woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:627/1096)

Curd morelowy z lawendą i pomarańczowym tłem 195

umieść w garnku o grubym dnie i gotuj z dwiema łyżkami wody do momentu, aż owoce się rozpadną. 2. Przetrzyj gorące owoce przez sito i odstaw mus do wystygnięcia. 3. Jajka dokładnie wymieszaj z cukrem i połącz z ostudzonym musem z moreli. 4. Dodaj do masy sok z cytryny, kwiaty lawendy i skórkę otartą z pomarańczy - wymieszaj bardzo dokładnie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sernik cytrynowy z lemon curd 269

temperatury 180 stopni C. Na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą. Sernik piec 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do zupełnego ostygnięcia. Składniki na lemon curd: 1/3 szklanki soku z cytryny 100 g cukru pudru 50 g masła 1 jajko 1 żółtko Przygotowanie

kolorowotorcikowo
Świeży makaron z pesto z rukoli i pieczonymi pomidorkami 203

użyłam truskawkowych 2 gałązki rozmarynu 3 ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek do skropienia sól i pieprz do smaku Pesto z rukoli: 50g rukoli 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku 1 łyżka orzeszków piniowych   Zaczynamy od upieczenia pomidorków – piekarnik nagrzewamy do 180*. Umyte pomidorki przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy(...)czym odcedzamy makaron, ale zachowujemy 1/3 szklanki wody spod gotowania. Odcedzonego makaronu nie przelewamy, wkładamy go z powrotem do garnka po gotowaniu.   W czasie gdy makaron się gotuje, przygotowujemy pesto – jego przygotowanie jest ekspresowe i nie zajmie dłużej niż gotowanie makaronu. Do robota kuchennego wkładamy rukolę, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku, 2/3 zarumienionych orzeszków

Smaczna Strona
Paella z warzywami, indykiem i chorizo 190

czerwona papryka, bez gniazda nasiennego, pokrojona w kostkę 1 łyżka przecieru pomidorowego 300 g ryżu do paelli (u mnie zwykły basmati) 750 ml wywaru warzywnego 100 g mrożonego groszku cytryna Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, cebule i marchew obieramy i grubo kroimy. Na patelnie wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebule, marchewkę, łodyżki natki, kiełbaskę i mięso indyka a także paprykę(...)wrzenia, zmniejszamy grzanie palnika. Gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut regularnie mieszając. Ew. dolewamy troszkę wody. Dorzucamy groszek, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy dalsze  5 minut, aż wszystko będzie gorące. Doprawiamy potrawę, posypujemy posiekaną natka pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny. Danie równie smaczne po odgrzaniu dnia następnego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kisz lotaryński - tartaletki 212

podawać z sałatami, rukolą lub szpinakiem, skropionymi prostym dresingiem i kieliszkiem białego wina. Składniki ciasto 2 szklanki drobnej mąki (pszenna tortowa 450 lub krupczatka) 150g masła 1/3 szklanki zimnej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli szczypta cukru masa śmietanowo-jajeczna 1 szklanka creme fraiche (przepis  tutaj ) lub innej gęstej śmietany min. 18% 2 jajka 1/4 łyżeczki soli (boczek będzie(...)sałaty/rukoli/szpinaku opcjonalnie piórka cebuli/marchereki/buraka 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Sposób przygotowania ciasto Do malaksera wsypać mąkę, cukier, sól i pokrojone kawałki zimnego masła. Zmielić przez minutę do uzyskania konsystencji mokrego piasku (przy braku malaksera kroić ciasto nożem). Dodać wodę i jajko. Miksować dalej do powstania zwartego ciasta. Wyrobić minutę rękami, jeśli się

W kuchni wieczorem
JABŁECZNIK POD SEROWĄ KOŁDERKĄ 172

gorącego musu jabłkowego ( aby powstał mus jabłka kroimy na kawałki, wlewamy odrobinę wody, tyle gotujemy aż jabłka się rozpadną , słodzimy do smaku) wsypujemy galaretki, mieszamy. Studzimy. Przestudzoną masę wlewamy na spód ciasteczkowy, odstawiamy do stężenia.  Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy pudru do smaku, wlewamy sok z cytryny. Żelatynę namaczamy, kiedy napęcznieje podgrzewamy, studzimy. Przestudzoną dodajemy do ubitej śmietany, dodajemy

