woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:619/1096)

Babka drożdżowa - na bazie przepisu z 1963 roku 216

lekkim wystudzeniu babkę drożdżową wyjąć z formy i pozostawić na kratce do ostygnięcia. Przygotowanie lukru Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i skórką pomarańczową. Powinniśmy otrzymać płynną. ale dość gęstą masę.  W razie potrzeby dodać odrobinę wody lub cukru pudru. Lukier wylać na przestudzone ciasto i pozostawić do zastygnięcia. Smacznego :) po kliknięciu, zdjęcie otworzy się w nowym oknie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Warzywno-makaronowa potrawka z mleczkiem kokosowym 132

Podsmażamy i wrzucamy dobrze odcedzoną ciecierzycę. Dusimy ok 15 minut i podlewamy mleczkiem kokosowym. Do lekko odparowanej potrawki dodajemy sok z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z natką pietruszki i ugotowanym al dente w osolonej wodzie makaronem. Podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
domowy syrop na przeziębienie i nie tylko 3039

składniki: 50 g korzenia imbiru 50 g korzenia chrzanu 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 cytryny 150 g miodu (najlepiej spadziowy lub lipowy) dodatkowo: 10 g ziół prowansalskich 300 ml wrzącej wody wykonanie: Wszystkie składniki szatkujemy przy pomocy robota kuchennego np. Thermomix, do konsystencji drobnej surówki lub nożem nierdzewnym. Następnie przekładamy wszystko do dużego słoika i dodajemy miód. Odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Tarta cytrynowa. 190

kobieceporady.pl Składniki: Spód: 225 g mąki pszennej krupczatki 150 g masła 75 g drobnego cukru 1 jajko 2 łyżki zimnej wody  Masa cytrynowa: 4 jajka 200 ml śmietany kremówki (30 lub 36 %) 2/3 szkl. soku z cytryny 120 g drobnego cukru do wypieków skórka otarta z jednej cytryny Wykonanie:  Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią

zadanie-gotowanie
Sałatka z pęczakiem i grilowanymi warzywami w towarzystwie fig 153

figi natka pietruszki Sos: 4 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki soku cytrynowego 1,5 łyżki miodu płynnego Sok z pomarańczy i cytryny wymieszać wraz z miodem, następnie wlewać powoli oliwę szybko mieszając. Kaszę przepłukać wrzuć do gotującej wody wraz z łyżeczką soli i olejem i gotować 20 minut. Kaszę odcedzić i wystudzić. Bakłażana pokroić na plastry posolić i odstawić

Delicious Titbits
Gazpacho z pieczoną papryką 178

nasiona oddzieliły się od kramu). Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodając do pomidorów wraz papryką oraz obraną cebulą, oliwą i cytryną. Wszystkie składniki miksujemy i doprawiamy do smaku. Jeżeli krem jest zbyt gęsty możemy dodać odrobinę wody. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę lub delikatnie podgrzewamy. Podajemy z grzankami lub ulubionymi dodatkami. Ja najbardziej lubię wersję z mozzarella

ChilliJemy
Smażone śledzie- zapachniało mi morzem... 161

ogona i wyciągałam go z łatwością, pozbawiając rybki wszystkich większych ości. Każdą osoliłam, popieprzyłam, skropiłam sokiem z cytryny, przełożyłam kilkoma plasterkami cytryny i odstawiłam na co najmniej 30 minut. Młode ziemniaki dokładnie umyłam i ugotowałam w osolonej wodzie. W międzyczasie pokroiła pory w drobne paski, posoliłam i odstawiłam, by lekko puściły wodę. Następnie odcisnęłam płyn i udusiłam około 15 minut

