woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:644/1096)

Burgery z łososiem, brokułem i ziemniakami z koperkiem 166

brokuła bez łodyg kawałek filetu z łososia (150g-200g) pęczek koperku sok z 1/2 cytryny 1-2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz   Przygotowanie: Filet z łososia ugotować lub (tak jak ja) upiec w folii. Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki. Wrzucić do garnka. Zalać wodą, posolić (ok. 1/2 łyżeczki). Zagotować. Przykryć, zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 10 minut

Moja Delicja
Makaronowa zapiekanka z brukselką i boczkiem 92

pieprz do smaku Instructions Brukselkę oczyścić, każdą przekroić na pół, wrzucić do gotującej się wody i gotować ok 10 minut, odstawić na durszlaku do przestygnięcia i osuszenia. Następnie brukselkę pokroić na drobniejsze kawałki. Makaron ugotować al dente ( można w wodzie po brukselce). Przelać zimną wodą i zostawić na sitku do odsączenia. Boczek pokroić w kostkę, dodać na gorącą patelnie(...)pieprz. Przełożyć do miski Ser zetrzeć na tarce. Dodać wraz z makaronem i śmietaną do miski z brukselką. Całość dobrze wymieszać razem z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przełożyć do formy do zapiekania. Bułkę rozdrobnić na okruszki w melakserze razem z oliwą i odrobiną soli. Wysypać na wierzch zapiekanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec

Cooking for Emily
Tort Malakow (tort migdałowy bez pieczenia) 249

fanów migdałów dla posiadających lodówkę :) Składniki: 200g migdałów bez skórki 250g masła 5 żółtek 200g cukru pudru 350ml śmietany 30 lub 36% łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z cytryny 300g podłużnych biszkoptów śmietanfix (fix do śmietany) szczypta cynamonu likier (pomarańczowy, kawowy) lub rum lub ekstrakt pomarańczowy łyżka cukru płatki migdałowe (do dekoracji) wiśnie kandyzowane (do dekoracji) Wykonanie: Migdały zmielić(...)wymieszać. W razie gdyby zdarzyło się, że krem Wam się zwarzy należy wstawić miskę do ciepłej wody i poczekać, aż przy brzegach miski krem zacznie się rozpływać, wtedy należy mieszać, aż krem ponownie się zwiąże. Dodać szczyptę cynamonu, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Lekko wymieszać.  Na dnie tortownicy napiąć przezroczystą folię i zacząć układać biszkopty jeden obok drugiego

Mania Wypiekania
Surówka z selera z rodzynkami 1183

Wykonanie: Rodzynki wrzucić do szklanki, zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia. Po napęcznieniu zlać wodę, osuszyć rodzynki. Seler obrać i zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na małych lub średnich oczkach, skropić sokiem z cytryny. Seler, jabłko i rodzynki wrzucić do jednej, dużej miski. Następnie dodać gęstą kwaśną śmietanę, majonez oraz miód

Kulinarne Przeboje
Chłodnik z botwinką 134

gęsta, 400 ml) 1 duży jogurt naturalny (400 ml) 2 ząbki czosnku sól pieprz sok z cytryny 6 jajek ugotowanych na twardo (najlepiej od szczęśliwych kurek:))   Wykonanie: Liście botwiny, buraczki i łodygi umyć, buraczki obrać, wszystko pokroić drobno, gotować w niewielkiej ilości wody ok 10 minut od zagotowania. Zdjąć z ognia i przestudzić. Ogórki obrać i pokroić wraz

Trufelkowo
Żurek z maślanki bez zakwasu z pesto 73

łyżki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Sól Pesto Garść nasion słonecznika Garść rukoli lub pietruszki lub szpinaku 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w ciężkie plastry. Zalej zimną wodą. Wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu 15 minut. Odkryj, włóż do ziemniaków

Niedzielny kucharz
Hiszpańska zupa rybna z krewetkami i pieczoną papryką 93

filetu białej ryby 12 krewetek tygrysich, oczyszczonych (lub około 200 g mniejszych krewetek) 600 ml bulionu warzywnego, rybnego lub wody 2 łyżki oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) lub delikatnej oliwy 1 niepełna łyżeczka soku z cytryny czerwona ostra papryczka (ilość według preferencji) nierafinowana sól i przyprawy: 2 liście laurowe, 4 – 5 kulek ziela angielskiego, 2 łyżeczki słodkiej papryki

