szalotki ze szczypiorkiem - 100 ml śmietanki 30% - sok z 1/2 cytryny - 150 ml białego, wytrawnego wina - sól, pieprz - masło marchewka: - 300 g marchewek baby (u mnie mrożone) - 1 szalotka - łyżka cukru brązowego - łyżka octu balsamicznego - szczypta chilli - sól i pieprz do smaku - łyżka masła - 100 ml wody Pstrąga myjemy, osuszamy, usuwamy skórę i odkładamy na bok. Masło rozgrzewamy w rondlu(...)potrząsając rondlem obsmażamy chwilę, aby pozbyć się szronu. Następnie dodajemy wodę, cukier, ocet, sól, pieprz i chilli, dokładnie mieszamy i zostawiamy na średnim ogniu często mieszając aż do zredukowania się płynów. W drugim rondlu rozgrzewamy łyżeczkę masła, dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę, szklimy, następnie zalewamy sokiem z połowy cytryny i winem. Gotujemy do redukcji płynów o połowę. Następnie dodajemy śmietankę
Cook&Loverondlu, pamiętając o tym, aby uprzednio związać mu delikatnie nogi, aby nie uciekł. Dookoła niego rozparceluj resztę warzyw, pozostawiając wierzch jego na widoku (musi się przypiec). Skrop całość ćwiartką cytryny. Pozostałe cząstki owocu umieść na wierzchu warzyw wraz z pomidorkami koktajlowymi (razem z gałązką). Zalej wszytko szklanką wina i umieść w piecu. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę(...)Następnie odcedź. Dzięki temu na pewno nie będzie gorzka. Wsyp ją do garnka ponownie, nalej świeżej wody i wsyp łyżeczkę soli. Ugotuj do miękkości, odcedź i wstaw do naczynia żaroodpornego. Przygotuj kruszonkę, mieszając bułkę tartą z wędzoną papryką, otartą skórką z wyparzonej cytryny, startymi ząbkami czosnku, świeżo mielonym pieprzem i oliwą z oliwek. Kruszonką posyp brukselkę i polej wszystko odrobiną
Food Squareorzechów 100g Gorzkiej czekolady 250g Mascarpone 1 łyżka soku z cytryny Ok. 2 płaskich łyżek cukru pudru Puszka brzoskwiń Sok z jednej dużej pomarańczy Borówki Jak przygotować? Herbatniki i orzechy pokruszyć za pomocą tłuczka do mięsa lub blendera. Ja czekoladę rozpuściłam w rondelku z 3-4 łyżkami wody, można też rozpuścić czekoladę za pomocą kąpieli wodnej(ta metoda jest
Chocolate Stop TemptingciastoWymieszaj mąkę z cukrem i solą i dodaj startą skórkę z cytryny. Przełóż na lekko oprószony mąką blat i uformuj wzgórek. Pośrodku zrób dołek i włóż do niego masło. Szybko ugniataj palcami do otrzymania ciasta o konsystencji drobnych okruchów chleba.Jeżeli ciasto będzie za suche ,można dodać odrobinę wody lub śmietany. Uformuj z niego wzgórek, zrób w środku dołek(...)masłem i oprószoną mąką blachę,Ugotuj kaszę perłową we wrzącej, osolonej wodzie (około 40 minut), odcedź. Dodaj mleko i laskę wanilii i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. Zestaw z ognia, Dodaj cukier, a potem cały czas mieszając, pojedynczo dodawaj żółtka. Ugotuj śliwki z cukrem i sokiem z cytryny. Od czasu do czasu mieszaj; powinny być miękkie, ale nie rozpadać
Gorący kąsekkażdej toczymy wałek grubości około 2,5-3cm, spłaszczamy go nożem na wysokość centymetra i pod skosem kroimy wałek na pojedyncze, zgrabne kluseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę osoloną do smaku, wrzucamy partiami po 15-20 sztuk jaglanych kopytek, mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu wypłynięcia. Po wypłynięciu odcedzamy kluseczki i przekładamy je do miski(...)grubo zmielonym pieprzem i startym serem Pecorino, następnie każdą porcję skrapiamy sokiem z cytryny, która genialnie w tym połączeniu podbija mięsny smak smażonych grzybów. Podajemy od razu, gorące. SKŁADNIKI na 2 duże porcje obiadowe KOPYTKA JAGLANE – 1 szklanka kaszy jaglanej (200g) – 2 ½ szklanki wody – ½ łyżeczki soli – skrobia ryżowa (ilość podana w przepisie) – skrobia ziemniaczana (ilość
Karo in the Kitchencukrem i cukrem waniliowym na gęstą masę na parze nad garnkiem z wrzącą wodą (ubijać ok. 8-10 min.) Do masy jajecznej dodawać po łyżce makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Dodać stopione masło, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao
coolinarnastrefa.blogspot.comutrzyj masę. Masa powinna być gęstsza niż na standardowe naleśniki. Masę przelej do butelki po małej wodzie mineralnej. W korku zrób na desce do krojenia, dziurę nożem. Zakręć butelkę na rozgrzaną teflonową patelnię, lej masę tworząc dowolne kształty!Naleśniki przełóż kremem z sycylijskich cytryn!;-))))Śniadanko gotowe
SMYKWKUCHNIpodsmażamy (co chwila mieszamy i pilnujemy żeby się nie przypalały). Następnie zalewamy warzywa wodą tak aby były przykryte. Gotujemy pod przykryciem do momentu jak zrobią się miękkie (około 30 - 40 minut). Jak warzywa zmiękną to miksujemy (blendujemy) je na gęsty krem. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem do smaku (u mnie 1,5 łyżeczki niezbyt kopiastej soli
JedzeniomaniaKonfitury - owoce usmazone w gestym syropie - to wielka specjalnosc kuchni staropolskiej.Konfitury otrzymuje sie przez gotowanie w gestym syropie calych owocow lub duzych ich kawalkow.Owoce w konfiturze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Efektowne w wyglądzie i pyszne w smaku. Świetnie nadają się do odgrzewania. Sos gęstnieje w miarę upływu czasu, dlatego podgrzewając danie być może trzeba będzie dolać więcej płynu (bulionu, wody lub śmietanki). Jeśli chcecie uniknąć niepotrzebnego bałaganu w kuchni możecie upiec roladki w piekarniku. Wystarczy posmarować je oliwą, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec około 15 minut(...)lekko zredukuje się i zagęści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość sosu regulujemy gorącym bulionem, wodą lub dodajemy więcej śmietanki. Na talerzach kładziemy roladki, polewamy przygotowanym sosem i dekorujemy listkami bazylii. Podajemy z ugotowanym białym ryżem lub ziemniaczanym puree i cząstkami cytryny do wyciśnięcia
cool and mintyrazy), cebulę, pietruszkę, jedno białko z jajka, trochę soku z cytryny, sól i pieprz. Dobrze wyrabiamy i lepimy klopsiki. 👌Do garnka wrzucamy masło, aby się stopiło. Możemy dodać oliwę z oliwek zamiast masła. Wrzucamy nasze klopsiki i smażymy z obydwu stron. Następnie wlewamy gorącą wodę tak aby klopsiki były dobrze zakryte. Pozwalamy im się gotować na umiarkowanym ogniu
Rita creativesól, pieprz 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, odsączonego z zalewy garść liści natki pietruszki, posiekanych garść liści świeżej mięty, posiekanych garść koperku, pisiekanego skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny Przygotowanie faszerowanych pomidorów: Odetnij wierzchy z pomidorów i odłóż na bok. Przy pomocy łyżki usuń z pomidorów miąższ i przełóż go do miseczki. Pomidorowe "miseczki" ułóż na dużej blasze wyłożonej(...)lekko twardy). Jeżeli ryż wchłonie już całą wodę, a będzie jeszcze za twardy, dodaj na patelnie trochę gorącej wody. Gdy ryż się ugotuje, zdejmij patelnię z ognia. Tuńczyka rozdrobnij widelcem i dodaj do ryżu razem z posiekanymi ziołami i skórką z cytryny. Wymieszaj i spróbuj. W razie potrzeby dopraw farsz solą i pieprzem. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Przygotowanym
Chilli Czosnek i Oliwa1/4lwody + 1 słodkie jabłko 500g cukru żelującego (żelfix 2:1) 2 łyżki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: 1. Jarzębinę umyj i oberwij zdrowe owoce z szypułek. 2a. Owoce umieść w garnku i podgrzewaj razem z sokiem jabłkowym do momentu pękania skórek. 2b. Owoce zalej wodą, dodaj pokrojone na mniejsze części jabłko ( bez gniazda nasiennego) i podgrzewaj do momentu popękania skórek
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszkoły lub pracy. naleśniki (8szt): duży upieczony burak (180-200g) 2 jajka 3/4 szklanki wody gazowanej 3/4 szklanki mleka 2% łyżka oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki mielonego maku 1/4 łyżeczki skórki startej z limonki 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny 1/4 łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta soli i pieprzu opcjonalnie łyżka liofilizowanego, mielonego buraka odrobina(...)skórki startej z cytryny 2-3 listki świeżej mięty łyżeczka suszonej natki pietruszki 1/4 łyżeczki suszonego czosnku 1/4 łyżeczki chili mielonego 50 g kiełków cebuli 50 g kiełków jarmużu opcjonalnie łyżeczka liofilizowanego, mielonego buraka do posypania przed podaniem Ugotowanego lub upieczonego buraka obieramy ze skórki i miksujemy na gładko. Mieszamy z jajkami, olejem, mlekiem i wodą gazowaną. Dodajemy mąkę
Mienta blogpieprz pół niedużego pęczka świeżego koperku do podania: ok. 100 g sera feta pokrojonego w kostkę, cytryna do wyciśnięcia Jak przygotować spanakorizo - ryż ze szpinakiem po grecku? Zacznij od dokładnego umycia szpinaku z resztek ziemi. Ja wkładam go do dużej miski z ziemną wodą i czekam aż piasek opadnie na dno. Wodę zmieniam jeszcze 2-3 razy, aż będę mieć(...)się zeszklą. Następnie dodaj szpinak i smaż mieszając przez 2 minuty, aż zwiędnie. Na patelnię włóż pomidory malinowe (lub z puszki/passatę), koncentrat pomidorowy, ryż oraz niecałą szklankę ciepłej wody. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj przykrywką i doprowadź do wrzenia. Gotuj na niedużym ogniu przez 15-20 minut w przypadku białego ryżu (aż zmięknie i wchłonie cały płyn), brązowy ryż
Chilli Czosnek i Oliwaposiekanej świeżej natki pietruszki do dekoracji Farsz z awokado: 4 jajka 1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego 1 mała cebulka szalotka, drobno posiekana dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny lub limonki 1 łyżka majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku 11 sól morska świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie Farsz z mozzarellą(...)Jajka ugotowałem na twardo. Zahartowałem zimną wodą, odcedziłem, obrałem. Przekroiłem wzdłuż na pół, delikatnie wyjąłem żółtka, które rozdrobniłem widelcem. Pomidora sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, usunąłem cały miękki środek. Twardy miąższ pokroiłem w drobną kostkę. Mozzarellę odsączyłem z zalewy, posiekałem w bardzo drobną kostkę. Dodałem do żółtek wraz z pomidorem, szczypiorkiem i olejem. Delikatnie, ale dokładnie, wymieszałem. Doprawiłem do smaku
R'n'G Kitchen