woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:630/1096)

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym -przepis 246

sól do smaku  1 łyżkę mąki ziemniaczanej  piersi z kurczaka 1 szt  olej do smażenia  sól, świeżo zmielony pieprz  sok z połowy cytryny  świeży szczypiorek do posypania  ulubiony ryż    SPOSÓB WYKONANIA :   Cebulę kroimy w kosteczkę, paprykę w większą kostkę, marchew w paski (zapałki). Rozgrzewamy garnek z łyżką oleju, dodajemy pokrojoną(...)się nie przypaliła. Warzywa puszczą soki i zmiękną, jeśli sosu powstałego jest zbyt mało, możemy dolać trochę wody. Aby pokręcić smak, doprawiamy odrobiną soli. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, paski doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowane piersi z kurczaka smaży, gdy są już gotowe, dodajemy do naszego sosu. Całość chwilę podgotujemy do połączenia wszystkich

Basia w kuchni
Grzanki z awokado i jajkiem 151

patelni  ( wtedy smarujemy lekko masłem lub oliwą). Awokado myjemy obieramy, rozdrabniamy na pastę i dodajemy sok z cytryny. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na przygotowane grzanki i posypujemy kiełkami. W średnim garnku zagotować 3 szklanki wody z dodatkiem szczypty soli, zamieszać łyżką i zrobić wir wodny, w środek wbić jajko i gotować przez ok. 3-4 minuty

I LOVE LIFE
SERNIK Z MUSEM JABŁKOWYM 199

zmielonego sera np. z wiaderka 2 całe jajka szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe sok z połowy cytryny 3/4 szklanki oleju biszkopty na spód MUS: 30 dag podprażonych jabłek (zostało mi z szarlotki) 0,5 szklanki wody galaretka pomarańczowa cynamon do smaku WYKONANIE: Tortownicę wykładamy papierem, układamy biszkopty, piekarnik nagrzewamy na 150 st. C, termoobieg

Pani na deser
Wigilijna sałatka śledziowa 552

ogórki kiszone 2 jabłka 3 buraki 1 czerwona cebula 3 ziemniaki 3 jajka 5 łyżek majonezu sok z 1/2  cytryny sól pieprz Dekoracja: 1 burak pokrojony w gwiazdki (za pomocą foremki) Wykonanie: 1. Filety śledziowe wymoczyć w czystej wodzie, następnie pokroić w paseczki. 2. Ziemniaki i buraki ugotować w osolonej wodzie (w osobnych naczyniach) po tym czasie wystudzić

Szalona Kuchnia Eweliny
Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki. Przepis krok po kroku. 178

ząbków czosnku 100 g masła 200 ml białego wytrawnego wina 10 pomidorków koktajlowych skórka otarta z 1 cytryny ½ pęczka natki pietruszki sól, pieprz   Przygotowanie:   Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przy odcedzaniu pozostaw 200 ml wody z gotowania makaronu.   Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na niej krewetki

kuron.com.pl
Hummus z pieczoną dynią 160

Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy łyżeczką sody oczyszczonej 1/2 szklanki pasty sezamowej (tahini) 1-2 ząbek czosnku sok z ½ cytryny lub limonki szklanka purée z pieczonej dyni (½ małej dyni hokaiddo) 3-4 łyżki oliwy z oliwek ¼ szklanki zimnej wody sól, czarny pieprz kumin Sposób wykonania: Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Po nocy odlewamy płyn i zalewamy ziarna świeżą

Pyry na Gaz
Śledzik pod pierzynką -inaczej 817

cebula 1 pęczek szczypioru   5 łyżek oleju   3łyżki majonezu 3-4 łyżki octu 10% 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki ostrej musztardy np. dijon lub angielskiej świeżo mielony czarny pieprz,sól Przygotowanie: śledzie moczymy w wodzie przez ok 1 godz,następnie zmieniamy wodę  i dolewamy do niej ocet  i łyżkę oleju i moczymy jeszcze

