woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:723/1096)

Sycąca sałatka z gruszką, awokado, „parmezanem”, orzechami laskowymi i słodkim sosem bazyliowym. 125

komosy ryżowej (ilość przed ugotowaniem) 1 szklanka wody 1 dojrzałe awokado 8 pomidorków malinowych/koktajlowych garść orzechów laskowych 1 gruszka sól himalajska do smaku suszone pomidory (opcjonalnie)* *jeśli nie macie możliwości zrobić wegańskiego parmezanu, to użyjcie suszonych pomidorów. Dodadzą słoności. Sos 20 g bazylii 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu lub agawy* 6 kropel(...)nerkowców (u mnie z przewagą migdałów, proporcje dowolne) 2,5 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych 1/2 różowej soli himalajskiej/morskiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego Sposób przygotowania: Komosę ryżową płuczemy zimną wodą na sitku. Odmierzamy 1 szklankę wody i wlewamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy kaszę. Gotujemy aż do całkowitego wyparowania wody (uważając by garnek się nie przypalił!) W czasie

Fill The Bowl
Historia pewnej sałatki. Czyli Nowy Orlean i Sycąca sałatka z komosą, gruszką, pomidorkami, awokado i wegańskim „parmezanem”. Z 157

komosy ryżowej (ilość przed ugotowaniem) 1 szklanka wody 1 dojrzałe awokado 8 pomidorków malinowych/koktajlowych garść orzechów laskowych 1 gruszka sól himalajska do smaku suszone pomidory (opcjonalnie)* *jeśli nie macie możliwości zrobić wegańskiego parmezanu, to użyjcie suszonych pomidorów. Dodadzą słoności. Sos 20 g bazylii 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu lub agawy* 6 kropel(...)nerkowców (u mnie z przewagą migdałów, proporcje dowolne) 2,5 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych 1/2 różowej soli himalajskiej/morskiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego Sposób przygotowania: Komosę ryżową płuczemy zimną wodą na sitku. Odmierzamy 1 szklankę wody i wlewamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy kaszę. Gotujemy aż do całkowitego wyparowania wody (uważając by garnek się nie przypalił!) W czasie

Fill The Bowl
Panna cotta z musem malinowym / Panna cotta with raspberry mousse 118

fresh or frozen raspberriessok z 1/2 cytryny / juice of half a lemon16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar  Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, chłodzenie: 3 godziny, ilość porcji: 14  Żelatynę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, jeśli używamy płatków żelatyny to potrzebujemy ich 4 sztuki. Płatki żelatyny zalewamy zimną wodą i czekamy aż zmiękną. Do garnka wlać(...)Następnie mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny. Do form wysmarowanych olejem wlewamy ugotowaną śmietanę i wstawiamy do lodówki do ścięcia się. Potem robimy mus malinowy. Zmiksować maliny, sok z cytryny i cukier razem, odstawić do lodówki. Przed podaniem wykładamy panna cottę na talerz i dookoła niej robimy wianuszek z musu. Smacznego!***** Gelatin prepare according to instructions on the package

Projekty ze smakiem
Krem z barszczu ukraińskiego 174

cukier do smaku sok z cytryny - 1,5 łyżki buraki - 4 szt ziemniaki - 3 szt włoszczyzna z kapustą - 1 pęczek fasola biała Jaś - 3/4 szkl śmietana 18 % - 4 łyżki czosnek - 2 ząbki cebula - 1 mała szt koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka sól i pieprz ziele angielskie listki laurowe woda - ok. 2 litrów Sposób przygotowania : Fasolę wrzucić do garnka, zalać wodą, odstawić(...)całą noc. Do tej samej wody dodać, mięso , listek laurowy, ziele angielskie, gotować przez 45 minut. Następnie  dodać, obrane ,  opłukane, i starte na tarce o dużych otworach warzywa, buraki gotować  w całości, dodać sól i pieprz. Gdy mięso i buraki są miękkie, wyjąć z wywaru, buraki zetrzeć na tarce, mięso rozdrobnić . Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać, pokroić

Kuchnia Danusi
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM 200

twardo 350 gram pomidorków koktajlowych 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku 100 ml. jogurtu naturalnego gęstego Pieprz czerwony Szczypta soli morskiej Sałatka z łososiem. Pogoda dzisiaj nas nie rozpieszcza, praktycznie deszcz pada cały dzień. Przy krawężnikach, w zagłębieniach jezdni tworzą się już deszczowe potoki. Woda tam płynie dosyć silnym prądem, obmywa koła zaparkowanych samochodów i zabiera(...)przecież ryby bardzo lubimy – prawda ?). Sałatka z łososiem ma jeszcze jeden dodatkowy atut, a mianowicie nie jest pracochłonna. Czas wykonania to jakieś 10 – 15 min. Szpinak sałatkowy, opłukujemy pod wodą, niezależnie od tego czy producent nas informuje o tym, że produkt został już umyty i nadaje się bezpośrednio do spożycia. Po umyciu szpinak musi odcieknąć. Z pomidorkami robimy tak samo