Z Majeczką w kuchni
Wytrawne gofry ze szpinakiem, szynką szwarcwaldzką i jajkiem w koszulce 321

masła sól, pieprz pół łyżki soku z cytryny 1. Szynkę podpiekamy w piekarniku nastawionym na 100-120 stopni na termoobiegu, będzie super chrupiąca. Możecie też pominąć pieczenie i dać taką prosto z opakowania. 2. Myjemy szpinak, pomidora i szczypior zostawiamy do osuszenia.  Jajko w koszulce: W małym garnuszku zagotowujemy wodę. Jajko ostrożnie rozbijamy i wlewamy do woreczka foliowego, który(...)woreczek i wkładamy do wrzątku. Gotujemy ok 4-5 minut. Wyjmujemy z wody oraz z woreczka. Jajko powinno być ścięte z zewnątrz, ale płynne w środku. Gofry: Wszystkie składniki miksujemy razem. Pieczemy na złoty kolor w gofrownicy. Sos holenderski: Żółtka ubijamy na puch z sokiem z cytryny. Następnie powoli, cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczone, gorące masło. Ciągle miksujemy. Sos powinien być

Czerwona Porzeczka
Domowy syrop na kaszel, odporność na bazie miodu, cytrusów, przypraw. 267

mniszka, może być równie dobrze inny prawdziwy) 1 limonka 2 cytryny  2 pomarańcze  ok 7-10 goździków  pół laski cynamonu  ok 3-4 cm imbiru  3-4 gałązki tymianku świeżego   SPOSÓB WYKONANIA  Owoce myjemy i parzymy je w gorącej wodzie, aby pozbyć się sztucznych konserwantów ze skórki. Kroimy je cienko w plasterki(...)także wielu fitoskładników, które wzmacniają układ odpornościowy. cynamon - posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. pomarańcz - bogata w witaminę C oraz beta-karoten oraz witaminy z grupy B Wariant 2  Cytryna, limonka,miód,  tymianek (gałązki tymianku wyciągamy po kilku dniach) Działa wykrztuśnie, przeciw zapalnie, przeciw bakteryjnie.  tymianek - łagodzi kaszel, rozluźnia śluz w płucach i oskrzelach. Jest bogaty w witaminy

Basia w kuchni
SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ, JARMUŻEM I SEREM FETA 396

pół pęczka rzodkiewki (ok. 7 główek) 3 łyżki oliwy z oliwy ok. 1 łyżki soku z cytryny pół ząbka czosnku sól, pieprz do smaku czarny sezam (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Przygotować komosę lub kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Komosę opłukać i zalać 2 szklanki wody, zagotować, posolić i gotować przez około 15 minut bez przykrycia. Przykryć, ostawić z ognia i trzymać(...)przez 10 minut pod przykryciem, żeby wchłonęła całą wodę. Wyłożyć na talerz i ostudzić. Ogórki obrać, wydrążyć środek, pokroić w kostkę i włożyć do dużej miski. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wydrążyć nasiona, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, lub paski, wrzucić do miski. Szczypiorek oraz czosnek drobno posiekać, a rzodkiewki pokroić

Calzonella.com
Sos holenderski i białe szparagi 193

tutaj . Składniki na 2 spore porcje: 2 żółtka 70-100 ml roztopionego masła sok z 1/2 cytryny sól, pieprz biały Wykonanie: rozpuścić masło w rondelku i zagotować. Przefiltrować przez bibułę, by pozbyć się wytrąconego białka i osadów na rodelku z wrzącą, ledwie pyrkającą wodą postawić metalową miseczkę tak, by nie dotykała lustra wody. Do miski wlać żółtka (powinny być(...)czas zdjąć miskę z ognia, by nie nagrzała się zbyt mocno do żółtek stopniowo po jednej łyżce dodawać stopione gorące masło, cały czas ubijając. Na końcu dodać sok z cytryny, przyprawić solą i białym pieprzem. Ubijać do momentu, aż sos zgęstnieje, będzie jasny i puszysty. Przygotować ilość do jednorazowego zużycia, ponieważ sos przygotowany z surowych żółtek nie nadaje się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najlepsza zupa z zielonej soczewicy 216

filiżanka wody 1 średnia cebula 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu 1,5 łyżeczki mielonego curry 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżeczka soli (lub więcej do smaku) szczypta płatków chili świeżo mielony czarny pieprz posiekana natka pietruszki 1 – 2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Do dużego(...)przez praskę czosnek oraz przyprawy: kumin,curry,tymianek. Mieszam i dodaję pomidory z puszki i znów dokładnie mieszam,aby połączyły się smaki. Dodaję zieloną soczewicę, całość zalewam bulionem i wodą. Dodaję 1 łyżeczkę soli, płatki chili, pieprz. Zupę gotuję przez około 25 minut tak aby soczewica była miękka. I teraz bardzo ważna czynność, aby zupa miała kremowy smak: Odmierzam