Swojskie jedzonko
Ciasto z czereśniami i mascarpone 176

połączenia się składników. Krem wyłożyć na ciasto. Czereśnie z galaretką: Czereśnie umyć, wydrylować, włożyć z cukrem i sokiem z cytryny do garnuszka i gotować około 10 - 15 minut, aż puszczą sok. Jeśli soku jest mało, należy dodać wrzącej wody, aby płynu z owocami było około 800 - 900 ml i zagotować. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności czereśni. Po zagotowaniu czereśnie

Kuchcik gotuje
Nalewka orzechówka ( z zielonych orzechów włoskich i cytrusów ). 185

Składniki : 12-14 szt. zielonych orzechów włoskich 1 cytryna 1 pomarańcza 2 szt. kory cynamonu po około 8 cm długości 3 łyżki cukru trzcinowego 0,5 l wody 0,5 l spirytusu 95 %  Sposób wykonania :   O rzechy opłucz, pokrój w cienkie plastry, wrzuć do słoja. Cytrusy dokładnie umyj szczoteczką pod bieżącą wodą , następnie sparz wrzątkiem, pokrój razem

Przepisy i porady kulinarne
Filet kurczaka w sosie cytrynowym z rodzynkami 186

Przełożyć do małego garnka. Zalać bulionem. Gotować około 20 minut. Dodać rodzynki, skórkę otartą z cytryny i sok z całej cytryny. Dusić na małym ogniu około kilka minut. Wlać śmietankę, gotować kolejne kilka minut. Mąkę rozrobić z odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu, zagotować mieszając az delikatnie zgęstnieje. Podawać z ryżem. Wartość energetyczna (1 porcja)  Energia: 258,4 kcal

Zielona Kuchnia
PIECZONY INDYK 169

limonka - sól, pieprz - oliwa z oliwek Mięso natrzyj solą, posyp startym na tarce imbirem, skrop sokiem z limonki lub cytryny. Wyciśnięte skórki włóż do naczynia, w którym będziesz piec mięso.  Mięso polej oliwą z oliwek, dodaj 100 ml wody. Mięso umieść w naczyniu żeliwnym i wstaw do piekarnika na 2 godziny temp. 180 stopni C. (1 i 10 minut

SMYKWKUCHNI
Pączusie z kremem pasticcera (Frittelle alla crema pasticcera) 170

pszennej  50 g cukru 40 g masła 4 jajka 1 pomarańcza szczypta soli 250 ml wody olej do smażenia  Krem pasticcera 25 g cukru 25 g  m ą ki pszennej    250 ml mleka 1 cytryna 2 jajka **** INGREDIENTI  (ca. 20 pezzi) Frittelle 220 g di farina 50 g di zucchero 40 g di burro

La grande e la piccola cuoca
Lukier królewski Lukier do pierników 143

serników. Wystarczy ewentualnie delikatnie go rozrzedzić wodą,dostosowując konsystencję do naszych potrzeb. Pamiętajmy żeby zaczynać od dodania łyżki wody i w miarę potrzeby dodawać jej więcej.   Składniki: 1 białko 120g cukru pudru 3-4 krople soku z cytryny ewentualnie odrobina barwnika spożywczego Białka ubijamy na sztywno, ciągle miksując dodajemy cukier i sok z cytryny plus ewentualnie barwnik. Gotową masę

Rusty Fork
Dżem dyniowy 179

Dynię umyć, obrać, pokroić w małe kawałki i włożyć do garnka z grubym dnem.  Dodać cukry i sok z cytryn. Całość dusić na małym ogniu około godziny często mieszając. Jeżeli "masa" jest za sucha można dodać kilka łyżek wody.  Po tym czasie dodać cynamon i dusić ok 15-20 minut mieszając.  Dżem przełożyć do wyparzonych i suchych

Zielona Kuchnia
Sałatka z łososiem, mozzarellą i jajkiem 181

sera mozzarella 2 jaja  pomidorki koktajlowe mix sałat kiełki jarmużu  dressing: łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, sól i pieprz Łososia grilluj na patelni po 2 minuty z każdej strony, wystudź. Wstaw niewielki garnek z wodą, wbij jajko do miseczki a następnie jajko prosto z miseczki wlej jednym zdecydowanym ruchem do wrzątku. Gotuj minutę jajko. Postępuj

