woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:621/1096)

Makaron z pesto orzechowo-ziołowym (Pasta con pesto di noci e erbe aromatiche) 186

rozmarynu na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy oliwę extravergine oraz 1-2 łyżki soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.   Gotujemy dowolny rodzaj makaronu. Pesto z orzechów włoskich mieszamy z 1-2 łyżkami wody po ugotowanym makaronie. Makaron mieszamy z pesto. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem i dekorujemy pokrojonymi orzechami włoskimi

La grande e la piccola cuoca
Tarta serowa z wiśniami i borówkami 150

korzystajmy z tej cudownej pory roku. Spód: 225g mąki pszennej 120g masła 2 żółtka 1 cukier wanilinowy  1 łyżka wody Masa serowa: 300g sera białego  250g mascarpone 3 jajka 1 żółtko 3/4 szklanki cukru skórka z połowy cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej wiśnie, borówki Na początku należy wydrylować wiśnie, zasypać cukrem i po 30 minutach odlać

Receptura smaku
Szparagi, tak już są! 213

żaroodpornym skórą do dołu i obficie polewamy oliwą z oliwek. Filet doprawiamy pieprzem, posypujemy płatkami migdałowymi i układamy po plasterku cytryny.  Łososia pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Kaszę jaglaną gotujemy w 350 ml osolonej wody wraz z łyżką oleju, co jakiś czas mieszając.  Po ugotowaniu dodajemy posiekaną cebulkę dymkę i mieszamy.  Szparagi myjemy

Receptura smaku
Rolada malinowa łaciata 180

razem ze ścierką wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia. Maliny, przekładam do garnka, zostawiam 50 g dodaję cukier, sok z cytryny i na wolnym ogniu gotuję aż maliny będą miękkie. Przecieram przez sitko. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody, dolewam gorący sok malinowy około 1/2 szklanki i rozpuszczam. Wlewam do reszty soku. Odstawiam aż galaretka malinowa zacznie lekko tężeć. Śmietanę

wesoła kuchnia
Nalewka jabłkowo śliwkowa 255

wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jabłek 0,5 kg śliwek skórka z 1 cytryny 1 laska wanilii 1 gwiazdka anyżu 1 litr spirytusu 60% 0,2 kg cukru 0,2 litra wody Cukier rozpuszczamy w wodzie (żeby było szybciej można wodę nieco podgrzać). Jabłka kroimy na kawałki, śliwki pozbawiamy pestek i razem z całą

Marder&Marder Manufacture
Torcik "jabłkowy przysmak" 220

zmieniłam, zamiast żelatyny użyłam galaretki cytrynowej i dodałam ciut mniej cynamonu. Dzięki temu deser delikatnie pachnie cynamonem i orzeźwiającą cytryną. Jest doskonały, rozpływa się w ustach, idealny z filiżanką kawy. Polecam :) 1,5 kg jabłek 1/2 szkl wody 1/2 szkl cukru 2 galaretki cytrynowe 1 łyżeczka cynamonu 200g okrągłych biszkoptów Dekoracja: 200ml śmietany kremówki łyżka cukru pudru śmietan-fix kilka

Smakołyki Asi
Sałatka nicejska z grillowanym stekiem z tuńczyka 180

koktajlowych łyżeczka kaparów  na sos: 2 posiekane ząbki czosnku, łyżeczka musztardy dijońskiej, 3 łyżki octu winnego, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, 8 łyżek oliwy Przygotowanie sałatki nicejskiej: Ziemniaczki gotuj w osolonej wodzie przez 10-12 minut. Następnie dodaj do nich zieloną fasolkę i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Odcedź i przepłucz ziemną wodą

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z serem i truskawkami 270

osuszyć na sitku. Truskawki przekroić na 4 części i rozgnieść widelcem, dodać 3 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany, sok z cytryny i wszystko wymieszać. Ilość cukru dostosować do kwaśności truskawek i swego smaku. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Szybko włożyć z powrotem do jeszcze ciepłego garnka, dodać masło i mieszać do czasu jego roztopienia, następnie dodać przygotowany

