woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:624/1096)

Przepisy na święta: Rubinowy barszcz wigilijny z uszkami 157

wodą, dodajemy jabłka i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy przez 2-3 godziny. Powstanie aromatyczna, esencjonalna, słodka podstawa do barszczu. Barszcz wigilijny pozostaje już tylko przyprawić. Ilość przypraw to już sprawa gustu. Tak samo jak kwestia zakwasu. Można go dodać dla podkręcenia smaku, ale kto nie lubi lub nie ma pod ręką zakwasu, ten może wykorzystać sok z cytryny. Składniki(...)grzybów suszonych Sól, pieprz Miód Sok z cytryny Szczypta gałki miszkatołowej Zobacz też nasz sprawdzony przepis na uszka z grzybami, idealne do tego barszczu. Przygotowanie: Krok 1 Dokładnie umyj buraki, nieobrane pokrój w grube plastry i włóż do dużego garnka. Dodaj cebulę, liść laurowy, ziele angielskie. Zalej wszystko 3 litrami zimnej wody. Nakryj garnek przykrywką i wstaw na dość mocny

Niedzielny kucharz
Sernik na spodzie z ciasteczek maślanych 272

gram masła Sernik na spodzie z ciasteczek maślanych Składniki na masę serową: 1kg twarogu sernikowego 5 jajek 5 żółtek 250 gram cukru drobnego do wypieków sok z połowy cytryny saszetka naturalnego ekstraktu z wanilii Sernik na spodzie z ciasteczek maślanych Składniki na wierzch: 500 ml kwaśnej gęstej śmietany 18% 50 gram cukru pudru 4 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu Sernik(...)ciasteczek maślanych W tym czasie wstawiamy do piekarnika na dolną półkę blaszkę lub naczynie żaroodporne z wodą i włączamy piekarnik na 180 stopni. Jajka i żółtka ubijamy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy stopniowo ser a na koniec sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Masę serową wylewamy na spód z ciasteczek i wstawiamy do piekarnika na godzinę

Pyza i Surówka
42. Wytrawny biało-zielony limon: czyli limonkowy sernik z dodatkiem zielonej herbaty z echinaceą! 269

Serwus! Dziś proponujemy Wam coś na deser! Umiarkowanie słodki, z kwaskowatą nutą limonki i cytryn oraz lekko ziołowego smaku herbaty! Ja osobiście przepadam za sernikami z galaretką. A jej kolor? Jest fenomenalny! Wypiek sporządzany był jakiś czas temu na konkurs zorganizowanym przez Magdę z bloga PiernikowaChata oraz Kasię z bloga Gotuj z cukiereczkiem. Fundatorem nagród była firma Teekane - my serdecznie(...)limonki   szczypta imbiru Warstwa śmietankowa: 1 opakowanie schłodzonej śmietanki 30% (250ml)   2 łyżki cukru pudru ¼ szklanki zimnej wody + 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka skórki otartej z limonki odrobina cukru z prawdziwa wanilią (opcjonalnie) Galaretka limonkowa z nutką cytryny: sok z 4 limonek  sok z 1 cytryny  ok.50ml ostudzonej, zaparzonej z 1 torebki herbaty Teekanne 5 łyżek

Symfonia Smaków
Zielona sałatka 408

pokroić w ćwiartki. Sałatę umyć, osuszyć porwać na kawałki. Groszek opłukać pod bieżącą woda i dokładnie osączyć. Sałatę wymieszać z jajkami, groszkiem i posiekanym szczypiorkiem. W osobnej miseczce zmieszać jogurt, majonez oraz ocet jabłkowy. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Dodać skórkę startą z 1/2 cytryny oraz łyżkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać, sosem polać składniki. Przed podaniem oprószyć kwiatami praz

Z miłości do słodkości
Waniliowy sernik z żurawinowym musem i czekoladowym spodem, obłędny! 221

szklanki drobnego cukru do wypieków 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego mus żurawinowy 300g mrożonej żurawiny sok z jednej niedużej cytryny 1/3 szklanki cukru ( można więcej) 300 ml śmietanki 30% lub 36% 3,5 łyżeczki żelatyny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W blenderze kielichowym umieścić herbatniki oraz kako i krótko zmiksować, tak aby otrzymać "gruby(...)rondelku umieszczamy mrożoną żurawinę (nie rozmrażamy jej wcześniej), cukier oraz sok z cytryny. Podgrzewamy do momentu aż żurawina zrobi się miękka i odda sok.  Następnie masę przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek i pesteczek, dzięki temu mus będzie jedwabiście gładki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dokładnie mieszamy, aby nie powstały żadne grudki

