woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:627/1096)

Sernik na zimno z musem malinowym 159

łyżeczki ) Składniki na mus malinowy: 400 g malin 250 ml śmietany kremówki 36% 100 g cukru ( lub mniej/więcej, w zależności od upodobań ) 1 łyżka soku z cytryny 12 g żelatyny ( 3 łyżeczki ) Dodatkowo: okrągłe biszkopty 1 galaretka malinowa Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( łatwiej będzie wówczas uwolnić gotowy(...)lodówki do całkowitego stężenia ( tężeje szybko ). Mus malinowy : W garnuszku wymieszać maliny, cukier i sok z cytryny. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru, zagotować. Sos malinowy przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek.  Żelatynę umieścić w niewielkim garnuszku i zalać zimną wodą, tylko do jej pokrycia. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie garnuszek z żelatyną postawić na palniku i podgrzewać

Opowieści z piekarnika
FIT SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ I AWOKADO 176

natka pietruszki (nie jest konieczna jeśli nie przepadasz za jej smakiem) ½ papryki żółtej 1 łyżka soku z limonki lub cytryny ½ zielonego ogórka sól i pieprz Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pamiętajcie, że warto ją wcześniej opłukać pod bieżącą wodą aby pozbyć się z niej goryczki. Ugotowaną i odcedzoną już kaszę, odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy inne(...)żółtą kroimy w kostkę. Awokado przekrawamy na pół i nożem nacinamy miąższ w kształt kostki i wydrążamy całość łyżeczką do miski. Warto awokado od razu skropić sokiem z cytryny lub limonki aby nie straciło swojego koloru. Ogórka kroimy w kostkę, a zieloną natkę pietruszki siekamy i wszystkie składniki razem, dodajemy do ostygniętej już kaszy jaglanej. Całość doprawiamy solą i pieprzem

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Pasta z soczewicy i pieczonej papryki - na kanapki 220

laurowy 2 czerwone papryki 3 ząbki czosnku kawałek papryczki chili 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny świeże listki lub odrobina suszonego tymianku szczypta przyprawy garam masala sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Soczewicę zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 15 minut, aby napęczniała. 2. Po tym czasie lekko solimy wodę, dodajemy listek laurowy i gotujemy soczewicę(...)temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Z papryki zdejmujemy skórkę. 5. Przekładamy ugotowaną soczewicę i warzywa do kielicha blendera, dodajemy sok z cytryny, odrobinę chili i tymianku, szczyptę przyprawy garam masala . Dolewamy odrobinę oliwy i miksujemy na gładką pastę. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym pieczywkiem. Smacznego

W kuchni Katie
Roladki z szynki z suszonymi pomidorami, oliwkami i sosem bazyliowym 108

mięsa. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek lub olej po suszonych pomidorach. Roladki obsmażamy z każdej strony, podlewamy wodą, zmniejszamy ogień i dusimy pod przyryciem do miękkości około 40 min.Sos bazyliowy:Bazylię z jogurtem zmiksować, dodać śmietanę, sok z cytryny i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Smacznego

Oryginalny smak
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU (keto, LCHF, optymalne, paleo) 436

dwóch, trzech dniach Pamiętajcie, że śledzie są mile widziane w dietach LCHF ponieważ zaliczają się do tłustych ryb. Poza tym mają sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. W dodatku zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Śledzie wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają serce, pamięć i koncentrację. Składniki(...)przecieru pomidorowego 100% sól do smaku 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarenkach 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy ziele angielskie – 3 ziarenka liście laurowe – 2 sztuki oliwa z oliwek – ok 250 ml Płaty śledziowe zalać zimną wodą. Po 10 minutach wodę odlać i wlać świeżą i odstawić

