wersji super fit można pominąć ciasteczkowy spód. 1000 gramów gęstego jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej 22 gramy żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 cytryna, skórka starta na drobnych oczkach 150-200 gramów ciasteczek maślanych lub herbatników 4 łyżki masła lub oleju kokosowego (rozpuszczonego) 1 opakowanie galeretki o ulubionym smaku ulubione owoce C iasteczka zmiksować(...)Zalać odrobiną wody (tylko do przykrycia żelatyny) i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać ją lekko na niewielkim ogniu aż do rozpuszczenia (nie gotować!!). Odstawić na bok do przestygnięcia. Żelatyna musi być chłodna, ale wciąż płynna. W tym czasie jogurty przełożyć do dużej miski. Dodać cukier puder, wanilię i startą skórkę z cytryny. Zmiksować do dokładnego
olalacookingsłonecznik łuskany szparagi zielone biała kapusta olej lniany lub inny tłoczony na zimno sok z cytryny Dodatki: ziemniaki bataty oliwa z oliwek Przygotowanie: Załączam piekarnik by rozgrzał się na temperaturę 240 stopni. Brokuły dobrze myję, dzielę na różyczki, wkładam do garnka i zalewam wodą. Wstawiam na gaz. Gotuję 5 minut od momentu zagotowania wody odlewam wodę i zostawiam do przestudzenia(...)Dzięki tej metodzie nie stracą koloru i nie będą rozgotowane. W garnku zagotowuję wodę, wrzucam groszek, gotuję około 10 minut. Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce (szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część) .Zielonych szparagów nie obieramy. Ziemniaki i bataty obieram, kroję w kostkę, wkładam do miski, dodaję oliwy z oliwek i dokładnie mieszam. Wykładam na blachę wyłożoną
Szkrab Je Sammasła 200 ml śmietany 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku oliwa sól, pieprz cząstki cytryny Sposób przygotowania: Śmietanę łączymy z posiekanym czosnkiem i koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki, żeby się „przegryzło”. Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 10 minut. Ostawiamy do ostygnięcia. Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy. Kładziemy posypany(...)delikatnie wyrabiamy. Z masy formujemy nieduże placuszki i smażymy je na mocno rozgrzanej oliwie ok. 2 minut z każdej strony. Podajemy z sosem śmietanowo – czosnkowym, skropione sokiem z cytryny. Kategoria: żarło powszednie Tagged: ziemniaki , łosoś , śmietana
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha200g) 1 zł cukier – 1,5 łyżeczki 0,10 zł olej rzepakowy – 3 łyżki 0,10 zł masło – 2 łyżeczki (20g) 0,30 zł sok z cytryny – kilka kropel 0,10 zł czosnek – 2 ząbki 0,30 zł pieprz czarny, świeżo mielony 0,10 zł sól Razem 9 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. WYBÓR MIĘSA Najlepsze(...)średnim ogniu z obu stron przez 2 min, do lekkiego zrumienienia. Następnie dolewamy kilka łyżek wody, dodajemy sól oraz ząbki czosnku w łupince i dusimy ok. 5 min pod przykryciem. Następnie odkrywamy marchewki, dodajemy masło, cukier i sok z cytryny, mieszamy. Marchewki karmelizujemy, co jakiś czas przewracając na drugą stronę, przez kilka minut do uzyskania półtwardych, złocistych marchewek. PODANIE Stek
Nerds Kitchen200g) 1 zł cukier – 1,5 łyżeczki 0,10 zł olej rzepakowy – 3 łyżki 0,10 zł masło – 2 łyżeczki (20g) 0,30 zł sok z cytryny – kilka kropel 0,10 zł czosnek – 2 ząbki 0,30 zł pieprz czarny, świeżo mielony 0,10 zł sól Razem 9 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. WYBÓR MIĘSA Najlepsze(...)średnim ogniu z obu stron przez 2 min, do lekkiego zrumienienia. Następnie dolewamy kilka łyżek wody, dodajemy sól oraz ząbki czosnku w łupince i dusimy ok. 5 min pod przykryciem. Następnie odkrywamy marchewki, dodajemy masło, cukier i sok z cytryny, mieszamy. Marchewki karmelizujemy, co jakiś czas przewracając na drugą stronę, przez kilka minut do uzyskania półtwardych, złocistych marchewek. PODANIE Stek
Nerds Kitchenczerwona papryka 1 puszka groszku konserwowego 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku sól do smaku sok z połowy małej cytryny oliwa do smażenia Marchew kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy ją w niezbyt duże kwadraty. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz(...)ogniu przez kilka minut. Zawartość patelni przekładamy do wysokiego garnka i zalewamy dużym kubkiem wody. Przyprawiamy papryką oraz solą i pieprzem, po czym mieszamy drewnianą łyżką i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec gotowania, gulasz doprawiamy sokiem z cytryny. Dorzucamy odsączony groszek konserwowy i delikatnie mieszamy. Danie podajemy z gorącym ryżem. Naprawdę genialny
Kuchenna Kontrrewolucyałyżki soku z cytryny do podania: sok z cytryny, oliwa, suszona mięta Cebulę kroimy w plasterki, dynię obieramy i usuwamy pestki a nastepnie kroimy w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojone warzywa i smażyć przez 5 minut (cebula powinna zrobić się przezroczysta). Soczewicę dokładnie płuczemy letnią wodą. Do podsmażonych warzyw dorzucamy przyprawy, mieszamy i smażymy
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki 500-600 g halibut,lub inna gruba ryba sól pieprz koperek cytryna Wykonanie To danie z ryby owiniętej w plasterki ziemniaka ,nie jest trudne. Kluczem do tego dania są cieniutko pokrojone ziemniaki na mandolinie. Nie moczyć plastrów ziemniaka w wodzie. Dlatego należy przygotować krótko przed układaniem na rybie. Ryba dowolna ,ale musi być dość gruba .Ziemniak ze skórką ,nieobrany(...)łyżkę) wrzucić do naczynia z rybą .Pi ec około 20-30 minut -za leży od piekarnika i czy bardziej ,czy mniej chrupiące ziemniaki chcemy. Po upieczeniu skropić sokiem z cytryny. u mnie 4 sztuki
mojej kuchnijabłek (waga po obraniu) 3- 4 łyżki cukru z wanilią 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka wody PIANKA STRACIATELLA: 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wody 50 g czekolady gorzkiej Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami(...)biszkopt przekroić na dwa blaty. Najlepiej kroi się następnego dnia. Dobrze skropić naparem z herbaty i cytryny. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zważyć. Włożyć do garnka z cukrem waniliowym, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Wlać wodę i kiedy masa jabłkowa się zagotuje wsypać suche galaretki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż galaretki
https:KKuchniaMniampęczek botwinki 1 długi ogórek 1 pęczek rzodkiewki sok z 1 cytryny 2 duże jogurty naturalne (lub 1 duży jogurt+maślanka) ugotowane jajka (ilość według uznania) sól, pieprz cukier posiekany szczypiorek do dekoracji Warzywa umyć i osuszyć. Botwinkę drobno pokroić, następnie włożyć ją do garnka, zalać odrobiną wody i ugotować (mi to zajęło około 15 minut). Pod sam koniec gotowania
Ugotowaćoliwy extra vergine, sok i startą skórkę z cytryny, zmiażdżone ząbki czosnku, sól i pieprz zalewamy pstrągi, dokładnie wcieramy przyprawy w mięso i pozostawiamy do zamarynowania na ok 30 min 2. Tabbouleh - kaszę gotujemy ok 10 minut w osolonym wrzątku, w proporcjach 1 porcja kaszy do 2,5 wody, bez przykrycia, następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy i pozostawiamy
Słodki Kompromisjest wszystko co najlepsze. Gotujemy w osolonej wodzie tylko tyle, by były jeszcze lekko twarde w środku. Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, gdy wygniemy szparaga, końcówka ułamie się w odpowiednim miejscu. Pstrągi myjemy, w razie potrzeby usuwamy łuski, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. 1/2 cytryny kroimy w półplasterki, kładziemy na mocno rozgrzanej patelni
Cook&LoveKapustę włożyć d rondla i ugotować w niewielkiej ilości wody z odrobiną tłuszczu z patelni. Na patelnię z pozostałym tłuszczem, skwarkami i cebulką dodać mąkę i przygotować złotą zasmażkę. Krok 3. Gotową zasmażkę przełożyć do rondla z ugotowaną kapustą, doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i sokiem z cytryny. Można ewentualnie dodać jeszcze odrobinę cukru albo jasnego sosu sojowego. Jeszcze
Moja Książka Kucharskamielonych migdałów 1/3 szklanki mleka kokosowego Kilka łyżek soku z cytryny 3 łyżki kurkumy Pół łyżeczki curry Pół łyżeczki kminu Pół łyżeczki oregano Pół łyżeczki tymianku Na grzanki: 4 kromki ciemnego pieczywa Gruszka Kawałek sera pleśniowego Przygotowanie: Krok 1 Myjemy brokuł i całego, łącznie z pokrojonym cienko głąbem, zalewamy wodą, tak by przykryła całość. Zagotowujemy i gotujemy do miękkości około
Niedzielny kucharzkostkę ziemniaki, wymieszać, smażyć jeszcze chwilę. Zalać ok 1 l wody, dodać ziele, liść laurowy, zioła. Korzenie marchwi, pietruszki a także buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Liście botwinki drobno pokroić. Do wywaru, dodać marchew, pietruszkę i buraczki. Kiedy zupa zacznie wrzeć dorzucić liście botwinki i sok z cytryny. Gotować aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku na krótko przed
6niebo