woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:719/1096)

Polędwica z dorsza z pieca 159

aluminiowej, doprawiamy solą i szczyptą pieprzu. Posypujemy kilkoma ziarenkami pieprzu i ziarenkami kolendry, wkładamy 1 plasterek cytryny i masło, lekko zawijamy. Ja taki zawinięty pakunek układam jeszcze na naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 20 minut. Podajemy z kaszą, ziemniakami, ulubiona surówką lub warzywami z wody. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
MUS MALINOWY 146

żelatyny  60 ml mleka 250 ml śmietanki 36% Przygotowanie: Żelatynę namocz w zimnej wodzie, aż dokładnie się rozpuści. Dodaj mleko i dokładnie wymieszaj z żelatyną. Maliny przetrzyj przez sito, możesz je również zblendować na gładki mus, dodaj sok z cytryny. Kremówkę ubij z cukrem pudrem, stopniowo wlewaj rozpuszczoną żelatynę z malinami. Mus przełóż do pucharków i odstaw do lodówki

Kukuleczki
Surówka z kalafiora 176

Dekorujemy  natką pietruszki. Składniki na sos: -2 łyżki zimnej przegotowanej wody -łyżeczka cukru -łyżeczka octu  -łyżka oliwy z oliwek -drobno pokrojony ząbek czosnku -pół łyżeczki musztardy francuskiej -szczypta: curry, oregano, bazylii, pieprzu, soli, otartej skórki z cytryny Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Najprościej jest  umieścić wszystko

Kulinarne przemyslenia
Deser malinowo bezowy 110

gorącej wody rozpuścić żelatynę i wymieszać z 300 ml przecieru malinowego. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę – najpierw do rozpuszczonej żelatyny dodać trochę przecieru malinowego, wymieszać, następnie wlać żelatynę do reszty przecieru, wymieszać. Doprawić do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny. Przelać do naczynia z płaskim dnem i odstawić do lodówki. Śmietanę ubić. 100 ml przecieru wymieszać z serkiem mascarpone

królestwo garów
Rybne curry 165

posypania Rybę rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć odrobiną soli i pieprzu, skopić sokiem z cytryny. Na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z curry i kurkumą. Dodać posiekany czosnek a po chwili oprószyć mąką. Zamieszać i wlać 1 szklankę wody. Podgrzewać ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojoną w większe kawałki rybę, dusić

Smakołyki Asi
Majonez z serka wiejskiego - lekki 153

mnie 3 %- lekki 1 duże jajko 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki octu winnego (pominęłam) sól morska świeżo zmielony pieprz Przygotowanie : Jajko gotujemy dość długo, na twardo (około 5 min.) Wkładamy na chwile do zimnej wody, obieramy W tym czasie gdy gotuje sie jajko, łączymy cały serek - ze śmietanką w nim zawartą- dodajemy so, musztardę

Proste Potrawy
Zimowy obiad wegański VIII, Another Pink Floyd 208

angielskiego 4-5 łyżek masła orzechowego 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 3-4 łyżeczki soku z cytryny 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy odrobina chili i kuminu sól W małym garnku zagotuj ok. 250 ml wody z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia. Jeśli

Qlinarnie i Qlinarnie
Makaron z domowym pesto pietruszkowym 162

przemycać w kuchni, niemal każdego dnia ;) SKŁADNIKI: 1 pęczek natki pietruszki ok. 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki pestek dyni 3 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki startego parmezanu na małych oczkach ¼ szklanki zimnej wody pieprz sól + ok. 200 g makaronu tagliatelle ( ja użyłam pełnoziarnistego) WYKONANIE: Natkę pietruszki umyć, osuszyć i usunąć

Calzonella.com
Turecka sałatka z ciecierzycą 116

feta, pokruszonego pęczek posiekanej natki pietruszki i kilka listków świeżej mięty Sos:  sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu i pieprzu cayenne lub ostrej papryki, sól, pieprz Przygotowanie: Suszoną ciecierzycę przed gotowaniem trzeba namoczyć w zimnej wodzie przez przynajmniej 8 godzin, a najlepiej przez całą noc. Następnie płuczemy ją i gotujemy w dużej ilości

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta z wędzonego pstrąga z jajkiem i korniszonami 201

wędzone pstrągi 4-5 korniszonów 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka octu jabłkowego/winnego lub soku z cytryny 1 łyżka majonezu 3-4 łyżki gęstego jogurtu pół pęczka koperku sól, pieprz Jajka ugotować na twardo z łyżeczką soli. Po ugotowaniu zalać szybko zimną wodą i natłuc, by łatwiej było je obrać. Obrane jajka zetrzeć na grubej tarce, dodać mięso z pstrągów

Czerwień i błękit
Kurczak z ryżem w sosie sojowym 215

przez praskę ząbki czosnku i starty na drobnej tarce czterocentymetrowy kawałek korzenia imbiru, sok z połowy cytryny oraz 6 łyżek ciemnego sosu sojowego. Całość dokładnie wymieszałem i umieściłem w lodówce na 30 minut. Po tym czasie dokładnie wypłukałem ryż basmati - tak aby woda którą go płukałem była przezroczysta. Następnie zalałem ryż wodą, tak aby poziom wody o centymetr przekraczał poziom

Wyprawy kulinarne
Krem cytrynowy ( Lemon curd ) 187

mniej kwaśny krem. Przygotowanie: Cytryny sparzyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę. Z cytryn wycisnąć sok i dodać go do startej skórki. Do tych składników dodać również cukier, całe jajka i żółtka. Roztrzepać widelcem lub trzepaczką. W garnuszku doprowadzić wodę do wrzenia i postawić na nim naczynie żaroodporne lub inne. Wlać do niego masę cytrynową i cały

W kuchni u Moniki
CIASTO Z MASĄ CZEKOLADOWĄ I GRUSZKAMI 196

Dodatkowo:   gruszki w syropie  lub  5 gruszek 1/2 szklanki cukru sok z 1 cytryny czekolada gorzka starta na wierzch Gruszki umyć,obrać,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube półplasterki. Skropić sokiem z cytryny.Zagotować 1 i 1/2 l wody z cukrem,dodać owoce i gotować przez 10-15 min.Pilnować by nie były za miękkie

Niespełnione zdolności kulinarne
Jabłkowe różyczki 435

średniej wielkości jabłka kilka łyżek powideł śliwkowych (lub innego dżemu) kwasek cytrynowy lub sok z cytryny cynamon cukier puder do posypania Jabłka umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek pokroić w cienkie paski. Do rondelka wlać 1 szklankę wody i 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego. Gdy woda zacznie wrzeć - wsypać jabłka. Gotować kilka minut na średnim ogniu. Miękkie

Ugotować
Makaron z wędzonym łososiem, groszkiem i szparagami 140

pęczek zielonych szparagów 2-3 garście mrożonego groszku 200-300 ml crame frache sok z cytryny sól, pieprz Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.  Szparagi obrać i lekko obgotować, odcedzić i pokroić na kawałki wielkości kęsa.  Groszek wrzucić na gotującą się wodę i gotować aż będzie miękki, ale nie rozgotowany, powinien pękać (trzasakać) przegryzany. Cebulkę drobniutko pokroić

Codzienne Gotowanie