Mango Papaja
Sałatka z awokado i figą 141

inne sałaty o wyrazistym smaku. Na rukoli połóż awokado, pokrojoną w ćwiartki lub ósemki świeżą figę. Z oliwy, soku z cytryny, musztardy, odrobiny soli i pieprzu zrób sos. Aby lepiej się wymieszał dodaj do niego 1 łyżeczkę ciepłej przegotowanej wody. Sosem polej sałatkę, dodaj chilli. SMACZNEGO! Artykuł Sałatka z awokado i figą pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Domowe falafele ze świeżego bobu 202

pieprz sezam do obtoczenia olej do smażenia do podania: jogurt naturalny wymieszany z ząbkiem czosnku, garstką listków mięty, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. podgrzane chlebki pita lub tortille, ulubione warzywa P rzygotowanie falafeli z bobu: Bób zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin do namoczenia. Następnie obierz go ze skórek.  W misie robota kuchennego umieść wszystkie składniki

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z morelami 194

czasu nie zaszkodzi. TARTA Z MORELAMI Składniki: ciasto: 160 g mąki 30 g cukru 120 g masła 2 łyżki wody szczypta soli wypełnienie: 2 budynie waniliowe 0.75 l mleka 2 łyżki cukru 60 g masła sok z 1/2 cytryny skórka z 1/2 cytryny kilka moreli kruszonka: 40 g mąki 25  g cukru 35 g zimnego masła płatki migdałowe

Bon appetit mon amie
Mrożona herbata brzoskwiniowa 157

pół. Usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Zaparzoną herbatę przelewamy do szklanki/butelki 500 ml. Wrzucamy kawałki brzoskwini. Uzupełniamy wodą mineralną niegazowaną. Dodajemy kostki lodu. Mieszamy. Wkładamy do lodówki. Herbatę można wzbogacić świezą mietą lub melisą, limonką i cytryną. Zamiast miody wybrać warto cukier trzcinowy

Moja smaczna kuchnia
Tacos z białą rybą, salsą z awokado i sałatą 264

najlepszym uwydatniaczem smaku, czyli tłuszczem. Majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy startą z limonki skórkę, wędzoną paprykę i sok z cytryny. Sos nie może być ani za gęsty, ani za rzadki – jeśli jest bardzo gęsty dodajcie do niego odrobinę wody. Dosólcie do smaku. Ja cały sos przygotowałam w butelce do lukru z cienką końcówką – wszystko razem włożyłam do butelki i mocno

Karo in the Kitchen
Jabłecznik z puree z dyni na kruchym spodzie - bezglutenowy 175

wielkości ok 2 cm i grubości do 1/2 cm. Do jabłek dodać puree z dyni, cukier, sok z cytryny, otartą skórkę z pomarańczy lub aromat oraz rodzynki. Wszystko wymieszać.  Jeśli macie puree z dyni o sporej ilości wody to rodzynki wciągną wilgoć podczas pieczenia. Ale dobrze wtedy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, która zagęści całość po upieczeniu. Całość dokładnie wymieszać

Ze smakiem bez glutenu
Surówka z selera z orzechami 239

czyli surówkę z selera z orzechami? Seler i jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Następnie skrapiamy całość sokiem z cytryny, mieszamy z jogurtem i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy rodzynki wcześniej namoczone w ciepłej wodzie (aby napęczniały) oraz posiekane orzechy i wszystko delikatnie mieszamy. Surówkę dekorujemy rodzynkami i połówkami orzechów włoskich, ja tym razem surówkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cukiniowe mielone 188

pierś z kurczaka  1/2 cukinii 1 jajko 1 łyżka kremowego serka typu Almette kilka kropel soku z cytryny  sól, pieprz  płatki / ziarna do obtoczenia kotletów  Przygotowanie : Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać rozdrobione mięso z piersi kurczaka, jajko, kremowy serek i przyprawy. Dokładnie ze sobą połączyć wszystkie składniki. Z powstałej

