woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:616/1096)

Sałatka z kaszy bulgur 149

taką... Skł a dniki:  2 szklanki kaszy bulgur 1 brokuł, 1 czerwona papryka 2 duże ząbki czosnku 1 cebula czerwona 4 łyżki oliwy  sos: sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka miodu łyżka sosu sojowego rozmaryn, bazylia,pieprz, sezam, len, słonecznik - co kto lubi, Wykonanie: Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem i chwilę gotujemy, przykrywamy i odstawiamy(...)chwilę, następnie dorzucamy brokuł, wszystko razem podsmażamy chwilę, by warzywa straciły chrupkość. Kaszę odsączamy na sitku, wstrząsamy z resztek wody, przekładamy do miski, przerzucamy warzywa z patelni razem z oliwą, na której się smażyły. Przygotowujemy sos: w soku z cytryny rozpuszczany miód , dolewamy oliwę, sos sojowy, dosypujemy ulubione zioła, doprawiamy pieprzem, łączymy z kaszą i warzywami, mieszamy, posypujemy sezamem, ziarenkami

kgwjanczewo
Klasyczne pączki z różą 224

cukru 7 dużych żółtek (L) 20 ml wódki lub rumu 50 g świeżych drożdży skórka otarta z 1 cytryny (umytej i wyszorowanej szczoteczką) 1 l oleju do smażenia (rzepakowy, kokosowy) Lukier: 200 g cukru pudru 3 - 5 łyżek gorącej wody oraz: konfitura z róży do nadziewania 50 - 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy   Mleko podgrzać by było ciepłe. Drożdże(...)cukrem. Masło rozpuścić. Do dużej miski wsypać mąkę. Na środku zrobić zagłębienie i wlać w nie wyrośnięty drożdżowy zaczyn. Wymieszać łyżką. Dodać utarte z cukrem żółtka, alkohol, skórkę z cytryny i ciepłe mleko. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto będzie się mocno kleić. To normalne, nie należy dosypywać mąki. Wlewać stopniowo ciepłe stopione masło i dobrze wyrobić ciasto, aż tłuszcz zostanie całkowicie

maniapieczenia
Humus z grillowaną papryką 96

papryki słodkiej w proszku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny sól do smaku pieprz kajeński lub mielona papryka chilli (do smaku) Wykonanie: Ciecierzycę można użyć z puszki, ale polecam namoczyć ją na noc i ugotować. Warto zachować wodę z gotowania cieciorki czy z puszki, tzw. aquafabę, bo przyda się na później np. do zrobienia

Lamarida.pl
Zupa kwaśny klops 144

klopsiki .Do garnka wlać wodę, dodać listek i ziele i zagotować.Do gotującej się wody wkładać klopsiki.Po kilku minutach dodać startą na tarce lub pokrojoną  marchewkę i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotować do miękkości ziemniaków, następnie dodać ocet, sok z cytryny lub sok z domowych ogórkach kiszonych, na koniec dodać śmietanę. Zupkę można zagęścić

Moje domowe kucharzenie
Sernik nowojorski 339

tylko tyle aby rozpuściła się większość cukru. Pod sam koniec dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Zbyt długie ubijanie napowietrzy masę, co spowoduje, iż sernik urośnie i opadnie zaraz po upieczeniu. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Na dni pieca wstawiamy blaszkę napełnioną gorącą wodą. Na wystudzony spód z herbatników wylewamy masę serową. Tortownicę wstawiamy do drugiej, większej. Przerwę pomiędzy nimi(...)zalewamy gorącą wodą. Sernik pieczemy w takiej kąpieli wodnej przez około 80 minut. W trakcie pieczenia możemy przykryć sernik folią aluminiową, jeśli jego góra zaczyna się przypiekać. 250ml kwaśnej śmietany mieszamy z dwoma łyżkami cukru i łyżką soku z cytryny. Całość wylewamy na wierzch sernika i pieczemy jeszcze przez około 10 minut. Upieczony sernik studzimy i wstawiamy do lodówki

Jacob Tastes
Pasta z bobu 155

czasu, aż daje się obierać, a już jest smaczny. Bób lekko schładzam przelewając zimna wodą i obieram z łupinek. Cebulę obieram, kroję w kostkę i podsmażam na złoto, ale uważam, aby się nie przypaliła. Czosnek obieram z łupin, wyciskam sok z połówki cytryny. Kumin oraz kolendrę prażę na rozgrzanej patelni. Do malaksera wkładam bób, podsmażone cebule, obrane ząbki czosnku

Bike By Life
Placki ziemniaczane po Litewsku 364

jajko 2 łyżki mąki pszennej sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka – płaska ,cukru Sos : Gruby plaster, boczku wędzonego – nie sparzonego ( około 150 g ) 1/2 piersi z kurczaka – filet 200 ml słodkiej śmietanki 12% 1 niepełna szklanka wody 1 łyżka mąki pszennej mniej niż 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz(...)razie potrzeby można dodać mąki , gdy uważamy że zbyt rzadkie lub wody gdy za gęste . Na koniec doprawiamy pieprzem , odstawiamy . Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach , tak samo postępujemy z cebulą . Wkładamy wszystko do jednej miski , dodajemy przyprawy ( sól,cukier,wyciśnięty czosnek,pieprz) skrapiamy sokiem z cytryny, wbijamy jajko , mąkę i dokładnie mieszamy . Smażymy na rozgrzanym oleju

Ogrodnik w podróży
Zielona sałatka z brokułów i awokado 162

cytryny + trochę do skropienia awokado 2 łyżki pasty sezamowej - tahini 3 -4  łyżki  oliwy z oliwek 1 łyżeczka  sosu sojowego 1/3  łyżeczki papryki w płatkach  sól, pieprz  - do smaku przygotowanie Brokuły podzielić na małe różyczki, takie na jeden kęs. Włożyć do garnka, zalać gotującą wodą, gotować(...)minut, tak aby po wyjęciu były bardzo chrupiące. Przełożyć do miski z zimną wodą, a następnie odcedzić na sicie.  Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Łyżką wyjąć miąższ, a następnie pokroić go w kostkę. Skropić lekko sokiem z cytryny. Przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w słoiku, słoik zakręcić, dobrze wymieszać potrząsając słoikiem. Doprawić do smaku.  Awokado i brokuły

Stare Gary
Pomarańczowa Panna Cotta z rumem. 124

klej spożywczy Sposób przygotowania: Na początku przygotowujemy syrop cukrowy. W rondlu o grubym dnie umieszczamy cukier i wodę. Powoli podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Mieszamy raz na jakiś czas (nie za często). Obieraczką do warzyw odkrawamy 3 paski skórki z cytryny i wrzucamy je do rondla. Gdy cukier już całkiem się rozpuści, doprowadzamy syrop do wrzenia i gotujemy 5 minut

DominikaDolci
Chłodnik z czerwonego buraczka 153

zielony ogórek 6 rzodkiewek 3 łyżki posiekanego kopru 2 łyżki mięty 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soku z limonki 1litr kefiru oliwa sól pieprz 4-5 jajek ugotowanych na twardo Wykonanie: 1. Buraki oczyścić, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,   a rzodkiewki i obranego zielonego ogórka również zetrzeć

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka antipasti 212

podsuszana typu "jamon" czarne oliwki oliwa z oliwek sok z cytryny ząbek czosnku natka pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek extra virgin Dressing : 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 1 łyżka octu balsamicznego sol, pieprz Jak przygotować sałatkę antipasti: W garnku zagotować wodę. Osolić.  Fasolkę przebrać i odciąć(...)końcówki, wrzucić do wrzątku i ugotować al dente. Ugotowana fasolke wylać na cedzak i przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, dzieki temu fasolka szparagowa zachowa ładny, zielony kolor. Odstawić do ostygniecia. Fasolkę przełożyć do miski, skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, oprószyć natką pietruszki i dokładnie wymieszać.  Przygotować dressing - w niewielkim słoiczku

Codzienne Gotowanie
Śledzie w Marynacie Korzennej 184

wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Przygotowanie marynaty: Śliwki oraz rodzynki kroję na mniejsze kawałki. Do miseczki wlewam olej, dodaję wszystkie przyprawy, miód, sok z cytryny, musztardę i dokładnie mieszam. Następnie dodaję pokrojone rodzynki i śliwki i jeszcze raz dokładnie mieszam – marynata

Uwaga Babcia Gotuje
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 185

Dodajemy cukier, przesmażamy mieszając, wlewamy ocet balsamiczny, sok z cytryny, tymianek i czerwone wino. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszamy. Przyprawiamy solą. Po uzyskaniu konsystencji konfitury przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce.Pizza: Do misy miksera przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, sól i cukier. Mieszamy dokładnie łyżką. Dodajemy letnią wodę i oliwę. Wyrabiamy mikserem, aż składniki zaczną łączyć się

Smakowity Blog Kulinarny
Łosoś w porach 137

nagrzewamy do 200°C (180°C z termoobiegiem). Z połowy cytryny (wyparzonej wrzątkiem) ścieramy skórkę. Łososia skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i posypujemy solą oraz pieprzem z obu stron. Odkładamy. Pory przekładamy do dużej patelni, dodajemy ok. 6 łyżek wody, przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut, aż pory wchłoną wodę. Po tym czasie odkrywamy i czekamy(...)resztki wody wyparują. Dodajemy mascarpone i ok. 1 łyżkę posiekanego koperku. Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na blacie rozkładamy dwa (lub trzy, jeśli przygotowujemy 3 porcje) duże kawałki papieru do pieczenia. Na każdym rozkładamy na środku pory. Na porach układamy łososia. Posypujemy go wcześniej startą skórką, a na wierzchu posypujemy posiekanym koperkiem i kaparami, które

Poezja smaku
Wieprzowina z warzywami 177

paczka suszonych grzybów czerwona cebula bulion warzywny mąka pszenna lub ziemniaczana szczypior Sos: sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny łyżka octu jabłkowego 5 łyżek sosu sojowego ciemnego ostra papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Pora umyć i pokroić w krążki. Grzyby zalać wrzątkiem i ugotować. Cebulę(...)łyżkę - dwie oleju).  Wszystkie składniki sosu wymieszać i wlać do mięsa. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, podlać bulionem. Dusić kilka minut, do miękkości, można jeszcze skropić sokiem z cytryny lub doprawić ostrą papryką na koniec.  Wmieszać warzywa do mięsa, razem z odcedzonymi i pokrojonymi grzybami, posypać szczypiorem i ...........gotowe  Smacznego

Gaździnka warzy