łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 30 g masła Wykonanie: Naczynie żaroodporne natłuszczamy 2 łyżkami oliwy z oliwek. Pstrąga oczyszczamy: wyjmujemy ości, odcinamy skórę, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 4 kawałki. Rybę solimy, pieprzymy, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oprószamy ziołami prowansalskimi. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, wykładamy do naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy(...)połówkę nakładamy troszkę przygotowanego sosu. Resztę sosu wylewamy na ryż i całość mieszamy. Ryż rozkładamy równomiernie na dnie naczynia. Na ryżu rozkładamy rybę. Na rybę wylewamy sok z cytryny oraz rozkładamy pokrojone masło. Pomiędzy rybę układamy pomidory. Całość wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Do piekarnika nagrzanego do 200 stopni wkładamy łososia. Naczynia nie przykrywamy. Ja piekę rybę około
Smak mojego domupołączenie truskawek z jagodami. Najwartościowszy dżem przygotujesz przez wielogodzinne odparowanie wody z owoców, bez środków żelujących i pektyn. Metoda naszych mam i babć wydaje się być niezastąpiona. Składniki na 6 słoiczków a`240 ml: 1,2 kg truskawek 0,5 kg jagód 400 g ksylitolu sok z 1 cytryny Wykonanie: truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przekroić na połówki, większe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pora (ok. 5 centymetrów) 1 cienka i krótka łodyżka selera naciowego kawałek żółtego sera (według upodobań) 2 spore ząbki czosnku kilkanaście sztuk suszonych jagód goji odrobina soli sok z cytryny natka pietruszki Dynię pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny. Gdy zmięknie, przy pomocy widelca wyskrobujemy z niej miąższ w postaci makaronu. Przekładamy go do miski i lekko(...)startym serem na patelnię. Suszone jagody goji zalewamy na dosłownie kilkanaście sekund gorącą wodą, po czym odcedzamy i łączymy z zawartością patelni. Całość doprawiamy delikatnie solą, smażymy na małym ogniu aż ser się rozpuści. Makaroszotto podajemy posypane posiekaną natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny. :) Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www. sklep.dajar.pl
Kuchenna Kontrrewolucyaczerwona papryka 1/2 cebuli 1 plasterek ananasa sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka Vegeta Natur do sałatki greckiej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki syropu klonowego KRAKERSY: 180 g bobu 120 g kaszy jaglanej 150 g mąki owsianej 5p g mąki kukurydzianej Szczypta soli 150 g wody 35 ml oliwy 50 ml mleka roślinnego 1 łyżka pasty(...)czasie przekładamy krakersy na drug stronę i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Przygotowuję sos do sałatki: syrop klonowy, oliwę z oliwek , sok z cytryny oraz Vegeta Natur do sałatki greckiej mieszamy do połączenia się składników. Zioła (mięta pieprzowa, kolendra i pietruszka) umyć i wysuszyć. Posiekać drobno. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Paprykę, cebulę oraz plasterek ananasa pokroić w kostkę
Kuchnia w oparachpęczki szparagów, sól, cukier, 1 żółtko, 1,5 łyżki wina białego półwytrawnego, 125 masła, sok z cytryny, sól, pieprz Sos holenderski jest ciepłym sosem o konsystencji majonezu. Przyrządza się go z żółtek, wody/wina i masła. Sos holenderski jest sosem podstawowym. Przez dodanie do niego poszczególnych składników otrzymujemy sos Choron - koncentrat pomidorowy, sos bearneński (berneński) – wino i estragon(...)pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, gotować 5 minut od zagotowania. Masło zagotować, zszumować - zdjąć pianę. Żółtko rozbełtać z winem. Ubijać na parze do uzyskania puszystej piany. Dalej ubijając zdjąć z ognia i dolewać kroplami masło. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Szparagi wyłożyć na talerz, na szparagach ułożyć sos. Również zielone szparagi
królestwo garówgarnuszka dodać cukier i wlać sok z cytryn, Gotować aż nabierze konsystencji syropu. Odstawić do ostudzenia. Za pomocą noża podważyć boki panna cotty. Zanurzyć kubki na chwileczkę we wrzątki i natychmiast wyjąć panna cottę na talerzyk. Polać syropem cytrynowym i udekorować dowolnymi owocami. To było pyszne. Thermomix 1 listki żelatyny zalać zimną wodą i zostawić na 5 minut, następnie zlać
Kuchnia Pokoleńkoperku, natki pietruszki pół łyżki małych listków świeżej szałwii odrobina soku z cytryny do smaku sól świeżo mielony czarny pieprz do posypania ser twardy typu parmezan (u mnie Dziugas) Kurki oczyść za pomocą pędzelka z drobinek ziemi, piasku czy liści (unikaj mycia kurek, bo niepotrzebnie nasiąkną wodą). Większe grzyby pokrój na kilka kawałków, mniejsze tylko na pół a całkiem małe(...)Zdejmij pokrywkę, dodaj posiekany w cienkie plasterki czosnek oraz wszystkie zioła, mieszaj i smaż jeszcze przez 3 minuty. Wyłącz ogień pod patelnią. Dopraw grzyby solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelnię wyłóż ugotowany makaron i wymieszaj z sosem ziołowo-kurkowym. Spaghetti podawaj od razu, posypane drobno startym serem
Delicious Placekurczaka 100 g fety 2 garści słonecznika Sos winegret: 3 łyżki oliwy łyżeczka miodu łyżka soku z cytryny pieprz sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso pokroić. Przyprawić pieprzem, solą, papryką słodką. Dusić na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Fetę pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Pomidorki cherry przekroić
Przepiski.plgotowe kupne puree lub miksujemy pół mango (można opcjonalnie dodać niewielką ilość cukru pudru i soku z cytryny do smaku) Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na spód piekarnika warto włożyć małą blaszkę wypełnioną do połowy wodą. Spód blaszki (u mnie kwadratowa 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą
Słodkie okruszkikuminu mielonego -1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku -1 łyżeczka soli -1-2 łyżki soku z cytryny -2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Jeśli używamy surowej ciecierzycy. Moczymy ją wcześniej przez całą noc a następnie gotujemy ok. 30 minut w osolonej wodzie. Batata myjemy, nakłuwamy widelcem, wkładamy do formy żaroodpornej i pieczemy ok. 40 minw 200st (aż stanie się
I LOVE LIFEpestek granatu czubata łyżka posiekanej natki pietruszki ser feta sos: 5 łyżek oliwy 2 łyżki soku z cytryny pół ząbka czosnku pół łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku Kus kus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy go i przelewamy zimna wodą. Brokuła gotujemy do miękkości, hartujemy zimnej wodzie. Odsączamy. Składniki sosu mieszamy w miseczce. Do dużej miski
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: ( szklanka 250 ml) Mąka pszenna tortowa 2 szklanki Szklanka startej cukinii na średnich oczkach ( nie odsączamy wody) jogurt naturalny 1/2 szklanki olej 1/2 szklanki sól 1/2 łyżeczki jajko 2 cukier szklana proszek do pieczenia łyżeczka soda łyżeczka Skórka otarta z całej cytryny łyżka soku z cytryny Lukier: Cukier puder 2/3 szklanki sok z cytryny łyżka mleko 1,5 łyżki
Kulinarne przygodyeklerek „na jeden kęs” jak na zdjęciach): Eklerki: 125g masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 3 jajka szczypta soli Krem z tuńczykiem: 1 puszka tuńczyka w oleju Princes 250g półtłustego twarogu 1 łyżka majonezu sok z cytryny (do [...] Artykuł WYTRAWNE EKLERKI Z TUŃCZYKIEM W JAPOŃSKIM STYLU pochodzi z serwisu sandrafrej.com
SandraFrej.comczosnku sok z cytryny 3 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1. Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. 2. Pomidora sparzyć wrzątkiem i pokroić w cienkie plastry. 3. Szpinak umyć, blanszować 2 minuty we wrzątku, następnie przelać zimną wodą, dobrze odcisnąć i drobno posiekać. Szalotki i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać szpinak, doprawić
Szalona Kuchnia Ewelinyczosnek, parmezan, orzechy włoskie oraz szczyptę soli i zmiksuj pulsacyjnie na małe kawałeczki. Dodaj sok z cytryny i oliwę i zmiksuj na gładkie pesto. Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Jeżeli będzie za gęsta, dodaj do niej trochę gorącej wody. Dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Zupę nałóż do miseczek i na wierzchu umieść
Chilli Czosnek i Oliwagęstego jogurtu 1 łyżka majonezu Ząbek czosnku drobno starty lub łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżka soku z cytryny Sól, pieprz Ciasto: 3 szklanki mąki uniwersalnej 2 łyżeczki drożdży suszonych (opakowanie 7 g) 2 łyżki oliwy 2 łyżki jogurtu naturalnego 250 ml ciepłej wody (szklanka) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Krok 1 Ciasto. Drożdże i cukier rozpuść w kilku
Niedzielny kucharzgęstego jogurtu 1 łyżka majonezu Ząbek czosnku drobno starty lub łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżka soku z cytryny Sól, pieprz Ciasto: 3 szklanki mąki uniwersalnej 2 łyżeczki drożdży suszonych (opakowanie 7 g) 2 łyżki oliwy 2 łyżki jogurtu naturalnego 250 ml ciepłej wody (szklanka) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Krok 1 Ciasto. Drożdże i cukier rozpuść w kilku
Niedzielny kucharzśledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Składniki ciasto: – 250 g mąki pszennej: typ 450 do 550 – 30 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy) – pół łyżeczki soli – 100 ml wody o temperaturze 70-80 st C (jeśli nie macie w czajniku opcji ugotowania wody o tej ciepłocie ugotujcie
nietylkopasta.plrozgniatamy owoce tłuczkiem do ziemniaków. 3. Zakwaszamy sos przez dodanie 2 łyżek soku z cytryny. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia sosu. Możemy też przelać sos i finalnie go zblendować. Lub przetrzeć przez sito. 4.W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę z jedną łyżką oleju. 5.Z ciasta formujemy wałek i odcinamy 2 cm kawałki. Formujemy kluski
vaniliowoczekoladowaJeśli chodzi o marynatę tu nie ma żadnej filozofii, trzeba z gałązek tymianku poobrywać same listki, cytrynę wyparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok, przecisnąć przez praskę czosnek, wlać miód, oliwę i wszystko wymieszać. Piersi z kurczaka należy oczyścić, opłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą i pieprzem, a następnie polać z każdej strony marynatą. Mięso piekłam
Blondynka Gotujełyżeczki granulowanego czosnku sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką wody SKŁADNIKI NA DIP CZOSNKOWO - CYTRYNOWY: 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu (można pominąć) 1 duży ząbek czosnku 0,75 łyżeczki skórki otartej z cytryny lub limonki odrobina płatków chili sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku odrobina cukru WYKONANIE: Piernik nagrzej
Słodko-Słony Świat Ilonytahini (około 6 łyżek) dokładnie i mocno mieszamy z jajkiem, solą, ½ łyżeczki sody, łyżeczką soku z cytryny i ewentualnie łyżką miodu (chociaż dla mnie samo tahini jest dość słodkie). Jeśli ciasto wychodzi za gęste (dużo zależy od samego tahini) – to dodajcie wodę lub odrobinę mleka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką wylewamy ciasto w rozmiarze potrzebnej nam bułki
PaleoLifeszklanka cukru pudru - 1 do 2 łyżek soku z cytryny Cukier puder zmieszaj z sokiem z cytryny za pomocą rózgi. Otrzymamy cytrynowy lukier, już nie taki bardzo intensywnie biały, będzie lekko przeźroczysty i bardzo miłym aromacie cytrynowym. LUKIER NR 3 NA WODZIE - niepełna szklanka cukru pudru - 1- 2 łyżki przegotowanej wody Cukier mieszamy z wodą na gęstą masę
SMYKWKUCHNIkurkumy szczypta pieprzy cayenne Wykonanie: Olej bardzo delikatnie podgrzewamy, żeby się rozpuścił. Imbir ścieramy na drobnej tarce. Cytrynę dokładnie szorujemy i wyciskamy z niej sok. W słoiczku umieszczamy wszystkie składniki syropu i dokładnie mieszamy. Syrop możemy dodawać do przestudzonej herbaty, mleka lub wody. Inspiracja
Kulinarne przygody Gatityzrobić nacięcia do których włożyć kilka plasterków czosnku. Do środka ryby włożyć pozostały czosnek, tymianek i plastry cytryny. Żaroodporną formę do pieczenia wysypać solą na grubość 2-3 cm, na niej położyć rybę i przysypać resztą soli. Sól można skropić kilkoma łyżeczkami wody i dokładnie docisnąć do ryby. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i piec w nim ryby przez