Ola la LCHF
Tort miodowo - orzechowy 231

orzechów włoskich zmielonych 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżka wody *Krem orzechowy: 170 g cukru pudru 200 g miękkiego masła 150 g orzechów włoskich zmielonych 3 żółtka 1 duży cukier waniliowy 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% sok z połowy cytryny 250 g serka mascarpone *Dodatkowo: 3-4 łyżki powideł śliwkowych połówki orzechów włoskich i zmielone orzechy(...)równych części, ok 120 g każda. Dno tortownicy (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy 1 porcją ciasta, najlepiej robić to wilgotnymi dłońmi i na koniec wygładzić ciasto wodą. Wylepiamy dokładnie, ciasto ma być bardzo cienkie, więc jest to trochę mozolna praca. Gotowy spód wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10-15 minut, i tak postępujemy

Piekę, bo lubię
babka z gara 157

temperaturze pokojowej 6 jajek 30 dkg mąki kartoflanki 20 dkg maki pszennej 25 dkg cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ulubiony olejek zapachowy - wanilia, migdał, cytryna tłuszcz do wysmarowania formy Wymiary formy: średnica dna: 13 cm, średnica góry: 17 cm, wysokość: ok 17 cm, wysokość kominka: 13,5 cm Wykonanie: Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy(...)smaruję dokładnie tłuszczem. Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę. Zanurzamy formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką. Gotuję babkę 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez pokrywki garnka... . POLECAM przepis wraz z blaszka dostałam....  lukier cytrynowy Składniki: ok. 1 szklanki 2-3 łyżki soku z cytryny przesiany cukier puder ucierać z sokiem z cytryny na gładko Polewa kakaowa

w mojej kuchni
PRZEPISY NA WIELKANOC - PRZYSTAWKI Z JAJ 633

jednolity i pulchny), gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku. Gotowym nadziewamy polówki jajek. W niewielkiej ilości zimnej wody moczymy żelatynę, gdy napęcznieje, rozprowadzamy w gorącym mleku. Przygotowujemy sos : śmietanę z dodatkiem szczypty soli ubijamy na puch, dodajemy chrzan, przechłodzoną żelatynę, sok z cytryny i, gdy trzeba, sól do smaku. Gdy sos zacznie gęstnieć, przekładamy do specjalnego woreczka z końcówką

Moja Książka Kucharska
Barszcz z buraczkiem wg. Gosi 169

mąki  -3 liście laurowe -3 ziela angielskie -łyżka majeranku -sól, pieprz -opcjonalnie łyżka octu lub soku z cytryny Buraki i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. To samo robimy z marchewką i pietruszką. Wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła warzywa 1 cm ponad nimi. Wkładamy również seler w całości i dodajemy liście laurowe oraz ziele(...)angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw, głównie buraków. Ziemniaki mają być prawie rozgotowane. W osobnym garnku gotujemy drobne różyczki kalafiora. Gdy są miękkie odlewamy wodę i wrzucamy do gotującego się barszczu wraz z ugotowanym grochem i mrożoną marchewką z groszkiem. Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy do barszczu. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Jeżeli podprawiamy mlekiem z mąką to zagotowujemy

Kulinarne przemyslenia
Zielona szarlotka 160

szklanki mąki krupczatki1/3 szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczenia250 g masła roślinnego6 żółtekPianka z białek:6 białekszczypta soli4 opakowania kisielu jabłkowego "Gorący kubek"Nadzienie jabłkowe:7 większych jabłekłyżka soku z cytryny łyżeczka cynamonu4 łyżki cukruopakowanie cukru waniliowegoWykonanie:Ciasto:Żółtka wymieszać z cukrem, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i kostka masła.1/3 ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażalki(...)nakłuwać widelcem.Nadzienie jabłkowe:Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w kostkę. Następnie na dno garnka nalać odrobinę wody i wrzucić jabłka, zagotować i zmniejszyć ogień. Kiedy jabłka się rozgotują dodać cukier, cukier waniliowy. Pogotować chwilę i dodać sok z cytryny i cynamon. lekko ostudzić.Piana z białek:Białka ubić na sztywno, następnie sypać porcjami kisiel i mieszać łyżką, delikatnie.Piekarnik nagrzać

Moje pyszne gotowanie
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem 566

szpinaku 200 g makaronu 200 g śmietanki 30% 1 pierś kurczaka dwa ząbki czosnku sok z połowy cytryny sól, pieprz i gałka muszkatołowa  oliwa do smażenia garść płatków migdałowych Przygotowanie 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Pierś kurczaka  kroimy w kostkę, smażymy mieszając do miękkości około 5 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy w kostkę(...)minut, do momentu, aż zrobi się zielona papka. 2. Do szpinaku dodajemy słodką śmietankę i na malutkim gazie gotujemy jeszcze 5min, aż zgęstnieje, następnie dodajemy usmażonego kurczaka, sok z cytryny ( smak bardzo poprawi ale kolor szpinak straci ;/ ), doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Nakładamy na talerze makaron, polewamy sosem i całość posypujemy

zjem to blog kulinarny
Rolada z galaretką z nutą amaretto 166

cukru 2 galaretki w różnych kolorach 2 x 250 ml wrzątku  sok z cytryny (ok 2 łyżeczek do smaku) 2 łyżeczki syropu Amaretto (u mnie z Biedronki) Dodatkowo kakao i cukier puder do posypania rolady Galaretki rozpuszczamy w 250 ml wody każdą. Zostawiamy do przestudzenia (ja się tak zabierałam za to ciasto że galaretki czekały 2 dni w lodówce

Piekielna Kuchnia Pati
Sałatka z kaszy jaglanej z cieciorką, marchewką, papryką, miętą i rodzynkami 119

posiekać w cienkie plasterki - Paprykę i natkę pietruszki również posiekać - Ciecierzycę włożyć do garnuszka, dolać odrobinę wody i zagotować - Dodać garam masalę i cynamon, dusić przez 3 minuty, schłodzić - Do miseczki z kaszą dołożyć ciecierzycę, pozostałe warzywa i rodzynki - Sałatkę skropić sokiem z cytryny i odrobiną dobrej jakości oliwy - Doprawić płatkami chili i miętą, wymieszać całość. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Quiche serowy z młodymi szparagami zielonymi 151

margaryny 3/4 łyżeczki soli 1 jajko 2 łyżki zimnej wody Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy, papier do pieczenia i nasiona np. grochu do obciążenia ciasta. Nadzienie: 25 dkg zielonych szparagów 30 dkg kwaśnej śmietany 12 dkg sera Ementarel szczypta pieprzu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny Quiche serowy z młodymi szparagami zielonymi Jak zrobić quiche serowy ze szparagami(...)dodać pokrojoną w kostkę margarynę, kminek oraz sól. Margaryna powinna mieć temperaturę pokojową. Palcami przemieszywać mąkę z margaryną do momentu aż całość zacznie się łączyć. Dodać wtedy jajko oraz wodę. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i wyłożyć nim naczynie do quichu. Dół ciasta ponakłuwać widelcem a następnie przykryć papierem

mecooks
Francuskie buraczki z sosem aioli 137

francuskiego - 4 łyżki miodu -  2 łyżki octu balsamicznego Sos aioli :   - główka czosnku  - 1/2 szklanki majonezu - pół cytryny  - łyżeczka cukru Kroimy buraczki na półtalarki - w miarę cienkie. W szklance rozrabiamy ocet balsamiczny i miód, dodajemy pół szklanki wody - zalewamy w brytfannie pokrojone przez nas buraczki. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 50 minut(...)gotowe wyjmujemy je i układamy na wyciętych przez nas krążkach z ciasta francuskiego. Czosnek wcześniej wyjęty obieramy ze skorupek , wrzucamy ząbki czosnku do blendera.Dodajemy również majonez, pół wyciśniętej cytryny oraz cukier, pieprz sól dla smaku - miksujemy. Gotowy sos wkładamy do lodówki. Krążki z buraczkami wkładamy ponownie na 15 minut do piekarnika, do momentu aż ciasto francuskie nabierze koloru. Następnie wyjmujemy

dlaSmaQ