Kukuleczki
Tarta cytrynowa z borówkami i kruszonką z palonej białej czekolady 133

żółtka 4 łyżki cukru pudru 125 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 2 łyżki zimnej wody Tarta cytrynowa z borówkami i kruszonką z palonej białej czekolady – nadzienie i topping: 2 duże jajka 250 g mascarpone 2 cytryny (skórka i sok) 5 łyżek cukru ok. 250 g borówek 80 g dobrej jakości białej czekolady Wszystkie składniki kruchego ciasta umieszczamy

Poezja smaku
Proste ciasto cytrynowe z kremem budyniowym, ptasim mleczkiem i galaretką z truskawkami 176

wiem czy miałam wtedy 3 czy 4 lata. Moja mama zajęta szyciem na maszynie nawet nie zwróciła uwagi kiedy ja przysunęłam do kuchenki gazowej taboret, wstawiłam garnek z wodą, wrzuciłam podzielony na różyczki brokuł i wlałam buteleczkę Maggi. To z pewnością nie było najlepsze danie jakie przygotowałam w życiu ale było pierwsze i wiecie co? Nie zapomnę również tego(...)truskawek  2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 500 ml gorącej wody  maliny i czereśnie do dekoracji  Upiecz spód. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywno. Margarynę utrzyj z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę, skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj. Na koniec wmieszaj ubite na sztywno białka jaj. Ciasto przełóż

Mango Papaja
Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową 214

agaru 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki cytryny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady (70% kakao) 60 g oleju kokosowego (ewent. masła) 1 łyżka alkoholu np. wiśniówki, brendy, lub soku pomarańczowego. szczypta soli Dodatkowo: garść zmiksowanych orzechów włoskich do posypania tortownicy. Przygotowanie:   Masa makowa:   Kaszę jaglaną (wcześnie podprażoną na suchej patelni) zalewamy wodą (w proporcji 1:2), lekko solimy(...)Przekładamy do miksera i dokładnie miksujemy. Masa serowa   Dzień wcześniej zalewamy migdały wodą i zostawiamy na całą noc. Obieramy ze skórki, dodajemy cukier i miksujemy mikserem. Do mleka dodajemy agar i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Wlewamy do migdałów, dodajemy sól i sok z cytryny a ponownie miksujemy. Polewa czekoladowa   Do garnka wkładamy połamaną na kosteczki czekoladę

Moja Mama Gotuje
Mięsne klopsiki duszone w kapuście 208

ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, sok z cytryny, olej do smażenia, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładanie wyrabiam masę. Z masy mięsnej formuję małe klopsiki. Smażę je na rumiano na rozgrzanym oleju. 2. Kapustę szatkuję i przekładam do garnka. Zalewam wodą, solę i gotuję 5 minut. Wodę odcedzam(...)Dodaję obgotowaną kapustę. Smażę około 3 minut. Następnie do kapusty wlewam 1 szklankę wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, przyprawę warzywną, posiekany koperek oraz pokrojoną marchewkę. Wszystko razem mieszam i duszę około 20 minut pod przykryciem. Kapustę doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 3. Do kapusty dodaję usmażone klopsiki. Delikatnie mieszam i duszę około 10 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szparagi z sosem holenderskim 160

ewentualnie sokiem z cytryny. Polecam inne przepisy ze szparagami: Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem Tym razem Piotrek chciał zjeść szparagi z sosem holenderskim. przepis na ten sos znajdziecie poniżej. Szparagi obieramy ze skórki za pomocą obieraka do warzyw, myjemy, wkładamy je na sztorc do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki(...)zastąpić sokiem z cytryny. Stopniowo i powoli dodajemy gorące masło pozbywająć się piany z wierzchu możemy też wykorzystać już klarowane masło. Podczas ubijania sos zacznie gęstnieć i wyglądem przypominać majonez, jest jednak od niego zdecydowanie lżejszy i ma delikatniejszą formę. Kosztujemy i ewentualnie doprawiamy sos jeszcze solą i białym pieprzem. Sosem polewamy ugotowane szparagi wyciągnięte z wody. Do sosu można

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania