woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:612/1096)

Tort cytrynowy 147

stopni.Ubij masło razem z cukrem na puszek. Następnie dodawaj stopniowo jajka z łyżką mąki. Resztę mąki przesiej z sodą i dodaj skórkę cytrynową dodaj do jajek, następnie sok z cytryny. Wymieszaj.Podziel na dwie małe tortownice i wstaw do piekarnika na 25 minut.Po upieczeniu odstaw na chwilę, następnie wyjmij z form i wystudź. Jeden blat przekryj na pół. Wcześniej oba wyrównaj(...)zostało spałaszowałam)Krem cytrynowy:Cukier i skórkę wymieszaj w szklanej misce. Jajka ubij z sokiem i daj do cukru. Dodaj również posiekane masło. Postaw na gotującym się garnku z wodą. Ogień zmniejsz i mieszaj dość intensywnie. Kiedy masa zacznie gęstnieć i zacznie się przyklejać do trzepaczki zdejmij i wystudź.Krem na wierzch:Masło utrzyj i dodawaj stopniowo puder. Wymieszaj dokładnie

Moje pyszne gotowanie
Sałatka z bobem i pęczakiem z sosem winegret 168

Sezon na bób w pełni, nie sposób więc przejść obok niego obojętnie. Ja gotuję bób w lekko posolonej wodzie i traktujemy go jako zdrową przekąskę. Moje chłopaki nie jedzą szpinaku, szczawiu, szparagów, nie przepadają za brokułem, a z zieleniny upodobali sobie tylko bób. Tym razem powstała sałatka(...)pestek – 1/2 sałaty kruchej Sos winegret – 1/4 szklanki oliwy – 2 łyżki soku z cytryny – 1 łyżeczka musztardy – 1 ząbek czosnku – sól, pieprz do smaku, szczypta cukru   Wykonanie: – Ugotować kaszę w posolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. – Bób ugotować w wodzie bez soli

To co kocham
Mazurek orzechowo-marchewkowy 175

minut do lodowkiW miedzyczasie obrac marchew i pokroic w gruba kostke.Marchew ,cynamon i kardamon umiescic w garnuszku ,podlac mala iloscia wody,przykryc i gotowac 15-20 minut.Marchew odcedzic,wyjac przyprawy.Z marchewki z dodatkiem imbiru i 2 lyzek soku z cytryny zrobic gladkie puree.Mase przestudzic.Przy pomocy miksera recznego wymieszac z serkiem,cukrem i jajkamiwlaczyc piekarnik i ustawic na 180°C.Foremke

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Letnia sałatka z komosą ryżową i fasolką szparagową 138

plastry (ok. 50 g) sera typu feta Sos: 3 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka posiekanej świeżej mięty sól himalajska świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Komosę ryżową ugotować wg przepisu na opakowaniu (w szklance wody, na małym ogniu pod przykryciem gotować ok. 15 min.) i odstawić do wystudzenia. 2) Fasolkę dokładnie umyć(...)usunąć końce i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (na koniec fasolkę hartujemy). 3) Na talerze nałożyć przygotowaną komosę ryżową, następnie ułożyć fasolkę szparagową. 4) Dodać pokrojone pomidorki, rzodkiewki oraz ogórka. 5) Na koniec, na wierzch pokruszyć ser feta. 6) Przygotować sos: oliwę/olej dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, posiekaną miętą oraz solą i pieprzem (można użyć

Fitsweet.me
Letnia sałatka z komosą ryżową i fasolką szparagową 127

plastry (ok. 50 g) sera typu feta Sos: 3 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka posiekanej świeżej mięty sól himalajska świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Komosę ryżową ugotować wg przepisu na opakowaniu (w szklance wody, na małym ogniu pod przykryciem gotować ok. 15 min.) i odstawić do wystudzenia. 2) Fasolkę dokładnie umyć(...)usunąć końce i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (na koniec fasolkę hartujemy). 3) Na talerze nałożyć przygotowaną komosę ryżową, następnie ułożyć fasolkę szparagową. 4) Dodać pokrojone pomidorki, rzodkiewki oraz ogórka. 5) Na koniec, na wierzch pokruszyć ser feta. 6) Przygotować sos: oliwę/olej dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, posiekaną miętą oraz solą i pieprzem (można użyć

Fitsweet.me
Ciasto karpatka 169

wanilią 2 żółtka 3 łyżeczki mąki pszennej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 200 g masła Dodatkowo: cukier puder do posypania Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić karpatkę? Zagotować wodę z masłem i smalcem, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotować rozcierając drewnianą łyżką(...)czasie pieczenia nie otwierać piekarnika. Po wystudzeniu przełożyć kremem i wstawić na 3 godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Krem: Żółtka roztrzepać z mąką, mlekiem, sokiem z cytryny i cukrem.  Ciągle mieszając stopniowo doprowadzić do wrzenia i gotować, aż masa będzie jednolita i gęsta, jak budyń. Jeśli budyń będzie miał grudki, można przetrzeć go przez sitko

Kuchcik gotuje
Pyszna surówka z selera, marchewki i jabłka 149

czym prażymy je na suchej patelni, do momentu aż się lekko przyrumienią. Rodzynki moczymy kilka minut w ciepłej wodzie, a następnie kroimy w mniejsze cząstki. Selera, marchew oraz jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy orzechy, rodzynki oraz jogurt i majonez 1:1 i doprawiamy do smaku. Smacznego

Gotuj z Agnes
Domowy słodko-kwaśny sos chiński. Dodatek do dań w azjatyckim stylu. Równowaga smaków. Równowaga zmysłów. 536

jakiś czas mieszając, aż rozpuści się cukier. Jeśli smak jest mało kwaśny dodajemy soku z cytryny lub dolewamy odrobinę octu. Cały czas próbujemy i w razie potrzeby dosmaczamy go odpowiednim składnikiem, według uznania. W szklance mieszamy dokładnie skrobię ziemniaczaną z 3 łyżkami zimnej wody.. Rozpuszczoną skrobię ziemniaczaną dolewamy do rondelka z gotującą się słodko - kwaśną ostrą mieszanką i mieszamy

Naturalna Kuchnia
Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym 182

sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli MASA JABŁKOWA: 1,1 kg deserowych jabłek 5 dag masła promocja 3/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka domowego cukru waniliowego cukier do smaku sok z cytryny do smaku DODATKOWO: cukier puder do oprószenia (niekoniecznie) masło do formy WYKONANIE: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki posmarować masłem. Przesiane mąki wymieszać(...)gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę, wrzucić do rondla na rozgrzane masło.  Najpierw obsmażyć, a następnie podlać niewielką ilością wody i dusić aż zmiękną.  Na koniec dodać cynamon i cukier waniliowy, doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni (180 z termo obiegiem). 3/4 schłodzonego ciasta pokruszyć na dno przygotowanej tortownicy, lekko ugnieść

Kuchenne zapiski Edyty
Barszcz po kurpiowsku - najlepszy na kaca i przeziębienie 141

przepisem z programu "Brodzik od kuchni". Zapraszam do przygotowań! Składniki: 3 litry wody 600 g skrzydełek kurczaka pęczek włoszczyzny 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 średniej wielkości buraki 2 ząbki czosnku 250 ml soku z ogórków kiszonych 3 łyżki wiśni, świeżych lub mrożonych 1 cytryna 2 pełne łyżeczki miodu 50 ml koncentratu z buraczków (opcjonalnie) 150 g śmietany(...)sól, świeżo mielony pieprz Do podania: puree ziemniaczane lub ugotowana fasola CZAS PRZYGOTOWANIA: 160 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do dużego garnka wlewamy 3 litry wody. Wrzucamy skrzydełka, obraną włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, łyżką cedzakową zbieramy z powierzchni powstałą pianę i gotujemy przez 2 godziny na średnim ogniu bez przykrycia

My Culinary Art
Tagliatelle z jarmużem i ciecierzycą 151

otarta z 2 cytryn oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 250 g ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka ciecierzycy, odcedzona 100 g sera pecorino lub parmezanu (lub innego twardego sera), startego sól, pieprz szczypta płatków chilli (opcjonalnie) 4 łyżki pestek słonecznika Przygotowanie tagliatelle z jarmużem i ciecierzycą: Zagotuj duży garnek osolonej wody. Najpierw wrzuć do niej jarmuż i blanszuj przez(...)makaronu) i dodaj: sok i skórkę z cytryny, ciecierzycę oraz połowę sera. Dopraw do smaku solą i pieprzem i ewentualnie płatkami chilli. Chwilę mieszaj na patelni.  Gotowy makaron rozłóż na talerze, posyp pozostałym serem oraz pestkami słonecznika.  ➤ Rada: Dobrze jest przełożyć makaron bezpośrednio na patelnię razem z odrobiną wody, która do niego przylgnie. Dzięki temu uzyskamy bardziej jedwabisty

Chilli Czosnek i Oliwa
Wafle w szlachetnej gorzkiej czekoladzie 116

gotowe. Czynność powtarzamy aż do wytracenia produktów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do garnka zagotowujemy wodę, i na wierch kładziemy szklaną salaterkę z czekoladą, ciągle mieszamy). Gdy czekolada się rozpuści pędzelkiem smarujemy wierch wafla i od razu posypujemy startą skórką z cytryny albo pomarańczy i ozdabiamy cukiereczkami. Wafle wkładamy do lodówki na pół godziny a potem zjadamy :) Słonawe masło

Bon Appetit Małgorzaty
Energetyczny deser bez pieczenia i gotowania. Zdrowy, ekologiczny i smaczny. Prosty przepis. 204

amarantus ekspandowany 35g szczypta nasion czarnuszki ( tutaj )     Masa:   eko orzechy nerkowca 300g sok z cytryny 1 łyżeczka sól himalajska miód z porządnej pasieki   ulubione świeże owoce: banany, truskawki, brzoskwinie, etc       Orzechy nerkowca moczyć w wodzie kilka godzin (5-6h ) aby zmiękły.   Daktyle pokroić na niewielkie kawałki. Do miski wrzucić wszystkie składniki(...)układamy jako "spód" w salaterkach. Proponuję wybrać niewielkie naczynia bo deser będzie bardzo sycący i słodki.   Zmiękczone orzechy nerkowca blendujemy, dodajemy na koniec sól himalajską, sok z cytryny i miód.     Zostało nam jeszcze kilka sztuk leczniczego syropu z mniszka lekarskiego. Sprawdź tutaj.     Wszystkie te dodatkowe składniki dodajemy i dozujemy bazując na smaku masy

IzaGotuje
Tort na moje urodzinki :) 242

przepisu 250 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) 250 g serka mascarpone 1 łyżkę soku z cytryny 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy cukier puder do smaku (myślę, że nie więcej niż 4 łyżki) 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w jak najmniejszej ilości wody (bez niej krem będzie zbyt rzadki) Do polewy: 100 g mlecznej (lub gorzkiej) czekolady(...)cytryny i cukier. Tak jak już wspominałam możemy na tym poprzestać i takim kremem przełożyć bezy, a możemy dodać jeszcze sok z pomarańczy i rozpuszczoną żelatynę. Wtedy musimy na jakiś czas (do zgęstnienia) wstawić masę do lodówki i dopiero wtedy składać tort. Na sam koniec przygotowujemy polewę. Żaroodporną miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą, a w niej połamaną

Ratunku obiad