Pichceniomania
owocowe szaszłyki z sosem toffi 139

toffi do podania opcjonalnie: posiekane orzechy do podania wykonanie: Jabłka i gruszki myjemy, kroimy w ósemki i obtaczamy w soku z cytryny a następnie w cukrze wymieszanym z zielem angielskim. Owoce nadziewamy naprzemiennie na namoczone wcześniej w wodzie patyczki. Grillujemy przez ok. 5 min., często odwracamy i smarujemy roztopionym masłem, aż owoce będą miękkie. Gotowe szaszłyki przekładamy na talerze, polewamy

Domowy Smak Jedzenia
Wegańska sałatka ziemniaczana 160

kiszone ogórki pokrojone w drobną kosteczkę 4 pełne łyżki niesłodzonego jogurtu sojowego 2 łyżeczki ziarnistej musztardy  2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku 2 łyżki pestek dyni Umyte ziemniaki rzuć na wrzącą osoloną wodę i ugotuj al dente – 15 minut. Odcedź i pozostaw do przestudzenia, a następnie pokrój w plastry.  Do dużej miski przełóż ziemniaki

Roślinna - blog wegański
Wiosenna pasta z groszku 134

łyżeczka zaprawy cytrynowej* 1/2 łyżeczki czosnku suszonego 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz 1/2 pęczku szczypiorku  *Jeśli macie cytrynę możecie ją użyć. Ja użyłam zaprawy cytrynowej bo jest to dla mnie wygodniejsze.  Przygotowanie: Odsącz wodę z puszki, przełóż jej zawartość do dużej miski i za pomocą tłuczka do ziemniaków (może też być widelec

wegujemy
Roszponka z ciemnymi winogronami i orzeszkami pinii 156

roszponki 2 garście ciemnych winogron bezpestkowych orzeszki pinii 3 łyżki oliwy, oleju 1 łyżka jasnego octu winnego lub soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Wykonanie: sałatę wypłukać, następnie osuszyć w wirówce do sałat. Umyć w ciepłej wodzie winogrona. Na patelni bez tłuszczu podprażyć orzeszki pinii oliwę, ocet winny i miód wymieszać na jednolitą emulsję. Sosik powinien mieć smak mocno winny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Egipska sałatka z bobu. 148

bobu (świeżego lub mrożonego) 3 jajka przepiórcze 6 pomidorków daktylowych lub cherry 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka suszonej mięty 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki soli Wykonanie: Bób ugotować w osolonej wodzie około 15 - 20 minut, przelać na sitku zimną wodą i obrać. Wymieszać w dużej misce wszystkie składniki oprócz jajek. Przełożyć do docelowej miseczki

zadanie-gotowanie
Krakersy owocowe 136

nasiona siemienia lnianego 1/2 szklanki płatki owsiane 1/2 szklanki mąki orkiszowej 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam skórka otarta z cytryny skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka cynamon 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 200 ml woda opcjonalnie: suszone truskawki, maliny, jagody goji Sposób przygotowania Jeśli używamy suszonych owoców, to mielimy je na pył przy pomocy młynka. Ewentualnie można

Kucharzyca
Krakersowo 144

nasiona siemienia lnianego 1/2 szklanki płatki owsiane 1/2 szklanki mąki orkiszowej 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam skórka otarta z cytryny skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka cynamon 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 200 ml woda opcjonalnie: suszone truskawki, maliny, jagody goji Sposób przygotowania Jeśli używamy suszonych owoców, to mielimy je na pył przy pomocy młynka. Ewentualnie można

Kucharzyca
Walentynkoy eliksir miłosny - "Valentine love poison" 151

wódki 4 łyżki czerwonego syropu lub likieru np. malinowego ok. 20 szt zamrożonych truskawek 2 łyżki soku ze świeżej cytryny kilka kropel bardzo ostrego sosu Sriracha lub 1/2 czerwonej papryczki chili (bez pestek) szczypta soli woda lub półsłodkie wino do dopełnienia dodatkowo: 1 łyżka czerwonego syropu lub likieru 1 łyżka cukru pudru odrobina magicznego zaklęcia Wykonanie: Wódkę wymieszać z syropem

Sztuka gotowania w/g Samiry