skóry nie obcinamy, tylko starannie układamy wokół cytryny, starając się nie zostawić żadnych wolnych przestrzeni, przez które mogłoby się wydobyć nadzienie. Lekko nacieramy kurczaka oliwą, oprószamy papryką, solą i pieprzem. Przyprawy wcieramy w kurczaka (tak, trzeba mu zrobić mały masaż ;)). Do żaroodpornego naczynia, bądź tacy wlewamy wino i niecałą (200 ml) szklankę wody. Znów doprawiamy solą i pieprzem. Układamy kurczaka(...)kurczak jest gotowy można nakłuć udko i sprawdzić, czy sok wyciekający z kurczaka jest czysty (bez krwi). Wyciągamy z piekarnika i dajemy kurczakowi odpocząć przez około 15 minut. Usuwamy cytrynę, wyciągamy nadzienie, kurczaka dzielimy. Do soków powstałych w czasie pieczenia wyciskamy sok z upieczonej w kurczaku cytryny – mieszamy i otrzymujemy delikatny sos do polania kurczaka. Jeśli chcemy, żeby
Pociąg Do Kuchniliść laurowy 1 łyżeczka przecieru pomidorowego ½ szklanki białego wina (opcjonalnie) Sól i pieprz Pesto 1 ząbek czosnku Mały pęczek bazylii Mały pęczek pietruszki 1/3 szklanki oliwy ¼ szklanki tartego parmezanu ½ cytryny Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę, pokrój w ćwiartki, pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie pokrój w kostkę. Rozgrzej 2 łyżki(...)wina. Zagotuj. Zalej warzywa kilkoma szklankami wody (zupa powinna mieć konsystencję bulionu. Dobrze posól. Gotuj 10 minut. Krok 2 W międzyczasie zrób pesto. Posiekany ząbek czosnku, pęczek bazylii i pietruszki oraz parmezan przełóż do misy miksera. Miksuj pulsacyjnie przez chwilę. Kiedy składniki będą rozdrobnione, wlewaj powoli oliwę. Posól do smaku i przypraw cytryną. Przełóż do pojemnika i szczelnie przykryj. Krok
Niedzielny kucharzpodzielonego na drobne różyczki 2 małe pomidory malinowe 125 ml gorącej wody 200 ml mleka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego lub roślinnego SURÓWKA Z OGÓRKA 3-4 ogórki gruntowe 1 mały ząbek czosnku starty na tarce ¹⧸₄ papryczki chili drobno pokrojona 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka miodu szczypta soli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)cienkie plastry. Przekładamy do salaterki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, starty na tarce ząbek czosnku i posiekane chili (bez pestek). W miseczce rozcieramy miód z sokiem z cytryny. Dodajemy oliwę oraz szczyptę soli. Mieszamy i polewamy ogórki. Na czas przygotowania curry wstawiamy do lodówki. KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w bardzo drobną
cool and mintysztuk. Są genialne w swojej prostocie. Indyjskie kotlety ziemniaczane: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 1 jajko ¾ szklanki mrożonego groszku 2 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kurkumy 1 czubata łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżej kolendry lub łyżeczka suszonej (lub 1 łyżeczka mieszanki(...)szczyptę pieprzu. Ucieramy całość na pył. Ugotowane ziemniaki odlewamy z wody i (najlepiej jeszcze gorące) rozgniatamy dokładnie tłuczkiem. Do gorących ziemniaków dodajemy sypkie przyprawy z moździerza, mieszamy i zostawiamy do przestudzenia. Gdy ziemniaki będą ciepłe (ale już nie gorące), dodajemy: 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki soku z cytryny, 1 jajko, 1 łyżeczkę startego imbiru, 2 wyciśnięte ząbki czosnku
Poezja smakuszklanki mleka kokosowego Kilka łyżek soku z cytryny 3 łyżki kurkumy Pół łyżeczki curry Pół łyżeczki kminu Pół łyżeczki oregano Pół łyżeczki tymianku Na grzanki: 4 kromki ciemnego pieczywa Gruszka Kawałek sera pleśniowego Kilka orzechów włoskich Przygotowanie: Krok 1 Umyj brokuła i całego, łącznie z pokrojonym cienko głąbem, zalej wodą, tak by przykryła całość. Zagotowuj pod przykryciem i gotuj(...)oregano, pół łyżeczki tymianku. Krok 3 Ugotowanego brokuła ściągnij z ognia, lekko ostudź a następnie zmiksuj na krem. Dolej 1/3 szklanki mleka kokosowego, ponownie zmiksuj. Przyprawi solą, pieprzem i cytryną według uznania. Krok 4 Zrób grzanki. Stostuj pieczywo w tosterze, albo podpiecz z obydwu stron na rozgrzanej, suchej patelni. Pokrój gruszkę w plastry, a ser w kostkę i połóż
Niedzielny kucharztrudne dla mnie;)) Biszkopt: 4 jajka, 100g cukru pudru, 125g margaryny lub masła, 200g mąki pszennej, sok i skórka z cytryny, łyżeczka proszku do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Dodać ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie wymieszać i przelać na przygotowaną blaszkę(...)23x33cm.Piec 30-40 min w temp. 180st. Ostudzić. Jabłka: 1 kg jabłek, 2/3 szklanki cukru, łyżka cukru waniliowego, 1/2 szklanki wody, 3/4 szklanki kaszy manny, łyżka masła, 1 dowolna galaretka. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wodę zagotować z cukrami. Gdy zrobi się syrop, dodać jabłka i smażyć na małym ogniu
Z miłości do słodkościmiękkie części bez twardych nerwów),Bulion (ok. 700 ml),1 cebula posiekana w kostkę,3 ząbki czosnku pocięte w cienkie plastry,2 papryczki chili,2 gałązki rozmarynu,Sok z cytryny,100 ml białego wina (wytrawnego),1 łyżka startego imbiru,1 łyżka mielonego kuminu,1 łyżka czarnej gorczycy,1 łyżeczka wędzonej papryki,½ łyżeczki kurkumy,1/3 łyżeczki cynamonu,1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)zbyt gęsty można dodać więcej bulionu, jeśli zbyt rzadki można odparować nadmiar wody dusząc chwilę bez przykrycia.Rozgrzać patelnię z tłuszczem wytopionym z boczku, dodać łyżkę masła, wsypać pokrojoną dynię i paprykę, jarmuż, kilka igieł rozmarynu, podsmażyć (2-3 minuty). Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, podlać winem, smażyć kolejne 1-2 minuty. Warzywa powinny być al’dente
SzczyptaSmaQżółtko szczypta gałki muszkatołowej mąka - w zależności od wielkości buraków 1/2 do 1 szkl., plus do podsypania sól, pieprz sos: śmietana i chrzan, proporcja wg upodobań sok z cytryny Upieczone buraki obieramy i miksujemy blenderem razem z twarogiem na gładka pastę, ja najpierw buraki starłam na tarce a ser rozdrobniłam widelcem. Dodajemy ser i żółtko, mieszamy. Dosypując mąkę zagniatamy dość(...)garnku zagotowujemy wodę. Gdy zacznie bulgotać wsypujemy trochę soli i wlewamy łyżeczkę oliwy. Wrzucamy kluseczki i gotujemy ok 1-2 minut od wypłynięcia. Trzeba uważać by się nie rozgotowały. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz by lekko obeschły. Postępujemy tak aż ciasto nam się skończy. Mieszamy śmietanę z chrzanem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Na talerz nakładamy sos, kopytka
Dzieje kuchennej Wiewióryząbków czosnku kostka masła 1/2 szklanki oleju 3 łyżki płynnego miodu 1/4 szklanki piwa + butelka 2 łyżki suszonego rozmarynu sól, pieprz do dekoracji: gałązki rozmarynu, cytryny Sposób przygotowania Pól kostki masła rozpuścić, wymieszać z olejem, przeciśniętym ząbkiem czosnku, rozmarynem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie natrzeć nim kurczaka (także wewnątrz). Kurczaka pozostawić w lodówce(...)podlewamy 4-5 łyżkami wody i pieczemy prze kolejne 1,5h, podlewając mięso co około 10 minut wytworzonym sosem. Resztę masła roztopić i wymieszać z miodem. Mieszaniną wysmarować dokładnie kurczaka na około 20 minut przed planowanym wyciągnięciem. Upieczonego kurczaka delikatnie zdjąć z butelki i ułożyć na paterę. Udekorować gałązkami rozmarynu, sałatą rzymską i/lub ćwiartkami cytryny
Pyry na Gazsmakami i aromatem przypraw. Składniki: 1,2 kg karczku wieprzowego b/k 5 dużych ziemniaków 250 g mimi marchewek 3 czerwone papryki 3 czerwone cebule 6 twardych jabłek 1 cytryna suszony tymianek suszona bazylia Marynata : 1/2 główki czosnku 1/4 szklanki oliwy sól pieprz czerwona papryka w proszku ziele angielskie liść laurowy goździki Sposób przygotowania: Mięso umyłam, osuszyłam.Goździki(...)osolonej wodzie na półtwardo, przestudziłam obrałam i przekroiłam na mniejsze kawałki. Na brytwance do pieczenia ułożyłam mięso, polałam marynatą, przykryłam folią i piekłam w piekarniku nastawionym na 180 C przez 60 minut. Po tym czasie na blaszkę ułożyłam zblanszowane ziemniaki, cebulę, papryki i marchewkę. W jabłka powtykałam dookoła goździki i równiez ułożyłam na blasze. Na końcu poukładałam plastry cytryny