Even Better Food
Chrupiąca sałatka z komosy z kurczakiem 73

kurczaka 1/2 szklanka komosy 1 ogórek 1 papryka czerwona 1 pęczek rzodkiewek Natka pietruszki Pieprz Dresing 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w garnku 2 szklanki wody, dodaj pół łyżeczki soli, zamieszaj, a następnie wsyp komosę. Zmniejsz temperaturę, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Odkryj

Niedzielny kucharz
Ciasto z czerwoną porzeczką 153

dwie nowe łodyżki więc porzeczka przetrwa :) A porzeczek samej w sobie przyznaję się nie lubię, ale jako dodatek do ciast, wody czy po prostu kompot uwielbiam. Dlatego zapraszam na pyszne ciasto z czerwoną porzeczką z odrobiną skórki z cytryny. Szybko i smacznie czyli tak jak lubię najbardziej :) Składniki: 160 g cukru ok 400 g porzeczki 3 jaja 200 g jogurtu

Gotowanie z pasją
Kotleciki jajeczne z komosą. Zdrowe i zaskakująco pyszne! [PRZEPIS] 109

ugotowane na twardo i jedno surowe, cebula, łyżka bułki tartej, 2 dojrzałe awokado, ząbek czosnku, sok z połowy limonki lub cytryny, kawałek papryczki chilli, kumin mielony, sól, pieprz, natka pietruszki, oliwa. Zrób tak: komosę wypłucz i ugotuj w wodzie w proporcji 1:1 pod przykryciem, po około 15 minutach wyłącz ogień i zostaw, nie odkrywając, jeszcze na 10 minut. Połącz

Kulinarna Polska
Jak przygotować idealne zielone pesto? Pesto z rukoli z makaronem. 128

domach utrzeć w moździerzu na gładki sos. 3) Doprawić solą oraz pieprzem i w razie potrzeby dodać więcej soku z cytryny, jeżeli sos jest zbyt gęsty można dolać odrobinę oleju/oliwy. 4) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i wymieszać z sosem (dobrze jest dać pesto odrobinę czasu po przygotowaniu, żeby smaki mogły się przegryźć, ale można używać

Fitsweet.me
Truskawkowe tiramisu (bez jajek) 178

truskawek 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka rozpuszczalnej kawy miałkiej(nie w granulkach) Do nasączenia: 1 szklanka zimnej przegotowanej wody 1 łyżka syropu różanego (można pominąć ale polecam bo deser ma fajny smak) 1 łyżka soku z cytryny 50 ml wódki Truskawki do dekoracji   Sposób przygotowania deseru: Śmietanę i mascarpone należy dobrze schłodzić w lodówce, najlepiej przez minimum

Wanilia i Kardamon
Lemoniada cytrusowo – ziołowa 111

rozmaryn, który swoim charakterystycznym zapachem nadaje ciekawy posmak lemoniadzie. Składniki ( na dzbanek) 3-4 plastry świeżego grejpfruta 3 plastry cytryny 3 gałązki świeżego rozmarynu garść listków mięty 1 łyżka brązowego cukru 1- 1,5 litra lekko gazowanej wody mineralnej Wykonanie Cytrusy dokładnie myjemy, kroimy w plastry i wrzucamy je do dzbanka. Razem z owocami w dzbanku umieszczamy gałązki rozmarynu

Raj dla Podniebienia
Domowy kopiec kreta. 111

brzeg i cały spód. S pód ciasta nasączyć ponczem. następnie ułożyć obrane banany, posmarować je sokiem z cytryny. Do miski przelać śmietanę, dodać cukier i ubijać na sztywno. Wcześniej żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Mieszać aż się rozpuści i nie będzie żadnych grudek. Pod koniec ubijania śmietany wlać żelatynę i wymieszać. Na banany wykładamy śmietanę, tworząc kopułę

Radość kipiąca uśmiechem.