woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:716/1096)

Zimowa sałatka z kaczką 258

Wyłączyć moc ognia, na mięsie położyć talerzyk, na nim ustawić obciążnik ( np. kubek z wodą). Odczekać ok 4 minut. Zdjąć mięso na talerz, odwrócić. Ostudzić. W tym czasie soki równomiernie się rozpłyną po mięsie. Po wystudzeniu pokroić w cieniutkie plastry. Sos: - 2 łyżki soku z cytryny - 4 łyżki oleju ( oliwa niewskazana - przytłaczający smak ) - 1 pełna łyżeczka musztardy drobno mielonej

kawawszklance
Sałatka z ciecierzycą po turecku (Nohut Salatası) 413

można pominąć lub zastąpić 2 łyżeczkami brązowego cukru połączonego z 1 łyżeczką soku z cytryny ) ½ łyżeczki chili w płatkach 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3-5 posiekanych listków mięty (lub szczypta suszonej) ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego zielonego pieprzu ¼ łyżeczki mielonego kuminu Ciecierzycę odsączyć z wody. Pomidorki przekroić na połówki. Natkę posiekać. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Przygotowane składniki przełożyć

Pełny talerz
Chłodnik – różowa zupa z botwinki, na zimno 214

botwiny, bez liści, pokrójcie na 2 centymetrowe kawałki, dodajcie do gotujących się buraków. Jeśli wody za mało i nie zakrywa botwinki – dolejcie trochę, do przykrycia. Kiedy łodygi zmiękną, dodajcie pokrojone drobniej liście i dajcie się wszystkiemu razem pogotować jeszcze 5-6 minut. Wlejcie sok z cytryny żeby zachować mocny, różowy kolor płynu i wystudźcie całość. Ogórka zetrzyjcie na tarce

Karo in the Kitchen
Sernik z białą czekoladą i czereśniami 222

godzin. Sos czereśniowy:  Drylowane czereśnie wsypujemy do rondelka, zalewamy likierem oraz sokiem z cytryny. Wkładamy korę cynamonu. Gotujemy wszystko razem około 10 minut, aż owoce puszczą sok. Wyjmujemy cynamon, a rondelek zdejmujemy z ognia. Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę ziemniaczaną i zalewamy 2 łyżkami wody. Dokładnie mieszamy skrobię w wodzie i szybkim ruchem wlewamy do rondelka, momentalnie zaczynając mieszać

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczony kurczak z soczewicą 195

garść szpinaku  natka pietruszki  Czosnek posiekać. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, tymianek, czosnek, sól, pieprz. Kurczaka natrzeć przygotowaną marynatą i odłożyć do lodówki najlepiej na kilka godzin. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, kurczaka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą i piec pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, zmienić program na grill

Moja Galeria Smaku
Sok z malin na zimę 235

płuczemy na sicie pod małym strumieniem zimnej wody. Następnie przekładamy do garnka, wlewamy troszkę wody na dno i zagotowujemy. Gotujemy ok 15 minut na średnim ogniu. Przecedzamy na sicie. Do czystego soku dodajemy cukier do smaku i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Ewent. dodajemy sok z cytryny.  Gorący sok malinowy przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i zostawiamy do góry dnem

Atlas Smaków
Pomidorowe curry z rybnymi kuleczkami 229

smaku solą i cukrem. Na koniec całość posypujemy świeżą kolendrą. Ryż jaśminowy zalewamy wodą w proporcjach 2:1 i gotujemy ok. 12-15 minut do miękkości. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 min. Ryż doprawiamy - curry, przecierem z papryczek, sosem ostrygowym, sokiem z cytryny, czarnuszką i kolendrą. Gotowe curry podajemy z ryżem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Ciasto na białkach z makiem i powidłami 410

najwolniejszych obrotach miksera, do piany dodajemy kolejno: mąkę, mak, masło, sok z cytryny. 4. Ciasto przekładamy do formy keksowej, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.  5. Po wystudzeniu ciasto kroimy na pół (wszerz), przekładamy powidłami. składamy. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie wody, gotowym lukrem smarujemy ciasto. Pozostawiamy do zastygnięcia lukru

Szefowa kuchni
Orzeźwiający drink z owocami, czyli truskawkowe Martini Rosato dla ochłody 217

Mieszamy delikatnie. Dodajemy kostki lodu i dolewamy soku z granatu do smaku. Dekorujemy plastrem cytryny, listkiem mięty lub po prostu natychmiast wlewamy w siebie ze smakiem :) Jeśli z jakichś powodów nie używamy alkoholu - my lub nasi goście - sporządzamy wersję pozbawioną Martini, a doprawioną mocno gazowaną wodą. W obu postaciach pyszota. Można pić i pić, więc uwaga słabe głowy. Mimo niebezpieczeństwa

Kuchnia po mojemu
Hamsi - sardynka z Morza Czarnego 159

Wpadały prosto w olej, aby po kilku sekundach zarumienić się i trafić na talerz. Cytryna i dosłownie palce lizać. Aby najeść się hamsi, nie można zjeść dwóch, pięciu, czy piętnastu rybek. Trzeba ich zjeść całe stado, w tym przypadku raczej ławicę. Jedliśmy, poprawnie popijając ryby wodą. Michał Kruszona  „Czarnomorze. Wzdłuż wybrzeża, w poprzek gór

Jadło i czytadło
Barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków i gałki rybne 230

kawałków kapeluszy suszonych borowików 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2-4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1-2 łyżki octu winnego (wg smaku,lub zamiast octu soku z cytryny) sól, pieprz(...)Buraki myjemy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 godziny. W tym czasie do garnka wlewamy 3 l wody. Dodajemy marchewki, cebulę, pietruszki, seler, ziele, liść laurowy. Gotujemy bulion na bardzo małym ogniu do czasu upieczenia się buraków. Gdy buraki przestygną, obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach

w mojej kuchni
Szaszłyki drobiowe z ananasem 266

przekładamy do woreczka i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, teryiaki, sok z cytryny, pieprz syczuański, sól wędzoną, płatki chilli.  Woreczek zamykamy (gumką recepturką), rozprowadzamy wewnątrz marynatę. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Ananasa obieramy i kroimy w grubsze plastry, następnie w kostkę. Nadziewamy na patyczki, naprzemiennie

mojewypiekiinietylko
ZUPA MIGDAŁOWA NA MLEKU KOKOSOWYM 256

kokosowego500 ml mleka 1,5%4-5 ziaren kolendry skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczysok z 1/2 cytrynyłyżeczka cukru sól, pieprz do smaku do podania:ugotowany ryżsuszona żurawinaskórka otarta z pomarańczypłatki migdałów Migdały wrzucam do miseczki i zalewam wrzątkiem. Po kilku minutachprzelewam zimną wodą i obieram ze skórek.Do rondla wlewam mleko kokosowe i zwykłe. Wrzucam też migdał

W kuchni Karmel-itki
Pstrąg łososiowy duszony na maśle z surówką z cykorii i frytkami 240

solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Połączyć z cykorią i, jeśli trzeba, dodać soku z cytryny, gdyż musi być ona wyczuwalna oraz złagodzić charakterystyczny gorzkawy smak cykorii. Surówkę najlepiej przygotowywać bezpośrednio przed jedzeniem, wtedy jest najsmaczniejsza.FrytkiZiemniaki obieram, myję i kroję w słupki. Zalewam zimną wodą i odstawiam. Po kilku minutach wodę odlewam, a ziemniaki płuczę raz jeszcze. Po odcedzeniu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Buraki faszerowane 205

zachowujemy górną część, a łyżką wydrążamy środek. Cebulę siekamy w drobną kostkę, przesmażamy. Z cytryny ocieramy skórkę. Wszystkie składniki wraz z serem feta dodajemy do mięsa doprawiamy i mieszamy. Nakładamy do wydrążonych warzyw, przykrywamy odciętymi częściami buraka i układamy w naczyniu żaroodpornym. Możemy odrobinę podlać wodą. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut.  Po upieczeniu

