woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:628/1096)

Surówka codzienna , prosta , smaczna i zdrowa 107

Pora kroimy w drobne kawałeczki , zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pięć minut . Po tym czasie zlewamy wodę i odciskamy pora . W ten sposób pozbywamy się goryczki , a smak pora staje się łagodniejszy Jabłko i marchew , ścieramy na tarce o grubych oczkach . Skrapiamy cytryną , żeby warzywa nie ściemniały . Mieszamy razem z porem , jogurtem ,miodem , solą i pieprzem do smaku . Odstawiamy

Ogrodnik w podróży
Młode ziemniaki z marchewką, szynką szwarcwaldzką w cytrynowej nucie- z patelni 323

porcje: * młode ziemniaki- 800 g * marchewka- 4 duże szt. * szynka szwarcwaldzka- 80 g * czosnek- 2 ząbki * cytryna- sok (z ćwiartki) i skórka (z całej 1 szt.) * oliwa z oliwek- 1 łyżka * świeże oregano- spora ilość * sól, pieprz- do smaku Zagotować wodę z solą. Ziemniaki dobrze wyszorować (jeżeli nie lubicie skórki, to należy obrać. Większe przekroić na pół, małe zostawić(...)gotującej się wody. Gotować 8 minut. W międzyczasie obrać marchewkę, pokroić w krążki i 3 minuty przed końcem gotowania się ziemniaków włożyć do garnka. Odcedzić. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną szynkę oraz 2 ząbki czosnku i odłożyć na talerzyk. Na ten sam tłuszcz przełożyć warzywa i smażyć do zarumienienia. Na sam koniec wycisnąć sok z 1 cytryny, zetrzeć skórkę, posypać

Kraina Miodem Płynąca
Zupa krem z bobu z chrzanem wasabi i smażoną białą kiełbasą 168

ziemniaki - 1 kg bobu - 3 kawałki białej kiełbasy - 1 cebula - 1 kubek jogurtu duży - kilka łyżek cytryny - 3 łyżki ostrego sosu chrzanowego wasabi - 1 ząbek czosnku - olej - sól - pieprz grubo mielony - majeranek Sposób przygotowania 1. - Wędzoną kość i skrzydełka zalać wodą dodać seler marchewkę pietruszkę(...)plasterki białą kiełbasę i resztę bobu 3. - Do zupy wlać jogurt cytrynę dodać sos chrzanowy wasabi zmiażdżony czosnek                                                    zagotować zupę Wszystko razem zmiksować doprawić solą dodać majeranek

W królestwie smaków Beaty
Rolada szpinakowa z łososiem 95

sposób szczególny. Z pozoru tylko trudna .  Zobaczycie, to nic skomplikowanego- kilka składników i ...gotowe! Składniki 250 g świeżego lub 350 g mrożonego szpinaku 1 łyżeczka soku z cytryny 3 duże wiejskie jaja porządna szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka  oleju z czarnuszki 200 g wędzonego łososia, najlepiej ze znakiem  MSC 250 g serka śmietankowego(...)porządnie obkurczą. To samo zrób jeśli używasz szpinaku mrożonego, podgrzewaj go do chwili, aż namiar wody odparuje. Jeśli wody jest dużo, odlej ja po prostu. Jeśli używasz świeżego szpinaku ,to wrzuć go do malaksera z 3 żółtkami, łyżeczką soku z cytryny, olejem z czarnuszki, solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Jeśli używasz szpinaku mrożonego ,wystarczy miska, nie musisz wrzucać

Z Kuchni Do Kuchni
Biszkoptowo kokosowe naleśniki 147

inne od tradycyjnych naleśników bo bardzo puszyste. ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleczka kokosowego 1/3 szklanki wody gazowanej 2 łyżki oleju 2 jajka sól masło klarowane nadzienie: 1 puszka mleczka kokosowego 30 dkg truskawek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu pełna 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej uprażone migdały mięta świeża Mleczko kokosowe wstawiłam wcześniej do lodówki(...)puszki. Reszta mleczka przyda się do ciasta naleśnikowego. Ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę ze solą i wygarniam na miseczkę. W tej samej misce ubijam mikserem żółtka, mąkę, mleczko, wodę, olej, na koniec dodaję pianę z białek i mieszam już delikatnie łyżką albo mikserem na niskich obrotach dosłownie chwile. Naleśniki smażę na maśle klarowanym. Śmietankę kokosową ubijam mikserem i wstawiam

wesoła kuchnia
Niedziela: Stek z pure i surówką z brukselki 123

masła Sól do smaku Szczypta gałki muszkatołowej Sałatka 250 g brukselki Garść orzechów włoskich 2 łyżki oleju Sok z małej cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ziemniaków. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości – około 15 minut. Odcedź, przepuść przez praskę lub ubij tłuczkiem do ziemniaków, ale bardzo starannie(...)pure jest już gotowe. Krok 2 W czasie, gdy ziemniaki się gotują zrób sałatkę. Umyj brukselki, odrzuć zwiędłe liście. Zetrzyj na tarce o drobnych boczkach, polej olejem, sokiem z cytryny, posól i pieprz. Dodaj posiekane grubo orzechy. Całość wymieszaj. Krok 3 Na 10 minut przed końcem gotowania ziemniaków zabierz się za steki. Umyj mięso, dobrze osusz ręcznikiem papierowym, solidnie posól

Niedzielny kucharz
Sałatka z awokado, boczkiem i jajkiem w koszulce 176

sałatkę z awokado w roli głównej, tym razem z boczkiem i jajkiem w koszulce. Jajko w koszulce robię w sposób błyskawiczny, w woreczku śniadaniowym bez zakwaszania i bez wirowania wody. Jestem obecnie sama w domu, moi panowie wyjechali i wrócą dopiero w grudniu, więc gotuję tylko dla siebie, jak chcecie przygotować większe porcje to proporcjonalnie zwiększajcie ilość składników w daniach(...)sałatki z awokado, boczkiem i jajkiem w koszulce. Miks sałat wykładamy na talerz. Awokado obieramy, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w plastry, dodajemy do sałaty. Pokrojony w paski boczek podsmażamy na patelni na chrupko, wykładamy na sałatkę. W garnku zagotowujemy wodę, w której będziemy gotować jajko. Do szklanki wkładamy woreczek śniadaniowy, skrapiamy oliwą, wbijamy ostrożnie całe jajko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najlepsze przepisy na przekąski piknikowe 137

bieżącą wodą. Następnie przełóż do rondelka, gotuj pod przykryciem w 200 ml osolonej wody, przez około 12 minut. Po tym czasie spulchnij komosę widelcem i odstaw do wystygnięcia. Szynkę krakowską, pomidora i ogórka pokrój w drobną kostkę. Dodaj komosę i kukurydzę z puszki, wymieszaj wszystkie składniki. W miseczce połącz musztardę, sok z cytryny, miód

kuron.com.pl
Marokańska zupa z kurczakiem, dynią, papryką i szpinakiem 230

ostra papryczka (ilość według uznania) drobno otarta skórka z 1 cytryny + 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy nierafinowana sól i przyprawy: po 2 łyżeczki cynamonu, mielonego kuminu i kolendry, po 1 łyżeczce słodkiej papryki i kurkumy 750 ml bulionu warzywnego/z kurczaka lub wody posiekana natka pietruszki lub kolendra do podania Cebulę pokroić na cienkie półplasterki, seler na cienkie(...)Wlać bulion/wodę, posolić (zależnie od tego czy używana była woda, czy solony bulion), zagotować, po czym gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 20 minut. Dodać pomidory i gotować dalsze 20 minut. Zupę zdjąć z ognia, doprawić ewentualnie solą i pieprzem do smaku, dodać skórkę i sok z cytryny, szpinak (większe liście poszarpać/pokroić na mniejsze kawałki) – wymieszać

Even Better Food
Pasta kanapkowa z jajek i awokado 140

być do końca ścięte- ja takie lubię najbardziej).  Ugotowane jajka przelewam bardzo zimną wodą, lub czekam aż trochę wystygną. Kroję je w drobną kostkę, wkładam do miseczki, dodaję cebulkę.  Awokado obieram ze skóry, kroję w kostkę, dodaję do jajka, wlewam sok z cytryny i ugniatam widelcem na jak najbardziej gładką masę. Przyprawiam solą i pieprzem do smaku

Cook&Love
KURCZAK W SOSIE POMIDOROWYM W NUCIE ORIENTALNEJ 158

cukinia 2 papryki ( żółta i czerwona) pół szklanki mrożonego groszku łyżeczka płatków chilli 1 puszka pomidorów w puszce ¾ szklanki wody 2 płaskie łyżeczki przyprawy garam masala 2 płaskie łyżeczki imbiru w proszku garść ziaren kolendry 2 łyżki sosu sojowego limonka/ cytryna pieprz sól oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżka cukru/miodu do smaku PRZYGOTOWANIE: Kurczaka pokroić w kostkę , odłożyć. Obrać(...)dodać kurczaka i przesmażyć z każdej strony kilka minut.  Do tego wrzucić paprykę i cukinię. Wszystko razem smażyć przez ok. 2 minuty, pod koniec dodając czosnek. Całość zalewamy wodą i pomidorami. Całość przyprawić przyprawami: sól, pieprz, płatki chilli, gram masala, imbir w proszku. Do tego dorzucamy utarte w moździerzu ziarna kolendry i dodajemy sos sojowy oraz sok z całej

Calzonella.com
Kompot z suszu 107

dość słodki warto, więc dodać odrobinę kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. KOMPOT Z SUSZU (bez śliwek) Składniki: 150 g suszonych jabłek 150 g suszonych moreli 2 łyżki miodu 1/4 ł yżeczki cynamonu lub 2 kawałki kory cynamonu 3-4 go ździki szczypta kwasku cytrynowego  1,5 wody   Przygotowanie:  Jabłka i morele(...)moczymy w ciepłej wodzie przez około godzinę.  Namoczone przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy goździki i ewentualnie korę cynamonu.  Gotujemy 15-20 minut, słodzimy miodem i jeśli wcześniej nie dodaliśmy kory cynamonu dosypujemy cynamon sypki oraz odrobinę kwasku cytrynowego (lub soku z cytryny) Kompot można wzbogacić o cytrusy np. dodając do gotujących się jabłek i moreli plasterki

Bon appetit mon amie
Pizza z pieczoną szynką i majonezem 162

małych porcji-8 trójkącików) Ciasto: 340 g mąki 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody  Farsz: 5-8 małych cebulek/dymki odrobina oliwy z oliwek szczypior ser żółty tarty 100-150 g 2 plastry pieczonej w rękawie szynki wieprzowej- można użyć innego mięsa, np. smażonego bądź(...)pomidorowy: pół banana 2 pomidory 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta pieprzu łyżeczka soku z cytryny łyżeczka wódki odrobina oliwy z oliwek Dekoracja:  Majonez Dodatkowo potrzebne będą: szpryca cukiernicza z końcówką gwiazdki bułka tarta Przygotowanie: Ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać

KreatywnePiny
Warmiński Łowczy, czyli nalewka ziołowa 230

spirytusu 50% 250ml przegotowanej wody 220g cukru po łyżeczce rozdrobnionych w moździerzu - kminku, suszonego rozmarynu i majeranku, tymianku, mięty, jałowca, rumianku łyżeczka zmieszanych razem, zmiażdżonych na proszek- cynamonu, kardamonu, goździków i czarnego pieprzu po pół łyżeczki - suszonej bazylii, estragonu, suszonego piołunu, pietruszki i imbiru (również roztartych) zmiażdżona gałązka suszonej lawendy skórka skrojona z połowy cytryny Jeśli chodzi o mieszaninę(...)oraz bazylią i tymiankiem. A ma to ogromny wpływ na walory smakowe nalewki. Wszystkie zioła oraz skórkę cytryny umieszczamy w szklanym naczyniu, po czym zalewamy je spirytusem. Potrząsamy naczyniem, by składniki się przemieszały i pozostawiamy miksturę na godzinę. Cukier rozpuszczamy w 250ml wody. Nalew przelewamy przez bibułę filtracyjną lub gazę wyłożoną watą kosmetyczną, by nie pozostały w niej żadne ziołowe

Kuchenna Kontrrewolucya
Finezyjne ciasto makowe 390

suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia puszka brzoskwiń w puszce banany - 2 szt. sok z połowy cytryny 2 galaretki wiśniowe paczka biszkoptów okrągłych Krem: 2 żółtka 1 szklanka cukru syrop brzoskwiniowy z puszki duży budyń śmietankowy (na 3/4 litra) pół szklanki wody kostka masła Wykonanie: Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i suchy(...)Syrop, cukier zagotować. W wodzie rozprowadzić budyń i żółtka, i wlać do gotującego się soku, ugotować gładki budyń. Wystudzić, zmiksować z masłem. Nałożyć połowę 3/4 kremu na pierwszy blat ciasta, układać pionowo biszkopty, przekrojone na pół i prostą stroną ustawiać na kremie, nieregularnie, między biszkopty układać kawałki brzoskwiń, pokrojonych bananów, skropionych sokiem z połowy cytryny. na to wylać tężejącą galaretkę

kgwjanczewo