Gosia gotujecytryny pół kubka kwaśnej śmietany 1 małe jajko 2 małe ząbki czosnku sól, pieprz do doprawienia opcjonalnie : ser pleśniowy, np. Lazur lub ser żółty do posypania Tarta Mąkę mieszamy z łyżką soli. Dodajemy masło i całość siekamy. Dodajemy żółtko i kwaśną śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić - można dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Ciasto(...)siebie, że bardzo się kurczy na patelni, więc nie przeraźcie się, jeśli u Was zacznie niknąć w oczach - tak właśnie ma być ;) Szpinak doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czosnek. Całość dusimy pod przykryciem parę minut. Jeśli ktoś ma ochotę dodać ser - teraz jest do tego odpowiedni moment. Ciasto na tartę wyjmujemy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!koniec wyrabiania ciasta. Ewentualnie możesz zamienić go na łyżeczkę octu lub soku z cytryny Nasze babcie miały jeszcze jeden sposób: obgotowywały pączki przed ich smażeniem . Dzięki temu nie wchłaniały one nadmiaru tłuszczu. Zamiast wrzucać pączki na olej wrzuć je najpierw do gotującej się wody , poczekaj aż wypłyną i gotuj przez 2 minuty. Wyciągnij z wody, poczekaj aż dokładnie ociekną
365 dni dookoła kuchnimleka, cukru i mąki ugotować budyń. Utrzeć masło,dodać przestudzony budyń,sok z cytryny i dobrze wymieszać. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek badz litrowy słoik musu 1 galaretka o dowolnym smaku Usmażyć jabłka starte na tarce,dodać galaretką rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody. Wymieszać. Polewa czekoladowa: 150 g czekolady mlecznej bądź deserowej 100 ml śmietany kremówki 30% Śmietanę razem
Niespełnione zdolności kulinarneżelatyny do dekoracji: pestki dyni Arbuza umieścić w kielichu blendera. Dodać sok wyciśnięty z cytryny, erytrytol i stewię. Zblendować całość. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zblendowanego wcześniej arbuza i rozpuścić w kąpieli wodnej (najlepiej żelatynę umieścić w niewielkim naczyniu, wstawić je do miski z gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia). Połączyć oba płyny, wlewając je powoli do kielicha podczas blendowania. Wyłączyć
Fitkotszkl oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy francuskiej łyżka miodu sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Dressing: wszystkie składniki przełożyć do słoiczka, zakręcić i mocno wstrząsnąć aby się połączyły. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Szparagi ugotować w wysokim garnku dodając do wody łyżeczkę soli i cukru. Gotować ok 7 minut. Odcedzić i ostudzić. Filet z kurczaka umyć
Smakołyki Asiniezwykle prosty przepis. Składniki na marynatę 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego szczypta pieprzu Pozostałe składniki pęczek szparagów filet z łososia odrobina oleju parmezan Łosoś ze szparagami – przepis Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 4 minut. Pamiętajcie, jeśli będzie gotować je za długo przestaną być smaczne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę i pokrój na kawałki. Dodaj sok z cytryny, dopraw solą i rozgnieść widelcem na gładką pastę. Chleb podpiecz na suchej patelni. Jaja wbij do osobnych miseczek, tak żeby nie naruszyć struktury żółtka. Do rondelka z gotującą się wodą dodaj ocet. Zamieszaj wodę w rondlu, zrób w niej wir. Delikatnie wlej pierwsze
Rusty Forkłyżi mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany 18% 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny Cukier do smaku (ok. 1 łyżeczki) groszek zielony opcjonalnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego Jak przygotować indyka w potrawce. Indyk w potrawce, przepis. Przygotowujemy mięso z indyka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Obieramy i myjemy warzywa . Cebulę przypiekamy nad ogniem. Indyka, warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, cebulę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfetą. Resztki pasty możemy podać jako… sos do makaronu – wystarczy rozrzedzić ją wodą z gotowania. Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki: 200 g łuskanych pestek słonecznika 2 duże czerwone papryki (lub słoik pieczonej papryki) 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki (koniecznie wędzonej) 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii 4 łyżki
Poezja smakukolejno prażone jabłka oraz bitą śmietanę. Całość polać solonym karmelem, skropić sokiem z cytryny i posypać pokruszonym bezikiem, drugi ułożyć jako dekorację na wierzchu deseru. (*) Przepis na solony karmel podawałam tu - klik . Powtórzę... 200g cukru 2 opakowania cukru waniliowego (po 16g) 50 ml wody 200 ml śmietanki 30% 100g masła 1/2 łyżeczki soli Cukry połączyć z wodą i podgrzewać
Di gotujeDodawać po jednym jajku na przemian z łyżką mąki. Dodać skórkę i sok z cytryny, resztę mąki i ucierać do połączenia wszystkich składników. Blaszkę do babki grubo wysmarować masłem i przełożyć do niej gotowe ciasto. Szczelnie zamknąć i wstawić do dużego garnka. Zalać gorącą wodą do połowy wysokości formy, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 70 minut (od momentu
Pieguskowa Kuchniamarchewkę i ziemniaki, przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Zalewamy około litrem wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy wszystkie przyprawy i zioła- oprócz szczypiorku. Pieprz cytrynowy nada zupie cytrynowego posmaku, kup ten dobrej jakości z prawdziwą otartą skórką z cytryny. Zmniejszamy gaz na minimum i dodajemy pokrojoną w spore kawałki rybę i małże z muszlami
SMYKWKUCHNIwraz z cukrem. Masę zagotuj, dodaj maliny. Masę gotujemy około 30 minut, cały nadmiar wody musi odparować. Masę studzimy. Wykładamy na formę wlepioną ciastem. Na ciasto: - 150 g masła - 300 g maki pszennej - 6 żółtek - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka soku z cytryny - 130 g cukru pudru - opcjonalnie łyżka śmietany ponadto: szklanka jagód i cukier puder
SMYKWKUCHNIkurkumy. Składniki: Inguday Tibs: - małe pieczarki - cebula Sałatka buraczan(a/o-ziemniaczana) - buraki - marchewka - cebula - cytryna - ziemniaki (opcjonalnie) Kik Alicha - groch łuskany - kurkuma - kminek Wykonanie: Cebulę kroimy w półplatserki i razem z pieczarkami wkładamy do słoika. Zalewamy wszystko olejem i zamykamy słoik. Przygotowujemy garnek z wodą i wkładamy do niego słoik z pieczarkami. Gotujemy na bardzo małym ogniu. Buraki i resztę
Kryzysowa Książka Kucharskakonfitura była bardziej przejrzysta) i dodać sok z żurawiny i cytryny. Dalej gotować jeszcze ok. 10 min. 4. Usunąć szumowiny w postaci pianki i przelać do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcić. 5. Słoiczki umieścić w garze ze ściereczką na dnie. Zalać wodą o podobnej temperaturze do słoika tj. jeżeli słoik jest gorący zalać gorącą wodą. Wodę wlać
Kuchnia PaulettesNaszej pociechy. Słodkie, kolorowe w aromatycznych skórkach cytrusowych. 3-4 pomarańcze, mogą być też cytryny czy limonki. Każdy owoc sparzyć i dobrze wyszorować, przekroić na połowy i wydrążyć. Wydrążony miąższ można wykorzystać do zrobienia soku czy koktajlu. Przygotować kilka kolorów galaretki nieco zmniejszając ilość wody podaną na opakowaniu aby potem lepiej się je kroiło. Przelać do przygotowanych foremek z owoców
W garach u Gosiżółtko 1 szklanka oleju 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny pieprz Wszystkie produkty powinny być z lodówki (jednakowa temperatura). Wszystkie składniki majonezu włożyć do kubka. Następnie miksować przez około 1 minut. Aby uzyskać majonez bardziej gęsty dodać łyżkę gorącej wody. Smacznego
Biały fartuszekryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie . Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami - można zostawić tak na noc. Jabłka wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, odszypułkować i pokroić na cząstki - nie potrzeba obierać ze skórki, doda ona aromatu rybie
Grunt to przepis!marchewkę i ziemniaki, przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Zalewamy około litrem wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy wszystkie przyprawy i zioła- oprócz szczypiorku. Pieprz cytrynowy nada zupie cytrynowego posmaku, kup ten dobrej jakości z prawdziwą otartą skórką z cytryny. Zmniejszamy gaz na minimum i dodajemy pokrojoną w spore kawałki rybę i małże z muszlami
SMYKWKUCHNISkładniki: miód wielokwiatowy 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, sok z cytryny 2 łyżki, rozmaryn suszony 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżeczki, udka kurczaka całe 4 duże, woda 1/2 szklanki wszystkie składniki oprócz wody dokładnie wymieszać i natrzeć dokładnie uda kurczaka, schować do lodówki na całą
W Mojej Kuchni Lubięmojemu). 1,5 kg słoniny/boczku (w oryginale było 400g) Marynata: 500 ml wody 150g soli 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki ziarnistego czarnego pieprzu (użyłam mielonego) 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarna kolendry (pominęłam) Dodatkowo do obtoczenia: sok z cytryny majeranek słodka papryka w proszku (polecam też wędzoną) czosnek granulowany Składniki marynaty połączyć i zagotować. Słoninę
Di gotujetarce 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 czerstwa bułka 1 jajko sól pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia A jak to zrobić: Rybę dokładnie zmielić lub zblendować na gładką masę. Bułkę namoczyć w wodzie, gdy napęcznieje odcisnąć. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dobrze wyrobić, najlepiej przy użyciu własnej
Kuchnia w opałachmiąższ, który przekładamy do miski. Rozdrabniamy przy pomocy widelca. Wyciskamy do niego sok z cytryny oraz przyprawiamy solą, czosnkiem i pieprzem. Wszystko ze sobą mieszamy. W tym czasie zapiekamy chleb w tosterze bądź piekarniku do czasu, aż będzie chrupki. Pomidorki koktajlowe płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na połowę. Ser mozzarella trzema na tarce o grubych okach. Gdy wszystko już
Jedz zdrowo żyj zdrowo!starzenie się skóry. Papryka żółta i czerwona zawiera 4 razy więcej witaminy C niż cytryna. Spożywanie tego warzywa pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni nasz organizm przed chorobami układu krążenia. Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem • 6 papryk • 1 szklanka ryżu Basmati • 2 szklanki wody • 500 g mięsa mielonego • 2 średnie cebule • 1 łyżka masła • 1 łyżka oleju • 1 marchewka
W kuchennej krainiejest zbyt suche i nie chce się połączyć dodajemy połowę białka lub łyżkę zimnej wody). Tak wykonane ciasto chłodzimy w lodówce około 30-40 minut. MASA: 1 kg małych, kwaśnych jabłek (ja użyłam jabłek z dzikiej jabłoni, miały średnicę około 6 cm) sok z cytryny 80 g rodzynek 2 łyżki koniaku, rumu lub brandy 500 ml śmietany
Rozpustne gotowaniełyżka tahini - 1 łyżka oliwy - 1 łyżka oleju (np. lnianego) - sok z połowy cytryny - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki imbiru - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej *opcjonalnie: oliwa do polania na wierzch, zatar do posypania Suchą ciecierzycę umieszczamy w sporym garnku, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Następnego dnia odcedzamy ją, płuczemy i zalewamy zimną wodą
Be Fit Be Strongjajko 270 ml mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej( u mnie otarta skórka z cytryny bio) 3 lyzki czekoadowego groszku Kruszonka: 50 g miękkiego masła 100 g mąki 50 g drobnego cukru 2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody lub mleka Rozpoczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę cukru i rozpuszczamy w pół szklanki
Mia Cucina Sofietapestek z dyni, Kapary oraz papryczkę ostrą posiekać, włożyć do miski, dodać sok z cytryny, wymieszać. Wlać olej, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i cukrem. Pestki podprażyć na suchej patelni. Kalafiora obrać z liści, opłukać, oczyścić, włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, przykryć. Gdy się zagotuje odkryć i gotować do pożądanej miękkości, najlepiej al dente. Nie rozgotowujmy
królestwo garówprzykryciem do miękkości po czym zdjąć z ognia Tofu zmielić z sokiem z cytryny na w miarę gładka masę. Dodać cebulę z przyprawami Dodać mąkę dyniową, chia i suszone pomidory, wymieszać - masa jest dość klejąca Formować małe kulki (najlepiej moczyć ręce w zimnej wodzie - łatwiej się formuje) Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor Podałam z sosem pomidorowym
pyszne zdrowościMohito, można powiedzieć, że to wariacja na jego temat ;) Prawdziwe mohito składa się z wody mineralnej, limonki, rumu, mięty i cukru. Moje jest nieco słodsze, orzeźwiające i można je przygotować również w wersji bezalkoholowej ;) Składniki: 50ml białego rumu ( lub wódki) Sprite lub 7Up plasterki cytryny mięta kilka truskawek łyżeczka brązowego cukru lód Do szklanki wrzucamy cytryny i miętę, ugniatamy. Dodajemy
Czerwona Porzeczkaząbki posiekanego drobno czosnku ½ szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy Dijon sok z ½ cytryny 1 łyżka octu winnego lub z jabłek 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu Składniki sosu umieścić w niewielkim słoiku, zakręcić i wymieszać do połączenia składników. Zagotować 1 litr wody, posolić i ugotować w nim kaszę wg przepisu na opakowaniu (około 15 minut). Wystudzić. Buraczki
Trzeci talerzcebule, po parę ziarenek pieprzu i jałowca, papryka, sól, vegeta, liść laurowy, parę kropli cytryny, łyżka musztardy, mąka Przygotowanie: Mięso umyć,osuszyć, pokroić w plastry, lekko pobić. Posypać solą, pieprzem i papryką. Obtoczyć w mące i podsmażyć z obu stron. Włożyć do garnka,zalać wodą, dodać liść laurowy, pieprz, jałowiec i vegetę. Dodać pokrojoną w krążki i podsmażoną cebulę.Wszystko
kulinarnajamka.blogspot.comłyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny bazylia (posiekana) sól pieprz ząbek czosnku (opcjonalnie) A jak to zrobić: Jarmuż umyć i porozrywać na mniejsze kawałki. Zalać wrzątkiem na około 30 sekund, po czym przelać go zimną wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody. Tak przygotowany jarmuż ułożyć na talerzu, dodać pokrojony
Kuchnia w opałachprawie już dobre dodajemy do nich nasze podsmażone warzywa oraz ugotowana fasole(razem z woda, w której się gotowała) 10. Do naszej zupy dodajemy ugotowane, starte na tarce buraki. By nasz barszcz nie stracił koloru musimy go zakwasić np octem lub wyciśniętym sokiem z cytryny. 11. Na koniec dodajemy pokrojony i rozgnieciony czosnek i przyprawiamy wg naszego smaku. Chwile
Kulinarnie z Polką na Kresachuszek, a wywar do barszczu)kilka ziaren pieprzukilka ziaren ziela angielskiego2 liście lauroweocet lub sok z cytryny do smakukoncentrat z buraków (domowy lub gotowy - lubię koncentrat firmy Krakus)2 ząbki czosnku majeraneksól, pieprz, cukier do smakuSposób przygotowania:1. Włoszczyznę oczyszczamy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Dodajemy też ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, łyżeczkę soli. Kiedy warzywa będą miękkie
Kuchnia domowa AniPotrawka z królika w śmietanie to dla mnie wspomnienie dzieciństwa, bo moja Mama często ją przygotowywała:). I, mimo że nigdy nie jadłam królika nigdzie poza rodzinnym
UgotujmyTo.plczystej postaci lub łączyć z innymi owocami (np. rodzynki, śliwki, tarnina, róża, pigwa, cytryna, pomarańcza), przyprawami korzennymi lub ziołami (np. mięta, arcydzięgiel). W wersji wytrawnej bez dodatku cukru. Podstawowa wersja nalewki z głogu:Składniki:1 kg owoców głogu,1 l spirytusu,1 l wody,500 g cukru.Przygotowanie:Umyte i odsączone owoce wsypać do wyparzonego słoja, zalać spirytusem
SzczyptaSmaQ