Kuchnia Ellie
IDEALNE NALEŚNIKI Z WANILIOWO-CYTRYNOWYM TWAROŻKIEM 185

naleśników) CIASTO : 150 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka oleju rzepakowego 200 ml mleka 100 ml wody gazowanej  szczypta soli  N ADZIENIE TWAROGOWE : 1 kostka sera białego chudego  40 g cukru waniliowego  łyżeczka soku z cytryny  skórka z otartej cytryny ( cytrynę należy wcześniej sparzyć wrzątkiem ) 150 ml jogurtu Greckiego    Wszystkie składniki miksujemy

Marcepanowa kuchnia
Pavlova z mango curd i domową masą krówkową krok po kroku 145

cukru pudru Mango miksuję za pomocą blendera na gładki mus, który dodatkowo przecieram przez sito. Mus z mango, sok z cytryny, cukier, masło i żółtka umieszczam w metalowej misie i dokładnie mieszam. Misę kładę na garnku z gotującą się wodą i cały czas mieszam nie dopuszczając by składniki się zagotowały, gdyż mango curd się zważy. Po upływie około

Mango Papaja
Tarta na bakaliowym spodzie z domową masą krówkową, mango curdem i bezami z polewą karmelowo - orzechową 169

studzę. 4. Mango miksuję za pomocą blendera na gładki mus, który dodatkowo przecieram przez sito. Mus z mango, sok z cytryny, cukier, masło i żółtka umieszczam w metalowej misie i dokładnie mieszam. Misę kładę na garnku z gotującą się wodą i cały czas mieszam nie dopuszczając by składniki się zagotowały, gdyż mango curd się zważy. Po upływie około

Mango Papaja
Pasta jajeczna sezonowa 196

sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka oliwy extra vergine 2 łyżeczki majonezu domowej roboty (doprawionego sokiem z cytryny, miodem i musztardą francuską) Ugotuj jajka, ostudź. Boćwinę i czosnek niedżwiedzi  blanszuj 4 minuty po czym zalej zimną  wodą,  odsącz na sicie i drobno posiekaj. Posiekaj szczypiorek. Do miseczki  zetrzyj jajka, dodaj posiekaną zieleninę, oliwę, zieleninę

Gotuj Sam!
Jedliście kiedyś geranium...? Panna cotta 176

cukru dodatkowo: 100 ml śmietany kremówki (38%) czarne porzeczki maliny Przygotować pannę cottę: Mleko, kremówkę, geranium, skórkę z cytryny i cukier zagotować. Zdjąć garnuszek z palnika, odstawić pod przykryciem na 2-3 godziny.  Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kremówkę z mlekiem zagotować raz jeszcze, przecedzić. Dodać odciśniętą żelatynę, dokładnie wymieszać. Przestudzić. Masę przelać do szklanek, ustawić je w lodówce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą. 206

smażenia Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki keczupu płaska łyżeczka cukru łyżka suszonej bazylii łyżka skórki otartej z cytryny sól i pieprz do smaku Kapustę odciskamy i kroimy na drobno,  jeśli jest mocno kwaśna można ją przepłukać wodą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy kapustę i wszystko razem dusimy aż kapusta będzie al dente

Dieta moja pasja
Dżem dyniowo- gruszkowy z cynamonem 201

Dżem o wyjątkowo przepysznym smaku. Dynia z gruszką tworzą idealne połączenie, które subtelnie podkreśla cynamon. Dodatek soku z cytryny sprawia, że konfitura przypomina nieco pieczone jabłko. Składniki 1 kg dyni bez skórki 500 g gruszek 1/3 szkl wody 1 szkl … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Hummus z dynią - przepysznie kremowy :) 191

ugotowaniu) 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g tahini (Primavika) 2 małe ząbki czosnku  1 łyżka soku z cytryny  150 g puree z dyni (skorzystaj z TEGO przepisu)  Przygotowanie: Ciecierzycę dzień wcześniej należy namoczyć w dużej ilości wody z 1,5 łyżeczką sody oczyszczonej.  Nazajutrz cieciorkę trzeba dokładnie opłukać i gotować w czystej wodzie przez