DefinicjaSmaku
Brukselka pieczona z ziołami i serem 157

pietruszki 2 łyżki tartej bułki 100 g sera cheddar skórka z 1/2 cytryny oliwa z oliwek dodatkowo świeżo starty parmezan do podania przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.  Przygotować brukselkę - odciąć końcówkę ( głąbik), o ile to konieczne usunąć zewnętrzne listki , przekroić na połówki. W garnku zagotować wodę, posolić. Dodać brukselkę, gotować 4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć

Stare Gary
Szparagi duszone w dietetycznym sosie. Szparagi jako znakomity afrodyzjak a także źródło witamin niezbędne dla kobiet w ciąży i 192

świetne źródło kwasu foliowego dla ciężarnej , uzupełnia niedobory wapnia u kobiet karmiących piersią .  W iesz co to takiego?!?  Tak to szparagi! W 95% szparagi skladają się z wody ! 100g szparagów to tylko 18 kcal! D latego do tej długiej listy mogę śmiało dodać działanie odchudzające. P onadto szparagi to naturalne źródło : witaminy C i E oraz beta-karotenu(...)pęczki, olej kokosowy 1 łyżka mąka bezglutenowa 1 łyżeczka, jogurt naturalny odtłuszczony 1/2 szklanki, cytryna - sok z 1/2 cytryny, sól himalajska do smaku. Szparagi opłucz, pokrój na kawałki około 5 cm, włóż do rondelka, podlej niewielką ilością wrzacej wody, dodaj sól, ugotuj do miękkości koniecznie pod przykryciem. Z mąki, oleju i jogurtu sporządź zawiesinę , wlej ją do szparagów , mieszając zagotuj

IzaGotuje
Zapiekanka z ziemniakami, cukinią i łososiem 179

sera camembert (oczywiście można dodać więcej,jak ktoś lubi) Łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko Sok z cytryny  Sól Pieprz Zioła (rozmaryn, koperek) Świeżo starty parmezan do posypania. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik ustawiamy na 180-190 stopni. Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki. Gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cukinię myjemy, jeżeli ma grubą skórę, obieramy. Wydrążamy pestki, ścieramy na tarce o grubych(...)oliwie podsmażamy drobno posiekany czosnek, dodajemy cukinię, smażymy 5-7 minut. Wlewamy śmietankę i rozpuszczamy ser.W pozostawionym soku z cukinii, rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Cukinię doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodajemy surowe jako i wlewamy mąkę. Całość gotujemy  1-2 minuty. Na wysmarowane naczynie żaroodporne, wykładamy ziemniaki, solimy, pieprzymy, posypujemy posiekanym rozmarynem. Wykładamy łososia, obficie posypujemy posiekanym koperkiem

Kopystką po garach
Szparagowe cannelloni 183

szparagów 6 rurek cannelloni 50-60 g masła 3-4 gałązki tymianku skórka z cytryny lub pomarańczy 2 łyżki bułki tartej 25 g startego parmezanu sól, pieprz Wykonanie: odłamać zdrewniałe końcówki szparagów, następnie je obrać. Gotować około 10 minut w wodzie z solą i cukrem. Wyłowić łyżka cedzakową, odłożyć w wodzie po gotowaniu szparagów ugotować cannelloni przez około 12 minut(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  piekarnik nastawić ma 220`C. W garnuszku roztopić masło, następnie dodać bułkę tartą, posiekany tymianek, ściętą zesterem skórkę z pomarańczy (lub cytryny) i wymieszać. Równomiernie rozsmarować na ułożonych rurkach. Posypać startym parmezanem i zapiec 1 minutę w piekarniku, najlepiej używając funkcji grill. Podawać posypane solą i pieprzem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto czekoladowe z wiśniami z nalewki 594

szklanka cukru 200 g masła lub margaryny 1 cukier wanilinowy 4 łyki ciepłej wody KREM: 2 budynie waniliowe 0,5 l mleka 2-3 łyżki cukru (zależy  czy lubimy bardziej lub mnie słodkie) Kostka margaryny Kilka kropel olejku waniliowego 1 łyżka  wyciśniętego soku z cytryny POLEWA CZEKOLADOWA: (proponuję ją zrobić na końcu, ponieważ musi być bardzo ciepła(...)innych owoców. Wykonanie ciasta: Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło (najlepiej wyciągnąć je z lodówki ok.. godzinę przed pieczeniem, żeby zmiękło), wodę i jajka. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste. Pieczemy ok. 50-60 minut (wszystko zależy od naszego piekarnika, proponuje sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy nie zostaje

