woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:630/1096)

Jabłkowy budyniowiec (bez pieczenia) 267

Dodatkowo: 400 g podłużnych biszkoptów 1/3 szklanki soku jabłkowego Wykonanie: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w garnku i dodajemy sok z cytryny oraz cukier (kryształ). Dusimy do miękkości, a następnie blendujemy na gładki mus. Studzimy. Budyń rozprowadzamy w 1/2 szklanki

Kuchnia MagdaLeny
Śledzie matiasy z żurawiną i cebulą w oleju babci Basi 251

matiasów- jedne łagodniejsze, a drugie dość słone ). Trzeba samemu ocenić stopień wymoczenia !! Żurawinę zalać letnią wodą i moczyć 30 min, Przecedzić przez sitko. Wymoczone matiasy opłukać z mleka i pokroić na 2 cm kawałki i posypać je cukrem i pieprzem. Dodać sok z cytryny, Wsypać wymoczoną żurawinę, oraz drobno pokrojoną cebulkę i wszystko wymieszać . Wlać tyle oleju , aby były przykryte

Pysznosci Babci Basi
Szpinak z oliwą i czosnkiem 164

czosnku ( lub do smaku) gruba sól morska oliwa z oliwek sok z 1/2 cytryny kawałki cytryny - do podania przygotowanie Szpinak dobrze wypłukać - może mieć dużo piasku. Wrzucić liście do dużego garnka (jeżeli są ze sobą połączone, nie rozdzielać, nie obcinać ogonków), zalać zimną wodą, poczekać aż piasek opadnie, szpinak wyłowić, wodę wylać. Powtórzyć kilka razy. Na koniec dla pewności wypłukać(...)Odcedzić i ostudzić w dużej ilości bardzo zimnej wody. Wyłożyć na sito, osuszyć w miarę możliwości - można użyć papierowego ręcznika. Ułożyć liście szpinaku na półmisku - jeżeli były ze sobą połączone - przed ułożeniem obcinamy końcówki, ogonki zostawiamy. Polać oliwą, posypać grubą solą i pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. Skropić sokiem z cytryny. Podawać z kawałkami cytryny i białym pieczywem. Smacznego

Stare Gary
Dżem z dyni i pigwy 579

pestki. Skórka i bielmo zostają, bo mają sporo pektyn. Do owoców wlać 2 litry ciepłej wody. Gotować, aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać. Schłodzić nieco, a potem zmiksować całość np. w stojącym blenderze. Dżem ponownie zagotować, dodając kardamony, cukier i sok z cytryny. Włożyć dżem do słoików, gdy masa będzie bulgotać. Zakręcić szczelnie słoiki i odstawić do spokojnego schłodzenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Tom Kha Gai 159

koncentratu pomidorowego     • 0,2 l mleczka kokosowego • 2-3 łyżki soku z cytryny • 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego • 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego • 1 papryczka chili   • kilkanaście gałązek grubo posiekanej kolendry Grzyby pokroić na połówki, suszone moczyć w wodzie ok. 15-20 minut. Do gotującego się wywaru z warzyw dodać pokrojone piersi kurczaka, grzyby

Kuchnia Prezydentowej
TORT PORZECZKOWY Z MASĄ CUKROWĄ 200

miało miejsce), wkładam go do aluminiowej miseczki i ustawiam na garnku z gotującą się wodą. Rozpuszczający się krem miksuję na wolnych obrotach, by usunąć grudki. Następnie wstawiam do lodówki, aby przestygł i zgęstniał.     DŻEM PORZECZKOWY:  2 słoiki dżemu porzeczkowego sok z 1/2 cytryny   + alkohol do nasączenia biszkoptów Dżem i sok z cytryny umieszczam w rondelku. Podgrzewam

W kuchni Karmel-itki
Łosoś z serem mozzarella gotowany na parze 222

czyli użyć najzwyklejszego, metalowego sitka. Sitko umieszczam na garnku, w którym znajduje się kilka centymetrów wody. Tak właśnie został przyrządzony łosoś z serem mozzarella :-) Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo. Sami zobaczcie i oceńcie:-) Składniki: 150g łososia 1/2 brokuła 1/2 kulki mozzarelli 1 plaster cytryny sól, pieprz Wykonanie: Łososia obieram ze skóry i myję. Następnie skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam

Anielska Kuchnia Ani
Makowiec z jabłkami (makowiec japoński) 1608

morele, daktyle, rodzynki) 1 łyżeczka sody oczyszczonej skórka otarta z pomarańczy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady gorzkiej 40g czekolady mlecznej 80ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - mak wypłukać, zalać gorącą wodą, gotować przez 30-40 minut, dobrze odcedzić, zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym

Smakołyki Bereniki
ciasto makowe z wiśniami i śliwkami 145

szklanka cukru 150 g masła 3 jajka skórka z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 1 szklanka wydrylowanych wiśni 1 szklanka wypestkowanych śliwek 2 łyżki mąki pszennej łyżka masła łyżka cukru Uwaga: jeśli nie mamy masy makowej to wystarczy ugotować mak. W tym celu 180 g maku zalać wodą na tyle, żeby przykryła(...)centymetr i posłodzić 3 łyżkami cukru. Gotować kilka minut aż mak wciągnie wodę. Następnie zmielić lub rozdrobnić blenderem. Wystudzić.  Miękkie masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Powoli miksując dodawać po łyżce masy makowej. Gotowe ciasto wyłożyć do foremki wyścielonej pergaminem. Na cieście ułożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z owocami i bitą śmietaną 224

budyń waniliowy 2 łyżki konfitury (najlepiej takiej jakich używamy owoców) 1 łyżka soku z cytryny 300 g owoców (mogą być mrożone) Śmietana: 100 g białej czekolady 125 g sera do serników 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Wszystkie składniki spodu mieszamy z dwoma łyżkami wody i wyrabiamy gładkie ciasto. Blachę o średnicy ok 24 cm wykładamy cienką warstwą ciasta, pamiętamy

KasiaiKrzysiu.pl
Maseczka czereśniowo-owsiana do cery tłustej i mieszanej 157

sucha jest natomiast przeciwieństwem cery tłustej. Produkuje za mało sebum przez co jest sucha, łuszczy się, a co najgorsze łatwiej się starzeje. Jej nawilżanie jest trudnym zadaniem. Po umyciu wodą i mydłem czujesz się jak w masce. Cera mieszana jak sama nazwa wskazuje ma cechy pośrednie między cerą tłustą a suchą. Skóra na policzkach i skroniach jest sucha(...)osobnym naczyniu ubijamy białko na sztywną pianę. Następnie dodajemy do niego nasz miąższ z czereśni, płatki owsiane, sok z cytryny i miód. Całość mieszamy łyżką. Maseczkę nakładamy na oczyszczoną skórę twarzy na 20 minut. Następnie zmywamy ją letnią wodą.  Mam nadzieję, że będziecie zadowolone tak jak ja! Dajcie znać, co sądzicie :)  Gosia

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Bób – sałatka tabbouleh z bobem i fetą 126

łyżki oliwy mała puszka zielonych oliwek 200 g koziego feta sól i czarny pieprz do smaku Bób ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i po przestudzeniu obierz. Opłukaj kaszę w zimnej wodzie, następnie wlej 0,5 l zimnej wody i gotuj kaszę przez 8 minut. Odcedź kaszę i włóż z powrotem do garnka. Zmniejsz temperaturę do 3 poziomu (kuchnia indukcyjna(...)kostkę, pomidory przekrój na pół lub ćwiartki, cebule pokrój w piórka, dodaj do kaszy. Oderwij liście mięty i bazylii i posiekaj. Dodaj do reszty składników. Dodaj oliwę, sok z cytryny, oliwki, sól i czarny pieprz, Wymieszaj sałatkę i odstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokrusz kozi ser i posyp nim sałatkę. Smacznego!     The post Bób – sałatka

codojedzenia
Pierogi z pieczonym karpiem 141

Farsz:   1 kg karpia pół litra bulionu warzywnego pół cytryny 1 listek laurowy 4 łyżki oliwy z oliwek 4 cebule 100 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 1 łyżka drobno pokrojonej natki 1 kromka białego chleba szafran sól pieprz    Ciasto: 500 g mąki 250 gorącej wody 100 g mas masła     Przygotowanie Normal(...)oraz płatki migdałów zmiksowałem razem z chlebem, sokiem, kawałkiem skórki cytryny i szafranem. Płaty karpia oddzielamy od ości, dodajemy masę orzechowo-migdałową, dodajemy zapiekane cebule. Wszystko mielimy na jednolitą masę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto: W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę

R'n'G Kitchen
Pyszna Grecja, czyli kotlety jagnięce z pieczonymi ziemniakami, tzatzikami z granatową salsą i słoneczną sałatką 166

Pół długiego ogórka starłem na tarce o dużych oczkach i lekko posoliłem. Po puszczeniu przez ogórka wody odsączyłem go i dodałem do niego serek twarogowy, jogurt naturalny, kilka posiekanych listków świeżej mięty, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i sok z połowy cytryny. Całość przyprawiłem niewielką ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu i dokładnie wymieszałem, po czym odstawiłem do lodówki. Ziarenka

Wyprawy kulinarne
Dżem jagodowy z kolendrą- ABC dżemowania 149

poniewaz za mala ilosc spowoduje plesnienie dzemu,a za duza jego scukrzenie.Gotowac je mozna w rozny spsosob,to znaczy albo cukier daje sie wprost do owocow i bez dodania wody ogrzewa calosc na wolnym ogniu,lub tez mozna-zwlaszcza owoce miekkie ,takie jak jagody wlasnie-przesypac cukrem,tak by kazdy owoc byl obtoczony.Nastepnie odstawic na noc,a na drugi dzien(...)ktory zrobilam w ilosci 3 sloiczkow i zostanie spozyty w najblizszym czasie ,po wypelnieniu odwracam do gory dnem,pozostawiam do ostygniecia i juz nie pasteryzuje.Wazny jest dodatek soku z cytryny,ktory nalezy dodac pod koniec smazenia Sok z  cytryny to nie tylko dodatek smakowy,ale ma on za zadanie zapewnic kwasne pH dzemu.Dzieki temu dzem bedzie trwalszy,poniewaz przetrwalniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!