Taste Of My Day
Sałatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie 309

łyżki posiekanej natki 1/4 szklanki oliwy z oliwek EV sok z 1 cytryny świeżo zmielony pieprz sól morska Wykonanie: Czosnek rozcieramy w moździerzu  z solą, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy na parze około 20 minut. Przelewamy zimna wodą i odstawimy do odcieknięcia. Fasolkę polewamy sosem i mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
KONKURS na moim blogu BIG-ACTIVE 264

nich przyrządzimy sami.Składniki na krem: gorzka czekolada 2 torebki liściastej herbaty zielonej z cytryną i pamelo ( u mnie Big-Active) 2 płaskie łyżeczki żelatyny 2 jajka ( mogą być małe ) 5 dag cukru niepełna szklanka śmietany 30 % ( około 150 ml ) Przygotowanie: Do 150 ml wody o temp 90 stopni C wrzucamy torebki z herbatą i parzymy około 3 min, wsypujemy

Proste Potrawy
Dżem z agrestu 179

tworzą jedną pyszną całość. Można takim dżemem agrestowym przekładać ciasta, dodać do herbaty zamiast cytryny. To taki dżem dla niecierpliwych. 1/2 kg zielonego agrestu myję i usuwam końcówki, nakłuwam, wrzucam do garnka, dodaję 1/2 szklanki cukru i 1/2 szklanki domowego cukru waniliowego, wlewam 100 ml wody i gotuję 30 minut, co jakiś czas mieszam, dżem agrestowy staje się gęsty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Minizapiekanki z rybą i warzywami 315

czosnku siekamy drobno. Rybę oprószamy solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy pokrojonym ząbkiem czosnku i odstawiamy do lodówki. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na 1 łyżce oleju, aż będzie szklista. Ziemniaki podgotowujemy chwilę w dobrze osolonej wodzie (nie gotujemy do miękkości!), odcedzamy i kroimy w plastry. Paprykę kroimy w paski. Foremki

Ratunku obiad
Sernik brzoskwiniowy 404

rozdrobnić blenderem, aż powstanie mus- do masy serowej dodać mus brzoskwiniowy, skórkę otartą z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną- całość wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach- masę serową wylać (będzie dość rzadka) na podpieczony kruchy spód, wyrównać - w piekarniku na dolnej półce ustawić duże naczynie z wodą, para wodna zminimalizuje ryzyko pękania sernika- sernik piec w 160-170 stopniach do momentu

Smakołyki Bereniki
Polędwica wieprzowa w sosie z kurkami 320

sosie kurkowym. To stosunkowo łatwe do przygotowania danie, ale pamiętajmy o przynajmniej dwóch sprawach. Po pierwsze, jak niemal zawsze w przypadku leśnych grzybów, dokładnie je wypłuczmy w zimnej wodzie. Piasek szczękający między zębami to jedna z najgorszych rzeczy jakie mogłyby nam się przydarzyć. Po drugie, uważajmy bardzo z solą, zwłaszcza jeśli używamy bulionu z kostki. Zawiera on często sporo soli(...)owoców jałowca Do podania pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem Instrukcje Polędwicę oczyszczamy z błonek i ewentualnych innych niepożądanych elementów. Dla wygody możemy ją podzielić na 2 równe części. Nacieramy pieprzem, uprzednio dokładnie roztartym w moździerzu jałowcem oraz ewentualnie niewielką ilością soli. Pozostawiamy na kilkanaście minut. Kurki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, następnie osuszamy. Duże grzyby kroimy na mniejsze kawałki