Markowy smak
Sałatka z kurczakiem i selerem 201

anchois sok z połowy cytryny szczypta pieprzu 1 ząbek czosnku przyprawa do mięsa: łyżeczka wędzonej papryki łyżeczka ziołowego pieprzu pół łyżeczki curry sól tymianek pieprz czarny 3 łyżki oliwy Filet kurczaka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawą, oliwą, odstawić na 30 minut. Następnie obsmażyć na złoty kolor z każdej strony, podlać ćwierć szklanki wody i dusić ok 10 minut(...)woda całkowicie odparuje. Mięso ostudzić. Seler marynowany i kukurydzę osączyć. Seler naciowy pokroić w cienkie ukośne plastry. Śliwki pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać octem, odstawić na 10 minut, następnie odcedzić. Wszystkie składniki sałatki włożyć do miski, wymieszać. Sos: Fileciki anchois rozetrzeć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i miód, wymieszać. Dodać jogurt, musztardę, sok z cytryny, wymieszać

Obiad gotowy
Pity z mięsem mielonym na sposób indyjski 157

chlebki pita ·         6 pieczarek Sos: jogurt naturalny (małe opakowanie) sól, pieprz 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy łyżka majonezu sok z cytryny (do smaku) Przygotowanie: Mięso mieszamy dokładnie z  przyprawami. Cebulę siekamy w drobna kosteczkę. . Na dużą patelnię wlej olej, podsmaż cebulę, gdy się zeszkli dodaj mięso. Smaż około 10 minut(...)opakowaniu. Ja smaruję je delikatnie woda i wkładam do piekarnika nadzianego do 200 stopni na 4-5 minut.  do środka pit włóż rozdrobnione kotlety, sałatę, pomidora, ogórka, cebulę i polej sosem jogurtowo-czosnkowym. Przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt z resztą składników. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.  W razie potrzeby dodajemy trochę soku z cytryny. Odcinamy od jeszcze ciepłej pity

Mania Gotowania
Moje małe Croquembouche. TU I TAM. 203

dręczyć się wyrzutami sumienia za ptysiowe łakomstwo. Tak też zrobiłam.  Gdy maluchy się suszyły, przyszła pora na krem. Ale jaki? Nawet nie byłam pewna czy mam w domu cytryny (remont nie sprzyja dbałości o zapas podstawowych produktów). Znów ściąga, tym razem innego autora, ale równie wspaniała. Angielskie wydanie Puddings and Desserts pod hasłem profiterolki podaje do nich przepis(...)łyżek), dodać sok z cytryny - nie za dużo, tak, aby przy ucieraniu uzyskać gładki, ale nie zbyt luźny lukier. Na koniec zabarwić sokiem z jagód i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Jeśli lukier jest za rzadki, dosypać jeszcze trochę cukru pudru.  KARMEL 1 filiżanka cukru ( pół filiżanki białego, pół ciemnego) 1/8 filiżanki wody Cukier wsypać do rondelka o grubym dnie

KUCHARNIA
Pierogi z karpiem 212

nieco innym farszem. Włoszczyzna Karp Grzyby Cebula Cytryna Masło 250ml. maślanki 500g. mąki do pierogów Jałowiec Koperek Sól Pieprz Mąkę wraz z solą przesiewamy. Dodajemy maślankę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy, żeby nie wyschło i odkładamy na bok na 20-30 minut. Włoszczyznę zalewamy w garnku zimną wodą, dodajemy również karpia i grzyby. Im więcej(...)część korzenia pietruszki. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Mięso ryby oddzielamy od skóry i ości, drobno szarpiemy i łączymy z warzywami. Doprawiamy jałowcem, koperkiem, skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem. Pierogi gotowe do lepienia. Smacznego! Farsz można wzbogacić serem lub przetartymi pieczonymi ziemniakami lub batatami. Ja użyłem maślanki cytrynowej, więc pominąłem dodawanie cytryny do farszu. Dodałem jednak utarty

MarcinChef
Ryba w sosie słodko kwaśnym 155

obiad. Polecam spróbować. Warto poszaleć i coś ala rybę po grecku zrobić z tego przepisu na wigilijną kolację. Składniki : * 4-5 filetów z dorsza * jajko * bułka tarta * sok z cytryny * sól , pieprz     Sos słodko kwaśny : * duża cebula * 2 łyżki oleju rzepakowego  * papryka zielona , czerwona * mała marchewka * kostki ananasa z puszki * 3 łyżki cukru * 3 łyżki octu balsamicznego(...)cukier i ocet. Mieszamy i dodajemy ketchup. Wodę z puszki z ananasem mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i dodajemy do naszego sosu. Mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Ściągamy z ognia i miksujemy. Dodajemy parę kostek ananasa oraz kawałki marchewki i papryki. Ryba : Rybę oprószyć solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć

Magiczne Życie Marty
Kanapka z pulled turkey, pastą bazyliową z groszku, roszponką i awokado 128

laskowych  1 łyżka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu  Ponadto: 2 bułki, np. domowe z  tego  przepisu  1/2 awokado + odrobina soku z cytryny  roszponka  W pierwszym etapie przygotowania przepisu marynuję mięso w przyprawach i oliwie z oliwek, najlepiej przez całą noc. Następnie przekładam mięso do wysokiego naczynia żaroodpornego, zalewam bulionem(...)Jeśli płyn wyparuje- dolewam wody, tak by ostatecznie po 5 godzinach pieczenia, płynu powinno pozostać niewiele. Po upieczeniu mięso studzę a następnie zalewam podgrzanym sokiem pomidorowym i moczę jeszcze 2-3 godziny. Po tym czasie wyciągam mięso i "Szarpię" widelcem na drobne włókna.  Groszek rozmrażam i miksuję z dodatkiem bazylii, oleju, soku z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem

Mango Papaja
Barszcz czerwony na wywarze grzybowym 182

soku z cytryny sól, czarny pieprz 1 łyżka masła Przygotowanie ETAP I Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Szybkie ETAP II Wybór Ciśnienia Niskie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . grzyby umieść w rondelku i zalej zimną w takiej ilości, aby przykryła grzyby zagotuj wodę z grzybami(...)warzywa dolej zimną wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap I po ugotowaniu odcedź wywar przez drobne sitko, warzywa wyjmij do wywaru dodaj starte buraki i ziele angielskie zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap II całość przecedź, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny na koniec dodaj

Szybko Szybkowar
Smażone krewetki z czosnkiem, gorczycą i chlebkiem chapati 67

łyżeczki chili w proszku 1/2 świeżej papryczki chili, drobno posiekanej 1/4 mielonej kurkumy 1/2 cytryny lub limonki 2 dymki drobno pokrojone do przybrania CHLEBKI CHAPATI (CZAPATI) 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej – u mnie jest to mąka orkiszowa pełnoziarnista 180 ml zimnej wody 1 łyżka oleju lub ghee (masło klarowane) natka pietruszki Wykonanie KREWETKI Łyżeczkę czarnej gorczycy miażdżymy w moździerzu

Tajemnice Smaku
Spaghetti ze szczypiorkiem czosnkowym 120

Szczypiorek, czosnek i 6 łyżek oleju zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem. Pesto musi mieć zdecydowany smak – musi nadać smak makaronowi. Orzechy włoskie posiekać i podprażyć na suchej patelni. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Makaron odcedzić. Trochę wody z gotowania makaronu zostawić. Na patelnię włożyć makaron, dodać pesto, wlać

królestwo garów
Wegański koktajl z jęczmieniem 126

zabrać ze sobą do pracy, szkoły. Mleko owsiane zrobiłam z płatków owsianych które zmiksowałam z wodą blenderem. Szybka, prosta i przepyszna bomba witaminowa. 1 mango 1/2 ananasa 1 kiwi 1 łyżeczka młodego jęczmienia 1 łyżka nasion chia 1 banan 1 pomarańczo 1 cytryna 100 ml mleka owsianego Mango obrane kroję i miksuje blenderem. Dodaję nasiona chia i odstawiam.  Ananasa

wesoła kuchnia
Ciasto z bezą i kremem cytrynowym 160

Składniki na krem cytrynowy: 2 jaja 1 duża cytryna lub 2 małe 130g cukru 60g masła Cytryny sparzamy, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. .Do metalowej misy wbijamy jaja, dodajemy cukier, sok cytrynowy, skórkę oraz masło. Na ogniu stawiamy garnek z gotującą wodą, a na nim metalową miskę z zawartością. Całość ubijamy trzepaczką na garnku z gotującą się wodą

