 Dżem rozgrzewający z gruszek i z imbirem 133
Dżem rozgrzewający z gruszek i z imbirem 133nasiennych i ogonków Owoce wsypać do rondla, dodać starty imbir, sok z cytryny- wymieszać, dodać cukier i gotować ciągle mieszając Dodać kandyzowany imbir i gotować jeszcze ok. 40 min. Przełożyć do czystych słoików przykryć suchymi dekielkami. Jeśli trzeba należy podlać owoce podczas wstępnego gotowania kilkoma łyżkami wody. przepis podpatrzyłam w Moje gotowanie ekstra 1/2015
Proste Potrawy Cytrynowy dżem z cukinii 190
Cytrynowy dżem z cukinii 190cytrynowe 10. Gdy cukinia zmięknie dodać cukier, galaretkę, skórkę i sok z cytryny 11. Gotować na małym ogniu przez 30 minut często mieszając 12. Przełożyć do słoików 13. Słoiki szczelnie zakręcić i odstawić na wieczkach 14. Można dodatkowo pasteryzować słoiki – gotować 7 minut od czasu, gdy woda zacznie się gotować Poprzedni 1 z 14 Następny Artykuł Cytrynowy dżem
KuchniaWeDwoje.pl Chrupiący pieczony kalafior z pikantnym dipem rabarbarowym 207
Chrupiący pieczony kalafior z pikantnym dipem rabarbarowym 207mój był niewielki) ciasto kukurydziane: 50 ml mleka jajko łyżka soku z cytryny 35 g mąki kukurydzianej łyżeczka pieprzu cytrynowego spora szczypta soli do panierowania: ok. 200 g płatków kukurydzianych pikantny dip rabarbarowy: 4 łodygi rabarbaru pół czerwonej cebuli kopiasta lyżka cukru trzcinowego ok. 3 łyżki wody łyżeczka płatków chili łyżka octu winnego sól i pieprz do smaku Kalafiora dzielimy
Mienta blog Dorada pieczona z ziemniaczkami i rozmarynem w białym winie 164
Dorada pieczona z ziemniaczkami i rozmarynem w białym winie 164trzy ukośne nacięcia. Sos sojowy wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny i dokładnie natrzeć tym wewnątrz i zewnątrz ryby. Środek ryby wysmarować musztardą, posypać kolorowym mielonym pieprzem i wsadzić po 1/2 ząbka czosnku. Odstawić na ok 1 godz. Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie ok 12-15 minut. Odcedzić i pokroić w ćwiartki. Skropić oliwą i wymieszać
KUCHNIA POLSKA Ditali z łososiem, papryką, cukinią i suszonymi pomidorami... 165
Ditali z łososiem, papryką, cukinią i suszonymi pomidorami... 165zawinąć brzegi, tworząc niewielki 'namiot' nad rybą. Pokrop oliwą i sokiem z cytryny i piecz przez około 20 minut, lub do czasu, aż ryba będzie gotowa. Można użyć od razu, lub zostawić w temperaturze pokojowej na czas przygotowania makaronu. Makaron ugotuj w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, według opisu na opakowaniu. Odcedź dokładnie, zachowujac około 1/2 szklanki wody z gotowania
Lejdi of the house Stir fry z polędwiczką i ananasem 154
Stir fry z polędwiczką i ananasem 154chili Sos sojowy Olej sezamowy Pół łyżeczki mąki do zagęszczenia Sok z cytryny 200 g ryżu Przygotowanie: Krok 1 Polędwiczkę kroimy w plastry a następnie w paski. Świeżego, obranego ananasa kroimy w kostkę. Brokuła dzielimy na różyczki, paprykę kroimy w paski. W garnku zagotowujemy niewielką ilość wody. Paprykę i brokuł wrzucamy wrzątku i blanszujemy przez 2 minuty – nie jest
Niedzielny kucharz Poniedziałek: Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem 176
Poniedziałek: Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem 176chili Sos sojowy Olej sezamowy Pół łyżeczki mąki do zagęszczenia Sok z cytryny 200 g ryżu Przygotowanie: Krok 1 Polędwiczkę kroimy w plastry a następnie w paski. Świeżego, obranego ananasa kroimy w kostkę. Brokuła dzielimy na różyczki, paprykę kroimy w paski. W garnku zagotowujemy niewielką ilość wody. Paprykę i brokuł wrzucamy wrzątku i blanszujemy przez 2 minuty – nie jest
Niedzielny kucharz Gruszki w syropie 214
Gruszki w syropie 214deserów i nie tylko ... Składniki: 3 duże gruszki, ok 450-500 ml wody 150 g cukru, łyżka soku z cutryny, szczypta cynamonu, 2 średniej wielkości laski cynamonu, kilka goździków Przygotowanie: Gruszki obieramy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Wkładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, cynamon i goździki. Gotujemy ok 15minut pod przykryciem, następnie bez przykrycia do miękkości
Lena Gotuje Buraczki tarte na zimę 558
Buraczki tarte na zimę 558zwykłej tarce do jarzyn. Dodajemy przyprawy: ocet jabłkowy lub sok wyciśnięty z cytryn, cukier, sól oraz pieprz. Mieszamy bardzo dokładnie. Buraczki przekładamy do słoików i ugniatamy, zostawiamy wolną przestrzeń ok. 2 cm od góry. Zakręcamy, wstawiamy słoiki do garnka wyłożonego ściereczką i zalewamy do ¾ ich wysokości wodą. Pasteryzujemy pod przykryciem ok. 30 minut od zagotowania wody. Studzimy w garnku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Sernik cytrynowy z chałwą 187
Sernik cytrynowy z chałwą 187jajku i miksujemy. Dodajemy cukier puder, olejek, wanilię oraz otartą skórkę z cytryny oraz kremówkę. Miksujemy całość na wolnych obrotach miksera. Masę przekładamy na schłodzony spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, czyli na dolną piekarnikowa blachę wlewamy wodę, zaś tortownicę z sernikiem umieszczamy na drugich bądź środkowych widełkach piekarnika. Można także
Raj dla Podniebienia Pęczak z pieczonymi warzywami, serem pleśniowym i dymką 202
Pęczak z pieczonymi warzywami, serem pleśniowym i dymką 202cytryny i dokładnie mieszamy. Dodajemy jabłko, mieszamy. Z oleju, soku z cytryny, cukru i przypraw robimy sosik, którym skrapiamy zawartość naczynia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut. Mieszamy co 10 minut. W tym czasie gotujemy pęczak wg przepisu na opakowaniu. Ja najbardziej lubię zalewać pęczak wodą w proporcji 2 do 1 i gotować 10 minut a potem chowam
Dzieje kuchennej Wiewióry Sałatka jarzynowa z kaparami w sosie tuńczykowo-majonezowym na przystawkę 188
Sałatka jarzynowa z kaparami w sosie tuńczykowo-majonezowym na przystawkę 188groszek i kukurydzę należy sparzyć wrzątkiem , a następnie przepłukać pod bieżącą, zimną wodą, odstawić na sito. Do przygotowanej miski w kolejności dorzucamy pokrojon ą w kostkę szalotkę, jajka, ogórki, papryczkę, odsączone kapary oraz kukurydzę z groszkiem. Dodajemy sos tuńczykowy, majonez, (można skropić dla smaku sokiem z cytryny), oprószyć sol ą i pieprzem, całość wymieszać, przełożyć do miseczek. Schłodzić przed podaniem
Wino Francja Kuchnia Sałatka jarzynowa z fioletowymi ziemniakami 217
Sałatka jarzynowa z fioletowymi ziemniakami 217majonezu 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu opcjonalnie: łyżeczka musztardy sok z cytryny, sól, pieprz do smaku Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki. Składniki sosu wymieszać, doprawić
Obiad gotowy Ciasto batatowo - kokosowe 183
Ciasto batatowo - kokosowe 183300g batatów 2 jajka (lub 2 łyżki nasion chia namoczone w gorącej wodzie – 1/3 szklanki) 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki syropu daktylowego 2 łyżki ksylitolu 4 łyżki mąki kokosowej 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) 1/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych 1/3 szklanki wiórków kokosowych do posypania Ziemniaki
FitKot