woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:618/1096)

Humus z pieczonym burakiem i czarnuszką 157

zdrowie-polecam Składniki: kubek ugotowanej ciecierzycy 1 średni burak 1 łyżka syropu klonowego 2 łyżeczki tahini 3-4 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka soli szczypta soli ok 6 łyżek wody oliwa  czarnuszka Przygotowanie: Buraka zawijamy w folię i pieczemy ok 1 godz w 180 stopniach(ja zawsze piekę buraki przy okazji

Swojskie jedzonko
KREMOWY SEREK SOJOWY 96

tolerowaniem soi to gorąco polecam spróbować ! SKŁADNIKI: 1 duży jogurt sojowy Sok z cytryny ½ łyżeczki płatków drożdżowych Sól Świeży koperek PRZYGOTOWANIE: 1.Miskę wykładamy gazą lub pieluchą tetrową, a następnie wylewamy na nią jogurt sojowy. 2. Zawijamy, związujemy gumką i zawieszamy nad miską, aby cała woda mogła obcieknąć. Zostawiamy na całą noc. 3. Na drugi dzień wyjmujemy delikatnie

Marcepanowa kuchnia
Sałatka z bobu, fety i jajka 185

szklanki mrożonego lub świeżego groszku garść rukoli sos 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy 2-3 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz Bób ugotować al dente w osolonej wodzie, ostudzić i obrać z łupinek. Groszek ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Ser, pomidora i ogórka pokroić w kostkę

Jadło i czytadło
Łosoś z makaronem ryżowym i szpinakowym pesto 199

przykryć pokrywką. Trzymać w cieple przez 15 minut następnie odcedzić. W malakserze zblendować szpinak, parmezan, sól, pieprz do smaku, sok z cytryny, parmezan, czosnek, pestki dyni ( można wcześniej uprażyć ), oliwę. Jeśli masa jest zbyt zbita dodać trochę wody ( około 1 lub 2 łyżki wody ) wtedy wytworzy się bardziej kremowa konsystencja. Pieczarki pokroić w ćwiartki, cebulę w półksiężyce. Na patelni rozgrzać

Jaglusia
Placki z jarmużem i serkiem wiejskim 127

masła 150 g serka wiejskiego dwie łyżeczki posiekanego koperku sól olej/olej kokosowy do smażenia SOS: jogurtowy ( jogurt, sos z cytryny, sól, pieprz, ewentualnie chilli, albo jakieś zioła) Instructions Jarmuż zblanszoać przez minutę w goującej się wodzie albo podgotować na parze przez około 2 minuty. Odcisnąć z wody i w razie koniecznoście jeszcze drobniej posiekać. Do miski dodać mąkę, proszek

Cooking for Emily
Chleb na dzikich drożdżach z wody zakwasowej cytrynowo - czosnkowej 172

miękiszem i znakomitym smakiem. Dzikie drożdże to takie które same się wyhodują i potem rozmnażają dzięki pożywce jaką tym razem jest cytryna z czosnkiem i cukier w nich zawarty. Zachęcam do pieczenia. Chleb na dzikich drożdżach z wody zakwasowej cytrynowo - czosnkowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Spaghetti z dorszem 140

jajka 1/2 szkl. mleka sól mielony czarny pieprz Sposób wykonania: Filety z dorsza czyścimy, moczymy , osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Po czym odstawiamy na ok. 30 minut. Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Brokuły czyścimy, myjemy i wkładamy do gotującej się wody na ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy i osączamy. Pomidory kroimy

Różne smaki w kuchni
ZUPA Z RZEŻUCHY 141

miksujemy.Dodajemy sól,biały pieprz i resztę bulionu.Masło rozpuszczamy na patelni ,dodajemy mąkę,przesmażamy,rozprowadzamy bulionem z rzeżuchą.Dodajemy sok z cytryny,śmietanę i żółtko,przyprawiamy i dosypujemy imbiru mielonego dla pełniejszego smaku.Przygotowujemy kuskus,zalewając go gorąca wodą.Odstawiamy na 5 min.Dodajemy gotowy kuskus do zupy, mieszamy i rozlewamy do talerzy,posypujemy rzeżuchą.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zapiekanka makaronowa z łososiem, brokułami i sosem beszamelowym. 200

skórkę, następnie pokroić w kostkę doprawić solą i pieprzem (lub ulubioną przyprawą do ryb), przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić sokiem z cytryny i zapiekać przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 190°C. Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o 2 minuty. Odcedzić. Brokuły gotować w osolonej wodzie przez 8 minut. Odcedzić. Przygotować sos beszamelowy. W rondelku rozpuścić

zadanie-gotowanie
Szybka zupa kukurydziana 128

kawałki marchewka pokrojona na małe kawałki gałązka selera naciowego pokrojona na kawałki 2 ząbki czosnku koncentrat bulionu drobiowego Krakus litr gorącej wody po pół łyżeczki pieprzu, słodkiej papryki, wędzonej papryki, czubrycy lub oregano sok wyciśnięty z połówki cytryny pół opakowania passaty pomidorowej 2 puszki kukurydzy śmietana do podania – opcjonalnie Jak przygotować zupę kukurydzianą? Cebulę kroimy w piórka i smażymy

Ugotowane pozamiatane
Kompot wigilijny (śliwkowo-figowy) 120

cytryny Wykonanie kompotu figowego: Figi gotować przez 5 minut od zagotowania wraz z łyżką cukru oraz sokiem i skórką z 1 cytryny (przed dodaniem skórki porządnie ją wyparz).  Wykonanie kompotu śliwkowego: Śliwki włożyć do garnka i zalać wodą (tak by przykryła owoce). Moczyć przez całą noc. Następnie dodać łyżkę cukru i laskę cynamonu. Zagotować. Gdy obydwa kompoty są gotowe

Mania Wypiekania
Hummus z czarną quinoą i czarnym czosnkiem 106

oliwy do przybrania  Wykonanie: Ciecierzycę, tahini, oliwę z oliwek, czarny czosnek, przeciśnięty przez praskę świeży czosnek i sok z cytryny dokładnie blendujemy na gładką masę. Jeśli masa wydaje się zbyt sucha, dodajemy stopniowo po łyżce wody, lub nieco więcej oliwy. Doprawiamy pastę solą i pieprzem i jeszcze raz blendujemy. Tak powstały hummus mieszamy z ugotowaną quinoą i przekładamy

Quinoa Raz!
Beza z sosem cytrynowym i bitą śmietaną 120

przecedzić przez sitko. • Jajka wbić do miski i delikatnie roztrzepać. Dodać sok z cytryny, skórkę i cukier, wymieszać. • Masę włożyć do miski, którą umieścić na garnku z gotującą się wodą i powoli mieszać, aż się ociepli. • Cały czas mieszając dodawać kawałki masła, jak tylko poprzednie się rozpuszczą. Mieszać 5-10 minut

To co kocham
Sernik daktylowo - waniliowy z musem żurawinowym ( bez pieczenia) 187

kronie zmielonego 1 łyżka (5 ml) ekstraktu waniliowego 30 g cukru pudru ziarenka z jednej laski wanilii skórka starta z połowy cytryny na grubych oczkach  125 g jogurtu naturalnego typu greckiego 3 łyżeczki żelatyny na 60 ml wody Na masę ciemną (Daktylową):  250 g sera białego co najmniej dwukrotnie zmielonego 3 czubate łyżki pasty daktylowej  2 łyżki

vaniliowoczekoladowa
Rozgrzewający napój na zimę 195

także białą albo zieloną herbatę, ale w wiekszości przypadków wystarczają mi same cytrusy, imbir i mój ukochany cynamon. Na 500 ml wody: laska cynamonu ok. 2-3 cm kawałek imbiru 2-3 plasterki pomarańczy 2-3 plasterki cytryny opcjonalnie 2 torebki ekologocznej białej lub zielonej herbaty łyżeczka miodu Imbir dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Cytrusy wyparzamy i kroimy

Mienta blog