Wegetariańskie carry z cukinii 170bulionowa łyżka carry, ja dałam mniej łyżeczka kurkuma sól, sok z połowy małej cytryny łyżeczka miodu, u mnie duża łyżka natka lub koperek Przygotowanie : Na patelni z oliwa przesmażamy pokrojoną dość grubo cebulę Pokrojoną w dość grube plastry cukinie gotujemy w szerokim garnku na szklance wody z rozpuszczoną kostką bulionową Po ok. 5 min.gotowania cukinii ( uważamy by się nie rozpadła
Proste Potrawy
Jaglanka z sosem Tahini i granatem 210Tahini: 1 łyżka pasty tahini, 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka soku z cytryny. Dodatkowo: pestki z 1/2 owocu granatu. Nie masz pomysłu na śniadanie? Może pyszna jaglanka z mlekiem kokosowym, pastą sezamową Tahini, syropem klonowym serwowana z pestkami granatu? Kaszę jaglaną opłukać zmieniając kilkakrotnie wodę, do momentu aż będzie klarowna. Wsypać ją do niedużego garnka, dodać mleko oraz
Świat Domowej Kuchni
Łosoś ze szparagami i kaszą bulgur 186kaszy bulgur Marynata do łososia: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny pieprz Wykonanie: Szparagi umyć i odciąć twarde końce (około 5 cm). Następnie przygotować ulubionym sposobem - można je zgrillować, usmażyć na patelni, upiec lub ugotować. Ja gotowałam je w niewielkiej ilości osolonej wody pod przykryciem około 4 minut. Łososia przekroić na dwie równe części, które następnie
Healthy food explorer
Dżem malinowy 327gęsty, galaretkowaty Składniki: 1 kg malin 2 szkl cukru sok wyciśnięty z 1 cytryny Wszystkie składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie, gotujemy od czasu do czasu mieszając. Ja gotowałam w przerwach 1 godzinę, później przerwa – koło 3 godzin i znów 1 godzinę. Chciałam, żeby woda z malin wyparowała i stworzyła się galaretka. Słoiki umyłam, umieściłam na chwilę
MojaQchnia.pl
Mazurek cygański 183mąki pszennej 100 g orzechów włoskich drobno posiekanych 100 g rodzynek (sparzonych gorącą wodą) 100 g skórki kandyzowanej cytrynowej i pomarańczowej 50 g suszonych śliwek (dałam suszone morele) drobno pokrojonych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Lukier 1 białko 120 g cukru pudru sok z cytryny Białko utrzeć z cukrem i cytryną na gładko. Polewa 50 g czekolady deserowej Czekoladę
O kuchni z uczuciem
Makaron z grzybami - castellane z suszonymi grzybami 167świeżego tymianku, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól, cukier, sok z cytryny, świeżo starty parmezan, Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Czosnek posiekać. Cebulę z czosnkiem podsmażyć na oleju z masłem, dodając szczyptę soli i cukru. Dodać pokruszone grzyby i tymianek. Wlać 100 ml wody. Dusić aż grzyby będą miękkie, w razie potrzeby dolać trochę wody. Doprawić do smaku
królestwo garów
Bezgrzeszne śniadanie: misa mocy z jajkami na chmurze 209kajeńskiego ½ łyżeczki curry (Do cieciorki możesz dodać dowolne przyprawy jakie lubisz) Dresing: Łyżka cytryny ½ łyżeczki miodu 1 łyżka oleju rzepakowego 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. Wyciągnij jajka z lodówki, żeby się ogrzały. Jeśli są mocno schłodzone wstaw do ciepłej wody. Zimne białko nie ubije się na sztywną pianę. Cieciorkę z puszki odcedź i przepłucz
Niedzielny kucharz
NALEŚNIKI Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 172śmietanki lub śmietany zamiast takiej samej ilości mleka lub wody * do ciasta można dodać 1-2 łyżki masła lub oliwy Na farsz : 800 g jabłek lub gruszek 3 łyżki cukru białego 1 łyżka masła 1 łyżka cukru waniliowego sok z 1/2 cytryny 1 łyżka podsmażonych rodzynek (do gruszek rodzynek nie daję) * do owoców możemy dodać szczyptę cynamonu PRZYGOTOWANIE: Krok
Moja Książka Kucharska
Miodownik z kremem z kaszy manny 706miksując dodawać po łyżce kaszy manny, a pod koniec dodać również sok z cytryny. Miksować do czasu, aż masło połączy się z kaszą i powstanie jednolita konsystencja kremu. Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać miód, śmietanę i rozpuścić w misce na garnku z wrzącą wodą. Podczas rozpuszczania składniki ciągle mieszać, aż powstanie jednolita polewa. Zobacz również: ciasto miodowe
Kuchcik gotuje
Spaghetti z cynamonowymi jabłkami. 200przesmażamy, uważamy, żeby nie przypalić, następnie dodajemy pokrojone jabłka, lekko skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy rodzynki i dusimy do miękkości, ale nie rozgotowania, na koniec dodajemy cynamon według uznania i ewentualnie cukier do smaku. 2. W tym czasie gdy jabłka się duszą, gotujemy w osolonej wodzie makaron, miękki dokładnie odcedzamy. 3. Na talerze nakładamy po porcji makaronu i jabłek
Izabelawkuchni
Sałatka z brokuła z jajkiem i kukurydzą 209kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki oleju sok z połowy cytryny 1/2 łyżeczki cukru szczypta suszonego tymianku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Wrzucić do garnka, zalać wrzącą osoloną wodą i gotować 3 minuty. Zdjąć z gazu, przełożyć do miski z zimną wodą
Gosia gotuje
Łosoś z brokułowym puree 179Łososia oczyścić ze skóry, włożyć do naczynia żaroodpornego, nasmarować oliwą z oliwek, skropić cytryną, przyprawić solą i pieprzem. Suszone pomidory i oliwki drobno posiekać i wyłożyć na łososia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 25 minut. W tym czasie ugotować brokuł w osolonej wodzie. Następnie zmiksować blenderem i przyprawić solą i pieprzem. Na talerz wyłożyć puree brokułowe, obok
Trufelkowo
Letnie ciasto cytrynowo-kokosowe ze świeżymi owocami 184piekarnika i wystudź. W tym czasie przygotuj polewę - 2 łyżki soku z cytryny utrzyj z drobno zmielonym ksylitolem. Polej ciasto lukrem, udekoruj miętą i świeżymi owocami. Wskazówki Mus jabłkowy można zrobić samemu, wystarczy obrać i pokroić drobno jabłka, przysmażyć chwilę aż zmiękną z odrobiną wody, a następnie zblendować. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Letnie ciasto cytrynowo-kokosowe ze świeżymi
Powiedz dietom nie
#34 Wegańskie, bezglutenowe, RAW ciasto bananowo-karmelowe z kremem cytrynowym 186uzyskania gładkiego, miękkiego kremu (jak kajmak w puszce), w razie potrzeby dodając wody z moczenia daktyli. Krem wykładamy na schłodzony spód. Na krem wykładamy ☆ 2 banany pokrojone w plasterki. Krem cytrynowy: ☆ Puszka mleka kokosowego (mocno schłodzona co najmniej kilka godzin w lodówce) ☆ Skórka z cytryny ☆ Sok z połowy cytryny ☆ 1-2 łyżeczki Królewskiego cukru pudru
Kuchnia w szuwarach
Mazurek cytrynowo-krówkowy 219cukru 225 g zimnego masła Masa; sok wyciśnięty i skórka starta z 3 cytryn 3 jajka 75 g cukru pudru 75 g masła dodatkowo na wierzch: Masa krówkowa o smaku Adwokatowym Helio i do dekoracji bakalie Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy dodając 4 łyżki zimnej wody,ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować
Swojskie jedzonko
WINNO-POMIDOROWY KURCZAK Z ANANASEM - kurczak 171dusimy pod przykryciem do miękkości wszystkich składników. Krok 4. Pod koniec gotowania dodajemy cytrynę pokrojoną w cienkie półplasterki (wcześniej dokładnie umytą i sparzoną) oraz posiekane zioła - część zostawiamy do dekoracji. Krok 5. Na koniec zagęszczamy sos łyżką mąki ziemniaczanej, która rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do potrawy - całość gotujemy jeszcze przez 3 minuty, aby mąka straciła smak
Moja Książka Kucharska
ZIELONA HERBATA Z IMBIREM, POMARAŃCZĄ I MIODEM 216gałązka rozmarynu opcjonalnie sok malinowy WYKONANIE Herbatę zaparzamy z plasterkami pomarańczy, imbiru i cytryny. Dodajemy różowy pieprz, kardamon i goździki (można wcześniej powciskać w plasterki pomarańczy). Wciskamy gałązkę rozmarynu. Dosładzamy miodem i ewentualnie także sokiem malinowym. Podajemy od razu lub przez cały dzień uzupełniamy gorącą wodą lub ponownie zaparzamy herbatę. W razie potrzeby dosładzamy
cool and minty
Zdrowy koktajl z kiwi 254Zima to okres obniżonej odporności i znacznie częściej dopadają nas różne infekcje i przeziębienia. Chciałbym Wam zaproponować kolejny koktajl idealny na ten czas – wzmacniający naszą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SERNIK PRZEKŁADANY PIERNIKIEM Z MUSEM PIERNIKOWYM Z ORZECHAMI LASKOWYMI 278śmietana kwaśna gęsta 5 łyżek cukier puder 6 łyżek sok z cytryny 1 łyżka mąka 3 łyżki Mus: czekolada mleczna z orzechami 2 tabliczki śmietana kremówka 200 ml. białka z 2 jaj przyprawa do piernika 1 łyżka masło 1 łyżka żelatyna 1 łyżka woda ciepła 3 łyżki Dodatkowo: masa kajmakowa 300 gram kakao do oprószenia ciasta METODA: Ciasto: Wszystkie składniki
Kuchnia Paulettes
Sok z aronii 202przemrozić aby pozbyć się goryczki. Miałam w planach dodać liście i sok z cytryny, ale po przemyśleniu postanowiłam zrobić czysty sok, tylko z cukrem, bez żadnych dodatków. Jest to sok - syrop do rozcieńczania. Jeden słoiczek już napoczęty - sok wspaniale smakuje dodany do herbaty lub do wody mineralnej. Jak wiadomo, po produkcji soku pozostają owoce. Co z nimi zrobić? Większość ludzi
Posadzone i zjedzone
Fasolka szparagowa z kwiatami nasturcji. 238mała czerwona cebula 10 młodych kwiatów nasturcji sok i skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu (lub 1 łyżeczka suszonego) 1 łyżeczka miodu 4 łyżki oliwy sól i pieprz Wykonanie: Oczyszczoną fasolkę ugotować w 2 litrach wody z 1 łyżką soli i 1 łyżeczką soli (około 15 minut). Przelać zimną wodą
zadanie-gotowanie
Delikatny sernik z musem truskawkowym. 225całe jajka 3 łyżki soku z cytryny Skórka otarta z połówki cytryny 140 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki ziemniaczanej/kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej Na mus truskawkowy: 500 g truskawek 125 g śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki truskawkowej 200 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretki Wykonanie: 1. Wszystkie
vaniliowoczekoladowa
Ryba w kokosie z imbirem 184patelnię, podgrzewając przyprawić solą, imbirem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Redukować ok 3-4 min. Włożyć rybę, trzymać na ogniu ok 5-7 min. Wsypać posiekaną natkę i gotowe... Jeśli ryba będzie mrożona - najszybciej rozmrozi się kiedy wsadzimy ją do zimnej wody
Gaździnka warzy
Szybki kompot z jabłek 183wycinamy z gniazd i kroimy na talarki / ósemki. Wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą i następnie dodajemy cukier oraz goździki. Kompot doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu tak długo aż jabłka będą miękkie. I gotowe :) ... można dodać cynamon jeżeli ktoś lubi, bądź plaster cytryny :) Zdrówko
W Moim Magicznym Domu
Zapiekanka z Pieczarkami Rybą i Selerem 184korzeń selera ścieram na tarce o grubych oczkach i skrapiam pozostałym sokiem z cytryny. Umyte pieczarki kroję w cienkie półplasterki . Cebule kroję w drobną kostkę. Pomidory obieram ze skórki i kroję w pół plasterki (aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki wcześniej sparzyłam je wrzącą wodą ). Żółty ser ścieram na tarce o średnich oczkach. Duszenie pieczarek i smażenie ryby
Uwaga Babcia Gotuje
LEBKUCHEN (MIĘCIUTKIE, OBŁĘDNIE PACHNĄCE PIERNICZKI) 671cytrynowej (użyłam świeżo startą skórkę z 2-ch pomarańczy i 2-ch cytryn) 2 opakowania przyprawy do piernika (razem 40 g) 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej SKŁADNIKI NA LUKIER: 2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody WYKONANIE: PIERNICZKI: Masło roztop z miodem w garnuszku z grubym dnem, tylko do połączenia się
Słodko-Słony Świat Ilony
Wątróbka z sosem wiśniowym 260miód oraz łyżeczkę octu balsamicznego ( może być czerwone wino) W kilku łyżkach zimnej wody rozmieszałam płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlałam mieszając do rozgotowanych wiśni, całość zagotowałam. Takim sosem polałam wątróbkę. Moje uwagi: Jeśli lubimy sos lekko kwaskowy to można dodać kilka kropel soku z cytryny
Proste Potrawy
Kurczak curry w stylu tajskim 161oraz drobno pokrojony czosnek i imbir. Dodajemy pastę curry, sos rybny, sok z cytryny i smażymy jeszcze przez około minutę, cały czas mieszając. Dolewamy mleko kokosowe i znów mieszamy. Do sosu dodajemy obsmażone kawałki piersi kurczaka, pokrojone ziemniaki, orzeszki ziemne i dolewamy ok. 200 ml wody (lub trochę więcej). Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 25-30 minut
MyCookBook.pl
pyszne ciasto z mrożonej dyni... 201blaty: jeden cieńszy na spód, można delikatnie nasączyć np. herbatą z cytryną zimną śmietanę ubić z galaretką agrestową i posmarować śmietaną blat ciasta, nakryć drugim, też można go nasączyć, posmarować całe ciasto śmietaną, schować do lodówki galaretkę wiśniową rozmieszać w 250 ml gorącej wody, dodać mrożone wiśnie bez pestek i do stężenia, galaretkę posiekać i dać na wierzch ciasta
W Mojej Kuchni Lubię
Łosoś pod szpinakiem z ryżowymi babeczkami 254pietruszki sól pieprz czarny Filety z łososia pozbawić ewentualnych ości. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i sporą ilością pieprzu cytrynowego. Tylko od strony mięsa, skóry nie nacieramy. Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, a najlepiej pozostawić na całą noc. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Nie musi być na sypko. Do przestudzonego dodać jajko, ser i przyprawy. Wymieszać
https:KKuchniaMniam
Orecchiette z brukselką i kurkami 210szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki listków oregano 60 g masła sok z cytryny 120 ml bulionu warzywnego 450 g makaronu orecchiette 60 g startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente, odsączamy i zostawiamy 50 ml wody z gotowania. Brukselkę oczyszczamy i dzielimy na listki. Rozgrzewamy oliwę (2-3 łyżki
R'n'G Kitchen
Spaghetti z dynią i gruszkami 182Gruszki wrzucamy do garnka razem z 20g cukru oraz sokiem z cytryny i gotujemy aż lekko zmiękną, a wtedy dorzucamy dynię (dynia szybko się gotuje więc jak wrzucimy razem z gruszkami to zanim zmiękną gruszki dynia nam się rozpadnie). W miedzy czasie nastawiamy wodę na makaron (zasada jest taka że na każdy kg makaronu dajemy 10l wody więc zgodnie
Kuchenne Wariacje
Tarta cytrynowa z kremem czekoladowym,różowym kajmakiem i rabarbarem 174ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła sok z jednej świeżej cytryny 1/3 łyżeczki cukru waniliowego Czekoladowy krem: budyń czekoladowy na 0,5 litra mleka 380 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka masła Rabarbar: 2 łodygi rabarbaru 10-20 ml wody 5-6 łyżek cukru Różowy kajmak rabarbarowy 150 ml mleka 40 g cukru białego
KreatywnePiny
Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych 187jeśli będzie Wam brakowało tej wyrazistości dodajcie sok z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego. Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ), ewentualnie wody 3 udka z kurczaka 1 duża marchew 1 mała pietruszka
Kulinarne przygody Gatity
Zupa ogórkowa z ogórków małoslonych 207jeśli będzie Wam brakowało tej wyrazistości dodajcie sok z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego. Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ), ewentualnie wody 3 udka z kurczaka 1 duża marchew 1 mała pietruszka
Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówka z Rabarbarem i Truskawkami 166zacząć się pienić. Dodajemy pozostałe ciepłe masło z maślanką, jajko, skórkę otartą z cytryny, szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce pod przykryciem, do podwojenia objętości. Zasypane cukrem truskawki i rabarbar gotujemy około 2 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody i wlewamy do owoców. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty, aż owoce lekko zmiękną. Odstawiamy
Made By Mom And Son
Pstrąg z pieca w koprze i cytrynie 264Jedna z lepszych słodkowodnych ryb. Choć to gatunek ryby znany z nietolerancji brudnej wody, przy jej zakupie warto zwrócić uwagę skąd została wyłowiona. Te najlepsze - hodowane są w okolicach Czarnego Potoku. Dziś u mnie propozycja jakże standardowa i smaczna zarazem. Pstrąg pieczony w koprze i cytrynie. Nic prostszego i smaczniejszego. Mój Syn uwielbia to danie. Składniki (dla 2-4 osób
Kuchnia po mojemu
Szparagi z grilla – wyjątkowe i proste przepisy 230robota kuchennego i mielić aż będą drobno posiekane. Dodać sól, musztardę, sok z cytryny, ocet oraz pieprz i mielić krótko aby wszystkie składniki się połączyły. Nie wyłączając robota dodać oliwę z oliwek, bardzo wolnym, ale pewnym strumieniem. Aby blanszować szparagi, należy zagotować w garnku osoloną wodę. Włożyć ½ kg szparagów do gotującej się wody, na dwie minuty, wyjąć szczypcami i włożyć
naRuszcie
Ptasie mleczko II 217pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, dodać sok z cytryny oraz pozostałą żelatynę. Biała masę wylać na zastygła masę czekoladową i ponownie schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia pianki. Ptasie mleczko wyłożyć na deskę i kroić ostrym nożem zmoczonym w gorącej wodzie
Ciasteczkowy Potwór
Naleśniki z serem truskawkowym 271Składniki Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Ser 250 twarogu 2 szklanki mrożonych truskawek 3 łyzki cukru (lub według własnego smaku) 1/2 cytryny-sok Smietana 250 ml śmietany kremówki Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek
O kuchni z uczuciem
Jarmuż 227Jarmuż jako urozmaicenie dań mięsnych: Na oleju podsmażamy mięso z cebulą, dolewamy wody i dusimy do miękkości. Na ostatnie 15 minut dodajemy pokrojony jarmuż i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Koktajl z jarmużem: banany miksujemy z kilkoma liśćmi jarmużu i dodajemy sok z cytryny. Pasta z jarmużem na kanapki: kilka ugotowanych jajek miksujemy z jarmużem, dolewamy parę kropel
prawdziwe jedzenie
Drożdżówki Reni 209przesianą mąkę po 10 minutach wyrabiania wlewamy rozpuszczone masło oraz łyżeczkę soku z cytryny. Wyrabiamy jeszcze 5 minut, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. W między czasie przygotowujemy kruszonkę. Łączymy wszystkie składniki ze sobą rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy. Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką, którą zanurzamy w ciepłej wodzie i kładziemy na stolnice wysmarowaną olejem. Dżemy powinny być w temperaturze pokojowej, które łączymy
kgwjanczewo
Babeczki choinki 240ciasto będzie za gęste, dolej odrobinę wody. Piecz 20 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź przed nałożeniem lukru.Lukier królewski (na 12 babeczek):1 białkookoło 200 g cukru pudrukilka kropli soku z cytrynydodatkowo: 12 ciepłych lodów w wersji mini lub trójkątnych wafelków do lodówBiałka utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny na niskich obrotach miksera (powinno to zająć
Food Square
Dżemik z pigwy 192zdrowym owocem, bogatym w witaminę C, zawiera jej ok. 7 razy więcej,niż cytryna. Ma również działanie wykrztuśne. Poza tym dżemik świetnie smakujez twarożkiem.Owoce pigwy myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych.Kroimy w cienkie kawałki o dowolnym kształcie. Na dno garnka wlewamy odrobinę wody, wsypujemy pokrojoną pigwę i cukier.Na 1 kg owoców ok. 40 dkg cukru
Maminek kulinarny
Ziołowy sernik z kąpieli wodnej, na migdałach, bez mąki i cukru 269przy użyciu młynka do kawy), skórkę z umytych i sparzonych cytryn, sok z ½ cytryny i nasionka wanilii, zmiksować na gładką masę. Do masy dodać posiekaną stewię i estragon, wymieszać.3. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę wylać na migdałowy spód, wstawić do większej formy napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 60 minut. Wystudzić, wstawić do lodówki
SzczyptaSmaQ
Pączki w kokosowej obręczy 206opakowanie cukru waniliowego 40 ml spirytusu sok i skórka otarta z 1 cytryny pół łyżeczki soli Ponadto: tłuszcz do smażenia marmolada twarda kubek firmy JAMAR (http://jamar.pl/nasze-produkty/przetwory-owocowe/) cukier puder do posypania lub lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody) owoce kansyzowane, czekolada – rozpuscic w kapieli wodnej, kokos Wykonianie- Mąkę pszenną przesiać i zmieszaćz
Z Kuchni Do Kuchni
Gulasz rybny 253Salsa Mexicana oliwa lub olej Rybę pokroić w kawałki. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i przyprawą, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Pora, cebule i paprykę oczyścić, drobno poszatkować i zeszklić na oleju. Dodać listek laurowy, sos, podlać wodą i dusić do miękkości. Rybę obtoczyć w mące i obrumienić na tłuszczu. Dodać do porów
Moje domowe kucharzenie
Sernik z żurawiną na piernikowym spodzie. 318czubata łyżka mąki ziemniaczanej Ulubiony aromat ( u mnie skórka otarta z cytryna i łyżka soku cytrynowego ) 20 dkg suszonej żurawiny Wykonanie : Składniki na spód połączyć ze sobą i wyłożyć na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Żurawinę namoczyć w ok pół szklanki letniej wody. Śmietanę ubić na puszystą masę ,ale nie do całkowitej sztywności. Ser ubić z jajkami , dodać
Malinowa Kawiarenka
Ahoj, marynarzu! Pieczone kotleciki z tuńczyka. 214Oglądałam dziś program telewizyjny. O mazurskich jeziorach.O żeglowaniu.Kiedy się skończył, leciał kolejny. Tym razem o morskich wojażach na głębokich wodach. Z czym Wam się kojarzy marynarstwo?Żegluga jakimś drogim jachtem, statkiem, łodzią? Z perfekcyjną obsługą, bogactwem i przepychem?Chciałabym przeżyć prawdziwą morską przygodę, a jak! Wiecie, stary jakiś rybacki kuter, gdzieś na otwartej toni. Szum wezbranych fal (może nawet(...)szczypiorek. Czosnek przepuściłamprzez praskę. Wbiłam do tego jajko, sok z cytryny dosypałam bułki tyle, aby ciastobyło zwarte, tak jak na mielone. Doprawiłam do smaku. Uformowałam kotleciki, a każdy z nich posmarowałam olejem. Ułożyłam na natłuszczonejblaszce. Piekłam ok. pół godziny w 170 stopniach.Podałam z gęstym jogurtem i ziemniaczkami z wody. Smacznego
W kuchni Karmel-itki
Ciasteczka świąteczne - 3 przepisy na bożonarodzeniowe ciasteczka z Włoch, Grecji i Hiszpanii 335kamienie". Mają w sobie migdały, kakao, goździki, cynamon oraz bardzo interesujący składnik jakim jest Vincotto , czyli koncentrat soku winogronowego. Ponoć wymyślili go jeszcze Rzymianie, a otrzymywali poprzez wygotowanie większości wody z soku winogronowego, aż otrzymali syrop. Niestety vincotto trudno jest dostać w Polsce, dlatego idąc za radami znalezionymi w Internecie zamieniłam je na słodkie porto. Tak otrzymane ciasteczka mają bardzo(...)skórkę z cytryny. Dodaj mokre do suchych i wymieszaj lub zmiksuj robotem. Powstała mieszanina będzie dość sucha, ale nie przejmujemy się tym. Pozostałe wino podgrzej i rozpuść w nim proszek do pieczenia, goździki oraz cynamon. Dodaj do ciasta, wymieszaj, a następnie zagnieć je. Jeśli ciasto będzie za suche, dodaj do niego trochę więcej wina lub ewentualnie wody
Chilli Czosnek i Oliwa
Szparagowy krem podany z jajkiem, camembertem i grilowanym kurczakiem 205intensywny camembert rozpływający się w ciepłym, aksamitnym kremie. Składniki: - 1/2 pęczka zielonych szparagów. - 6 niewielkich, młodych ziemniaków - biała część sporego pora - masło - sól, pieprz, kurkuma, chilli, sok z cytryny do smaku - dwie łyżki kwaśnej śmietany - 3 ząbki czosnku - 1,5 - 2 litry buliony warzywnego/ drobiowego Do podania: - camembert - jajko ugotowane na półmiękko - szczypiorek - filet kurczaka (kroję w kostkę, przyprawiam(...)dokłądnie myję ziemniaki pod bierzącą wodą 3. odkrajam główki i odkładam na bok 4. pozostałą część szparaga kroję w mniejsze części i dodaję do garnka razem z posiekanym czosnkiem Gdy szparagi również zmiękną(5-7 minut), zdejmuję garnek z palnika i dokładnie blenduję na gładką masę. Dodaję śmietanę, kurkumę, sok z cytryny, sól, pieprz i chilli wg własnego uznania
Cook&Love
Polędwice z dorsza w pomidorach, z bazylią i białym winem 213wcześniej w lodówce! Mrożone polędwice z dorsza trzeba naturalnie odmrozić – najpierw spłukać pod ciepłą (ale nie gorącą) wodą lodową glazurę którą pokryta jest ryba, a następnie dać odciec wodzie na sitku, po czym osuszyć ryby papierowymi ręcznikami. Odkładamy dorsza na talerzyk wyłożony świeżymi papierowymi ręcznikami – zajmiemy się rybą na koniec. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na połowy – spróbujcie(...)cytryny, i miód – dla wzmocnienia smaku. Bazylię kroimy w szyfonadę – ciasno rolujemy razem po kilka listków i kroimy je w poprzek na cienkie paseczki. Wrzucamy pokrojoną bazylię do sosu, mieszamy i już dalej nie podgrzewamy i nie gotujemy. Trzymamy sos pod przykryciem żeby nie wystygł. Polędwice z dorsza ponownie odciskamy z wody przy użyciu papierowych ręczników. Posypujemy
Karo in the Kitchen
Śledź w śmietanie z jabłkiem 185śledzia, 200 gram śmietany 18%, 1/2 cytryny, 1 /2 białej cebuli, 1 jabłka, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 2 łyżek octu, białego pieczywa. Przygotowanie dania rozpocząłem od namoczenia i przygotowania śledzi. Kupiłem tuszki śledzi, ale spokojnie można użyć gotowych filetów. Aby danie nie było zbyt słone namoczyłem śledzie przez 2 godziny w zimnej wodzie z dodatkiem dwóch łyżek octu spirytusowego(...)cebulę można zastąpić cebulą zwykłą, wtedy smak dania będzie ostrzejszym jednak moim zdaniem lepsza do śledzia jest delikatniejsza w smaku biała cebula. Jabłko i cebulę skropiłem sokiem z połowy cytryny i przyprawiłem szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Całość wymieszałem z 200 gramami śmietany 18%. Do miseczki ze śmietaną, jabłkiem i cebulą dodałem wcześniej przygotowane kawałki śledzia. Całość delikatnie wymieszałem, uważając
Wyprawy kulinarne
Burgery bez mięsa z czerwonej fasoli i ciecierzycy 251duży jogurt naturalny 1 ogórek zielony cytryna sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Fasolę i ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej na 10-12 godzin i ugotować do miękkości przez ok. 1,5 h. Warzywa mają być naprawdę miękkie. Warzywa przecedzić, przepłukać i ostudzić. Do fasoli i ciecierzycy dodać 1 jajo i połowę szklanki zimnej wody. Wszystko zblendować ( nie musi to być idealnie gładka masa(...)Powinny być wyraźnie zarumienione. SOS JOGURTOWY: Do miski wlać cały jogurt naturalny, dodać do tego obrany ogórek starty na małych oczkach. Przyprawić solą, pieprzem i skropić lekko sokiem z cytryny. Wymieszać. Do burgerów bardzo pasuje lekka sałatka z sałaty lodowej i pomidorów cherry z jogurtem, lub świeża sałatka ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi, słonecznikiem i serem feta. Wszystko to polać oliwą
Calzonella.com
TOP 3 roślinnych, proteinowych słodkości - Instagram cz. II (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 175UWAGA! Trzeba też pamiętać, że białko roślinne ma właściwość wchłaniające wodę i zagęszczające a klasyczne białko serwatkowe rozrzedza wszelkie masy, także jeśli decydujesz się na zmianę białka roślinnego na serwatkowe to zadbaj o większą ilość mąki kokosowej aby tą wchłanialność wyrównać :) Proteinowy sernik z okary mango-cytryna-marakuja Składniki (śr: 18 cm): -400 g okary sojowej -mango(...)minut. POLEWA Śmietanę, pastę, ksylitol i mleko kokosowe podgrzać do rozpuszczenia pasty i ksylitolu. Wycisnąć sok z dwóch cytryny i z jednej zetrzeć skórkę. Dodać cytrynę do polewy, wymieszać i wlać na sernik z okary dokładnie wypełniając przerwy na bokach między rantem a sernikiem. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin. Górę polać wydrążoną marakują. Owocowy blok proteinowy
Candy Pandas
Mazurek pomarańczowy z mascarpone 268szczypta soli Masa serowa – 250 g serka mascarpone – 1 tabliczka czekolady białej Masa pomarańczowa – 3 pomarańcze – 1/2 szklanki cukru – sok z 1 cytryny – 1 mały dżem pomarańczowy Dekoracja – pistacje i migdały blanszowane Wykonanie: Ciasto kruche – Wymieszać obie mąki, cukier i sól. – Dodać miękkie masło, żółtka, śmietanę(...)reszty ciasta wyciąć paski o 1 cm szerokości i położyć na obwodzie, dogniatając do boków i formując brzeg ciasta. Paski przykleić na wodę. – Z pozostałego ciasta powycinać małe kwiatuszki, listki i ozdoby wielkanocne, u mnie kurczaczki. Kwiatki i listki przykleić wodą do pasków ciasta na obwodzie
To co kocham
Cukinia z bardzo aromatycznym, mięsnym farszem 203łyżeczka papryki słodkiej wędzonej - jajko - dwie łyżki bułki tartej - sól, pieprz do smaku - oliwa z oliwek - plastry mozzarelli do podania: -2 średnie pomidory - kilka listków bazylii - łyżeczka soku z cytryny - łyżka oliwy - sól morska, pieprz do smaku Cebulę kroimy, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy czosnek z cebulą. Podsmażamy. W tym czasie umytą cukinie przekrajamy wzdłuż na równe(...)wody, która z kich wyszła pod wpływem soli. Następnie łyżeczką nakładamy farsz. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Następnie na każdej z cukinii układamy plastry mozzarelli i ponownie wkładamy do piekarnika na 5-7 minut aż ser się rozpuści. W tym czasie pomidory siekamy w drobną kostkę, dodajemy posiekaną bazylię, sok z cytryny, oliwę
Cook&Love