 Udka nadziewane czosnkiem i suszonymi pomidorami 200
Udka nadziewane czosnkiem i suszonymi pomidorami 200warzywach. Pomiędzy udka włożyć pozostałe dwa pomidory. Podlewamy niewielką ilością przegotowanej wody (1/2 szklanki) Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) na godzinę. Gotowe udka wykładamy na talerz z marchewką, pomidorami i surówką, np. z młodej kapusty, pomidorów i natki pietruszki, skropioną cytryną i olejem lnianym. Smacznego
Kulinarne przemyslenia Galaretka ze szparagami i szynką 179
Galaretka ze szparagami i szynką 179Płyn przecedzić. Dolać bulion drobiowy do uzyskania 1,2 l płynu. Trochę zimnej wody wlać do miski z żelatyną, zamieszać, odczekać chwilę aż żelatyna napęcznieje. Następnie wlać trochę gorącego wywaru, wymieszać, przelać do reszty wywaru. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem i kroplą soku z cytryny. Wsypać siekaną pietruszkę, wymieszać. Foremkę wyłożyć folią spożywczą (łatwiej będzie nam wyjmować gotową
królestwo garów Cytrynowe muffinki z kremem kakaowym i waflowymi serduszkami 206
Cytrynowe muffinki z kremem kakaowym i waflowymi serduszkami 206proporcji wyszło mi 16 babeczek CIASTO -1 jajko -125 ml mleka -125ml wody -125ml oleju -1 łyżeczka cukru waniliowego -1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 20ml) -0,5 szkl cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 łyżeczki sody oczyszczonej -sok z jednej cytryny lub łyżeczka ekstraktu cytrynowego KREM -250ml śmietany 30% -250g serka mascarpone
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku Pomidorowa kasza kuskus ze smażoną tołpygą 245
Pomidorowa kasza kuskus ze smażoną tołpygą 245pułapkę stawiają natomiast producenci tej kaszy każąc nam zalewać ją wodą. Albo wodą z kostką rosołową. albo innym dziadostwem. Nie, nie, nie! tego kuskusowi nie robimy! Składniki: - Płat ulubionej ryby - u mnie akurat tołpyga - Łyżka masła - Sól - Grubo mielony pieprz, sól morska gruba - Sok z cytryny - 1/2 opakowania kaszy kuskus (z takiej ilości wychodzą dwie porcje dla naprawdę głodnych
Cook&Love TARTA JABŁKOWA NA TOKAJU Z BEZĄ WŁOSKĄ – fantastyczna! 296
TARTA JABŁKOWA NA TOKAJU Z BEZĄ WŁOSKĄ – fantastyczna! 296ścieramy na grubych oczkach, odsączamy, dodajemy do masy budyniowej razem ze skórą z cytryny. CAŁOŚĆ: Ciasto wyciągamy z lodówki, chwilę zagniatamy rozwałkowujemy. Wykładamy tortownicę tworząc wysoką krawędź. Na cieście rozprowadzamy jabłkową masę, pieczemy ok. 40 minut/160C z termoobiegiem. Po upieczeniu całkowicie studzimy. 140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY
Ostra na Słodko śledzik z jabłkiem 190
śledzik z jabłkiem 190cyrtyny Śledzie namoczyć w wodzie na około 2 godziny, w międzyczasie kilkakrotnie wymieniając wodę. Odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko i ogórki pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i cebulę posiekać. Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach, wymieszać z olejem. Dodać majeranek, cukier, pieprz i sok z cytryny, wymieszać. Wszystkie składniki dodać do śledzi, wymieszać i w zamkniętym naczyniu wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia Pstrąg nadziewany kaszą z grzybami 219
Pstrąg nadziewany kaszą z grzybami 219szklanki kaszy jęczmiennej 1 cebula 1 garść suszonych podgrzybków sól, pieprz natka pietruszki cytryna papryczka chili olej pieprz czerwony Ryby oczyszczam osuszam. Cebule kroję drobno w kostkę, dodaję majeranek, sól, pieprz i nacieram cała rybę w środku też. Odstawiam na noc do lodówki. Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień gotuję grzyby w tej samej wodzie
wesoła kuchnia Sok z aronii z sokownika, bez cukru 318
Sok z aronii z sokownika, bez cukru 318rano na czczo. Przygotować wieczorem. Do szklanki wlać trochę tego soku, sok z cytryny, łyżeczkę miodu i wymieszać. Zostawić tak do rana i wypić. Taki napój jest super dla naszego ciała. Dużo dobrze działa na serce, układ odpornościowy itp. Aronie i jabłuszka umyć. Do sokownika wlać wodę, nałożyć część do której nakładamy owoce. owoce nie muszą być czysto przebrane, listki
Kuchnia Pokoleń CHŁODNIK Z BOTWINKI 205
CHŁODNIK Z BOTWINKI 205botwinka 1 pęczek sól 1 łyżeczka ocet 1 łyżeczka lub sok z cytryny cukier 1 łyżeczka barszcz koncentrat Krakus 7 łyżek pieprz biały 1 szczypta koperek do posypania jaja ugotowane na twardo 4 szt. ~~ METODA~~ Botwinkę dokładnie myjemy i drobno siekamy. Umieszczamy w garze. Zalewamy wodą do pokrycia. Dodajemy sól, cukier i ocet. Gotujemy, aż botwinka zmięknie. Przecedzamy i przelewamy
Kuchnia Paulettes Kompot z rabarbaru 202
Kompot z rabarbaru 202małym ogniu podsmażamy przez 2-3 minutki, ciągle mieszając. Zalewamy podsmażony rabarbar wodą i gotujemy 15-20 minut. Po 20 minutach odstawiamy garnek do całkowitego wystygnięcia kompotu, a kiedy będzie zimny, przelewamy kompot przez gęste sitko do dzbanka. Podajemy schłodzony, opcjonalnie z kostkami lodu, plastrami cytryny, lub świeżą miętą. Zielony koktajl z rzeżuchą Kolejna witaminowa bomba, pod postacią zielonego koktajlu
NiePieprz.pl Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych i białej kaszy gryczanej 190
Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych i białej kaszy gryczanej 190szklanki wody. Dodać kaszę, zmniejszyć moc do minimum i gotować do wchłonięcia wody (ok. 15-17 minut). Kaszę wymieszać z upieczonymi warzywami, zieleniną i sosem. Podawać na ciepło lub na zimno. Sos 3 łyżki oleju rzepakowego 1-2 łyżki octu jabłkowego, winnego lub soku z cytryny 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki słodko-ostrej musztardy sól i pieprz według smaku Wszystkie
Pełny talerz Tarta z łososiem i szpinakiem 221
Tarta z łososiem i szpinakiem 221folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Łososia skropić sokiem i cytryny,przyprawić solą i pieprzem cytrynowym,owinąć folią aluminiową i upiec w piekarniku. Temp. pieczenia 190*C przez 20 minut. Szpinak zmrożony włożyć do garnka,dodać masło i rozgnieciony czosnek. Gotować do odparowania wody. W garnku roztopić masło,podsmażyć na nim mąkę,następnie dolać mleko. Sos należy
Kolorowa kuchnia Elki Dżem z dyni i jabłek 193
Dżem z dyni i jabłek 193goździków (utartych w moździerzu) 1 płaska łyżka mielonego cynamonu sok z 1/2-1 cytryny (w zależności od kwaśności jabłek) Wykonanie: Miąższ dyni kroimy w kostkę. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i umieszczamy razem z dynią w garnku z grubym dnem. Wlewamy ok. 0,5 szklanki wody i gotujemy (pod przykryciem, na wolnym ogniu) często mieszając aż jabłka i dynia zaczną
MyCookBook.pl Pigwowiec w cukrze - idealny do herbaty 301
Pigwowiec w cukrze - idealny do herbaty 301Waszych ogródkach rośnie pigwowiec to zachęcam do przygotowania owoców w cukrze. Idealnie zastąpią cytrynę, np. w herbacie. Ponadto syrop z owoców pigwowca świetnie smakuje! :) Składniki na 3 małe słoiczki: owoce pigwowca (waga bez nasion!) zwykły cukier proporcja owoców do cukru 1:1 Owoce pigwowca zalać wrzącą wodą. Odstawić na kilka minut. Następnie odlać wodę, owoce pigwowca pokroić w ósemki
Ugotować Dzbanek odporności 179
Dzbanek odporności 179tego wodę. Jest bardzo wyrazisty w smaku i najlepiej smakuje na gorąco! Poza tym zawiera w sobie wszystko, aby wzmocnić odporność lub podreperować tę nadłamaną! :D Jestem jego wielką zwolenniczką, bo przy jego w miarę regularnym piciu budujemy wewnętrzną barierę odpornościową. I to w jakim pysznym wydaniu! :) Napar cytrynowo- imbirowy Potrzebujesz: 5cm świeżego imbiru 1/2 sporej cytryny 1l wrzątku miód
Kuchnia w Słońcu Skąpana