Kuchcik gotuje
Młoda kapusta z koperkiem 135

młodej kapusty 2 cebule pęczek koperku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru sól pieprz sok z cytryny, ew. kwasek cytrynowy olej do smażenia Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy. Wkładamy ją do garnka i zalewamy szklanką wody. Garnek przykrywamy i gotujemy kapustę przez około 30 minut. W międzyczasie cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy

Kulinarne przygody Gatity
Dżem mandarynkowy. 184

skóry, podzielić na cząstki i dokładnie obrać z białych błonek. Tak przygotowane mandarynki umieścić w garnku, dodać cukier sok z cytryny i gotować na małym ogniu do czasu aż nadmiar płynu odparuje. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 15 minut. Do ciepłych mandarynek dodać namoczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Żelatyna powinna się rozpuścić, ale nie zagotować

zadanie-gotowanie
Buraczki zasmażane 151

Składniki na buraczki zasmażane: Około 5 średnich buraków 2 łyżki mąki łyżka masła łyżka soku z cytryny, lub łyżeczka octu łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku Przygotowanie buraczków: Buraki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i obieramy. Obrane ścieramy na tarce o dużych, lub małych oczkach. W głębokiej patelni robimy zasmażkę – roztapiamy masło, wsypujemy

NiePieprz.pl
Cytrynowiec z delikatną pianką 729

cukru kryształu - 4 łyżki mąki pszennej - 1 i 1/2 łyżki budyniu waniliowego - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii - skórka otarta z całej cytryny - szczypta soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cytrynowa pianka: - 2 opakowania śnieżki - 1/2 litra mleka -  350 ml wody - 2 galaretki cytrynowe Galaretka cytrynowa: - 2 galaretki cytrynowe - 700 ml wrzątku Wierzchnia warstwa śmietankowa: - 1/2 litra śmietanki

Apetyczna babeczka
Nalewka kawowa z cytryną 165

dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach.   3 duże cytryny 300 g kawy ziarnistej 30 goździków 300 g cukru 0,25 litra spirytusu 95% 0,5 litra wody suszona skórka z połowy pomarańczy Sprawa jest naprawdę banalna. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier. Resztę składników przelewamy/przekładamy do słoja

Marder&Marder Manufacture
Wegański majonez z orzechów nerkowca 211

majonez z serka wiejskiego , które również warto wypróbować. Składniki: - 220ml mleka sojowego - 125ml oleju rzepakowego - 100g nerkowców - sok z całej cytryny - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka bulionu ( koncentratu bulionu warzywnego lub naturalnej vegety)   - sól, pieprz Orzechy moczymy w wodzie przez całą noc, bądź zalewamy je wrzątkiem na 30 minut. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy

Be Fit Be Strong
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, serem i dipem czosnkowym 180

posypania Dip czosnkowy: * jogurt natulany- 2 czubate łyżki * majonez- 1 łyżka * czosnek- 1 ząbek * sok z cytryny- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku Zapiekanka: Cukinię pokroić w średniej wielkości kostkę, posypać solą i odstawić na 10 minut. W międzyczasie zagotować wodę z solą, obrać ziemniaki, pokroić w kostkę (wielkość taka sama jak przy cukinii) i gotować 5 minut. Odlać wodę(...)Piec 30 minut, a następnie odkryć, posypać serem i zapiekać jeszcze 10 minut. Posypać szczypiorkiem. Podawać z dipem. Dip czosnkowy: Jogurt wymieszać z majonezem, dodać sprasowany czosnek, sok z cytryny, a na koniec doprawić solą i pieprzem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Modra kapusta. 167

SKŁADNIKI: 1 średnia główka modrej kapusty 1-2 szalotki 1/2 szkl. soku jabłkowego 1 łyżka octu sok z około 1/2 cytryny sól, pieprz do smaku masło lub smalec WYKONANIE: kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka z małą ilością wody i łyżką octu(aby się nie rozgotowała), na maśle lub smalcu smażymy drobno posiekaną szalotkę, szklimy, kapustę odcedzamy, dodajemy cebulę

Kuchnia Beaty
Christmas Mince Pie z Angli 173

orzechów włoskich 100 ml brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła 200 g smalcu ½ łyżeczki soli 12 łyżek zimnej wody Wykonanie: Przygotować nadzienie: Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać. Wszystkie

Mama Gotuje
Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel 175

żurawiny ½ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki posieknaych orzechów włoskich Bakalland Składniki na ciasto: 160 g masła, schłodzonego i pojonego w kostkę 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 3/4 łyżeczki soli 6 łyżek zimnej wody Składniki na karmel: 1/2 szklanki cukru(...)masło, mąkę, proszek do pieczenia, sól, do utworzenia się grudek. Następnie miksując wlewaj powoli wodę i miksuj do utworzenia się jednolitego ciasta. Zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. W celu przygotowania nadzienia, w większej misce wymieszaj jabłka z sokiem z cytryny, a następnie dodaj żurawinę, cukier, mąkę i sól. Gdy ciasto jest już schłodzone, rozwałkuj

karmelowy
Pstrąg w galarecie 320

pietruszka kawałek pora pół cebuli sól pieprz listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego żelatyna do dekoracji listki selera oliwki marchewka cytryny ogórek Ryby umyć, oczyścić. Przygotować gazę, Ryby zgiąć i obwiązać w takiej formie gazą. W garnku zagotować wodę, włożyć warzywa i przyprawy i ugotować je do miękkości. Warzywa wyjąć a do wywaru włożyć ryby. Gotować na wolnym ogniu

Gotowanie jest łatwe
.1073. "krówki" z ciecierzycy 176

kontakt - wyślę też więcej zdjęć. (mail - anytrami@o2.pl) PRZEPIS /1 porcja/ ~200g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) ~łyżka soku z cytryny ~25g masła orzechowego (u mnie crunchy - polecam, fajnie chrupie! :D) ~2 daktyle (jeśli są suche zalej gorącą wodą na 10-20 minut) ~cukier/stevia do posłodzenia do smaku Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, wykładamy ją do foremki wyłożonej folią

breakfast of dreams
Orzeźwiająca sałatka z kurczakiem 266

sałata lodowa 1 podwójna pierś z kurczaka 2 kiwi 2 pomarańcze sos 4 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki tymianku szczypta estragonu 1 łyżeczka miodu sól pieprz Wykonanie: Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie i pokroić w kostkę Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Kiwi obrać i pokroić w półplasterki Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki

O kuchni z uczuciem
Gulasz mocno paprykowy 230

gdyż stanie się on jeszcze ostrzejszy. Dla zagęszczenia gulaszu można dodać 1 łyżeczkę mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody (po dodaniu do gulaszu zagotować). Gdy przesadzimy z ostrością, minimalnie złagodzi dodanie 1 - 2 łyżki soku z cytryny. Można podawać z kulkami ziemniaków

Kuchcik gotuje
Naleśniki z serem i jagodami 195

serniczki, a skórka jest z wierzchu przyjemnie chrupiąca :) Na 8 naleśników: Składniki: Naleśniki: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 i 1/3 szklanki mąki 1 cukier waniliowy Nadzienie serowe: 250 g twarogu skórka otarta z 1/2 cytryny 2 łyżeczki budyniu waniliowego 2-3 łyżki mleka 4 łyżeczki cukru jagody (około 200 g) Składniki na ciasto mieszamy ze sobą

My simple kitchen
Sałatka z tuńczykiem, jajkami przepiórczymi i dressingiem z musztardy francuskiej 249

raddicho, itd.) 1 łyżeczka czarnuszki dressing 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej) 1 łyżeczka miodu o delikatnym smaku sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego świeżozmielony pieprz sól morska SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W rondelku gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć wkładamy do niej przepiórcze jajeczka. Gotujemy ok 3,5 minuty. Będą wtedy miały piękne żółto- pomarańczowe środki. Studzimy

DefinicjaSmaku
lody z truskawek i jogurtu... 185

cytryny 1 łyżeczka foremki do lodów 8 sztuk umyte truskawki włożyć do rozdrabniacza, wlać jogurt dodać cukier, sok z cytryny i dobrze zmiksować napełnić foremki, włożyć patyczki i schować do zamrażarki na kilka godzin foremki polać ciepłą wodą aby lody łatwo wyjąć lody smaczne i mniej kaloryczne.....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Spaghetti z pesto z rukoli 303

serem (może być starty lub w kawałkach) i orzechami (można je podprażyć na suchej patelni, ale niekoniecznie). Wlewamy sok z cytryny i oliwę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i miksujemy na jednolitą masę. Ugotowany makaron odlewamy, zachowując kilka łyżek wody z gotowania (nie przelewamy zimną wodą!) i z powrotem wrzucamy do garnka, w którym się gotował. Dodajemy pesto z rukoli

Poezja smaku
Grilowane pulpeciki łososiowe na sałatce ze strączków groszku cukrowego 208

strączków groszku cukrowego (bardzo młodych bez łyka) Sos do groszku: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 50 g orzeszków nerkowca (lub inne) Ze strączków obciąć końcówki i gotować dokładnie 2 minuty w osolonej wodzie. Strączki muszą pozostać lekko chrupiące i jędrne. Łososia zmielić blenderem na gładką masę, dodać przyprawy oraz natkę pietruszki, dokładnie wymieszać i ostawić

Jadło i czytadło
Trudna miłość. Dżem z marchewki z pomarańczą i kardamonem w kolejnym TU i TAM 289

marchewki. 500 g marchewki 300 g cukru  1 pomarańcza (skórka i sok) sok z 2 cytryn skórka z 1 cytryny kardamon - do smaku Marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć do rondelka i zalać taką ilością wody, aby je nakryła. Gotować do miękkości, a następnie zmiksować. Masę przełożyć na sitko i odcisnąć nadmiar wody. Masę przełożyć do rondelka

KUCHARNIA
Sałatka z sosem vinegrette i gotowaną rybą. 217

bulionie warzywnym, kiedy zmieni kolor na biały, wtedy będzie gotowa. Skropić ją kilkoma kroplami cytryny, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku.  Do kapusty dodać posiekaną cebulę, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidorki, posypać koperkiem i natką. Wszystko wymieszać z sosem vinegrette - woda jest po to, żeby cukier się łatwiej rozpuścił.. Smacznego

Gaździnka warzy
Miodownik. 153

studzimy, Następnie, do masła dodajemy porcjami kaszę cały czas miksujemy lub ucieramy, na jednolitą masę, Na koniec dodajemy sok z cytryny. POLEWA: 100 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka wody ok. 60 g orzechów włoskich posiekanych.  WYKONANIE: Wszystkie składniki oprócz orzechów wkładamy do garnuszka i zagotowujemy cały czas mieszając, gorącą

Kuchnia Beaty
Glazurowane marchewki według przepisu Gordona Ramsay'a 185

porcje) 3 sporej wielkości marchewki 1,5 łyżki masła 1 łyżka miodu łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny sól, pieprz 1. Marchewki obieramy, przekrawamy w połowie, kroimy wzdłuż na ćwiartki. 2. Gotujemy je w osolonej wodzie około 10-15 minut. Wodę odcedzamy. 3. Na patelni roztapiamy masło, na które wrzucamy marchewki. Mieszamy by dokładnie pokryły się masłem. Solimy

Szefowa kuchni
JARMUŻOWY KOKTAJL Z IMBIREM 215

przysłowiowy wampir na czosnek, chętnie pije też i jeszcze komentuje "to jest pyszne mamo" :) Potrzebne są:  - 4 banany + woda  (baza wszystkich moich szejków, zamiast mleka) - 1 duży liść jarmużu - 1 jabłko ze skórką - sok z połowy cytryny - plasterek imbiru (max 1 cm) Z jabłka usuwam tylko gniazdo nasienne a liściowi jarmużu usuwam grubą łodygę. Blenduję wszystko razem

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Lemoniada z czarnego bzu 255

glownego nosnika smaku i aromatu.LEMONIADA Z CZARNEGO BZU :Do przygotowania lemoniady wystarczy jeden sciety kwiatostan,ktory nalezy zalac na noc woda mineralna,najlepiej gazowana.Po tym czasie aromat "przejdzie " do napoju.Po dodaniu lyzki miodu (niekoniecznie,nie dodawalam),soku z cytryny lub kilku listkow miety i kostek lodu otrzymamy orzezwiajacy napoj,doskonaly na letnie upaly.Koniecznie sprobujcie! To jest przepis na lemoniade

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Żółto zielone babeczki z makaronu i szyneczki 261

świeżo mielony do smaku, sól do smaku.Przygotowanie:Pesto: listki bazylii, czosnek, orzeszki piniowe, ser, razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.Jajko mieszamy z połową startego sera, posiekaną papryczką chili i doprawiamy pieprzem

Moniki Smakołyki
Gruszki na okrągło 222

migdałami. Składniki. Ciasto. 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 5 dag cukru pudru ½ łyżeczki soli 2 żółtka 2 łyżki wody lodowatej Nadzienie. 2 -3 gruszki 120 g masła 150 g cukru 2 jajka 1 łyżka soku z cytryny 10 dag migdałów w płatkach Wykonanie. Składniki ciasta zagnieść i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Wyłożyć ciastem natłuszczoną formę

Kulinarny karnet Christophera
Tarty buraczek czerwony 218

składniki : około 1 kg czerwonych buraczków sól, ocet jabłkowy lub sok z cytryny cukier, sól Przygotowanie : Buraki umyć (kupować zawsze jednej wielkości) Do garnuszka w którym układamy buraki wlewamy tyle wody, by zakryły się całe Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie ( uważać by woda się nie wygotowała !) Gdy już będą miękkie to odlewamy nadmiar wody i po wystudzeniu

Proste Potrawy
Sałatka z bobem i kurczakiem 267

1jajko lub dwa na porcję) oliwa Dresing : 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu gryczanego 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki sosu rybnego 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę) W garnku zagotować wodę, dodać bób i gotować około 4 minut. Następnie odsączyć, wystudzić i obrać ze skórki. Odstawić. Filet umyć, osuszyć, pokroić na małe

Zabawa smakiem
Naleśniki ze szpinakiem, twarożkiem i wędzonym łososiem 282

Post Naleśniki ze szpinakiem, twarożkiem i wędzonym łososiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Ciasto/babeczki marchewkowe (ok. 231 kcal/100g) 294

cukier, tartą marchewkę i ekstrakt z wanilii (jeżeli wyjdzie zbyt wodniste to odlewamy trochę wody)3. Następnie dodać masę do mąki i wymieszać łyżką.Jak przestygnie ciasto/babeczki posmarować cytrynowym lukrem (lukier: cukier puder (na całe ciasto starczą jakieś 3 i 1/2 łyżki - 40g), sok z cytryny - ucierać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany)  Pieczenie (piekarnik z termoobiegiem):Ciasto:Forma: długość

Malowane smakiem
ROLADA Z MUSEM CZEKOLADOWO NUGATOWYM I KREMEM BRZOSKWINIOWYM 198

brzoskwiniowy: brzoskwinie w puszce 1 puszka budyń śmietankowy 1 opakowanie sok z cytryny 2-3 łyżki cukier 1 łyżeczka Mus czekoladowo nugatowy: wafelki o smaku nugatowym Lusette  2 opakowania czekolada mleczna 200 gram śmietana kremówka 36 % 200 gram mleko 200 mililitrów żelatyna 2 łyżeczki + woda do pokrycia żelatyny Dekoracja: czekolada mleczna 50 gram wafelek o smaku nugatowym Lusette(...)ciasno roladę wzdłuż krótszego boku wraz ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia.  Krem brzoskwiniowy: Brzoskwinie wraz z syropem miksujemy blenderem na mus. Do musu dodać budyń, cukier, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Przelać do garnuszka i wstawić na gaz. Gotować na małym ogniu, aż krem zacznie gęstnieć. Ciepły krem wylać na zimny odwinięty biszkopt. Pozostawić do ostygnięcia

Kuchnia Paulettes

Proponowane wyszukiwania