kawałek sera feta 5-6 główek szparag zielonych kilka plastrów ogórka zielonego cytrynowy dressing: sok z ćwiartki cytryny, 1 łyżka oleju z orzechów laskowych, 1 łyżka syropu klonowego, sól i pieprz W dużym garnku gotuję wodę, dodaję ocet. Jajko wbijam do miseczki. Dużą łyżką tworzę wir w garnku i w sam środek wiru wlewam jajko. Gotuję
Mango Papajażelatyny w proszku 2 łyżki soku z cytryny Maliny włożyć do garnka (nie rozmrażać) dodać cukier sok z cytryny i zagotować- tylko do rozpuszczenia cukru. Przetrzeć przez sitko (pestki nie będą potrzebne) Namoczyć żelatynę w odrobinie wody - tyle aby przykryło żelatynę- odstawić aż napęcznieje. Podgrzewać mieszając chwilkę aby się rozpuściła- nie gotować ! Połączyć
Piekarz-Kucharz-Garkotłukżelatyny w proszku 2 łyżki soku z cytryny Maliny włożyć do garnka ( nie rozmrażać) dodać cukier sok z cytryny i zagotować- tylko do rozpuszczenia cukru. Przetrzeć przez sitko (pestki nie będą potrzebne) Namoczyć żelatynę w odrobinie wody - tyle aby przykryło żelatynę- odstawić aż napęcznieje. Podgrzewać mieszając chwilkę aby się rozpuściła- nie gotować ! Połączyć z gorącym
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmorelowej 70g maku smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa 2 łyżeczki rodzynek czekoladowe kropelki Wykonanie: Mak (50-70g) zalać wodą, gotować na małym ogniu, przełożyć na gazę, odsączyć, zemleć dwukrotnie. Mak doprawić smażoną skórką z pomarańczy i cytryny oraz namoczonymi wcześniej rodzynkami. Przygotować masę z serka i maku: w naczyniu umieścić serek, dodać masę makową oraz 3 łyżeczki soku
Raj dla Podniebieniaidealnie nadaje się do zrobienia świetnych miksów. Dlatego pokroiłam na kawałki upieczonego buraka, wrzuciłam do blendera, dolałam 50 ml przegotowanej wody, wsypałam łyżeczkę kminku całego, ale może być mielony, dolałam łyżkę oliwy i dodałam kilka kropel soku z cytryny. Wszystko zmiksowałam na gęstą masę. Co rano, na czczo, zjadam taki buraczany mix, pół godziny przed siadaniem. Chociaż muszę powiedzieć
Kulinarne przemysleniażółtego sera opakowanie szynki szwarcwaldzkiej w plastrach Przygotowanie Odłamałem końce szparagów, które są twarde. Opłukałem pod bieżącą wodą, osuszyłem. Do miski wycisnąłem przez praskę czosnek, wlałem oliwę i roztarłem go w niej. Dodałem sok z cytryny, kilka szczypt soli i rozkruszone między palcami zioła, wymieszałem. Posmarowałem szparagi z obu stron, grillowałem. Grillując smarowałem jeszcze z 2 razy
R'n'G Kitchenktórej pierwsze wydanie miało miejsce w roku 1935: rozetrzeć żółtko z oliwą na majonez, zmieszać z musztardą, dodać sok z cytryn, cukier, sól, paprykę, usiekane drobno jabłka, utarty chrzan i drobno krajany szczypiorek, rozprowadzić sos zimnym rosołem lub wodą do odpowiedniej gęstości. Wyborny jest do zimnych mięs. Lubię zaglądać do tej książki, czasami można w niej znaleźć prawdziwe kulinarne perełki
Codzienna kuchnia niecodziennaNastępnego dnia czeka Cię degustacja. Wodę przed piciem należy przecedzić prze sitko, by wyelimniować zanieczyszczenia. W lodówce można przechowywać wodę przez kilka dni. Jest słodka, a cukier niestety powoduje szybką fermentację. Smak można poprawić dodatkiem soku z cytryny lub innych owoców, albo dodatkiem np. listków mięty. Należy pamietać, że 100 ml soku z brzozy to 22 kcal ! To jest metoda
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!połowy cytryny czarny pieprz sól przepis Do miski przekładamy śmietanę, jogurt, majonez oraz tarty chrzan, dodajemy sok z cytryny, posiekany koperek, wszystko doprawiamy odrobiną soli, czarnym pieprzem i dokładnie ze sobą łączymy. Dobrze wymoczone w zimnej wodzie i osuszone śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski a następnie dodajemy do sosu. Rodzynki wrzucamy do miski zalewamy je wrzącą wodą
Smakowite Daniatraktujac je jak cukierki. Podana ilość syropu bedzię wystarczająca do karmelizacji około 25 sztuk małych plasterków- mogą to być mandarynki, cytryny, pomarańcze- pokrojone w plasterki o grubości około 5 milimetrów - nie cieńsze bo się rozpadną. 2 1/2 szklanki wody 2 szklanki cukru 3 goździki 2 ziarenka ziela angielskiego 1 pestka kardamonu kawałeczek kory cynamonowej i dodałam też
Piekarz-Kucharz-Garkotłukrozmarynu na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy oliwę extravergine oraz 1-2 łyżki soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy dowolny rodzaj makaronu. Pesto z orzechów włoskich mieszamy z 1-2 łyżkami wody po ugotowanym makaronie. Makaron mieszamy z pesto. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem i dekorujemy pokrojonymi orzechami włoskimi
La grande e la piccola cuocakorzystajmy z tej cudownej pory roku. Spód: 225g mąki pszennej 120g masła 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 1 łyżka wody Masa serowa: 300g sera białego 250g mascarpone 3 jajka 1 żółtko 3/4 szklanki cukru skórka z połowy cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej wiśnie, borówki Na początku należy wydrylować wiśnie, zasypać cukrem i po 30 minutach odlać
Receptura smakużaroodpornym skórą do dołu i obficie polewamy oliwą z oliwek. Filet doprawiamy pieprzem, posypujemy płatkami migdałowymi i układamy po plasterku cytryny. Łososia pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Kaszę jaglaną gotujemy w 350 ml osolonej wody wraz z łyżką oleju, co jakiś czas mieszając. Po ugotowaniu dodajemy posiekaną cebulkę dymkę i mieszamy. Szparagi myjemy
Receptura smakurazem ze ścierką wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia. Maliny, przekładam do garnka, zostawiam 50 g dodaję cukier, sok z cytryny i na wolnym ogniu gotuję aż maliny będą miękkie. Przecieram przez sitko. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody, dolewam gorący sok malinowy około 1/2 szklanki i rozpuszczam. Wlewam do reszty soku. Odstawiam aż galaretka malinowa zacznie lekko tężeć. Śmietanę
wesoła kuchniawinnego) na sos: 200 ml dobrego białego pół wytrawnego wina 100 ml dobrej oliwy 3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny garść drobno pokrojonej natki pietruszki wywar z gotowania Wykonanie: W sporym garnku zagotować razem ok. 100 ml wody i 100 ml octu. Dorzucić przekrojoną na pół cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i czosnek. Do zagotowanej wody z octem wrzucić
Sztuka gotowania w/g Samiry