Nadziewany pieczony kurczak 257skóry nie obcinamy, tylko starannie układamy wokół cytryny, starając się nie zostawić żadnych wolnych przestrzeni, przez które mogłoby się wydobyć nadzienie. Lekko nacieramy kurczaka oliwą, oprószamy papryką, solą i pieprzem. Przyprawy wcieramy w kurczaka (tak, trzeba mu zrobić mały masaż ;)). Do żaroodpornego naczynia, bądź tacy wlewamy wino i niecałą (200 ml) szklankę wody. Znów doprawiamy solą i pieprzem. Układamy kurczaka(...)kurczak jest gotowy można nakłuć udko i sprawdzić, czy sok wyciekający z kurczaka jest czysty (bez krwi). Wyciągamy z piekarnika i dajemy kurczakowi odpocząć przez około 15 minut. Usuwamy cytrynę, wyciągamy nadzienie, kurczaka dzielimy. Do soków powstałych w czasie pieczenia wyciskamy sok z upieczonej w kurczaku cytryny – mieszamy i otrzymujemy delikatny sos do polania kurczaka. Jeśli chcemy, żeby
Pociąg Do Kuchni
Poniedziałek: Minestrone al pesto 199liść laurowy 1 łyżeczka przecieru pomidorowego ½ szklanki białego wina (opcjonalnie) Sól i pieprz Pesto 1 ząbek czosnku Mały pęczek bazylii Mały pęczek pietruszki 1/3 szklanki oliwy ¼ szklanki tartego parmezanu ½ cytryny Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę, pokrój w ćwiartki, pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie pokrój w kostkę. Rozgrzej 2 łyżki(...)wina. Zagotuj. Zalej warzywa kilkoma szklankami wody (zupa powinna mieć konsystencję bulionu. Dobrze posól. Gotuj 10 minut. Krok 2 W międzyczasie zrób pesto. Posiekany ząbek czosnku, pęczek bazylii i pietruszki oraz parmezan przełóż do misy miksera. Miksuj pulsacyjnie przez chwilę. Kiedy składniki będą rozdrobnione, wlewaj powoli oliwę. Posól do smaku i przypraw cytryną. Przełóż do pojemnika i szczelnie przykryj. Krok
Niedzielny kucharz
CURRY Z KURCZAKIEM, KALFIOREM I POMIDORAMI 226podzielonego na drobne różyczki 2 małe pomidory malinowe 125 ml gorącej wody 200 ml mleka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego lub roślinnego SURÓWKA Z OGÓRKA 3-4 ogórki gruntowe 1 mały ząbek czosnku starty na tarce ¹⧸₄ papryczki chili drobno pokrojona 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka miodu szczypta soli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)cienkie plastry. Przekładamy do salaterki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, starty na tarce ząbek czosnku i posiekane chili (bez pestek). W miseczce rozcieramy miód z sokiem z cytryny. Dodajemy oliwę oraz szczyptę soli. Mieszamy i polewamy ogórki. Na czas przygotowania curry wstawiamy do lodówki. KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w bardzo drobną
cool and minty
Indyjskie kotlety ziemniaczane 401sztuk. Są genialne w swojej prostocie. Indyjskie kotlety ziemniaczane: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 1 jajko ¾ szklanki mrożonego groszku 2 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kurkumy 1 czubata łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżej kolendry lub łyżeczka suszonej (lub 1 łyżeczka mieszanki(...)szczyptę pieprzu. Ucieramy całość na pył. Ugotowane ziemniaki odlewamy z wody i (najlepiej jeszcze gorące) rozgniatamy dokładnie tłuczkiem. Do gorących ziemniaków dodajemy sypkie przyprawy z moździerza, mieszamy i zostawiamy do przestudzenia. Gdy ziemniaki będą ciepłe (ale już nie gorące), dodajemy: 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki soku z cytryny, 1 jajko, 1 łyżeczkę startego imbiru, 2 wyciśnięte ząbki czosnku
Poezja smaku
Piątek: Pistacjowo-brokułowy krem i grzankami z gruszką 179szklanki mleka kokosowego Kilka łyżek soku z cytryny 3 łyżki kurkumy Pół łyżeczki curry Pół łyżeczki kminu Pół łyżeczki oregano Pół łyżeczki tymianku Na grzanki: 4 kromki ciemnego pieczywa Gruszka Kawałek sera pleśniowego Kilka orzechów włoskich Przygotowanie: Krok 1 Umyj brokuła i całego, łącznie z pokrojonym cienko głąbem, zalej wodą, tak by przykryła całość. Zagotowuj pod przykryciem i gotuj(...)oregano, pół łyżeczki tymianku. Krok 3 Ugotowanego brokuła ściągnij z ognia, lekko ostudź a następnie zmiksuj na krem. Dolej 1/3 szklanki mleka kokosowego, ponownie zmiksuj. Przyprawi solą, pieprzem i cytryną według uznania. Krok 4 Zrób grzanki. Stostuj pieczywo w tosterze, albo podpiecz z obydwu stron na rozgrzanej, suchej patelni. Pokrój gruszkę w plastry, a ser w kostkę i połóż
Niedzielny kucharz
Ciasto z jabłkami i ze śmietaną 263trudne dla mnie;)) Biszkopt: 4 jajka, 100g cukru pudru, 125g margaryny lub masła, 200g mąki pszennej, sok i skórka z cytryny, łyżeczka proszku do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Dodać ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie wymieszać i przelać na przygotowaną blaszkę(...)23x33cm.Piec 30-40 min w temp. 180st. Ostudzić. Jabłka: 1 kg jabłek, 2/3 szklanki cukru, łyżka cukru waniliowego, 1/2 szklanki wody, 3/4 szklanki kaszy manny, łyżka masła, 1 dowolna galaretka. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wodę zagotować z cukrami. Gdy zrobi się syrop, dodać jabłka i smażyć na małym ogniu
Z miłości do słodkości
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 220miękkie części bez twardych nerwów),Bulion (ok. 700 ml),1 cebula posiekana w kostkę,3 ząbki czosnku pocięte w cienkie plastry,2 papryczki chili,2 gałązki rozmarynu,Sok z cytryny,100 ml białego wina (wytrawnego),1 łyżka startego imbiru,1 łyżka mielonego kuminu,1 łyżka czarnej gorczycy,1 łyżeczka wędzonej papryki,½ łyżeczki kurkumy,1/3 łyżeczki cynamonu,1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)zbyt gęsty można dodać więcej bulionu, jeśli zbyt rzadki można odparować nadmiar wody dusząc chwilę bez przykrycia.Rozgrzać patelnię z tłuszczem wytopionym z boczku, dodać łyżkę masła, wsypać pokrojoną dynię i paprykę, jarmuż, kilka igieł rozmarynu, podsmażyć (2-3 minuty). Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, podlać winem, smażyć kolejne 1-2 minuty. Warzywa powinny być al’dente
SzczyptaSmaQ
Kopytka buraczane z sosem chrzanowym 229żółtko szczypta gałki muszkatołowej mąka - w zależności od wielkości buraków 1/2 do 1 szkl., plus do podsypania sól, pieprz sos: śmietana i chrzan, proporcja wg upodobań sok z cytryny Upieczone buraki obieramy i miksujemy blenderem razem z twarogiem na gładka pastę, ja najpierw buraki starłam na tarce a ser rozdrobniłam widelcem. Dodajemy ser i żółtko, mieszamy. Dosypując mąkę zagniatamy dość(...)garnku zagotowujemy wodę. Gdy zacznie bulgotać wsypujemy trochę soli i wlewamy łyżeczkę oliwy. Wrzucamy kluseczki i gotujemy ok 1-2 minut od wypłynięcia. Trzeba uważać by się nie rozgotowały. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz by lekko obeschły. Postępujemy tak aż ciasto nam się skończy. Mieszamy śmietanę z chrzanem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Na talerz nakładamy sos, kopytka
Dzieje kuchennej Wiewióry
Miodowy kurczak na butelce 373ząbków czosnku kostka masła 1/2 szklanki oleju 3 łyżki płynnego miodu 1/4 szklanki piwa + butelka 2 łyżki suszonego rozmarynu sól, pieprz do dekoracji: gałązki rozmarynu, cytryny Sposób przygotowania Pól kostki masła rozpuścić, wymieszać z olejem, przeciśniętym ząbkiem czosnku, rozmarynem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie natrzeć nim kurczaka (także wewnątrz). Kurczaka pozostawić w lodówce(...)podlewamy 4-5 łyżkami wody i pieczemy prze kolejne 1,5h, podlewając mięso co około 10 minut wytworzonym sosem. Resztę masła roztopić i wymieszać z miodem. Mieszaniną wysmarować dokładnie kurczaka na około 20 minut przed planowanym wyciągnięciem. Upieczonego kurczaka delikatnie zdjąć z butelki i ułożyć na paterę. Udekorować gałązkami rozmarynu, sałatą rzymską i/lub ćwiartkami cytryny
Pyry na Gaz
Karczek pieczony z warzywami i jabłkami 165smakami i aromatem przypraw. Składniki: 1,2 kg karczku wieprzowego b/k 5 dużych ziemniaków 250 g mimi marchewek 3 czerwone papryki 3 czerwone cebule 6 twardych jabłek 1 cytryna suszony tymianek suszona bazylia Marynata : 1/2 główki czosnku 1/4 szklanki oliwy sól pieprz czerwona papryka w proszku ziele angielskie liść laurowy goździki Sposób przygotowania: Mięso umyłam, osuszyłam.Goździki(...)osolonej wodzie na półtwardo, przestudziłam obrałam i przekroiłam na mniejsze kawałki. Na brytwance do pieczenia ułożyłam mięso, polałam marynatą, przykryłam folią i piekłam w piekarniku nastawionym na 180 C przez 60 minut. Po tym czasie na blaszkę ułożyłam zblanszowane ziemniaki, cebulę, papryki i marchewkę. W jabłka powtykałam dookoła goździki i równiez ułożyłam na blasze. Na końcu poukładałam plastry cytryny
Gosia gotuje
Tarta z szynką prosciutto, suszonymi pomidorami i szpinakiem 170cytryny pół kubka kwaśnej śmietany 1 małe jajko 2 małe ząbki czosnku sól, pieprz do doprawienia opcjonalnie : ser pleśniowy, np. Lazur lub ser żółty do posypania Tarta Mąkę mieszamy z łyżką soli. Dodajemy masło i całość siekamy. Dodajemy żółtko i kwaśną śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić - można dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Ciasto(...)siebie, że bardzo się kurczy na patelni, więc nie przeraźcie się, jeśli u Was zacznie niknąć w oczach - tak właśnie ma być ;) Szpinak doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czosnek. Całość dusimy pod przykryciem parę minut. Jeśli ktoś ma ochotę dodać ser - teraz jest do tego odpowiedni moment. Ciasto na tartę wyjmujemy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sekrety udanych pączków 658koniec wyrabiania ciasta. Ewentualnie możesz zamienić go na łyżeczkę octu lub soku z cytryny Nasze babcie miały jeszcze jeden sposób: obgotowywały pączki przed ich smażeniem . Dzięki temu nie wchłaniały one nadmiaru tłuszczu. Zamiast wrzucać pączki na olej wrzuć je najpierw do gotującej się wody , poczekaj aż wypłyną i gotuj przez 2 minuty. Wyciągnij z wody, poczekaj aż dokładnie ociekną
365 dni dookoła kuchni
BRAZYLIANKA 229mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Utrzeć masło,dodać przestudzony budyń,sok z cytryny i dobrze wymieszać. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek badz litrowy słoik musu 1 galaretka o dowolnym smaku Usmażyć jabłka starte na tarce,dodać galaretką rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody. Wymieszać. Polewa czekoladowa: 150 g czekolady mlecznej bądź deserowej 100 ml śmietany kremówki 30% Śmietanę razem
Niespełnione zdolności kulinarne
Bezglutenowe ciasto z arbuzem – arbuzowa pianka bez cukru 323żelatyny do dekoracji: pestki dyni Arbuza umieścić w kielichu blendera. Dodać sok wyciśnięty z cytryny, erytrytol i stewię. Zblendować całość. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zblendowanego wcześniej arbuza i rozpuścić w kąpieli wodnej (najlepiej żelatynę umieścić w niewielkim naczyniu, wstawić je do miski z gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia). Połączyć oba płyny, wlewając je powoli do kielicha podczas blendowania. Wyłączyć
Fitkot
Sałatka z kaszą, kurczakiem i szparagami 271szkl oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy francuskiej łyżka miodu sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Dressing: wszystkie składniki przełożyć do słoiczka, zakręcić i mocno wstrząsnąć aby się połączyły. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Szparagi ugotować w wysokim garnku dodając do wody łyżeczkę soli i cukru. Gotować ok 7 minut. Odcedzić i ostudzić. Filet z kurczaka umyć
Smakołyki Asi
Łosoś ze szparagami 265niezwykle prosty przepis. Składniki na marynatę 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego szczypta pieprzu Pozostałe składniki pęczek szparagów filet z łososia odrobina oleju parmezan Łosoś ze szparagami – przepis Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 4 minut. Pamiętajcie, jeśli będzie gotować je za długo przestaną być smaczne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tost z awokado i jajkiem Benedykta 258Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę i pokrój na kawałki. Dodaj sok z cytryny, dopraw solą i rozgnieść widelcem na gładką pastę. Chleb podpiecz na suchej patelni. Jaja wbij do osobnych miseczek, tak żeby nie naruszyć struktury żółtka. Do rondelka z gotującą się wodą dodaj ocet. Zamieszaj wodę w rondlu, zrób w niej wir. Delikatnie wlej pierwsze
Rusty Fork
Indyk w potrawce 249łyżi mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany 18% 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny Cukier do smaku (ok. 1 łyżeczki) groszek zielony opcjonalnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego Jak przygotować indyka w potrawce. Indyk w potrawce, przepis. Przygotowujemy mięso z indyka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Obieramy i myjemy warzywa . Cebulę przypiekamy nad ogniem. Indyka, warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, cebulę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki 314fetą. Resztki pasty możemy podać jako… sos do makaronu – wystarczy rozrzedzić ją wodą z gotowania. Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki: 200 g łuskanych pestek słonecznika 2 duże czerwone papryki (lub słoik pieczonej papryki) 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki (koniecznie wędzonej) 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii 4 łyżki
Poezja smaku
Deser z piernikami, prażonym jabłkiem, bitą śmietaną, bezikami i solonym karmelem 164kolejno prażone jabłka oraz bitą śmietanę. Całość polać solonym karmelem, skropić sokiem z cytryny i posypać pokruszonym bezikiem, drugi ułożyć jako dekorację na wierzchu deseru. (*) Przepis na solony karmel podawałam tu - klik . Powtórzę... 200g cukru 2 opakowania cukru waniliowego (po 16g) 50 ml wody 200 ml śmietanki 30% 100g masła 1/2 łyżeczki soli Cukry połączyć z wodą i podgrzewać
Di gotuje
BABKA GOTOWANA 188Dodawać po jednym jajku na przemian z łyżką mąki. Dodać skórkę i sok z cytryny, resztę mąki i ucierać do połączenia wszystkich składników. Blaszkę do babki grubo wysmarować masłem i przełożyć do niej gotowe ciasto. Szczelnie zamknąć i wstawić do dużego garnka. Zalać gorącą wodą do połowy wysokości formy, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 70 minut (od momentu
Pieguskowa Kuchnia
ZUPA RYBNA Z ŁOSOSIEM NORWESKIM! NAJSMACZNIEJSZA! 178marchewkę i ziemniaki, przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Zalewamy około litrem wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy wszystkie przyprawy i zioła- oprócz szczypiorku. Pieprz cytrynowy nada zupie cytrynowego posmaku, kup ten dobrej jakości z prawdziwą otartą skórką z cytryny. Zmniejszamy gaz na minimum i dodajemy pokrojoną w spore kawałki rybę i małże z muszlami
SMYKWKUCHNI
SZARLOTKA NA CIEPŁO Z JAGODAMI I MALINAMI 262wraz z cukrem. Masę zagotuj, dodaj maliny. Masę gotujemy około 30 minut, cały nadmiar wody musi odparować. Masę studzimy. Wykładamy na formę wlepioną ciastem. Na ciasto: - 150 g masła - 300 g maki pszennej - 6 żółtek - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka soku z cytryny - 130 g cukru pudru - opcjonalnie łyżka śmietany ponadto: szklanka jagód i cukier puder
SMYKWKUCHNI
Konfitowane Inguday Tibs pieczona sałatka buraczana i Kik Alicha 196kurkumy. Składniki: Inguday Tibs: - małe pieczarki - cebula Sałatka buraczan(a/o-ziemniaczana) - buraki - marchewka - cebula - cytryna - ziemniaki (opcjonalnie) Kik Alicha - groch łuskany - kurkuma - kminek Wykonanie: Cebulę kroimy w półplatserki i razem z pieczarkami wkładamy do słoika. Zalewamy wszystko olejem i zamykamy słoik. Przygotowujemy garnek z wodą i wkładamy do niego słoik z pieczarkami. Gotujemy na bardzo małym ogniu. Buraki i resztę
Kryzysowa Książka Kucharska
MARMOLADA AGRESTOWO ŻURAWINOWA 162konfitura była bardziej przejrzysta) i dodać sok z żurawiny i cytryny. Dalej gotować jeszcze ok. 10 min. 4. Usunąć szumowiny w postaci pianki i przelać do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcić. 5. Słoiczki umieścić w garze ze ściereczką na dnie. Zalać wodą o podobnej temperaturze do słoika tj. jeżeli słoik jest gorący zalać gorącą wodą. Wodę wlać
Kuchnia Paulettes
Kolorowe galaretki 192Naszej pociechy. Słodkie, kolorowe w aromatycznych skórkach cytrusowych. 3-4 pomarańcze, mogą być też cytryny czy limonki. Każdy owoc sparzyć i dobrze wyszorować, przekroić na połowy i wydrążyć. Wydrążony miąższ można wykorzystać do zrobienia soku czy koktajlu. Przygotować kilka kolorów galaretki nieco zmniejszając ilość wody podaną na opakowaniu aby potem lepiej się je kroiło. Przelać do przygotowanych foremek z owoców
W garach u Gosi
Majonez domowej roboty 160żółtko 1 szklanka oleju 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny pieprz Wszystkie produkty powinny być z lodówki (jednakowa temperatura). Wszystkie składniki majonezu włożyć do kubka. Następnie miksować przez około 1 minut. Aby uzyskać majonez bardziej gęsty dodać łyżkę gorącej wody. Smacznego
Biały fartuszek
Pstrąg z jabłkami zapiekany w cydrze 193ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie . Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami - można zostawić tak na noc. Jabłka wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, odszypułkować i pokroić na cząstki - nie potrzeba obierać ze skórki, doda ona aromatu rybie
Grunt to przepis!
Zupa rybna z łososiem norweskim! Najsmaczniejsza! 224marchewkę i ziemniaki, przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Zalewamy około litrem wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy wszystkie przyprawy i zioła- oprócz szczypiorku. Pieprz cytrynowy nada zupie cytrynowego posmaku, kup ten dobrej jakości z prawdziwą otartą skórką z cytryny. Zmniejszamy gaz na minimum i dodajemy pokrojoną w spore kawałki rybę i małże z muszlami
SMYKWKUCHNI
miodowe uda kurczaka z piekarnika... 215Składniki: miód wielokwiatowy 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, sok z cytryny 2 łyżki, rozmaryn suszony 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżeczki, udka kurczaka całe 4 duże, woda 1/2 szklanki wszystkie składniki oprócz wody dokładnie wymieszać i natrzeć dokładnie uda kurczaka, schować do lodówki na całą
W Mojej Kuchni Lubię
Boczek/słonina w solonej marynacie i przyprawach 202mojemu). 1,5 kg słoniny/boczku (w oryginale było 400g) Marynata: 500 ml wody 150g soli 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki ziarnistego czarnego pieprzu (użyłam mielonego) 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarna kolendry (pominęłam) Dodatkowo do obtoczenia: sok z cytryny majeranek słodka papryka w proszku (polecam też wędzoną) czosnek granulowany Składniki marynaty połączyć i zagotować. Słoninę
Di gotuje
KOTLECIKI Z DORSZA 147tarce 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 czerstwa bułka 1 jajko sól pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia A jak to zrobić: Rybę dokładnie zmielić lub zblendować na gładką masę. Bułkę namoczyć w wodzie, gdy napęcznieje odcisnąć. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dobrze wyrobić, najlepiej przy użyciu własnej
Kuchnia w opałach
Tosty włoskie z awokado. 167miąższ, który przekładamy do miski. Rozdrabniamy przy pomocy widelca. Wyciskamy do niego sok z cytryny oraz przyprawiamy solą, czosnkiem i pieprzem. Wszystko ze sobą mieszamy. W tym czasie zapiekamy chleb w tosterze bądź piekarniku do czasu, aż będzie chrupki. Pomidorki koktajlowe płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na połowę. Ser mozzarella trzema na tarce o grubych okach. Gdy wszystko już
Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Faszerowana Papryka 224starzenie się skóry. Papryka żółta i czerwona zawiera 4 razy więcej witaminy C niż cytryna. Spożywanie tego warzywa pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni nasz organizm przed chorobami układu krążenia. Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem • 6 papryk • 1 szklanka ryżu Basmati • 2 szklanki wody • 500 g mięsa mielonego • 2 średnie cebule • 1 łyżka masła • 1 łyżka oleju • 1 marchewka
W kuchennej krainie
Jabłecznik z budyniem. 224jest zbyt suche i nie chce się połączyć dodajemy połowę białka lub łyżkę zimnej wody). Tak wykonane ciasto chłodzimy w lodówce około 30-40 minut. MASA: 1 kg małych, kwaśnych jabłek (ja użyłam jabłek z dzikiej jabłoni, miały średnicę około 6 cm) sok z cytryny 80 g rodzynek 2 łyżki koniaku, rumu lub brandy 500 ml śmietany
Rozpustne gotowanie
Hummus z pieczoną dynią, czyli pasta z ciecierzycy 231łyżka tahini - 1 łyżka oliwy - 1 łyżka oleju (np. lnianego) - sok z połowy cytryny - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki imbiru - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej *opcjonalnie: oliwa do polania na wierzch, zatar do posypania Suchą ciecierzycę umieszczamy w sporym garnku, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Następnego dnia odcedzamy ją, płuczemy i zalewamy zimną wodą
Be Fit Be Strong
Maślane bułeczki z migdałową kruszonką 271jajko 270 ml mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej( u mnie otarta skórka z cytryny bio) 3 lyzki czekoadowego groszku Kruszonka: 50 g miękkiego masła 100 g mąki 50 g drobnego cukru 2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody lub mleka Rozpoczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę cukru i rozpuszczamy w pół szklanki
Mia Cucina Sofieta
Kalafior – sałatka z kalafiora 175pestek z dyni, Kapary oraz papryczkę ostrą posiekać, włożyć do miski, dodać sok z cytryny, wymieszać. Wlać olej, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i cukrem. Pestki podprażyć na suchej patelni. Kalafiora obrać z liści, opłukać, oczyścić, włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, przykryć. Gdy się zagotuje odkryć i gotować do pożądanej miękkości, najlepiej al dente. Nie rozgotowujmy
królestwo garów
Kofta tofu - że co? ;) 267przykryciem do miękkości po czym zdjąć z ognia Tofu zmielić z sokiem z cytryny na w miarę gładka masę. Dodać cebulę z przyprawami Dodać mąkę dyniową, chia i suszone pomidory, wymieszać - masa jest dość klejąca Formować małe kulki (najlepiej moczyć ręce w zimnej wodzie - łatwiej się formuje) Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor Podałam z sosem pomidorowym
pyszne zdrowości
Truskawkowe "Mohito" 244Mohito, można powiedzieć, że to wariacja na jego temat ;) Prawdziwe mohito składa się z wody mineralnej, limonki, rumu, mięty i cukru. Moje jest nieco słodsze, orzeźwiające i można je przygotować również w wersji bezalkoholowej ;) Składniki: 50ml białego rumu ( lub wódki) Sprite lub 7Up plasterki cytryny mięta kilka truskawek łyżeczka brązowego cukru lód Do szklanki wrzucamy cytryny i miętę, ugniatamy. Dodajemy
Czerwona Porzeczka
Sałatka z kaszy bulgur z buraczkami 205ząbki posiekanego drobno czosnku ½ szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy Dijon sok z ½ cytryny 1 łyżka octu winnego lub z jabłek 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu Składniki sosu umieścić w niewielkim słoiku, zakręcić i wymieszać do połączenia składników. Zagotować 1 litr wody, posolić i ugotować w nim kaszę wg przepisu na opakowaniu (około 15 minut). Wystudzić. Buraczki
Trzeci talerz
Bitki w sosie 222cebule, po parę ziarenek pieprzu i jałowca, papryka, sól, vegeta, liść laurowy, parę kropli cytryny, łyżka musztardy, mąka Przygotowanie: Mięso umyć,osuszyć, pokroić w plastry, lekko pobić. Posypać solą, pieprzem i papryką. Obtoczyć w mące i podsmażyć z obu stron. Włożyć do garnka,zalać wodą, dodać liść laurowy, pieprz, jałowiec i vegetę. Dodać pokrojoną w krążki i podsmażoną cebulę.Wszystko
kulinarnajamka.blogspot.com
SAŁATKA Z JARMUŻEM... I STOKROTKAMI 183łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny bazylia (posiekana) sól pieprz ząbek czosnku (opcjonalnie) A jak to zrobić: Jarmuż umyć i porozrywać na mniejsze kawałki. Zalać wrzątkiem na około 30 sekund, po czym przelać go zimną wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody. Tak przygotowany jarmuż ułożyć na talerzu, dodać pokrojony
Kuchnia w opałach
barszcz ukrainski postny 380prawie już dobre dodajemy do nich nasze podsmażone warzywa oraz ugotowana fasole(razem z woda, w której się gotowała) 10. Do naszej zupy dodajemy ugotowane, starte na tarce buraki. By nasz barszcz nie stracił koloru musimy go zakwasić np octem lub wyciśniętym sokiem z cytryny. 11. Na koniec dodajemy pokrojony i rozgnieciony czosnek i przyprawiamy wg naszego smaku. Chwile
Kulinarnie z Polką na Kresach
Barszcz wigilijny 245uszek, a wywar do barszczu)kilka ziaren pieprzukilka ziaren ziela angielskiego2 liście lauroweocet lub sok z cytryny do smakukoncentrat z buraków (domowy lub gotowy - lubię koncentrat firmy Krakus)2 ząbki czosnku majeraneksól, pieprz, cukier do smakuSposób przygotowania:1. Włoszczyznę oczyszczamy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Dodajemy też ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, łyżeczkę soli. Kiedy warzywa będą miękkie
Kuchnia domowa Ani
Królik w śmietanie 274Potrawka z królika w śmietanie to dla mnie wspomnienie dzieciństwa, bo moja Mama często ją przygotowywała:). I, mimo że nigdy nie jadłam królika nigdzie poza rodzinnym
UgotujmyTo.pl
Nalewka z głogu, korzenno-pomarańczowa 189czystej postaci lub łączyć z innymi owocami (np. rodzynki, śliwki, tarnina, róża, pigwa, cytryna, pomarańcza), przyprawami korzennymi lub ziołami (np. mięta, arcydzięgiel). W wersji wytrawnej bez dodatku cukru. Podstawowa wersja nalewki z głogu:Składniki:1 kg owoców głogu,1 l spirytusu,1 l wody,500 g cukru.Przygotowanie:Umyte i odsączone owoce wsypać do wyparzonego słoja, zalać spirytusem
SzczyptaSmaQ