poczekać. I tak sobie o tej 5 nie spałam i myślałam. O zdjęciach, o przepisach, o zakupach. Stado nadal biegało. W końcu zrobiła się 8 i trzeba było zrobić śniadanie. Wczoraj kupiłam gruszki, z myślą właśnie o tych plackach. Cynamon do gruszek już mi się znudził i postanowiłam uzupełnić gruchy o kardamon. Placki wyszły dość suche, pewnie dlatego
Kardamonovysobotę o 7 i nie mogę spać. Zupełnie. Fajnie mieć pasję, w której można się realizować, ciągle uczyć i dodatkowo sprawiać przyjemność innym. Dziś sprawiłam przyjemność nam obojgu, niecodziennym śniadaniem. Niby zwykłe grzanki, a jednak niezwykłe. Gorgonzola i suszone pomidory. Plus obowiązkowo natka pietruszki. I nie wchłaniajcie grzanek prosto z patelni (nie potrafiłam się oprzeć), taka gorąca gorgonzola może
Kardamonovyduetem mogłabym jeść praktycznie wszystko. Jakoś szczególnie więc, nie zdziwiło mnie to, że jajka z tymi dodatkami baaardzo mi podpasowały. Jeżeli znudziły Wam się zwykłe jajka na śniadanie, zróbcie koniecznie Szakszukę, będziecie zachwyceni. Składniki: 4 jajka 3 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 mała chili pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego pół łyżeczki słodkiej papryki
KardamonovyTakie jakieś kiepskawe dni ostatnio, więc się nie będę rozpisywać. Przedstawiam Wam fajną opcję na szybkie śniadanie. I zdrowe, a jakże. W czasie sezonu owocowego, spróbuję opcji z malinami – taki jest plan. Dzień dobry wieczór. Składniki: 1 duży dojrzały banan 1,5 szklanki mleka 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka rozpuszczalnej kawy zbożowej (lub więcej) 1 łyżeczka miodu
KardamonovyTosty z camembertem, szpinakiem i żurawiną polecają się na śniadanie lub przekąskę. Miałam dylemat dotyczący żurawiny. Myślałam nad dodaniem jakichś owoców – karmelizowanych jabłek lub gruszek. Jakoś mi jednak do camemberta pasuje żurawina, no nic na to nie poradzę . Od razu się przyznam, że nie miałam w swojej spiżarni takiego cuda, więc musiałam kupić. Studiowałam jednak skład i wybrałam
KardamonovyDziś na śniadanie było praktycznie wszystko to, co znalazłam w lodówce. Dokopałam się między innymi do zielonego ogórka. Przypomniało mi się, że jakiś czas temu miałam okazję jeść takiego ogórasa razem z posypką. Ta posypka to było siemię lniane, prażony sezam i sól. Jest to kolejne odkrycie, które ukradłam mojej rodzinie z Dolnego Śląska. Tak jak kiedyś Wam pisałam
Kardamonovyogórki konserwowe. Dziwnym trafem we wszystko byłam zaopatrzona. Majeranek ładnie sobie rósł w moim ogromnym ogrodzie balkonowym, kaszana była w zamrażalniku, resztę po prostu miałam. Tosty zrobiłam na sobotnie śniadanie, dwóm panom. Obaj nie marudzili – pewnie dlatego, że mieli do czynienia jednak z mięsem. Jeżeli jesteście zajadaczami kaszankowymi, na pewno będziecie zachwyceni. Składniki: 2 duże kromki ulubionego chleba
Kardamonovyotwartej piekarni w Katowicach. Trochę żałuję jednak, że nie kupiłam dużej, tosty lepiej prezentowałyby się na zdjęciach. No nic, już i tak jest pozamiatane. Wyszło z tego bardzo sympatyczne śniadanie. Zrobiłam w sumie dwie wersje, do jednej z nich dodałam świeżo mielony pieprz. Też było ok. Możecie poeksperymentować. Składniki: 8 kromek chałki 8 truskawek 2 jajka 1/4 szklanki
Kardamonovyulubione zioła. Niestety nie miałam w domu natki pietruszki, ale na balkonie zakwitła mi kolendra. Zamiast dodawać jej liście, dodałam kwiaty, są równie aromatyczne. I tyle. Proste i smaczne śniadanie. Składniki: 3/4 szklanki suchej fasoli 10 zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny sól pieprz parę liści natki pietruszki lub świeżej kolendry
Kardamonovybardzo pasował do nich dżem figowy. Bez słodkiego dodatku były dobre, ale z dżemem jeszcze lepsze. Nie musicie oczywiście skupiać się na tym konkretnym, jeżeli lubicie inny, dodajcie go. Śniadanie może niecodzienne, ale czasem można pobawić się w dziwaka. Dziś strajkuję. Dziś kuchnię będzie mi zajmować dwóch jegomości. Ja nie wnikam, nie pomagam, nie odpowiadam na pytania, będę siedziała
Kardamonovywłaśnie wygląda, robię dżemy, które potem i tak lądują u kogoś innego. Obecnie mamy sezon na brzoskwinie, więc musiałam to wykorzystać. Jeżeli lubicie machnąć sobie czasem na śniadanie bułę z dżemem, polecam trochę poprzetwarzać u siebie w kuchni. Zawsze to lepsze, niż kupowanie sklepowych „pyszności”, chociaż zdaję sobie sprawę z tego, że pyszności również można dostać. Składniki
Kardamonovymnie mile widziane. Uwielbiam. Tym razem wymieszałam go z papryką i czerwoną cebulą. Przed samym podaniem, całość posypaliśmy jeszcze grubym szczypiorkiem. Pieprzu brak – nie lubię do tego typu śniadań i już. Składniki: 250 g twarogu półtłustego 1 mała czerwona papryka 1 mała czerwona cebula 4 łyżki jogurtu naturalnego sól Ser rozdrabniamy widelcem lub krótko miksujemy w robocie kuchennym
KardamonovyOstatni post był 19 grudnia, ładne przegięcie. Na dodatek dziś mam mega lenia, leżę i pachnę, nie oczekujcie więc kwiecistej rozprawki. Napisać coś trzeba, więc wrzucam szybki post. Na śniadanie raczyliśmy się naszą ulubioną makrelą. Tym razem z marynowaną chili i szczypiorkiem. Składniki: 1 wędzona makrela 1-2 marynowane chili 1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka oliwy extra
Kardamonovyjakiegoś czasu pilnujemy, aby rano przed wyjściem do pracy, napełnić czymś brzuchy. A że nie należę do osób chętnie robiących śniadania o 7:30, to machamy koktajle, które robią się właściwie same. Z chia, z płatkami, otrębami, owocami, daktylami, itd. Dziś padło na mango i kurkumę. Smaczne, zdrowe, pożywne, czego chcieć więcej? A, no i wygodne bardzo! Składniki
KardamonovyWeekend kaszowy, bo mezmężowy. Jaglany budyń z kakao i masłem orzechowym zrobiłam sobie wczoraj na drugie śniadanie. Był super. Kwestię dosłodzenia zostawiam Wam. Moje masło orzechowe jest mało słodkie, dodatkowo nie przepadam za słodkimi deserami. Dla Was te proporcje mogą być niewystarczające. Miksujcie i próbujcie. Składniki: pół szklanki suchej kaszy jaglanej 50 ml mleka 1 łyżka masła orzechowego
Kardamonovy