woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:615/1096)

Rabarbar curd 189

zadowoli! :D Rabarbar curd ok. 2 słoiczki Potrzebujesz: 400g rabarbaru 50g cukru szczypta soli 5 żółtek 90g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 35g masła Sposób przygotowania: 1. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na 1 cm kawałki. 2. Pokrojony rabarbar umieść w garnku, zasyp 50g cukru i odstaw na 30min. 3. Kiedy rabarbar puści(...)utrzyj żółtka z 90g cukru i solą na jasną, puszystą masę. 5. Miskę ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą (kąpiel wodna) i mieszaj, aż masa dobrze się ogrzeje. 6. Do masy dodaj mus rabarbarowy, sok i skórkę z cytryny - podgrzewaj, wciąż mieszając, prze ok 10min. Masa powinna odrobinę zgęstnieć. 7. Zdejmij miskę znad wrzątku, dodaj kawałki masła, wymieszaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema al mascarpone) 163

Ciasto 220 g m ą ki razowej   180 g miodu 60 g masła 1 cytryna 2 jaja 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkata ł owej 1 łyżeczka sody szczypta soli Syrop 3 łyżki miodu 6 łyżek wody Krem 125 g mascarpone 3 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru **** INGREDIENTI Impasto(...)cytryny.  Na koniec dodajemy roztrzepane jajka z mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, do której przelewamy ciasto. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy syrop: 3 łyżki miodu rozpuszczamy z 6 łyżkami cieplej wody. Wierzch ostudzonego

La grande e la piccola cuoca
Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema al mascarpone) 163

Ciasto 220 g m ą ki razowej   180 g miodu 60 g masła 1 cytryna 2 jaja 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkata ł owej 1 łyżeczka sody szczypta soli Syrop 3 łyżki miodu 6 łyżek wody Krem 125 g mascarpone 3 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru **** INGREDIENTI Impasto(...)cytryny.  Na koniec dodajemy roztrzepane jajka z mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, do której przelewamy ciasto. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy syrop: 3 łyżki miodu rozpuszczamy z 6 łyżkami cieplej wody. Wierzch ostudzonego

La grande e la piccola cuoca
Śledzie po Fińsku - Śledzie w Sosie z Curry 248

cebula 2 łyżeczki musztardy ostrej 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki usiekanej natki pietruszki Link do filmu z przygotowania: Śledzie po fińsku Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy

Uwaga Babcia Gotuje
Trzy kolory: fioletowy (spaghetti + krem z pieczonych czerwonych buraków) 203

łyżki stołowe wytrawnej konfitury żurawinowej kilka plastrów wędliny, najlepiej salami 3 spore ząbki czosnku polskiego 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do smaku świeży szczypiorek oraz natka pietruszki do przybrania Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do postaci al dente. Buraki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W piekarniku na blasze wykładamy folię aluminiową i wykładamy na nią buraki(...)buraki będą prawie gotowe). Gdy warzywa będą już gładkie, całą masę umieszczamy w niewielkim garnuszku i powoli podgrzewamy. Do lekko ciepłych buraków z czosnkiem dokładamy żurawinę oraz sok z cytryny. Masy nie należy doprowadzać do wrzenia, a jedynie podgrzać. Doprawiamy ją solą oraz pieprzem do smaku według uznania. Rozgrzewamy patelnię. Gdy będzie ciepła, umieszczamy w niej salami lub inną wędlinę

Kuchenna Kontrrewolucya
Krem z kukurydzy 101

pokrojone w małą kostkę ziemniaki, a następnie dorzucić kukurydzę, oprószyć przyprawami, chwilę podsmażyć, przykryć całość wodą. Gotować po przykryciem na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie zmiksować całość (można przetrzeć przez sito). Gładki krem wstawić na ogień, dodać śmietankę albo mleko, sok z cytryny oraz miód, gotować 5 minut.  Przed podaniem udekorować czarnuszką oraz uprażonymi chlebkami z ziołami

Wino Francja Kuchnia
Krem z kukurydzy 131

pokrojone w małą kostkę ziemniaki, a następnie dorzucić kukurydzę, oprószyć przyprawami, chwilę podsmażyć, przykryć całość wodą. Gotować po przykryciem na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie zmiksować całość (można przetrzeć przez sito). Gładki krem wstawić na ogień, dodać śmietankę albo mleko, sok z cytryny oraz miód, gotować 5 minut.  Przed podaniem udekorować czarnuszką oraz uprażonymi chlebkami z ziołami

Wino Francja Kuchnia
Szybki bigos ze słodkiej kapusty 322

pokrojoną w piórka cebulę i pieczarki. Kapustę zszatkować  i przełożyć do dużego garnka, zalać wodą do 1/3 wysokości kapusty, zagotować. Dorzucić zawartość patelni i wszystkie przyprawy, za wyjątkiem czosnku. Dusić około 30 minut. Na koniec dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Podgrzewać jeszcze około 3 minut. Podawać gorący zaraz po przygotowaniu, u mnie z pieczywem ... Smacznego

Gosia gotuje
Bezglutenowa tarta z zapiekanymi szparagami z jogurtowym sosem 121

soli 1 jajko 0,5 pęczka szparagów 1 jogurt naturalny  łyżki soku z cytryny 6 pomidorów suszonych garść jarmużu 1 awokado 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz, sól Przygotowanie: Do miski dodajemy mąki sól, olej kokosowy, jajko i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej wody.  Foremkę smarujemy olejem kokosowym i  wylepiamy

Łycha smaków
Makaron z brokułami i kurczakiem w serowym sosie 217

zmieszane z sosem, żeby makaron nie rozmiękł. Co prawda sos bardzo gęstnieje ale to w niczym nie przeszkadza- rozgrzewamy trochę sosu w garnku lub na patelni ( można lekko rozcieńczyć wodą) i mieszamy z resztą składników, podgrzewamy i podajemy. Makaron z brokułami i kurczakiem w serowym sosie   Drukuj Prep time 15 min Cook time 20 min Total time(...)wywaru warzywnego ( albo drobiowego) ⅓ łyżeczki czosnku granulowanego 15O g startego sera cheddar 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Instructions Kurczaka posolić. Na patelni rozgrzać masło, i podsmażyć kurczaka z obu stron na rumiano. Następnie podlać kurczaka szklanką wody i przykryć patelnię przykrywką, lekko przykręcić ogień. Różyczki brokułów oddzielić od łodygi, podzielić na małe kawałki, umyć

Cooking for Emily
Pieczony kurczak w galarecie 132

marchewka 2 jajka na twardo sos z pieczenia kurczaka ok pół szkl żelatyna sól pieprz sok z cytryny Piersi z kurczaka kroimy na plastry i układamy w salaterce razem z jajkiem i marchewką (dekoracyjnie)  Sos z kurczaka wlewamy do garnuszka , dodajemy wody do objętości ok 600 ml. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy aż zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia

Gotowanie jest łatwe
Szparagi z jajkiem w koszulce w sosie holenderskim 106

porcje Składniki: 10 szparagów zielonych 2 jajka 2 żółtka 50 g masła 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz 2 kromki ciemnego pieczywa Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i obieramy końcówki. Gotujemy w miarę możliwości główkami do góry w osolonej wodzie przez około 5-6 minut. Przygotowanie sosu rozpoczynamy od roztopienia masła i zebrania piany, która powstanie na powierzchni. Pamiętajcie

PatiGotuje
Francuska zupa czosnkowa. 163

litr wody 1 (1/2+1/2) pęczek pietruszki 1 liść laurowy 2 goździki 5 ziarenek pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1-2 listki szałwii (opcjonalnie) 1 łyżeczka soli  5 (2+3) łyżek oliwy 3 żółtka 1 łyżeczka soku z cytryny świeżo zmielony pieprz 6 łyżek startego żółtego sera (miękkiego, kremowego) Wykonanie: Główkę czosnku podzielić na ząbki i rozgnieść(...)obierania z łupinek.  Wrzucić do garnka razem z 1/2 pęczka pietruszki, laurem, goździkami, pieprzem i tymiankiem. Dodać 2 łyżki oliwy i sól. Zalać wodą i gotować 1/2 godziny na małym ogniu. Przecedzić przez sitko rozgniatając łyżką i wyciskając jak najwięcej soku z rozgotowanych składników. Wbić żółtka do miski i mieszać je trzepaczką 15 sekund. Wlewać cienkim strumieniem 3 łyżki

zadanie-gotowanie
Pożywny koktajl truskawkowy z awokado, bananem i sokiem z cytryny 167

nawet i więcej. Jeśli wolicie rzadsze koktajle to nie ma problemu. Po prostu dodajcie więcej mleka lub nawet wody. Polecam! 10 truskawek 1 banan 1/2 awokado 1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)  1 łyżka soku z cytryny   Obrane awokado pokroić w kostkę, banana na mniejsze kawałki, a z truskawek należy usunąć szypułki. Całość zblenować z mlekiem

Di gotuje
Słodkie ziemniaki z dipem orzechowo-paprykowym 150

duży batat (ok. 400g) 2 łyżki oleju ryżowego  2 łyżki nasion sezamu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól do smaku Sos paprykowo-orzechowy: 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżeczki syropu klonowego 2 łyżki wody 1 ½ ostrej papryki w proszku 1 łyżka masła orzechowego (z orzechów arachidowych) Ziemniaka umyj, obierz i pokrój(...)czosnku, a następnie dodaj pozostałe składniki: ocet, syrop, wodę oraz paprykę. Na koniec w czerwony sos delikatnie wmieszaj masło orzechowe.  Wróć do ziemniaków. Po 10 minutach smażenia dosyp do nich sezam i zamieszaj, aby pokrył wszystkie kawałki. Smaż jeszcze 5 minut, po czym zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny, posiekaną natkę oraz szczyptę soli. Całość jeszcze raz zamieszaj

Roślinna - blog wegański