Zdrowie na języku :P
Sernik malinowy 173

wyjąć i wystudzić do końca. W międzyczasie 350g malin (mrożonych nie rozmrażać) włożyć do garnuszka, dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Warto przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek, wystudzić. Żelatynę zalać wodą (przykryć jedynie wodą), odstawić na kilka minut do napęcznienia. Podgrzać (na palniku lub w mikrofalówce) – bardzo krótko, tylko

Pociąg Do Kuchni
Łosoś zapiekany z mozzarellą i szpinakiem 260

możemy podać z dietetyczną sałatką z rukoli . Łosoś zapiekany z mozzarellą i szpinakiem - przepis: Łososia myjemy, osuszamy, skraplamy sokiem z cytryny , olejem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na suchej patelni przesmażamy szpinak , tak aby odparowała z niego woda. Doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy łososia, następnie układamy na nim szpinak i posypujemy startą mozzarellą . Użyjcie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kwiatowa sałata 179

zestawie sałatowym.  Składniki: 1 op. miksu sałatowego fiołki, bratki, stokrotki - dowolna ilość 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżeczka miodu szczypta soli, pieprz Wykonanie: dokładnie umyć sałatę - krótko, w dość dużej ilości wody. Osuszyć w wirówce do sałaty. Odzielnie, bardzo delikatnie wypłukać kwiatki i osuszyć w papierowym ręczniku składniki na winegret wymieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tabbouleh z kaszy bulgur. 161

odrobiny oliwy z oliwek plus świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz sól i pieprz. Potrzebne nam będą: kasza bulgur, cytryna, pomidorki koktajlowe, cebula, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól, pieprz. Przygotowanie. Gotujemy  kaszę bulgur. Wrzucamy ją do wrzącej wody (na szklankę grubego bulguru dodajemy 2 szklanki wody, a na szklankę drobnej kaszy – 1,5 szklanki wody). Mieszamy do ponownego

MODA NA BIO
Pomarańczowy sernik wegański z jagodami, bez glutenu, bez cukru 261

180ml świeżego soku pomarańczowego 120ml syropu z agawy lub syropu klonowego 150ml roztopionego oleju kokosowego sok wyciśnięty z 1 cytryny szczypta soli skórka starta z 1/2 pomarańczy Wierzch: 150g jagód świeżych lub mrożonych     Spód: 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 10 minut. Następnie osączamy i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. 2. Do blendera wsypujemy daktyle

Mała Cukierenka
Sernik z tofu 160

tofu ¾ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki waniliowego budyniu ½ szklanki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 1 szklanka gęstego mleka kokosowego, dobrze schłodzonego spora garść rodzynek, namoczona w ciepłej wodzie przez 15 minut 2 połówki brzoskwiń z puszki, pokrojone w drobną kosteczkę Polewa czekoladowa: ½ szklanki ciemnej czekolady 1/3 szklanki gęstego

Roślinna - blog wegański
Bakaliowy zawijaniec bez cukru Berawecka czyli poWeekendowe Lakocie odc.111 217

łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 100 ml rumu sok i skórka z 1 pomarańczy starta skórka z 1 cytryny 150 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 175 ml wody 150 g twardych gruszek, startych na tarce 100 g orzechów włoskich 1 jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka Skórki pomarańczowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z krewetkami w tempurze 256

dodać pokrojone drobno chilli, kurkumę, wyciśnięty przez praskę czosnek, słodko kwaśny sos chilli. Doprawić solą i skropić sokiem z cytryny. Zostawić tak na co najmniej dwie godziny. Przygotowanie ciasta – za pomocą miksera wymieszać mąkę, białko, curry, sól i wodę na gładką masę. Odstawić na 15 minut, żeby odpoczęło. Krewetki położyć na sitku, w garnku rozgrzać olej

Kuchnia Pokoleń
Syndrom dnia poprzedniego czyli słodki sposób na kaca 134

łyżki miodu. Jeśli jednak tego nie zrobiliście to następnego dnia możecie rozpuścić 2 łyżki stołowe miodu w szklance letniej wody i ... wypić (bo nie sądzę, abyście mili ochotę na jedzenie) Powyższy napój można wzbogacić dodając łyżkę soku z cytryny. Powinno pomóc :) A następnym razem przed huczną imprezą zjedzcie profilaktycznie łyżkę miodu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata