woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:635/1096)

Zupa krem z marchwi 212

ładnie zeszkli. Do tego dorzucamy marchew. Całość smażymy ok 10-15 min. Dolewamy wodę, tak aby delikatnie przykryć marchew. Gotujemy tak długo aż zmięknie. w połowie gotowanie dodajemy jogurt i przyprawy. Kiedy warzywa będą bardzo miękkie wszystko blenderujemy do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Wlewamy sok z cytryny i chwilę gotujemy, cały czas mieszając aby nie poparzyć się bulgocącą masą :) Boczek

Jemy Pijemy
Makaron z piersią kurczaka na maśle cytrynowym. 340

WYKONANIA : - pierś z kurczaka myjemy, osuszamy dzielimy na większe kawałki solimy, pieprzymy - nastawiamy wodę na makaron - na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i obsmażamy nasze piersi z obu stron gdy już je mamy na drugiej stronie dodajemy masło i pokrojone w plastry 3-4 sztuki cytryny (cytrynę myjemy i parzymy) - dusimy na małym ogniu - pierś przechodzi posmakiem cytryny

Basia w kuchni
Jabłkowa,lekka ,a zarazem pożywna sałatka na świąteczny stół,do pracy,szkoły 196

rzeczą w tej sałatce jest , szybkie i łatwe wykonanie w kilka minut. Składniki sałatka: 1 brokuł z blanszowane różyczki 2-3 jabłka, pokrojone w kostkę 1 łyżka soku z cytryny 2 marchewki drobno posiekane,surowe - ja użyłam blendera ¼ szkl. czerwonej cebuli, w kostkę ¼ szkl. ogórki , pokrojone w kostkę ¾ szkl. orzechy włoskie posiekane ¼ szkl. nasion dyni ¼ szkl. Orzechy nerkowca- lub inne(...)wodzie przez 2-3 minuty ,po tym czasie natychmiast odcedzić i zalać lodowatą wodą . Pozostawić w wodzie do całkowitego ostudzenia ,odcedzić na sicie. Obrana marchewkę posiekać drobno. Pokroić umyte w kostkę jabłka, umieścić w dużej misce i od razu skropić dokładnie sokiem z cytryny .Dobrze wymieszać, tak aby wszystkie kawałki jabłka były pokryte sokiem. Połączyć wszystkie składniki razem ,lekko wymieszać

mojej kuchni
Jabłkowa,lekka ,a zarazem pożywna sałatka na świąteczny stół,do pracy,szkoły 190

rzeczą w tej sałatce jest , szybkie i łatwe wykonanie w kilka minut. Składniki sałatka: 1 brokuł z blanszowane różyczki 2-3 jabłka, pokrojone w kostkę 1 łyżka soku z cytryny 2 marchewki drobno posiekane,surowe - ja użyłam blendera ¼ szkl. czerwonej cebuli, w kostkę ¼ szkl. ogórki , pokrojone w kostkę ¾ szkl. orzechy włoskie posiekane ¼ szkl. nasion dyni ¼ szkl. Orzechy nerkowca- lub inne(...)wodzie przez 2-3 minuty ,po tym czasie natychmiast odcedzić i zalać lodowatą wodą . Pozostawić w wodzie do całkowitego ostudzenia ,odcedzić na sicie. Obrana marchewkę posiekać drobno. Pokroić umyte w kostkę jabłka, umieścić w dużej misce i od razu skropić dokładnie sokiem z cytryny .Dobrze wymieszać, tak aby wszystkie kawałki jabłka były pokryte sokiem. Połączyć wszystkie składniki razem ,lekko wymieszać

w mojej kuchni
Piersi z kurczaka z sosem borowikowo-serowym z pieczonymi ziemniakami 390

pieczone ziemniaki: (5 porcji) 1 kg ziemniaków 2 łyżki suszonego majeranku (lub oregano) 6 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki kminku 1-3 łyżki posiekanego świeżego tymianku 2 czerwone cebule 1 cytryna dobrze sparzona i wyszorowana 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól morska, świeżo mielony pieprz   Składniki na piersi: 5 piersi z kurczaka 1 łyżka masła 2-3 łyżki oleju(...)Ostaw na 30 minut. Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Przełóż do dużego rondla z posoloną zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ognień i gotuj przez 8 minut. Odcedź ziemniaki na dużym sicie. Przełóż do miski. Posyp majerankiem, kminkiem. Dodaj tymianek, cytrynę pokrojoną w kawałki razem ze skórką (pestki wyrzuć), pokrojony w plastry czosnek oraz pokrojoną w mniejsze kawałki czerwoną

Moja Delicja
Barszcz ukraiński 215

łyżek suchej fasoli 3 buraki 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek pora Cebula Łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki przecieru pomidorowego Natka pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, Fasolę płuczemy, umieszczamy w garnku i zalewamy 1 szklanką wody. Włączamy gaz i zagotowujemy, następnie wyłączamy i zostawiamy na około 2 godziny w wodzie. Po tym czasie(...)folie i pieczemy w piekarniku (200stopni) około 1 godzinę. Mięso umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wylewamy cała wodą, opłukujemy garnek i mięso. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy na małym ogniu około godzinkę. W między czasie przygotowujemy warzywa. Obieramy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Następnie marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Podobnie robimy z porem. Buraczki obieramy i ścieramy

Kolizje Smaków
34.Coś słodkiego na niedzielny podwieczorek: czyli mini biszkopciki z kremem cytrynowym z dodatkiem kiwi! 241

mniejsze połówki i przecieramy je na sicie nad miseczką: w celu otrzymania musu. Wyciśnięty sok oraz mus z kiwi wylewamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i gotujemy to na najmniejszym ogniu cały czas dokładnie mieszając łyżką lub trzepaczką. Gdy większość cukru się rozpuści  dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz jajko i dalej gotujemy na najmniejszym ogniu(...)Jeśli masa zbyt mocno nam się zestali i osiągnie konsystencję zbitego budyniu możemy dodawać po odrobinie wody i ciągle mieszając podrzewać na małym ogniu aż do dokładnego połączenia.  Ostudzonym kremem przekładamy każdą parę biszkoptów, posypujemy cukrem pudrem, ozdabiamy startą skórką z cytryny lub miętą. Pysznego delektoania się

Symfonia Smaków
Sernik Blue Curacao 306

mąki ziemniaczanej szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny 70 g cukru pół tubki barwnika niebieskiego w żelu Masa serowa: 600 g twarogu mielonego przynajmniej dwa razy 200 g śmietany 30% 4 łyżeczki żelatyny na 4 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki Blue Curacao- alkoholu bądź  Opcjonalnie gdy nie mamy Blue Curacao(...)świeżej mięty Przygotowanie: Ciasto: 1.Mąki przesiać przez sito i połączyć z proszkiem do pieczenia 2. W osobnej misie ubijać białka na sztywną masę, pod koniec dodać sok z cytryny oraz cukier puder- dodawać go należy po łyżce cały czas miksując. 3. Dodać po jednym żółtku nadal miksując. 4. Na koniec gdy masa będzie jednolita dodać mąki oraz barwnik spożywczy

KreatywnePiny
Buraczki Zasmażane Do Obiadu 198

Składniki 4 średnie buraczki 1 średnia marchew (nie konieczna) 1-2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka masła 1-2 łyżeczki cukru (zależy czy mamy buraczki słodkie) 1/2 łyżki mąki sól, pieprz do smaku 1. Buraczki o raz marchew myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy woda i gotujemy na malutkim ogniu w skórkach do miękkości ( u mnie trwało to koło

Gotowanie...to proste !
Paella z dorszem i krewetkami 172

dorsza atlantyckiego 250g krewetek (ja użyłem mrożonych) 1 pęczek zielonej pietruszki garść liści świeżej bazylii  2-3 cytryny  oliwa z oliwek szczypta nitek szafranu, słodka papryka, pieprz, sól Polecam ugotować bulion warzywny (około 2 l)  2,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek przypalonej cebuli 2 ząbki czosnku 4-5 cm pory liść laurowy(...)przygotowaniem Paelli należy odlać trochę bulionu do miseczki, wystudzić i namoczyć w zimnym już bulionie szafran. Dorsza należy oczyścić z reszty ości, skóry i wymyć. Krewetki polecam przelać ciepłą wodą. Sama Paella to bardzo proste wbrew pozorom danie. Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, cebulkę i czosnek siekamy na drobno, pomidory parzymy i obieramy ze skórki, wycinamy zdrewniały

Kuba Gotuje
Kurczak ze szparagami w sosie cytrynowym 269

smaku 2 łyżki natki pietruszki Odetnij twarde końcówki ze szparagów. Końcówki ale nie kłosy obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 7 minut. Po czterech minutach dodaj kłosy szparagów i gotuj przez resztę czasu. Ugotowane szparagi odcedź i opłukaj zimną wodą. Odstaw na bok. Mięso podziel na porcje i zrumień na maśle. Na tej samej patelni zeszklij cebulę pokrojoną w drobną(...)kurczaka, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, sól i pieprz. Wlej bulion, śmietanę i gotuj przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki, parmezan, szparagi, sok i skórkę z cytryny. Gotuj do rozpuszczenia parmezanu, który zagęści sos. Podaj kurczaka z ryżem ugotowanym na sypko i sałatką ze świeżych warzyw.   The post Kurczak ze szparagami w sosie cytrynowym appeared first

codojedzenia
Kofeinowa SŁONA WODA 196

dynia została podkreślona dodatkiem kwaskowatej pomarańczy oraz orzechów i całość idealnie się razem komponowała. Każdy kęs miękkiego i wilgotnego ciasta to była sama przyjemność dla podniebienia :) Autorska kawa "Słona Woda" składała się z syropu słony karmel , 40ml espresso , solidnej porcji mleka , grubej warstwy mlecznej pianki oraz kruszonych orzeszków ziemnych prażonych w karmelu zwieńczających całość z wierzchu. Powiem jedno - petarda(...)imowej herbaty rozgrzewającej z pigwą . Szklanica herbacianej mikstury doprawiona była słodkim miodem oraz duuużą ilością plastrów cytryny oraz kawałkami prozdrowotnej pigwy. Napitek idealnie wpasował się w panującą aurę, bo tegoż wieczoru jesień mocno schładzała poliki ;) Czas na podsumowanie. W  RESTAURACJI SŁONA WODA   spędziłam kameralny i uroczy wieczór , przy świetnej kawie i pysznym cieście oraz w doborowym towarzystwie. Można

Grunt to przepis!
Roladki ze szpinakiem i pieczarkami podane z sosem czosnkowym 185

łyżki, jogurt naturalny 3 łyżki, czosnek 3 ząbki, sok z cytryny 1 łyżka, zioła prowansalskie 1 łyżeczka, sol, pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Cebule drobno posiekać i podsmażyć na oleju z pokrojonym jednym ząbkiem czosnku. Szpinak umyć, drobno pokroić i dodać do cebuli, smażyć aż odparuje wodę. Następnie przyprawić sola i pieprzem i wycisnąć przez praskę czosnek

kulinarne odsłony pati
Sałatka – zielone gniazdo z jajkiem 181

talerzu rukolę w „gniazdo” ułożyłam, a w sam środek jajko z wody dołożyłam. Na wierzch kapary, rzodkiewkę dodałam i czarnym sezamem dla kontrastu posypałam.  Z ostrym dressing ją polałam i smaczną sałatkę bez użycia soli w kilka chwil przygotowałam. Składniki na 1 porcję: na dressing: ½ soku z cytryny, 1 łyżeczka pikantnego sosu na bazie chili, 2 - 3 łyżki oleju

Moniki Smakołyki
Pulpety indycze w sosie koperkowym 147

domowego, ale w ostateczności może być z kostki, zrobiony w mniejszym stężeniu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% do zup 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku sok z cytryny sól pieprz WYKONANIE: Cebulę obrałam i starłam do miski na tarce z drobnymi oczkami. Dodałam do niej zmielone mięso, jajko, pokrojoną w drobniusieńką kosteczkę czerstwą bułkę i posiekaną natkę pietruszki(...)włożyłam pulpeciki. Gotowałam na wolnym ogniu przez około 20 minut. Mąkę rozprowadziłam w niewielkiej ilości zimnej wody, wymieszałam ją ze śmietaną i przelałam do sosu. Gotowałam delikatnie mieszając do zagęszczenia, dodałam posiekany koperek i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pulpety podałam z młodymi ziemniaczkami i mizerią ze słoika

Kuchenne zapiski Edyty