Domowe ciasta
Torcik owocowy z galaretką 127

Składniki na lemon curd: 2 jaja 1 duża cytryna lub 2 małe 130g cukru 60g masła Cytryny sparzamy, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. .Do metalowej misy wbijamy jaja, dodajemy cukier, sok cytrynowy, skórkę oraz masło. Na ogniu stawiamy garnek z gotującą wodą, a na nim metalową miskę z zawartością. Całość ubijamy trzepaczką na garnku z gotującą się wodą

Domowe ciasta
ROŚLINNA TARTA Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI, CUKINIĄ I FETĄ 96

Składniki: CIASTO KRUCHE 250 g mąki 1 łyżeczka posikanego koperku 1 jajko 120g masła 2 łyżki wody szczypta soli FARSZ: 2 małe cukinie 200 g pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku 1 1/2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do sałatki greckiej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy extra virgine 1 czerwona cebula 100 g fety Przygotowujemy ciasto: Wszystkie składniki

Kuchnia w oparach
CYTRYNOWY SERNIK NA ZIMNO. STRACCIATELLA 196

galaretki cytrynowe 1 cukier waniliowy 16g 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 sparzonej cytryny` posypka czekoladowa (nie cukrowa kakaowa tylko prawdziwa czekolada), kropelki czekoladowe,  bądź starta na drobnych oczkach gorzka czekolada Wykonanie:  Galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną w lodówce śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
PŁOMYKI - KRUCHE CIASTKA Z RABARBAREM I DZIKĄ RÓŻĄ 150

łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 50 ml mleka kilka kropel ekstraktu waniliowego łyżeczka soku z cytryny farsz 350 g obranego i drobno pokrojonego rabarbaru płatki z około 10 kwiatów dzikiej róży 1/2 jabłka 1 łyżeczka masła 3 łyżki cukru trzcinowego 1015 ml wody dodatkowo cukier puder A jak to zrobić: Mąkę przesiać z solą i sodą na stolnice, dodać masło

Kuchnia w opałach
Sałatka z tortellini i brokułem 1471

ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich lub ziół do sałatek 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z tortellini i brokułem – Wykonanie: Brokuł ugotować (al dente – na pół twardo) na parze lub w osolonej wodzie. Odcedzić na sitku. Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu, odcedzić. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić

Kulinarne Przeboje
Kurczak w sosie serowo - szpinakowym 121

pieprz 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w grube plastry, wcieramy w nie olej, sok z cytryny i przyprawy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 C przez ok. 40 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy czosnek, następnie podlewamy go wodą, dodajemy serek topiony i blenderem miksujemy na płynny sos. Dodajemy szpinak, przyprawiamy do smaku i czekamy

Apetyczna babeczka
Keks - zdrowsza wersja bez cukru 162

zmielonym ksylitolem na biały puch. Dodawać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Zetrzeć skórkę z cytryny i dodać esencję waniliową mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do ciasta cały czas ucierając, ciasto będzie dość gęste rodzynki namoczyć w gorącej wodzie (do wody można dodać rum). Pozostałe bakalie dowolnie pokroić. Rodzynki dobrze odsączyć, wszystkie bakalie wymieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z soczewicą, szpinakiem i serem feta 149

orzechów pekan dressing 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka skoku z cytryny 2 łyżki oleju orzechowego sól i pieprz do smaku (wszystko wymieszaj) Przygotowanie: Przepłucz soczewicę i gotuj ok 30 minut w proporcji jedna część na dwie części wody. Ostudź W misce połącz, szpinak, orzechy, soczewicę i ser feta pokruszony. Wszystko polej dressingiem. Smacznego

Niezły Młynek
Makaron z BROKUŁEM, SELEREM NACIOWYM i PIECZARKAMI (wegański) 259

pieczarek 2 cebule 150 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane) 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok z cytryny zioła i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, bazylia, curry) Sposób przygotowania: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Brokuła pokrój na małe różyczki i ugotuj go w osolonej wodzie. Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki. Z selera naciowego usuń włókna. Pokrój

Via Gusto
Bubble tea z borówkami 152

czarnego bzu), ale może być też kupny do kawy łyżeczka ulubionej herbaty sok z połowy cytryny garstka małych borówek lub jagód z zamrażalnika szeroka słomka przezroczysta duża szklanka lub słoik Przepis na bubble tea z borówkami Tapiokę gotujemy w bardzo dużej ilości wody przez pół godziny i zostawiamy do ostygnięcia w wodzie. Potrzebujemy cały garnek wody, bo perełki tapioki lubię