Kulinarna Pokusa
Ciasto z musem dyniowo-gruszkowym 226

musu dyniowo - gruszkowego, ewentualnie sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Żółtka utarłam z cukrem, dodałam masło i dalej ucierałam Dosypałam mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie utarłam Wyłożyłam 3/4 ciasta na wysmarowaną blaszkę, nakułam ciasto i wstawiłam do lodówki na 30 min Obrane jabłka pokroiłam na drobno i przesmażyłam z 3 łyżkami wody, gdy już zostały przesmażone dodałam do nich(...)wyeksperymentowałam z musem dyniowo - gruszkowym, który niedawno przygotowałam. Ja dołożyłam do tego musu jeszcze utarte jabłka, uzyskałam  kwaskowy smak. Jeśli mamy jabłka słodkie to można dodać sok z cytryny.   Polecam tez pyszne ciasto z dynią

Proste Potrawy
Rybka lubi pływać (śledzie pod pierzyną) 227

warstwowa sałatka śledziowa "pod pierzyną" podana w mrożonych łupinach cytryn, które podawane są na kieliszkach z wódką :) Zakąska w sam raz na ostatki :) Składniki:4 duże ziemniaki0,5 kg Matyjasów2 duże marchwie4 jajka na twardo1 cebula250 ml naturalnego jogurtu250 ml majonezusól, pieprznatka pietruszkiMatyjasy wcześniej moczymy w wodzie by pozbyć się namiaru soli. Cebulę drobno siekamy. Jajko(...)ścieramy marchwie, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch na tarce ścieramy jajka. Całość polewamy sosem majonezowym. Dekorujemy natką pietruszki.Ja swoje śledzie podałam w zamrożonych w zamrażarce łupinach od cytryn. Cytryny położyłam jako zakąskę na kieliszku z wódką :)śledzie pod pierzyną

Bon Appetit Małgorzaty
Aromatyczny pieczony pstrąg z ostrymi ziemniaczkami 247

pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy i układamy część cebuli i czosnku. Resztę wkładamy do środka ryb i na wierzch. Pstrąga umieszczamy w naczyniu, posypujemy koperkiem i skrapiamy oliwą (ok. 1 łyżki). Odstawiamy na minimum 30 minut.Ziemniaki porządnie myjemy i wkładamy do garnka w łupinach. Zalewamy wodą i gotujemy 15 minut od zagotowania(...)dużego. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na ok. 30 minut.Podajemy w całości razem z ziemniakami. Możemy także podać z pieczonymi warzywami (np. pomidorem) i cząstkami cytryny

Zakręcony Widelec
Świąteczne rogaliki 232

cytryny Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz wystarczy tylko pilnować, żeby drożdże nie wykipiały ;) Wyrośnięte drożdże i przestudzoną margarynę wlewamy do mąki i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego worka, wiążemy na supeł i zanurzamy w zimnej wodzie. Kiedy worek wypłynie na powierzchnię, wyciągamy(...)Brzegi rogalika zagniatamy i łaczymy razem. Przekładamy rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 15 min. Z cukru pudru i cytryny robimy lukier do udekorowania rogalików. Gotowe rogaliki lukrujemy po przestygnięciu. Lub nie czekamy na lukier i jemy na ciepło :) Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Łososiowy torcik na tostach z chrzanową pianką 201

kremówki 70 g wędzonego  łososia 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny Szczypta soli Dekoracja: Świeży koperek Plasterki cytryny Sposób wykonania: Kromki chleba tostowego skropić aromatyzowaną oliwą z każdej strony, upiec na suchej patelni na chrupiąco. Foremkę wyłożyć folią aluminiową i na dnie ułożyć zimne chrupiące tosty. Warstwa(...)sicie, posiekać na desce razem z cebulką ,udusić na maśle, dodając, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem wystudzić, żelatynę rozpuścić w bardzo małej ilości wody tak aby nie było grudek, całość połączyć z jogurtem i z masą szpinakową , wyłożyć na tosty, wygładzić nożem. Warstwa chrzanowa: Kremówkę schłodzoną ubić na sztywno z cukrem oraz szczyptą soli wymieszać

