cukinii 60 g marchewki 60 g korzenia pietruszki 20 g nasion słonecznika Przepis: na patelnię wlej wodę 1- 2 łyżki, olej, marchew i 1 pietruszkę korzeń i niewielki kawałek cukinii startej na gruby wiór, odrobinę białego pieprzu, wpuść kilka kropli cytryny, szczyptę kurkumy. Dodaj garść ziaren słonecznika i duś pod przykryciem ok. 20 minut. Przełóż do miseczki, zmiksuj blenderem(...)ryżu brązowego 200 g jabłka 24 g miodu przyprawy: cynamon Przepis: woreczek ryżu umieścić we wrzątku. Gotowac do miękkości na średnim ogniu- ok 30 min. Po ugotowaniu odcedzić wodę, Ryż ostudzic, jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Połączyć z ryżem, przyprawić cynamonem. Ja upiekłam ryż z jabłkiem i nie dodawałam cynamonu, bo użyłam miodu z płatkami róży
Kucharzycakwaśniej śmietany - 1 – 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: - ok.2,5 – 3 kg jabłek (nawet nie wiem, jakiego gatunku były moje, kupiłam w Lidlu – jabłka polskie) - cukier (ilość zależy od stopnia kwaśności jabłek, musimy też uwzględnić dodanie galaretek. Ja dałam 3 łyżki) - sok z cytryny - 2 galaretki (cytrynowe lub z limonki) - 2 łyżeczki(...)cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, wkładamy do woreczków. Porcję ok. 3/4 chłodzimy przez noc w lodówce, drugą – mniejszą wkładamy do zamrażarki. Na drugi dzień porcję
mojewypiekiinietylkomięsnego (może być z kostki) ok. 30g żółtego sera 2 ząbki czosnku pół łyżeczki suszonego tymianku łyżeczka ostrej papryki w proszku świeżo mielony czarny pieprz sól łyżeczka soku z cytryny Mięso przekładamy do miski. Brokuł kroimy na połowę. Jedną dzielimy na "drzewka" i gotujemy do miękkości w bulionie, drugą zaś siekamy jak najdrobniej i wrzucamy do mięsa, po czym wszystko(...)mięsno-brokułowe kulki i gotujemy około 20 minut. Jeśli nie zostały one przykryte płynem, należy dolać wody. Do zmiksowanego brokuła wlewamy trochę bulionu (wciąż tego samego ;) ), aż uzyskamy pożądaną gęstość sosu i podgrzewamy aż zawrze na niedużym ogniu. Doprawiamy go sokiem z cytryny, pieprzem oraz jeśli trzeba odrobiną soli, a pod koniec gotowania dorzucamy starty ser i porządnie mieszamy
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: 250 g piersi z kurczaka 1 marchewka 1 mniejszy por 2 ząbki czosnku kilka kropel cytryny pół kubka jo gu rtu nat u ralnego 1 łodyga selera naciowego só l, pieprz, imbir, tymianek ły żeczka miodu ( ja mam wielokwiatowy ) Przygotowanie: K urczaka umyć , osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprze m, imbirem. Dodać łyżeczkę miodu(...)czasi e gotuję ziemniaki z ząbkiem czosnku i koperkiem, przed od cedzeniem 3 - 4 łyżki wody z nich dodaję na patelnię do mięsa ( nie będzie takie suche ). Kurczaka w razie potrzeby doprawić jes zcz e raz. Kiedy por zmięknie skropić wszystko kilkoma kroplami cytryny, wymieszać , wyłączyć ogień. Kurczaka podałam na sałacie lodowej z sosem
Gaździnka warzysposób gorzkiego posmaku) gotuję według instrukcji na opakowaniu ( szklanka wody na pół szklanki komosy) Ugotowaną i ostudzoną komosę przekładam do miski. Awokado obieram, kroję w kostkę, pomidorki przekrawam na połówki, wrzucam do miski, dodaję szpinak, tofu. Przygotowuję dressing: Do małej miseczki wlewam oliwę, sok z cytryny, dodaję pieprz, dokładnie mieszam. Sosem polewam sałatę a na wierzch posypuję nasionami chia
Kukuleczkizatrzymaliśmy się również na słynnej Xigia Beach - jest to piaszczysto-żwirowa plaża, gdzie panuje nieprzyjemny zapach ze względu na ujścia siarki znajdujące się tuż pod wodą. Aby wejść do wody najlepiej mieć ze sobą specjalne obuwie, gdyż jest na brzegu jest dużo kamieni i żwirku. To niezwykłe miejsce otoczone jest zielenią i stromymi skałami. Xigia Beach - ujęcie z góry. Xigia(...)długość aż 35 metrów! Grecka flaga - Przylądek Keri. Grecka flaga - Przylądek Keri. Przylądek Keri . Zebrane cytryny - już schowane do skuterkowego bagażnika. Prawdziwi turyści na niezawodnym skuterku :) Kolejnym punktem naszej wyprawy były Keri Caves (jaskinie wchodzące do morza o krystalicznej wodzie - były równie piękne jak Blue Caves) oraz rejs na Wyspę Żółwi - Marathonisi! :) Obiecano Nam również, iż zobaczymy pływające
MintTasteplastrów boczku wędzonego 1 gałązka selera naciowego olej rzepakowy 1 cytryna sos ziołowy pstrąg marynata: 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku Cebule kroję, pstrąga przekładam do pojemnika, dodaję cebulę, sól, pieprz, majeranek. Rybę nacieram marynatą odstawiam na noc do lodówki. Kaszę jaglaną gotuję w 2/3 szklance wody, dodaję łyżkę oleju. Przestudzoną przekładam do miski, dodaję pokrojony seler naciowy, cukinię
wesoła kuchniasól - sok z cytryny - natka pietruszki - kawałek awokado(...)kostki cebuli, smażyć przez kolejne 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy, zagotować - Dodać marchewkę i ciecierzycę, dusić przez około 10 minut - Następnie warzywa lekko schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno - Do ryżu dodać kostki awokado, wymieszać, przełożyć na talerz - Curry skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką, wymieszać - Warzywa wyłożyć obok ryżu. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnacebula 2 łyżki miodu 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 strąki kardamonu szczypta cynamonu kawałek korzenia imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki octu spirytusowego pół cytryny kieliszek koniaku 2/3 szklanki oleju 1 łyżka domowego maggi 5-6 filetów śledziowych, najlepiej matiasów sposób przygotowania Do niewielkiego garnka wsypujemy zmiażdżone nożem ziarna ziela angielskiego, posiekane strąki kardamonu, pokruszone(...)moczymy je przez kilka godzin w zimnej wodzie. W tym czasie, co najmniej dwukrotnie zmieniamy wodę, w której moczymy śledzie. Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy do misy ( lub słoja) z przestudzoną marynatą, razem z cienko pokrojonymi plastrami cytryny. Całość odstawiamy na dwa dni w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć
Miód i pieprzumieszczeniem jej w misce. Przepłukać kukurydzę i fasolę wodą i odsączyć z wody przed dodaniem do miski. Umyć, wysuszyć i pokroić pomidory na ćwiartki, dodać je do sałatki.Przeciąć awokado na pół, usunąć pestkę i wyjąć delikatnie miąższ łyżką. Pokroić awokado w paski i pokropić sokiem z cytryny, aby zapobiec ich zaciemnieniu, dodać do sałatki ,a na wierzch plastry kurczaka
w mojej kuchninatkę pietruszki, marchew (która poprawia również wzrok), selery, cykorie, dynię, cebulę, czosnek, cytrynę, grejfruty i MIÓD. Należy unikać białego pieczywa, ciast, słodyczy, cukru oraz jak najmniej używać soli. Z przypraw ziołowych najlepsze będą tymianek, bazylia, kminek, majeranek, rozmaryn, estragon, ziołowy pieprz, gorczyca (pół łyżeczki gorczycy popitej wodą poprawia trawienie, działa żółciopędnie), podnoszą one nie tylko smak potraw, ale również usprawniają(...)syropy na bazie miodu naturalnego, z ziołami i bogatymi w zdrowotne związki roślinami. Miód uwielbiam od zawsze. W domu gościł od zawsze. Mama robi najlepszą herbatę z miodem i cytryna, w dzieciństwie robiła dla mnie kogel-mogel. Z wiejskim jajkiem, miodem i cytryną. Albo robiła syrop cebulowy z miodem. Taki i ja robię moim dzieciom. Moje chłopaki miód wyjadają prosto
Naturalna Kuchniamniejsze ząbki czosnku 200 g ziemniaków łyżka oleju kokosowego sok z cytryny sól, pieprz, bazylia, oregano Przygotowanie: W garnku z grubym dnem roztapiamy olej kokosowy i podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy. Wrzucamy szpinak, brokuły i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, następnie zalewamy wodą nieco powyżej wysokości warzyw i zagotowujemy. Potem zmniejszamy nieco moc gazu(...)czasu zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie blendujemy na gładki krem. do podania: łosoś wędzony na zimno jogurt naturalny wiórki kokosowe Zupę skrapiamy sokiem z cytryny, podajemy z jogurtem naturalnym, wiórkami kokosowymi i kawałkami wędzonego łososia. Smacznego! 🌟 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia ElliePyszne danie wegetariańskie, które posmakuje również miłośnikom potraw mięsnych. Przepis zainspirowany warsztatami z Dominiką Wójciak. 3 małe bakłażany Orkisz Oliwa 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny 3 łyżki tahiny Pestki granatu 2 łyżki orzeszków piniowych Garść listków mięty Pieprz Sól Umyte bakłażany przekrawamy, delikatnie nacinamy od wewnątrz, solimy i czekamy, aż puszczą sok. Po ok. 20 minutach odciskamy(...)stopni na ok. 40 minut. Orkisz płuczemy, następnie zalewamy zimną wodą, solimy i zagotowujemy. Gotujemy przez 15-20 minut, aż ziarna się ugotują, ale nie zaczną rozpadać. Odcedzamy i mieszamy z 2 łyżkami oliwy. Czosnek należy zetrzeć i dodać szczyptę soli. Następnie sok z cytryny, tahinę i połowę ziarenek granatu mieszamy z orkiszem i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tuż
MarcinChefwiększa 1 łyżka ziaren słonecznika Sos: 2 łyżeczki płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli świeżo mielony czarny pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Carpaccio z buraka: Buraki umyć (nie obierać), włożyć do garnka. Zalać ciepłą wodą, garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować do miękkości buraków. Zdjąć z ognia, pozostawić(...)plasterki. Poukładać między plastrami buraków. Ziarna słonecznika wsypać na suchą patelnię. Wstawić na gaz i zrumienić słonecznik. Uprażonym słonecznikiem posypać wierzch sałatki. Składniki sosu (tj. miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek) umieścić w niedużym słoiczku, dodać sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Słoiczek zakręcić i energicznie potrząsać, aby składniki się połączyły. Carpaccio z buraków przed podaniem polać przygotowanym sosem
Danka Pichcikokosowego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku 200 g makaronu spaghetti Brokuł podziel na mniejsze różyczki i opłucz. Na rozgrzaną patelnię wrzuć migdałowe płatki i delikatnie je upraż, a następnie zdejmij i odłóż na bok. Na patelnię wlej teraz ½ szklanki wody z odrobiną soli, wrzuć brokuły, zagotuj i duś pod przykryciem
Roślinna - blog wegański