Ugotowane pozamiatane
RABARBAR pod ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ z IMBIREM 122

gałki muszkatołowej 50g płatków owsianych górskich Do podania: 200g jogurtu naturalnego drobno starta skórka z 1/2 cytryny Rabarbar dokładnie oczyścić, następnie pokroić na 4-5cm kawałki i wymieszać z cukrem waniliowym. Rozgrzać patelnię z grubym dnem, wrzucić rabarbar i wlać 2 łyżki wody (żeby rabarbar się nie przypalił) i dusić przez kilka minut pod przykryciem, ale niezbyt długo, żeby

Dietolog
Duszony łosoś z awokado i pomidorkami koktajlowymi [ENG] 161

rozgrzanej patelni z olejem. Posyp solą, pieprzem i mixem suszonych warzyw. Polej sokiem z cytryny. Nałóż przekrojone na połówki pomidorki (można je spokojnie zastąpić pomidorami malinowymi, wtedy połóż na filecie plastry nie grubsze niż 0,5 cm). Następnie nalej na patelnię wody i doprowadź ją do wrzenia. UWAGA! Wodę wlej obok łososia nie po nim. Ilość wody

Better Life By Auntie Ju
Tort "Czarny las" - szwarcwaldzki tort z wiśniami 247

najmniej 12 godzin. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz sok z cytryny.   Frużelina: owoce umyć, wypestkować, wymieszać z cukrem. W rondelku wymieszać owoce z cukrem, umieścić na ogniu, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody, rozpuścić, wymieszać z sokiem z owoców. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody, dodać do owoców, wymieszać

Obiad gotowy
Wegetariańska harira z amarantusem 282

połowę łyżeczki sproszkowanej). Dodajemy opłukaną soczewicę, łyżkę miodu i puszkę pomidorów. Ciecierzycę i amarantus razem z wodą z gotowania przelewamy do garnka z resztą składników. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy z jogurtem naturalnym, posiekanymi daktylami i kolendrą. Możemy skropić sokiem z cytryny. P.S. Możesz modyfikować skład zupy, dodawać inne warzywa. Korzystaj z tego, co masz akurat dostępne

MarcinChef
Zaparzana babka drożdżowa z czekoladą i cynamonem 147

minut. Gotową babkę warto polać rzadkim lukrem (pół szklanki cukru pudru połączonego z 1 łyżką przegotowanej wody). Naturalny ekstrakt Wanilia Bourbon z Madagaskaru to tylko jeden z nowej serii ZE ŚWIATA NATURY Dr. Oetkera. Oprócz niego, do wyboru mamy także Migdał z Maroka, Cytrynę z Sycylii i Pomarańczę z Brazylii – wszystkie ekstrakty są w 100% naturalne i nadają wypiekom

Poezja smaku
Śledzie w marynacie cytrusowej 146

porcje): 400 gram śledzi w oleju skórka otarta z 1 pomarańczy skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 pomarańczy 3-4 łyżki oleju z pestek dyni szczypta soli i pieprzu 1 łyżeczka miodu Śledzie moczę przez 3-4 godziny w chłodnej wodzie. Następnie kroję na mniejsze kawałki. Mieszam pozostałe składniki do uzyskania gładkiego sosu. Sos mieszam z pokrojonymi śledziami

Mango Papaja
SERNIK Z JOGURTU GRECKIEGO Z OWOCAMI LIGHT ( BEZ CUKRU) 218

czerwone) Sposób przygotowania: 1. W misie miksera umieścic jogurt, jaja, budyń, mąkę, sok z cytryny i aromat.  Zmiksować do połączenia się składników.  2. Dodać maliny mrożone. Wymieszać szpatułką.  3. W formie ułożyć herbatniki. Wylać masę jogurtową.  4. W naczynie żaroodporne wlać wodę. Wstawić do piekarnika. Nagrzać piekarnik do 160 stopni.  Wstawić sernik nad naczynie. Piec

Kuchnia Paulettes
Sernik z solonym karmelem 193

Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około minucie. Na koniec dolewamy śmietanę, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Całą masę miksujemy na gładko, a następnie wylewamy do blaszki z ciastkami. Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Na dnie ustawiamy blachę z gorącą wodą. Do nagrzanego piekarnika na kratkę powyżej blachy z wodą wstawiamy nasz sernik na 15 minut. Następnie

Emskie Smaki
Sałatka makaronowa z warzywami i majonezem 241

smakować. Jak przygotować pyszną sałatkę makaronową z warzywami? Składniki: 150 g (3/4 szklanki) ugotowanego w osolonej wodzie makaronu biawetta, orzo w kształcie ryżu ( al dente) 4 łyżki kukurydzy z puszki 1 duży pomidor 1 ogórek natka pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Pomidora i ogórka myjemy, osuszamy, kroimy na pół. Z pomidora i ogórka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z miętowym sosem 179

łyżki, czasami troszkę więcej) sól, pieprz 1 młoda cebulka ze szczypiorem, posiekana 2 łyżki wody Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy, aż całość się zblenduje (ok 1 minuta). Po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić do smaku dodając sok z cytryny, sól czy pieprz. Na dnie słoika umieszczamy sos a następnie dodajemy bulgur. Na wierzchu dekorujemy pomidorkami. Tak przygotowaną

Szybko Tanio Smacznie
Kalafior curry z kaszą gryczaną i dressingiem imbirowym 116

świeżego kłącza imbiru 1/4 szklanki oliwy sól morska lub himalajska do smaku sok z połowy cytryny 1 łyżka syropu z agawy  Skworcu Wymieszaj dokładnie w miseczce wszystkie składniki dressingu,odstaw na bok. Umyj kalafior, rozdziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Nie rozgotuj go. Odlej wodę i dodaj trochę oleju kokosowego oraz curry. Podsmażaj nie dłużej niż

Z Kuchni Do Kuchni
Spaghetti z brokułami 144

przepisu na opakowaniu. 1 brokuł - rozdzielamy na różyczki i gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie. Sos: 3-4 ząbki czosnku - kroimy w kosteczkę kawałeczek szynki - kroimy w kostkę 1 opakowanie serka mascarpone (250 gram) sól, pieprz, ziarenka smaku, kwasek cytrynowy lub cytryna 1 łyżka masła Czosnek wrzucamy do rozpuszczonego masła, dodajemy szynkę. Chwilkę dusimy na maśle. Dodajemy mascarpone, doprawiamy

Kuchnia smaków
Kolorowa sałatka z kuskusem 241

Składniki: 200g kuskusu, 250ml gorącej wody, 1/2 czerwonej cebuli, mała puszka kukurydzy ( 165g po odsączeniu ), 8 rzodkiewek, 1 czerwona papryka, puszka ananasa ( 260g po odsączeniu ), garść natki pietruszki, 5 ogórków konserwowych, 1/2 cytryny, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy z oliwek, Przygotowanie: Smacznego

W kuchni u Moniki
litewska sałatka z kurczakiem 200

sól sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 łyżki tartego chrzanu łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku do dekoracji: świeża zielenina, np rzeżucha Składniki sosu wymieszać, na czas przygotowania sałatki odłożyć do lodówki. Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić, pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę. Jaja ugotować

6niebo
Lemon curd. 182

chociaż łyżeczkę? ;) Składniki: 1 całe jajko 2 żółtka sok z 2 cytryn skórka otarta z 2 cytryn 110 g cukru 70 g masła Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w metalowej miseczce (masło pokrojone w kostkę). Miseczkę umieścić na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody. Spód miseczki nie może dotykać powierzchni wody. Mieszać bez przerwy trzepaczką do dokładnego połączenia składników

zadanie-gotowanie
Łosoś z fasolką i jajkiem w koszulce 131

łyżka octu). Jajka wbić do miseczek i wlać znad samej powierzchni, do lekko wrzącej wody. Gotować ok. 4 minut (tak, by żółtko pozostało płynne), delikatnie wyjąć łyżką cedzakową.  Na talerzach serwować łososia na porcji fasolki, z jajkiem na wierzchu i ćwiartką cytryny. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Makowiec na kruchym spodzie 1346

wystudzeniu ciasto lukrujemy. Aby zrobić lukier w małej głębokiej misce białko, cukier puder i sok z cytryny ucieramy okrągłą drewnianą gałką do ucierania, aż masa będzie jednolita, lekko gęsta, ale „lejąca” (w razie potrzeby można ją zagęścić dodając cukier puder, lub rozrzedzić gorącą woda). Za pomocą łyżki lub woreczka cukierniczego na wierzchu ciasta robimy lukrem zygzaki. Przepis bierze udział

Trzeci talerz
Sałatka śledziowa z burakami 653

buraków. Doprawiamy buraki olejem, sporą ilością soli, pieprzu oraz dużą szczyptą cukru. Dodajemy sok z cytryny do smaku. Mieszamy i odstawiamy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone także kroimy w kostkę, a następnie odciskamy z nadmiaru wody. Śledzie kroimy w paseczki pod ukosem. Drugą szalotkę kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy ze sobą jabłko, ziemniaki

Poezja smaku
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 228

przekąski do 100 kalorii i super smaczne i zdrowe pomysły na łatwe, kolorowe i pyszne wody smakowe! Arbuz i bazylia, granat, imbir i limonka - brzmi smacznie, prawda? Są też pomysły na pyszne i zdrowe herbatki - truskawka, hibiskus i anyż czy koper włoski, cytryna i miód - wszystko wygląda i brzmi pysznie! I przyszedł czas na końcowy zdrowy dział, o którym wspominaliśmy

Plate of Joy
Sałatka na ciepło z makaronu orzo 552

słoiczku wymieszać starty parmezan, 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy extra virgin, sok i skórkę z cytryny. Spróbować i ewentualnie doprawić pieprzem i solą (uważać z solą, gdyż parmezan jest słony) . Ugotować makaron al dente wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przelać lekko zimną wodą (aby zatrzymać proces gotowania) i zostawić na sitku. Wymieszać z odrobiną oleju rzepakowego lub oliwy

Moja Delicja
Szybki kremowy makaron z awokado - gotowy w 10 minut! 94

jedno dojrzałe awokado - garstka liści bazylii - garstka liści rukoli - 2 ząbki czosnku - łyżeczka soku z cytryny - 4 łyżki oliwy z oliwek - sól i pieprz do smaku - kilka pomidorków koktajlowych - makaron spaghetti - opcjonalnie: jajko w koszulce (po jednym na porcję)  Przygotowanie:  1. Wstawić wodę na makaron, kiedy zacznie wrzeć, wrzucić makaron. 2. Awokado obrać, wyjąć pestkę. Wrzucić do pojemnika

two broke sisters
Lasagne ze szpinakiem i oszukanym beszamelem 141

przypalić cebuli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodać szpinak i sok z cytryny, dokładnie wymieszać i dusić przez 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać śmietanę i masło, i znowu smażyć przez 10 minut.  Jeśli szpinak oddał dużo wody zdjąć pokrywkę by część  wyparowała. Sos: Na oleju smażyć pokrojonego bardzo drobno pora. Po 5 minutach

Smakuj życie!
Sałatka tajska 133

będą użyte. W wysokim naczyniu (może być wok, ale nie musi)   podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować

Smaki Przyprawy i Kolory
bakłażany z grilla piekarnikowego... 155

Składniki: MARYNATA: olej rzepakowy 1/4 szklanki, ząbki czosnku 3 sztuki, sok z cytryny 1 łyżeczka, pomidory 4 dojrzałe, natka pietruszki 1 pęczek, koperek 1/2 pęczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, woda 3/4 szklanki POZOSTAŁE: bułka tarta 3 łyżki, bakłażan 2 większe, ser żółty 4 plastry, pierś z kurczaka 1 sztuka, olej

W Mojej Kuchni Lubię
Żytnia razowa szarlotka 175

rozpadną się podczas pieczenia posiekane w cieniutkie plasterki 1 łyżeczka cynamony sok z połówki cytryny Mąkę z masłem siekamy na stolnicy, dodajemy cukier i żółtka i siekamy dalej. W ostatnim momencie zagniatamy  kulę. Jeśli będzie bardzo kruche dolewamy 2 łyżki lodowatej wody - u mnie tak nie było. Ciasto się skleiło. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Przecinamy kulę

AZgotuj!
Pieczony dorsz z groszkiem i fasolką - 310 kalorii - DIETA 228

Fasolkę umyć, poobcinać końce. 5. Groszek wyjąć ze strączków. 6. Warzywa wrzucić na osoloną, gotującą się wodę - najpierw fasolkę a po 8-10 minutach dodać groszek i gotować jeszcze kilka minut. 7. Warzywa odcedzić i podawać razem z rybą, którą można oczywiście skropić cytryną. Jeśli nadal karmisz i Twoje Dziecko jest wrażliwe na to co jesz, to danie może dać

Matka Żywicielka
Krokiety na meksykańską nutę. 181

naleśniki: 50/50 mąki kukurydzianej i mąki pszennej 1 garść otrębów żytnich 1 jajo 1 łyżka oleju woda mleko Ciasto przygotowujemy jak na naleśniki. Guacamole : 1 avocado 1/2 czerwonej papryki kilka plasterków jalapeno kukurydza 1/2 pomidora 1/2 szklanki passaty oliwa z oliwek sok z cytryny pieprz  Składniki kroimy w kostkę i mieszamy ze sobą, dodajemy oliwę z oliwek

vegetanie
Ryba na parze z płatkami papryki i nutą cytrusową 169

osuszamy ręcznikami papierowymi. Koperek myjemy i drobno siekamy. Z oliwy z oliwek, soku, oraz skórki z cytryny, koperku, płatków papryki, soli orz białego pieprzu przygotowujemy marynatę. Rybę marynujemy przez kilka godzin (im dłużej tym lepiej przejdzie aromatem ziół i przypraw). W garnku zagotowujemy wodę. Na sitko do gotowania na parze wykładamy rybę polewamy marynatą. Gotujemy na parze przez 20 minut

Pyry na Gaz
JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU (WEGE). 413

przyczyn głodowych i "apetytowych", pominęłam ;) Sos holenderski powstaje z żółtek, masła oraz soku z cytryny i jest chyba moim ulubionym dodatkiem do potraw. JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU /nieco zmieniony;/ na 1 porcję 1 jajko 1-2 łyżeczki octu szczypta soli 3/4 litra wody 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego odrobina masła garstka rukoli plasterek żółtego sera plasterek lub dwa podpieczonego bakłażana sól, pieprz

W kuchni Karmel-itki
Pieczony łosoś z grillowaną polentą 212

pół pęczka szczypiorku 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Oliwę łączymy z sokiem z cytryny oraz przyprawami. Nacieramy łososia i obkładamy go tymiankiem. Przekładamy do formy do pieczenia i odstawiamy na pół godziny do lodówki. W garnku zagotowujemy 3 razy więcej wody niż mamy w szklance kaszy. Stopniowo wsypujemy kaszę i cały czas mieszając gotujemy na najmniejszym ogniu

Mienta blog
Sałatka tajska 332

będą użyte. W wysokim naczyniu (może być wok, ale nie musi)  podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować

Kulinarna rozmowa
Chińszczyzna z wieprzowiną na carpaccio z cukinii 169

warzyw. Układamy na przemian w kratkę na talerzu. Cukinię solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.W tym czasie w odrobinie kurkumy i curry gotujemy ryż. Wieprzowinę kropimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy mieszankę chińską i zalewamy odrobiną wody, dusimy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy przyprawami wg uznania: imbir, kurkuma, curry,  papryka mielona, suszona kolendra

Bon Appetit Małgorzaty
Ryba po grecku 237

małym ogniu ok. 15 minut co kilka minut  mieszając i podlewając niewielką ilością wody. Dodać sól, pieprz, mieloną paprykę i przecier pomidorowy.  Dusić kolejne 10 minut.  Spróbować i w miarę potrzeb jeszcze doprawić (można dodać odrobinę cukru i sok z cytryny).Filety rybne posolić, oprószyć mąką, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej,  smażyć

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Grillowany filet z łososia w włoskiej kapuście. 160

łososia , odciąć skórę, usunąć ości, pokroić na dwie porcje, posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną. Odstawić na 15 minut, niech przejdzie przyprawami. Ziemniaki obrać, przekroić na połowę, obgotować  około 15 minut, odlać i opiec na patelni. Liście kapusty obgotować w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzić, wyciąć gruby nerw. Rozłożyć  na desce po dwa liście. Filety z łososia

Kulinarny karnet Christophera
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI. 188

wrzucam cebulę i wszystko razem podsmażam. Podlewam winem, a gdy to odparuje, dodaję ocet, sok z cytryny. Duszę całość do całkowitej miękkości, a na końcu doprawiam solą i pieprzem. Jeśli chcesz przygotować więcej konfitury, umieść ją w wyparzonych słoiczkach, pasteryzuj od chwili zagotowania wody przez 10-12 minut.  SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Łosoś ze szpinakiem i różowym pieprzem 180

ząbek czosnku, wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, na sam koniec dodajemy sok z cytryny.     Do obiadu podałam surówkę z marchwi i brzoskwiń - marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię z puszki, w kubeczku w łyżce wody rozpuszczamy 2 słodziki, dodajemy do surówki, jak i dwie łyżki jogurtu greckiego. Wszystko razem mieszamy

SMYKWKUCHNI
Orzeźwiające Smoothie Arbuzowo-Melonowe II 217

świetnym smaku. To smoothie zabrałam na rolki. Podczas jazdy popijałam je i nie brakowało mi wody, bo orzeźwiało idealnie. Polecam! Składniki na ok. 500 ml: 1/2 melona (u mnie żółty) kilka dużych kostek zamrożonego arbuza 1 gałązka świeżej mięty sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki wrzuciłam do blendera i zmiksowałam. Napój od razu jest gotowy do spożycia. Jeśli

Blondynka Gotuje