchni Lubię
Kukurydziana Quesadilla z kurczakiem, mozarellą i ananasem. 260

łyżki oliwy 100 ml ciepłej wody szczypta soli farsz: upieczone/ usmażone mięso z kurczaka (u mnie pierś) dwa plastry świeżego ananasa 1 papryczka chilii 1 szalotka 1 mozarella w zalewie sos chilli/ barbecue pieczone bataty duży batat pieprz cayenne oliwa z oliwek sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu skórka z 1/2 cytryny bazylia 1 łyżeczka sosu worcestershire SPOSÓB(...)mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodać sól i oliwę, wymieszać. Wlać powoli wodę i rozrobić ciasto widelcem, jak składniki się połączą wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki, odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. 3. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać: otartą skórkę z dobrze wyszorowanej cytryny, drobno posiekaną bazylię oraz sos worcestershire. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić

DefinicjaSmaku
BEZA Z KREMEM Z MARAKUI 120

dawkę słodyczy. Tym razem przygotowałam go z  orzeźwiającym i lekkim kremem z bitej śmietany i marakui.  Aby krem był bardziej trwały dodałam do niego rozpuszczoną w zimnej wodzie żelatynę, którą przed wmieszaniem do masy minimalnie podgrzałam - tylko do rozpuszczenia. Jeśli nie chcecie lub nie możecie użyć żelatyny, z powodzeniem zastąpicie ją śmietan-fixem. Blat bezowy można przygotować(...)dzień wcześniej.   SKŁADNIKI BEZA 4 białka 200 g (1 szklanka) cukru 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej KREM 500 ml śmietany 30% (schładzanej minimum 12 godzin) 3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody 2 łyżki cukru pudru 3 marakuje owoce miechunki / physalis WYKONANIE Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy

cool and minty
Młoda kapusta z kiełbasą i pomidorami 167

przemija. Składniki: główka młodej kapusty – niecałe 90 dag sól 2 szklanki wody + do przepłukania patelni 3 kuleczki ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 pomidory – około 30 dag łyżka oleju 25 dag kiełbasy śląskiej 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 3 kopiaste łyżki posiekanego koperku cukier pieprz sok z cytryny Wykonanie: Kapustę opłukałam, dość grubo posiekałam, lekko posoliłam i przegniotłam ręką(...)przywarło do jej dna , wypłukałam niewielką ilością wody i również dodałam do kapusty. Pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki, pokroiłam w małą kosteczkę i dodałam do rondla z kapustą. Dusiłam do pożądanej miękkości kapusty. Pod koniec dodałam posiekany koperek, doprawiłam do smaku jeszcze odrobiną soli, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podałam z  chlebem pszenno-żytnim na zakwasie

Kuchenne zapiski Edyty
Dżem z domowych winogron 141

winogron (moje są ze zdjęcia;) 2 łyżki miodu łyżka soku z cytryny pół płaskiej łyżeczki imbiru 1 dojrzały banan dla słodkości 1 opakowanie pektyny (może być żelatyna, galaretka lub żelfix) + szklanka cukru Przygotowanie: Winogrona myjemy / płuczemy w letniej wodzie. Zdejmujemy je z gałązek i wkładamy do garnka z grubszym dnem (trochę to trwało, a ja nie mogłam

Zasmakuj Kuchni
Makaron po genueńsku 153

pół. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno. Do gotującej się wody wsyp makaron. Po 5 minutach gotowania dodaj ziemniaki i fasolkę. Gotuj całość do miękkości. Zawartość garnka odcedź i połącz z pesto. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszaj i podawaj. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro

wiecejwarzyw.pl
Jesienny deser z pigwą 225

Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 gruszki 2 jabłka lobo kilka śliwek 1 pigwa 1 cytryna Cukier brzozowy lub zwykły niecała 1/2 szklanki Szczypta kardamonu Przygotowanie: 1/ Przygotowujemy 2 garnki. Do pierwszego wkładamy obraną, bez gniazda nasiennego i pokrojoną w kostkę pigwę - zalewamy wodą by ją zakryć a następnie gotujemy do miękkości. W drugim garnku gotujemy na parze do miękkości

Kuchnia PROzdrowotna
Galareta drobiowa 190

litra zimnej wody; Opakowanie żelatyny na 2,5 l płynu (waga 50 g); 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1/2 białej części pora; Słoik marchewki z groszkiem (waga netto, po odcedzeniu 420 g); 1 duży ząbek czosnku; 1 łyżka vegety; 3 ziarna ziela angielskiego; 4 ziarna pieprzu; 4 jaja; Sól; Pieprz; Sok z cytryny - do smaku - opcjonalnie(...)Zalać 1,5 l zimnej wody. Dodać vegetę, ziarna ziela angielskiego i pieprzu i gotować na bardzo małym ogniu, zbierając co jakiś czas szumowiny, aż mięso będzie ugotowane tzn. będzie swobodnie odchodziło od kości. Do ugotownego rosołu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Tak przygotowany rosół zestawić z ognia i przecedzić

Gospodyni Miejska
By zacząć dobrze dzień – kawy DreamsCoffee i herbata T-Stick 150

Polecam. A jeśli nie kawa, to… U nas odpowiedź ostatnio jest prosta. Herbata T-Stick czarna z cytryną . Jest to niezwykła herbata. Dlaczego? Ze względu na formę jej parzenia. Herbata jest w tzw. patyczku. Uwielbiam to rozwiązanie. Wystarczy wlać gorącą wodę do kubka, zamieszać patyczkiem z herbatą i gotowe. Patyczek jest niecieknący. Uwielbiam taką formę zaparzania. Zero fusów, zanieczyszczeń

Słodkie okruszki
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i jajkiem w koszulce 170

opakowania mixu sałat (60 g) 1/2 miękkiego awokado 2 łyżki ziaren słonecznika 2 jajka + 1l wody + 1 łyżeczka octu odrobina oleju ewentualnie przyprawa suszone chilli dressing 1 łyżka oleju z dodatkiem chilli 1 łyżka zwykłego oleju 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Polędwicę z tuńczyka umyć, osuszyć i przyprawić(...)tuńczyka (na średnim ogniu, po 2 minuty z każdej strony). Usmażonego tuńczyka przełożyć na talerz i pozostawić na chwilę. W międzyczasie przygotować jajka w koszulce: do małego garnka wlać wodę (1 l) i ją posolić. Następnie wlać niej ocet. Jajko wbić do miseczki. Gdy woda zacznie wrzeć to za pomocą łyżki utworzyć wir i wlać jajko. Gotować

Ugotować
Karp w galarecie 161

angielskie 5 ziarenek pieprzu czarnego 3 łyżeczki żelatyny sól,vegeta Dekoracja: 1 pomarańcza 1 cytryna kilka oliwek gotowana marchewka  kilka gałązek natki pietruszki Sposób przygotowania: Sprawionego karpia kroimy na mniejsze części,warzywa obieramy i kroimy w plasterki,jedną marchewkę zostawiamy w całości do dekoracji.zalewamy wodą,tak aby przykryła karpia i warzywa.Dodajemy listek,ziele i pieprz,doprawić solą i vegetą

Bajeczna Kuchnia