woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:623/1096)

Domowej roboty hummus z ciecierzycy. 157

pasty sezamowej, 2 ząbki czosnku (obrane i zmiażdżone), 80 ml soku z cytryny, 50 ml oliwy z oliwek, sól, papryka (do posypania hummusu bezpośrednio przed podaniem). A to już przepis : Namoczyć cieciorkę na noc (przynajmniej na 8 godzin) w misce z zimną wodą. Warto przewidzieć to, że przez noc cieciorka spęcznieje, więc zwiększy swoją objętość. Następnego dnia dobrze przepłukać(...)cieciorkę pod strumieniem wody z kranu. Zagotować wodę w dużym garnku. Wrzucić do niej (gdy wrze) cieciorkę i gotować ją pod przykryciem przez 45 minut. Aż zmięknie. Posmakować, jeżeli nie jest dość miękka – przedłużyć gotowanie. Cieciorkę wymieszać z pastą sezamową, dodać czosnek, cytrynę i sól. Wymieszać (szczególnie dobrze poruszyć osad, który zgromadził się na dnie garnka. Stopniowo dodawać oliwę

MODA NA BIO
Młoda kapusta 95

pęczka koperku 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej 2 łyżki masła cukier sok z cytryny sól  pieprz Przygotowanie :  Kapustę obrać z zewnętrznych liści. Przekroić na pół i wyciąć głąb. Następnie kapustę drobno poszatkować.  Przełożyć ją do garnka i zalać gorącą wodą do 2/3 wysokości kapusty. Gotować do miękkości. Następnie dodać drobno posiekany koperek.  Na patelni

Perfekcyjnesmaki
Konstytucyjny mus truskawkowo-rabarbarowy z bitą śmietaną i miętą. 143

galaretka truskawkowa (na agarze) śmietanka 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru kilka kropel soku z cytryny mięta Wykonanie: 1. Rozgrzej mocno patelnie i wrzuć na nią owoce z cukrem i ekstraktem waniliowym. Przesmaż je. 2. Zalej proszek z opakowania galaretki truskawkowej wodą, odejmując od ilości zalecanej wody pół szklanki. I porządnie wymieszaj. Przestudź. 3. Do pucharków nałóż masę owocową

U Fiolki
Konstytucyjny mus truskawkowo-rabarbarowy z bitą śmietaną i miętą. 151

galaretka truskawkowa (na agarze) śmietanka 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru kilka kropel soku z cytryny mięta Wykonanie: 1. Rozgrzej mocno patelnie i wrzuć na nią owoce z cukrem i ekstraktem waniliowym. Przesmaż je. 2. Zalej proszek z opakowania galaretki truskawkowej wodą, odejmując od ilości zalecanej wody pół szklanki. I porządnie wymieszaj. Przestudź. 3. Do pucharków nałóż masę owocową

Fiolka w kuchni
Ostrygi à la Rockefeller w Tajlandii 130

kromka białego pieczywa (ok. 1/2 szkl. po zmieleniu) 1 łodyga trawy cytrynowej, 1/2 łyżeczki pasty tamaryndowej, 1/2 łyżeczka skórki z cytryny, szczypta chilli, sól i pieprz. Do podania: cząstki cytryny  Przygotowanie: Ostrygi umyć i otworzyć przy pomocy noża i ściereczki, wyciąć z muszli, sok przelać do rondla a ostrygi przełożyć do miski. Sok zagotować, dodać ostrygi, gotować kilkanaście sekund(...)płyn zredukuje się o połowę. Usunąć trawę, dodać połowę parmezanu i odstawić. Jarmuż blanszować 2 minuty, wystudzić w lodowatej wodzie, dokładnie odcisnąć i posiekać nożem, dodać do śmietany. Z pieczywa usunąć skórki, zmiksować robotem razem z natką pietruszki, skórką z cytryny i pozostałym parmezanem. Doprawić solą i pieprzem. Ostrygi przełożyć do głębszych części muszli, polać sosem i posypać zmielonym pieczywem

SzczyptaSmaQ
Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem 1196

ziarenka pieprzu żelatyna mieszanka warzyw w puszce (groszek, kukurydza, papryka) natka pietruszki sól, sok z cytryny, granulowany czosnek 1 łyżka oleju     *** Do garnka wkładamy mięso, marchewkę, seler, pietruszkę oraz pora. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania wywar doprawiamy(...)był klarowny. Do gorącego wywaru wsypujemy żelatynę (ilość żelatyny zależy ilości wywaru i zaleceń producenta żelatyny, które znajdziemy na opakowaniu). Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy delikatnie do smaku sokiem z cytryny oraz granulowanym czosnkiem i odkładamy do ostygnięcia *** *** Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na ćwiartki *** *** Mięso oraz marchew (i opcjonalnie pietruszkę oraz seler) kroimy w kostkę *** *** Foremkę

Blog z Apetytem
Dorsz w zapiekance tortowej 116

średni seler • 2 pietruszki • 9 jajek • sok z 1/2 cytryny • 2 łyżki masła • kilka łyżek oleju • 2 łyżki natki pietruszki • sól, biały pieprz • gałka muszkatołowa, imbir mielony do smaku Wykonanie: • Marchewkę obrać, pokroić w plastry, posolić, dodać 1 łyżkę masła, podlać 1/2 szklanką wody i udusić do miękkości. • Odlać płyn, zmiksować marchewkę i doprawić(...)pokroić w kostkę, posolić, dodać łyżkę masła, podlać wodą i udusić do miękkości. • Odlać powstały płyn, zmiksować i doprawić gałką muszkatołową. Po ostudzeniu dodać 1 jajko i ponownie zmiksować. • Filet z dorsza pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. • Pora umyć, pokroić w półkrążki białą i część

To co kocham
Tradycyjny Apple Pie z ogromną ilością jabłek, cynamonu i karmelu/Tarta z jabłkami 125

Przygotowanie ciasta: Mieszamy mąkę z solą i cukrem. Dodajemy masło i ucieramy. Następnie wlewamy wodę. Formujemy kulę i lokujemy w lodówce na czas dalszych przygotowań. Składniki na nadzienie: - 1 kilogram obranych jabłek, jakieś 8 dużych sztuk (waga już bez gniazd i skórek) - sok z połowy cytryny - 3 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka ziela angielskiego - 1 łyżeczka goździków(...)użyciu specjalistycznego narzędzia. Wrzucamy wszystko do dużej miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Zasypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy tak, by każdy plaster jabłka został pokryty mieszanką smaków. Składniki na karmel: - 125 gram masła - 3 łyżki mąki - 125 gram białego cukru - 125 gram brązowego cukru - 60 mililitrów wody Przygotowanie karmelu: Masło rozpuszczamy w rondelku na średnim ogniu. Dosypujemy mąkę i mieszamy

Życie zamknięte w smaku
Buraczki po belwedersku 213

zeszkli. Następnie wsypać mąkę i chwilę smażyć. Na sam koniec dodać buraki i rodzynki. Całość zalać 1 szklanką wody. Smażyć na małym ogniu. Gdy większość płynu wyparuje to buraki doprawić solą oraz cukrem do smaku. Na sam koniec dodać sok z cytryny, całość wymieszać. Ewentualnie doprawić. Buraczki podawać na ciepło. Pomysł na przepis ze strony kuchnia-polska.net

Ugotować
Bezglutenowa tarta z kokosowo-arbuzową pianką 132

kokosowych 25 g zmielonych migdałów 1 jajko 50 g zimnego oleju kokosowego 60 g miodu 500 ml pulpy z arbuza (bez pestek) 250 ml mleka kokosowego sok z połówki cytryny 2 łyżki cukru kokosowego 8 łyżeczek żelatyny płatki kokosowe do ozdoby bratki do ozdoby Wykonanie: Z mąk, wiórków kokosowych, zmielonych migdałów, jajka, oleju kokosowego i miodu, zagniatamy ciasto, a następnie(...)Mleko kokosowe podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę i cukier kokosowy. Żelatynę dobrze jest wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości wody. Gdy już się dokładnie rozpuści mieszamy z pulpą z arbuza (aby ją uzyskać wystarczy zblendować miąższ) i sokiem z cytryny. odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wkładamy formę z tartą i masę kokosowo-arbuzową do lodówki. Masę mieszamy co 10 minut

Quinoa Raz!
Zielona sałatka 120

sałaty masłowej pół pęczka liści szczawiu cukinia 100g zielonego groszku pęczek zielonych szparagów garść listków bazylii skórka z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Warzywa myjemy. Z szparagów odłamujemy końce. Gotujemy razem z groszkiem w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez 5-6 minut. Szparagi i groszek odcedzamy. Na talerzach układamy porwane kawałki(...)cukinie pokrojona w słupki. Całość posypujemy groszkiem i liśćmi bazylii. Oliwę mieszamy z solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i polewamy sałatkę. Na sałatkę ścieramy skórkę z niewoskowanej, sparzonej cytryny

Pyry na Gaz
Barszcz wigilijny 453

Barszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta

W kuchni Katie
Grillowany łosoś 171

tarce, posól i odstaw na kilka chwil. Po 3-5 minutach odlej nadmiar wody z ogórka i dodaj jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną miętę. Na talerze włóż ugotowaną quinoę (komosę ryżową), dodaj grillowane warzywa i łososia. Na łososia wyciśnij sok z grillowanej cytryny, a następnie dodaj sos tzatzyki. Podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Grillowany łosoś pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko 176

pomarańczowej) - 1 czerwona cebula - jasna część pora - szczypior - 1 puszka kukurydzy - cytryna (skórka i sok do smaku) - wino ryżowe Mirin (do smaku) - olej sezamowy (lub pistacjowy) - mała garść orzeszków pistacjowych - różowa sól himalajska   Makaron muszelki gotujemy al dente (ok. 12 minut), następnie hartujemy zimną wodą i osączamy na sicie. Umyte(...)rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki (użyłam szatkownicy) i przekładamy do miski z lodowatą wodą (nabiorą jędrności i będą miały ciekawy kształt). Cebulę kroimy w cienkie krążki, por w plasterki, papryki pozbawione gniazd nasiennych w paski, filety z kurczaka (dałam pieczone) kroimy w kostkę. Z wyparzonej cytryny cienko obieramy skórkę, którą kroimy bardzo drobno (możemy też ją zetrzeć na tarce). Odsączamy

mojewypiekiinietylko
Warsztaty Kulinarne z Fit&Easy i Sebastianem Olmą 164

Orzechy laskowe x 25 g Sposób wykonania : Kalafiora pokrój na duże różyczki, smaż na oleju z jednej strony aż będzie złoto brązowe. Komosę ryżową wstaw do gotowania w posolonej wodzie na około 15 minut, zdejmij z ognia, dodaj zimne masło, natkę pietruszki i dopraw do smaku jeśli trzeba. Rukolę zmiksuj z oliwą tak aby powstał sos podobnej konsystencji jak pesto(...)małych naczyń i odstaw do lodówki. Green koktajl blanszuj w wodzie, przełóż szybko do wody z lodem aby zatrzymać proces gotowani. Warzywa zmiksuj na gładką konsystencję, dodaj Agar i wstaw do lodówki aby masa zastygła, gdy masa będzie stała zmiksuj ją dodając sok z cytryny i syrop cukrowy. Gotową płynną galaretkę przelej na zastygniętą panna cottę.     Było

SMYKWKUCHNI