Wanilia i Kardamon
Flatbread po libańsku. Z hummusem, warzywami i sosem miętowym. 209

szklanki ciepłej wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oliwy Do miski wsyp mąkę, sól i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj oliwę oraz ciepłą wodę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto podziel na 8 kawałków. Każdy z kawałków uformuj w kulkę, po czym rozwałkuj ją na placek. Rozgrzej(...)dopraw sokiem z cytryny i solą. Do czystego blendera włóż liście mięty, czosnek, oliwę i odrobinę soli i zmiksuj, uzyskując sos miętowy. Przygotowane warzywa umieść w misce, polej sosem miętowym i wymieszaj, aby sos dobrze obtoczył warzywa.  Jeżeli używasz gotowych chlebków, podgrzej je najpierw na patelni lub w piekarniku. Warto je najpierw lekko zwilżyć wodą, aby stały się bardziej

Chilli Czosnek i Oliwa
Tofu smażone z warzywami i sezamem + brązowy ryż 176

sojowy - kawałek białej rzodkwi                    -  1 łyżeczka ziaren sezamu - kilka suszonych grzybów mung     -  sok z cytryny - łyżka mrożonego groszku         - kawałek czerwonej papryki - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem na 20 minut - Następnie odsączyć je i pociąć w wąskie paski(...)przygotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę do gotowania - Warzywa umyć, obrać, posiekać - Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażyć chili, czosnek i imbir przez 30 sekund - Na patelnię dolać trochę wody i dwie łyżki sosu sojowego, wsypać curry i cynamon - Dodać grzyby mung, białą rzepę i kalafiora; dusić przez 2 minuty - Następnie dodać marchewkę, brokuła, paprykę i groszek; dusić przez

Wegańska kuchnia orientalna
Szybki kurczak w 5 smakach 206

polowy cytryny kawałek sera feta kilka łyżek jogurtu naturalnego Przygotowanie :  Mięsa Kurczaka oprószyć solą, pieprzem i przyprawa 5 smaków, przykryć papierem do pieczenia lub folią i delikatnie rozbić na kotleciki grubości około 2cm (najlepiej robić to walkiem). Smażyć je na dobrze rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Odlać z patelni nadmiar tłuszczu i wody jaka wydobędzie(...)oczkach. Wszystko umieścić w misce, dobrze posolić i popieprzyć. Dodać pokrojone pomidory, oliwki i wszystko delikatnie wymieszać, na wierzchu posypać pokruszoną fetą. W niewielkiej miseczce wymieszać jogurt z sokiem cytryny, solą i pieprzem do smaku. Podawać obok sałatki. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Ciasto z bananami i kremem jogurtowym 8173

wanilinowego 6 łyżeczek żelatyny (20g) 1 śnieżka + 200ml schłodzonego mleka (można zastąpić śmietanką kremówką i ubić ją z fixem oraz dosłodzić do smaku cukrem pudrem) 6 bananów sok z cytryny Polewa: 100ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g gorzkiej czekolady Dodatkowo: wiórki czekoladowe do posypania     Biszkopt: 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)blaszki. Krem jogurtowy: 7. Żelatynę zalać 1/2 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. 8. Do mleka dodać śnieżkę i ubić na gęstą masę (można śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru). 9. Trzy banany obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na połówki, skropić sokiem z cytryny. Pozostałe banany pokroić w kostkę i również skropić sokiem z cytryny

Mała Cukierenka
Ciasto z bananami i kremem jogurtowym 15104

wanilinowego 6 łyżeczek żelatyny (20g) 1 śnieżka + 200ml schłodzonego mleka (można zastąpić śmietanką kremówką i ubić ją z fixem oraz dosłodzić do smaku cukrem pudrem) 6 bananów sok z cytryny Polewa: 100ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g gorzkiej czekolady Dodatkowo: wiórki czekoladowe do posypania     Biszkopt: 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)blaszki. Krem jogurtowy: 7. Żelatynę zalać 1/2 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. 8. Do mleka dodać śnieżkę i ubić na gęstą masę (można śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru). 9. Trzy banany obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na połówki, skropić sokiem z cytryny. Pozostałe banany pokroić w kostkę i również skropić sokiem z cytryny

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania