siekamy na grubą kostkę.Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150°C.Suszone figi kroimy w kostkę dodajemy do nich migdały, kandyzowane cytryny i pomarańcze. Całość mieszamy z przyprawami – cynamonem, kolendrą i gałką muszkatołową.Pomarańczę myjemy w gorącej wodzie, wycieramy do sucha i skórkę ścieramy za pomocą kostek cukru. Z pomarańczy do miseczki wyciskamy sok. Cukier przesypujemy do garnka o dużym
Moniki SmakołykiUniwesalna dynia swietnia nadaje sie rowniez jako dodatek do wypieku chleba,bulek i ciast.Wlasnie upieklam z jej dodatkiem przepyszny chlebek,a wlasciwie chalke,bo moj "chlebek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lato to taki okres, kiedy z dużo większą przyjemnością sięgamy po serniki na zimno czy desery bez pieczenia.Najchętniej lekkie , orzeźwiające , często o lekko kwaskowatym smaku.Dzi
Ostra na Słodkoszklanka śmietany kremówki 1/4 szkl cukru kilka ciasteczek amaretii (z ich braku były herbatniki). Wykonanie:Ubijamy żółtka, cukier, sok z cytryny, syrop różany i sól w dużej metalowej misce.Ustawiamy ją na garnku z gotującą się wodą (pamiętamy, aby dno miski nie stykało się z powierzchnią wody). Trzepaczką mieszamy jaja do czasu aż zgęstnieją i staną się kremowe (mieżąć temp
Malinowe PocałunkiSkładniki: 1 kg filety flądry, - ile potrzeba mąka pszenna, 1 łyżka sól, 2 łyżki pieprz czarny grubo mielony, 1 sztuka cytryna na sok, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażeniafilety z flądry dobrze opłukać pod zimną wodą osuszyć ręcznikiem papierowym i przed włożeniem do maki skropić je cytrynowym sokiem do reklamówki wsypać około 1 szklanki mąki i wymieszać ją z solą
W Mojej Kuchni Lubięsię nie zepsuje poddałam pasteryzacji. Składniki: 1 kg borówki amerykańskiej 250 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki sok z cytryny 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Borówki oczyścić, przełożyć na durszlak i przepłukać wodą i pozostawić do odsączenia z nadmiaru wody. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i cukrem waniliowym, przemieszać. Na wolnym ogniu mieszając doprowadzić
Ala piecze i gotujepęczek koperku;jajko;1 kg soli;pieprz;cytryna;Pstrągi myjemy. Cytrynę parzymy, ocieramy z niej skórkę. Do środka pstrągów wkładamy plasterki cytryny i koperek. Posypujemy pieprzem. Sól mieszamy z otartą skórką, jajkiem, i pieprzem. Wlewamy odrobinę zimnej wody i mieszamy. Konsystencja tej papki ma przypominać mokry piasek. W naczyniu żaroodpornym/brytfance wysypujemy połowę masy i układamy na niej pstrągi
Miksturownikmaksimum smaku i aromatu. Dzięki dyni i żurawinie sałatka ma słodkawą nutę, a orzechy i farro nadają jej orzechowy smak. Całość wieńczy nitka cytrynowej oliwy i skórka z cytryny, którą często dodaję dla uzystania dodatkowej świeżości. Niewątpliwą zaletą tego typu sałatek jest to, że można przygotować je wcześniej( farro i dynie przygotowałam wieczorem), a przed podaniem połaczył(...)piekarniku dynigarść suszonej żurawiny ½ szkłanki orzechów włoskich, parę czarnych oliweksól, skórka z cytrynyoliwa ( u mnie oliwa z nutą cytryową) Farro płuczemy i moczymy przez 15 minut w wodzie. Następnie gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Ugotowane farro odcedzamy na sitku, przekładamy do większej miseczki, polewamy łyżką oliwy, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia
Mia Cucina Sofietawyłuskanego bobu 6 ćwiartek karczochów w oleju suszone pomidory w oleju ½ szklanki czarnych oliwek, tymianek cytrynowy skórka i sok z połowy cytryny eko olej rzepakowy sól/czosnek w granulkach/papryka (słodka lub ostra) Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy w proporcji 2,5 szklanki wody na 1 szklankę pęczaku. Kaszę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i dodajemy trochę
Mia Cucina Sofietajajka 1/2 szkl. mleka sól mielony czarny pieprz Sposób wykonania: Filety z dorsza czyścimy, moczymy , osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Po czym odstawiamy na ok. 30 minut. Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Brokuły czyścimy, myjemy i wkładamy do gotującej się wody na ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy i osączamy. Pomidory kroimy
Słodkości i nie tylkociasteczkową, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Ser, jajka (w całości), cukier, wanilię, mąki, śmietanę i sok z cytryny przekładamy do malaksera i miksujemy wszystko do połączenia składników. Gotową masę serową wykładamy do tortownicy i wstawiamy w większe naczynie. Wrzącą wodę wlewamy pomiędzy tortownicę, a naczynie do połowy wysokości tortownicy. Tak przygotowaną formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni(...)stopni i pieczemy 90 min. Po tym czasie należy wykałaczką delikatnie sprawdzić czy środek sernika jest sprężysty i ścięty. W międzyczasie miksujemy śmietanę z cukrem i sokiem z cytryny. Wyjmujemy sernik z piekarnika i kąpieli wodnej. wierzch smarujemy śmietaną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 min. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Następnie chłodzimy
Malinowe Pocałunkiolej 500 ml bulionu Przygotowanie: Indyka ugotować w osolonej wodzie. Pokroić na mniejsze części najlepiej w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Awokado powinno być lekko miękkie, ale nie za bardzo, ponieważ mogłoby się rozwalić podczas mieszania. Pokroić je na dość grubą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Ogórka drobno posiekać. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła. Dodać czosnek(...)poprzednia zostanie wchłonięta. Gotowanie potrwa dość długo około 40 minut. Ryż powinien być lekko twardy w środku, a na zewnątrz miękki. Jeśli nadal nie jest zbytnio ugotowany, dodać trochę wody i przykryć patelnię. Do ugotowanego ryżu dodać mięso, awokado i ogórka. Wymieszać. Dodać resztę masła i starty parmezan. Ponownie wymieszać. Smacznego
Jaglusiałyżeczki soku z cytryny 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek świeża bazylia mała garstka orzechów laskowych skórka z cytryny szczypiorek sól pieprz biały zioła prowansalskie cukinia Przygotowanie: 1. Obieraczką do warzyw wykrajamy plasterki z cukinii (wzdłuż, razem ze skórką). 2. Gotujemy wodę i blanszujemy plasterki z cukinii - dosłownie na chwilę wkładamy i od razu przekładamy do miski z zimną wodą
Gotowanie, czyli hobby dla każdegosmak cytryną. Składniki : Dolna warstwa 400 ml kaszy jaglanej 800 ml mleka 3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego pół szklanki cukru cytryna 4 łyżeczki żelatyny 50 ml wrzątku ewentualnie: trawa cytrynowa Górna warstwa 3 pigwy 200 ml cydru (może być woda) 1/3 szklanki cukru galaretka cytrynowa (na 500 ml wody) 300 ml wrzątku Kaszę opłukać w kilku wodach, przecierając ją między(...)palcami. Ostatnia woda powinna być przezroczysta. Zalać kaszę mlekiem, ewentualnie dorzucić trawę cytrynową i ugotować. Mieszać od czasu do czasu, gdy całość zawrze. Po odparowaniu cieczy przykryć kaszę pokrywką i odstawić do ostygnięcia. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostygnięcia. Pigwy obmyć z zamszu, który ją okrywa i obrać ze skórek. Usunąć ich gniazda nasienne. Pokroić pigwy
Weekendy w domu i ogrodzieletniej wody 2 g soli 1 g świeżych drożdży 1 jajko (ok. 20 gram) 150 g rodzynek 70 g kandyzowanej sk ó rki pomarańczowej 70 g kandyzowanej sk órki cedru 5 g czekolady białej Dodatki aromatyczne 20 g miodu 1 laska wanilii 1 cytryna 1 pomarańcza * Wszystkie składniki do przygotowania panettone powinny być(...)temperatura ambiente. PRZYGOTOWANIE Dodatki aromatyczne W miseczce mieszamy otartą skórkę z cytryny i pomarańczy z miodem i ziarenkami z laski wanilii. Całość przykrywamy foli ą spożywczą i odstawiamy do lodówki. Rodzynki Rodzynki namaczamy w ciep ł ej wodzie ok. 30 min. Po tym czasie rodzynki odsączamy i na nowo namaczamy tym razem
La grande e la piccola cuoca