The Sweet Damsel
Zupa jarmużowa dwukolorowa 147

ziemniaków 300 g. obranego korzenia selera 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 duże szczypty gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli 100 ml. śmietanki 30% 4 łyżki oleju sok z 1/4 cytryny 1 łyżka ziaren kolendry (opcjonalnie) oliwa z oliwek do polania świeżo mielony pieprz Wszystkie składniki podziel na pół. Do jednej zupy dodasz jarmuż zielony a do drugiej fioletowy. Jeśli kupisz(...)dodaj łyżeczkę soli i szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj i podsmażaj kolejne 3 minuty. Wlej 2 lub 2,5 szkl. wody, zagotuj. Przykryj pokrywką i gotuj 20 minut. Dodaj zielony jarmuż i gotuj 10 minut. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i 50 ml. śmietanki. Zmiksuj zupę dokładnie blenderem. Równocześnie z zieloną gotuj zupę z fioletowego jarmużu. Zupę podawaj skropioną

Delicious Place
Ryba pieczona z koprem włoskim, ziemniakami i papryką - Pomysł na jednogarnkowy obiad z rybą 341

puszka całych pomidorów 100 g szpinaku baby sól i pieprz do smaku 500 - 600 g filetów z białej ryby, u mnie dorsz, pokrojonej na porcje skórka otarta z 1/2 cytryny 2 łyżeczki kaparów odsączonych z zalewy oliwa Monini Delicato do polania ryby do dekoracji: fronty kopru włoskiego (te zielone listki) lub koperek Przygotowanie ryby pieczonej z koprem włoskim: Na dużej(...)pomidory z puszki oraz szpinak baby. Pomidory rozgnieć na pulpę przy pomocy spodu łyżki. Podlej pół szklanki ciepłej wody i wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Na warzywach ułóż filety z ryby. Posyp je solą i pieprzem oraz skórką z cytryny. Rybę przed pieczeniem warto jest polać odrobiną delikatnej oliwy Monini Delicato, aby nie obsychała w czasie pieczenia. Posyp danie

Chilli Czosnek i Oliwa
Pascha 172

Jest to moje pierwsze podejście do tego deseru. 3 litry mleka 3 szklanki kwaśnej śmietany 9 żółtek 1 szklanka cukru pudru szklanka stopionego masła laska wanilii otarta skórka z cytryny rodzynki , płatki migdałowe, skórka pomarańczowa, kolorowa galaretka           Zagotować mleko z wanilią. Śmietanę wymieszać z żółtkami, wlać do wrzącego mleka. Gotować kilka minut na małym ogni(...)ułożyć woreczek pod deską, obciążyć. Pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Galaretkę rozpuścić zmniejszając trochę ilość wody, odstawić do stężenia. Następnego dnia serek przełożyć do miski,dodać roztopione lub miękkie masło, wsypać cukier puder. Utrzeć. Gdy masa jest jednolita dodać otartą skórkę z cytryny, bakalie i posiekane galaretki. Wymieszać. Gotową masę przełożyć na gazę ( użyłam folii spożywczej), unieść rogi, związać

Praktyczna pl
Czekoladowy deser jaglany 189

szczypta soli, pół łyżeczki cynamonu, po dużej szczypcie imbiru i kardamonu, kilka kropli soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) owoce do podania (opcjonalnie) Kaszę jaglaną przepłukać na sicie wrzątkiem (wystarczy około 1-1,5 l), a następnie pod strumieniem zimnej wody, aż woda wypływająca z sita będzie klarowna (kaszę można również delikatnie podprażyć przed płukaniem). Mleko

Even Better Food
Tort makowo marcepanowy 200

miodu 150 g cukru pudru 1 łyżeczka olejku migdałowego 1/3 szklanki wody krem marcepanowy: 200 g marcepanu 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30 % krem maślany: 200 g masła 1 łyżeczka cukru 1 jajko duże pozostałe: 1 słoiczek konfitury wiśniowej 1/2 szklanki białego wina 1 cytryna 50 g płatków migdałowych dekoracje: 5 kulek kokosowych 30 g czekolady białej(...)kulkę. Syrop gorący wlewam do migdałowej masy, dodaję olejek migdałowy i mieszam mikserem. Następnie marcepan zagniatam rękoma. Jak jest za mokry dodaję puder, jak się nie klei dodaję wody.            Biszkopt: Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki lepiej się ubijają. Białka ubiłam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo, kolejna łyżka jak poprzednia partia cukru

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania