woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:625/1096)

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą 204

majonezu (najlepiej oczywiście Kielecki) - 3 łyżki śmietany 18% - 1 łyżeczka cukru pudru - 1-2 łyżeczki soku z cytryny - szczypta soli, szczypta pieprzu - ew. mleko do namoczenia śledzi ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM I CEBULĄ- WYKONANIE: 1. Śledzie przekładamy do miski zalewamy wodą, pozostawiamy na 15 minut, następnie osuszamy papierowymi ręcznikami. UWAGA: jeśli nie lubimy słonych śledzi o wyrazistym aromacie

Aromatyczne Podróże
Boczniaki w sosie śliwkowym z migdałami 132

Składniki: 500 g boczniaków 400 g śliwek (użyłam 200 g kalifornijskich i 200 g wędzonych) 100 g migdałów sparzona cytryna szczypta pieprzu 4 łyżki oliwy olej do smażenia Przygotowanie: Namocz śliwki wcześniej koło godzinki po czym ugotuj je w wodzie w której się moczyły około 15 minut. Ugotowanie przetrzyj przez sito (resztki zostaw, schowaj w lodówce, za kilka dni jakieś(...)nadmiaru tłuszczu (wiem, że do sosu będziesz dodawać jeszcze oliwię, ale smażony olej nie nie jest to co misie lubią najbardziej). W misce połącz przetarte śliwki, sok z cytryny, pieprz, migdały i oliwę (jeżeli masz truflową, ja mam zawsze bo tyko ja ja oficjalnie lubię w domu to dodaj łyżeczkę, jeszcze bardziej podkręci smak grzybów)   Wymieszaj wszystko dokładnie. Może

greenscarf
Wtorek: Sałatka caprese z kuskusem 143

siekanego szczypiorku 2 łyżki siekanej pietruszki 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny Mała suszona papryczka chili lub szczypta pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) 1 łyżeczka suszonego czosnku Sól i pieprz   Przygotowanie: Krok 1 Wsyp kuskus do misy, zalej wrzątkiem. Wody powinno być tyle, żeby jej poziom znajdował się centymetr nad kaszą. Przykryj szczelnie folią elastyczną. Odstaw

Niedzielny kucharz
DOMOWY KOPIEC KRETA 149

szklanki cukru 10 łyżek oleju 10 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 1/2 szklanki mąki tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta krem ok.400-450 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru pół tabliczki czekolady(mleczna lub gorzka) 4-5 bananów sok z połówki cytryny WYKONANIE Na początek tortownicę smarujemy tłuszczem(masło lub margaryna(...)wodę-dokładnie miksujemy.Kakaową masę wlewamy do tortownicy i pieczemy ok.40 min.w piekarniku nagrzanym do 180C.Sprawdzamy patyczkiem-musi być suchy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy-musi być zimne.Następnie ścinamy kopułę ciasta i wydrążamy środek zostawiając ok.1cm brzegów. Ciasto,które wycięliśmy kruszymy na drobne okruszki.Na dnie wydrążonego ciasta kładziemy banany-ile się zmieści i smarujemy je sokiem z cytryny

Mała w garnku miesza
Szaszłyki warzywne z ziemniakami 170

czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 1 strąk chili sól 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 cytryna patyczki do szaszłyków Jeżeli używamy drewnianych patyczków do szaszłyków to powinniśmy na samym początki włożyć je do pojemnika z woda. Muszą się porządnie wymoczyć, aby nie spaliły się podczas grillowania. Ziemniaki myjemy i nieobrane gotujemy przez 15 minut w osolonej(...)wodzie. Odcedzamy i studzimy. Kroimy je na kawałki. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Paprykę również myjemy, oczyszczamy i kroimy w kawałki, a cebulę po obraniu na ćwiartki. Oliwę wlewamy do miseczki. Wyciskamy do niej czosnek i dodajemy posiekane na drobno chili. Wrzucamy zioła uprzednio zmiażdżone w moździerzu, dodajemy sól do smaku i wszystko mieszamy. Wszystkie warzywa nabijamy na przemian

Marder&Marder Manufacture
Tort z kremem cytrynowym i kremem śmietanowym. 244

cytryn. Ponadto: kompot z wiśni, wiśnie drylowane, z kompotu, Do dekoracji ( można zrobić według własnego pomysłu ): wiórki kokosowe, 2 opakowania galaretek cytrynek, w cukrze, stokrotki - opłatki kolorowe, 1 opakowanie, 2 opakowania galaretek, smak dowolny ( u mnie były to o smaku cytrynowym i wieloowocowym ). Przygotowanie: Galaretki: Dwie galaretki rozpuścić w osobnych szklankach (szklanka o pojemności 250ml) gorącej wody i przelać(...)Krem cytrynowy ( Lemon curd ): Cytryny sparzyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę. Z cytryn wycisnąć sok i dodać go do startej skórki. Do tych składników dodać również cukier, całe jajka i żółtka. Roztrzepać widelcem lub trzepaczką. W garnuszku doprowadzić wodę do wrzenia i postawić na nim naczynie żaroodporne lub inne. Wlać do niego masę cytrynową i cały

W kuchni u Moniki
Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami 169

ziarnach ziele angielskie 2 łyżki posiekanego kopru 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 4 łyżki soku z cytryny 4 łyżki śmietany 12% pieprz sól Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo młode ziemniaki koper Wykonanie: 1. Mięso umyć, zalać 2 litrami wody i zagotować. Powstałą przy gotowaniu pianę usunąć, gotować aż mięso będzie miękkie (po ugotowaniu mięso wyjąć). Po tym czasie(...)Całość gotować około 15 minut. 2. Botwinkę (liście wraz z bulwami) pokroić na mniejsze części i dodać do wywaru. Gotować około 10 minut, następnie dodać sól, pieprz, sok z cytryny, natkę, koper, wszystko zmiksować blenderem i na końcu dodać śmietanę. 3. Jajka ugotować na twardo, pokroić w ćwiartki. 4. Ugotować ziemniaki, posypać koprem. 5. Botwinkę podawać z jajkiem oraz młodymi

Szalona Kuchnia Eweliny
Wieprzowina w karmelowym mleczku kokosowym 234

sojowego (użyłam ciemnego)  1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany  sok z 1/4 cytryny   Mieszanka przypraw:  1/2 łyżeczki suszonego imbiru  1 łyżeczka papryki ostrej  1/2 łyżeczki kurkumy   Składniki na karmel:  2 łyżki cukru  1 łyżka wody  Do podania:   ryż basmati  fasolka cukrowa lub groszek  CZAS(...)sojowy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez godzinę. 2. Na kilka minut przed upływem godziny zaczynamy robić karmel. Do drugiego garnka wsypujemy cukier, zalewamy łyżką wody i bez mieszania gotujemy, aż karmel stanie się złoty. Tutaj należy uważać, żeby nie spalić karmelu, bo stanie się gorzki.  3. Do garnka z karmelem przekładamy wieprzowinę wraz

Tajskie smaki
Wieprzowina duszona w mleku kokosowym z karmelem 191

mleka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany sok z 1/4 cytryny Mieszanka przypraw: 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki kurkumy Składniki na karmel: 2 łyżki cukru 1 łyżka wody Do podania: ryż basmati fasolka cukrowa lub groszek CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W garnku(...)sojowy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez godzinę. 2. Na kilka minut przed upływem godziny zaczynamy robić karmel. Do drugiego garnka wsypujemy cukier, zalewamy łyżką wody i bez mieszania gotujemy, aż karmel stanie się złoty. Tutaj należy uważać, żeby nie spalić karmelu, bo stanie się gorzki.  3. Do garnka z karmelem przekładamy wieprzowinę wraz

My Culinary Art
Ciasto Leśny Mech 132

cukru 300 ml oleju 1 łyżka olejku wanilinowego 350 ml śmietanki 30% 500 g mascarpone  sok  z 1/2 cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru ziarenka z owocu granatu (1 sztuka) Wykonanie: Szpinak rozmrażamy, odsączamy maksymalnie z wody. Jeżeli jest potrzeba odprowadzamy wodę smażąc szpinak na suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Tak przygotowany szpinak blendujemy długo i staranie wręcz(...)połowę tworząc tym samym dwa proste okrągłe blaty i jeden stożek. Śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy porcjami mascarpone, a następnie gdy połączą się nam składniki dodajemy powoli sok z cytryny i 1-2 łyżeczek cukru pudru.  Mając gotowy krem i blaty składamy ciasto: 1 BLAT + KREM + 2 BLAT + KREM + POKRUSZONY STOŻEK ( unikając podpieczonego brązowego ciasta

W Moim Magicznym Domu
Wielkanocny chlebek z rodzynkami i marcepanem 151

cieszenia się zarówno w święta jak i na co dzień pyszną kuchnią. Przepis Składniki: 500 g mąki 50 g cukru kostka świeżych drożdży 200 ml mleka skórka z jednej cytryny 100 g masła pół łyżeczki soli jajko 100 g rodzynek 200 g masy marcepanowej 100 g cukru pudru 50 g płatków migdałów Przygotowanie: Wsypujemy mąkę do miski, i robimy(...)Przykrywamy szmatką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. My wykorzystujemy do tego dwa termofory napełnione ciepłą wodą, na które stawiamy miskę. (dwa są lepsze bo z jednego miska spada :)) Po wyrośnięciu dodajemy resztę mleka (również lekko podgrzanego), skórkę z cytryny, masło (powinno być miękkie), sól, jajko i rodzynki. Całość dokładnie wyrabiamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Ciasto

KasiaiKrzysiu.pl
Kurczak z warzywami i sosem koperkowym 225

Składniki: 1 pierś kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 1 świeży ogórek szczypta imbiru, tymianku, rozmarynu sól, pieprz  papryka słodka, ostra gęsty jogurt 3 ząbki czosnku parę kropel cytryny 1/2 łyżeczki cukru koperek, natka pietruszki  papier ryżowy Przygotowanie: Marchew i pietruszkę pokroić w słupki, skropić olejem i posypać szczyptą tymianku. Włożyć do foli aluminiowej i do piekarnika(...)natkę pietr uszki ) . Smażyć na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumieni. Pokroić ogórka w słupki. Namoczyć papier ryżowy ciepłą wodą i układac na nim warzywa z kurczakiem, zawinąć. Sos: pół kubka jogurtu, dodać mały ząbek czosnku, sól, pieprz, parę kropel cytryny, 1/2 łyżeczki cukru, posiekany koperek i natkę, wymieszać... Podawać z ziemniakami i .... Smacznego

Gaździnka warzy
Kurczak gotowany z sosem serowym 261

łyżeczki przyprawy do zup w płynie sól do smaku 4 szklanki wody 2 łyżki masła 2 łyżki utartego Cheddara ( albo inny pikantny) 1 łyżka topionego sera kremowego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1/2 szklanki mleka szczypta utartej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej sok z cytryny do smaku Umyć mięso. Przekroić ćwiartkę na pół. Obrać warzywa ( cebulę zostawić w łupinie(...)pieprz ziarnisty i opiekać aż się zrumienią tak by pojawił się na nich naturalny karmel. Włożyć mięso , opieczone warzywa z przyprawami , grzybek i lubczyk do garnka. Zalać 4 szklankami wody. Dodać przyprawę do zup i gotować godzinę. Gdy mięso jest miękkie wyjąć z wywaru *. Wywar przecedzić. Lekko ostudzić , a potem usunąć skórę, chrząstki i kości. Warzywa podzielić

Buniabaje w kuchni
Szybka sałatka z kuskusem 132

szklanki, suszone pomidory 1/4 małego słoika, oliwki 10 szt, awokado pół szt, sezam 1 łyżeczka, sok z cytryny lub limonki do skropienia sałatki, oliwa z oliwek 2 łyżki, czosnek pół ząbka, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kuskus zalewamy gorącą wodą tak, aby woda sięgała 0,5 cm wysokości nad kuskusem, odstawiamy na 4-5 min. Następnie kuskus doprawiamy

kulinarne odsłony pati
Sałatka z burakiem, ryżem i tuńczykiem 206

kuchni.  Składniki: - 100 gram ryżu długoziarnistego z dzikim - 1 puszka tuńczyka w oleju - sok z 1/2 cytryny, a nawet mniej - 2 małe czerwone buraki - 1 mała czerwona papryka - pęczek rzodkiewki (5-6 szt) - 1 czerwona cebula - łyżka masła - pęczek kopru - woda do gotowania buraków Przygotowanie: Buraki myjemy, ale nie obieramy. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez minut

Życie zaczyna się w kuchni