mleka kokosowego 400g ciastek herbatników black z kremem waniliowym 4 łyżki cukru pudru 6 bananów 1 cytryna Dekoracja: kilka ciastek herbatników black Wykonanie: 1. Mleczko kokosowe umieścić w lodówce na całą noc. Po tym czasie stałą cześć mleczka przełożyć do miski, a powstałą wodę odlać (można wykorzystać do naleśników). 2. Do mleka kokosowego dodać cukier i ubić przez kilka minut
Szalona Kuchnia Ewelinydomowego bulionu lub rosołu 200 ml kwaśnej śmietany 18% 1-2 łyżki soku z cytryny (do smaku) 1 łyżkę masła przyprawy: cukier, sól dodatkowo: 2 jajka ugotowane na twardo Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę o boku ok. 1,5 cm, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Buraczki również obieramy i kroimy, ale w nieco mniejszą kostkę
Ratunku obiadSkładniki: 500g białych szparagów 2 białe cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 pełna łyżka jasnego masła migdałowego lub z nerkowców 2 łyżki soku z cytryny sól i biały pieprz do smaku kilka główek zielonych szparagów kilka listków mięty świeżo starta skórka cytrynowa Szparagi umyj, obierz i odkrój zdrewniałe końce (2-3cm). Pokrój(...)czosnek oraz cebulę i podsmażaj 2 minuty, następnie dorzuć szparagi. Po kolejnych 3 minutach wlej do garnka 800ml wody, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut. Zawartość garnka przelej do blendera, dorzuć masło orzechowe oraz sok z cytryny i zmiksuj całość na gładką masę. Następnie przetrzyj ją przez sitko pomagając sobie łyżką lub szpatułką – dzięki temu
Roślinna - blog wegańskisolone to najpierw płuczemy je pod bieżącą wodą, a następnie moczymy je w zimnej wodzie kilka godzin. Śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w drobną kostkę. Melona i ogórek obieramy, usuwamy z pestki i kroimy w takiej samej wielkości kostkę jak śledzie. Mieszamy wódkę, sok z cytryny oraz oliwę, następnie marynujemy w tej mieszance pokrojone w kostkę śledzie z ogórkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszybko wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać 1-2 łyżki zimnej wody i dalej wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 1-1,5 godziny. Obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać posiekaną miętę, tymianek,skórkę z otartej cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę cukru i wymieszać razem z obranymi jabłkami
Gorący kąsekcytryny sok z 1/2 cytryny 100g cukru brązowego 140g rodzynek 95g posiekanych orzechów laskowych 1,5 łyżeczki cynamonu 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej Do posmarowania wierzchu: 2 łyżki domowego dżemu morelowo-brzoskwiniowego 1 łyżka wody Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy(...)godzinę. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na około 5-10 minut - odcedzamy. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka) - gniazda nasienne wyrzucamy. Starte jabłka mieszamy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i pomarańczową, cukrem, cynamonem, rodzynkami i orzechami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki przygotowane wcześniej ciasto i odcinamy 2/3 - pozostałą część ponownie umieszczamy w lodówce. Ciasto
peggiwkuchnikaszą kuskus i jajkiem sadzonym – Wykonanie: Kaszę przygotować wg instrukcji na opakowaniu (dodatkowo do wody dodać ćwierć łyżeczki przyprawy curry). Usmażyć na maśle jajka sadzone. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kostkę. Musztardę, miód, sok z cytryny i oliwę z oliwek wymieszać ze sobą na jednolity sos. Doprawić solą i pieprzem
Kulinarne Przebojeusunąć ości i zmielić na drobnych oczkach w maszynce do mielenia. Bułkę namoczyć w wodzie i przecisnąć przez czysta pończochę lub ściereczkę. Zmielić w maszynce do mielenia. Natkę pietruszki drobniutko posiekać. Dodać do ryby wraz z kaszą manną, żółtkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i kucharkiem. Marchew drobno posiekać. Dodać do ryby. Dokładnie wymieszać. Na mokre dłonie
Kuchnia Paulettesłyżeczka mielonej słodkiej papryki 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka soku z cytryny 6 łyżek oliwy Do podania 150g solonych orzeszków pistacjowych 250g ryżu Instrukcje Z nóg lub udek usuwamy ewentualny nadmiar skóry i tłuszczu. Nogi dzielimy na 2 części (udka i podudzia). Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Osączone z zalewy oliwki albo dość grubo siekamy ręcznie(...)razy mieszając. Finalnie powinniśmy otrzymać oliwki pocięte na kawałki (patrz zdjęcia), natomiast nie możemy dopuścić, aby powstała z nich pulpa. W dużej misce mieszamy ze sobą oliwę, sok z cytryny, zioła, mieloną paprykę i sól. Następnie dodajemy posiekane oliwki i raz jeszcze wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Kawałki kurczaka obtaczamy dokładnie w masie oliwkowej i układamy na dużej patelni. Ewentualny
Kulinarna Pokusakiełki do podania Batata, dynię i gruszkę obieram, kroję w kostkę i gotuję w wodzie do miękkości. Odcedzam, dodaję masło, mleko, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli i pieprzu. Miksuję za pomocą blendera na gładką masę. Łososia doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jedną ze stron posypuję sezamem i grilluję rybę, 5 minut po stronie bez sezamu a następnie
Mango Papajazależności od wielkości. (Jeśli używamy zwykłych pomidorów, to parzyć je wrzątkiem i zaraz polewamy zimną wodą. A po ściągnięciu skórki, kroimy w kostkę.) W większym naczyniu umieszczamy pokrojone warzywa. Świeże zioła drobno siekamy i dodajemy do warzyw. Dodajemy olej, sok z cytryny, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego! Artykuł Orientalna sałatka tabbouleh z komosą ryżową pochodzi
Lamarida.pltemperaturze pokojowej 6 jajek 30 dkg mąki kartoflanki 20 dkg maki pszennej 25 dkg cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ulubiony olejek zapachowy - wanilia, migdał, cytryna tłuszcz do wysmarowania formy Wymiary formy: średnica dna: 13 cm, średnica góry: 17 cm, wysokość: ok 17 cm, wysokość kominka: 13,5 cm Wykonanie: Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy(...)smaruję dokładnie tłuszczem.Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę.Zanurzamy formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką. Gotuję babkę 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez pokrywki garnka... . POLECAM przepis wraz z blaszka dostałam.... lukier cytrynowy Składniki: ok. 1 szklanki 2-3 łyżki soku z cytryny przesiany cukier puder ucierać z sokiem z cytryny na gładko Polewa kakaowa
mojej kuchnijabłek około 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki cukru żelującego sok z całej cytryny ewentualnie szczypta cynamonu Przygotowanie: Dynie obieramy z twardej skórki i kroimy w małą kostkę, tak samo robimy z jabłkami Dynię wsypujemy do dużego garnka ( najlepiej z grubym dnem), dolewamy pół szklanki wody, przykrywamy pokrywką i smażymy często mieszając do momentu, aż dynia stanie się szklista Kiedy
Proste PotrawyTaoTao- zalać wrzątkiem i pokroić w paseczki garść kiełków fasoli mung 1 szklanka wody 1 czubata łyżka maki ziemniaczanej sól i pieprz makaron ryżowy muszelki TaoTao PRZYGOTOWANIE: Na patelni roztapiam cukier (użyłam woka). W momencie gdy cukier staje się płynny dodaję syrop z ananasa, sok z cytryn i pomarańczy. Mieszam. Gotuję to na średnim stopniu grzania lub na średnim gazie(...)grzybki, kiełki i paprykę. Gdy się zagotuje dodaje resztę składników czyli ananasa, kukurydzę (odsączoną) oraz pędy bambusa. Całość przemieszać zagotować około 5 minut i dolać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Dobrze wymieszać i jeszcze zagotować przez jakieś 3 minuty. Całość podałam z makaronem ryżowym
ClauditteMissCookingposmaku jak czytałam w internetowych opisach, jest dość specyficzny, ale przyjemny i bliżej mu do neutralnego. Składniki: około 1 szklanki wody mineralnej 1 jabłko 1 pomarańcza 1 banan 1 łyżeczka spiruliny 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie Przygotowanie: owoce obrać, pokroić na mniejsze cząstki. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Rozlać do dwóch szklanek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!