Kuchnia Bon Appetitzioła prowansalskie Sos: 100 ml jogurtu naturalnego mała śmietana 18% 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz Mięso pokroić w niewielkie paski, podsmażyć, przełożyć do garnka i dusić z so l ą , pieprzem , curry i od robin ą wody, aż zacznie mięknąć. Cebulę po kro ić w dużą kostkę, zeszklić na patelni, doda ć przeciśnięty
Simply Foodcebula / pokrojona w cieniutkie piórka 2 jajka ugotowane na twardo / gotowane 5 minut licząc od zagotowania się wody 4 małe kromki pieczywa sól morska świeżo zmielony czarny pieprz szczypta chili w proszku 1 łyżka kaparów 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny / limonki skórka otarta z 1/2 cytryny / limonki WYKONANIE W miseczce energicznie mieszamy 2 łyżki oliwy
cool and mintyszklanek lub pucharków. Następna warstwa z gruszkami. Obrane gruszki, pozbawione gniazd nasiennych skrapiamy łyżką soku z cytryny i miksujemy z jogurtem (gruszki są bardzo słodkie, więc nie słodzimy). Wsypujemy nasiona chia – mieszamy. Delikatnie nakładamy na warstwę z kiwi. Truskawki odsączone z wody i pozbawione szypułek miksujemy z jogurtem (słodkich truskawek również nie słodzimy). Wsypujemy nasiona chia – mieszamy. Delikatnie nakładamy
mojewypiekiinietylkoCiasto wystudzić i rozkroić na 2 części. krem: Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką, cukrem i sokiem z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając by nie przypalić. Gotować do czasu uzyskania postaci gęstego, jednolitego budyniu, wystudzić. Kakao wymieszać z niewielką ilością gorącej wody (ma być gęsta papka), wystudzić. Czekolady roztopić w miseczce na garnku z gorącą wodą, wystudzić. Masło miksować
Kuchcik gotujekompleksową porcję witamin i białka. Zapraszam! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 4 ziemniaczki z wody ostudzone Porcja 150-200g dzikiego łososia Kiełki Młoda rzodkiewka Kulka mozzarelli Garstka obranych pistacji Świeże listki szpinaku Sos maślano-cytrynowy: masło+ kawałek cytryny umytej i nieobranej, sól, ksylitol Dressing mojito: Olej rzepakowy mały kawałek limonki, mięta suszona Piwo w stylu
Kuchnia PROzdrowotnapieprz cayenne, papryka wędzona 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe biały ocet winny lub sok z cytryny sól Drobno pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na maśle lub oleju. Dodaj drobno pokrojone ziemniaki i dynie (bez skóry i gniazda nasiennego). Dopełnij wodą (nieco ponad powierzchnię warzyw), dodaj przyprawy i zioła. Gotuj do miękkości, wyłów ziele angielskie i liście laurowe
Qlinarnie i Qlinarniekuskus i filetu z piersi kurczaka . Składniki: filet z piersi kurczaka szklanka kaszy kuskus firmy Kupiec bulion / woda do zalania kaszy 1 duże dojrzałe awokado 1 cebula połowa małej czerwonej papryki pół małej papryczki chilli parę czarnych oliwek łyżka kaparów sok z cytryny oliwa z oliwek sól pieprz słodka czerwona papryka Pierś z kurczaka przyprawiłam i podsmażyłam na patelni
potrawyregionalnezabieram się za kolejne przepisy. Pasta ze słonecznika 200g słonecznika 6 suszonych pomidorów 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki łyżka oliwy z oliwek Słonecznik trzeba namoczyć co najmniej 8 godzin przed mieleniem, a najlepiej niech sobie postoi w wodzie przez noc (mój stał ponad dobę i cóż, ukisił się...). Pietruszkę posiekać, pomidory drobno pokroić, czosnek
Przepysznik - BLW i nie tylkoWyjmujemy i studzimy. Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone, cukier puder oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gotową masę rozprowadzamy na kruchym spodzie. Na masie śmietanowej układamy borówki i wkładamy całość do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Gdy zacznie tężej wylewamy ją na owoce. Ciasto schładzamy w lodówce aż galaretka całkowicie stężeje
My simple kitchenpieprzem. Kurczaka umieszczamy w dużym (3 litrowym) woreczku strunowym na mrożonki. Skrapiamy sokiem z cytryny ( wyciśniętą cytrynę też wrzucamy do woreczka). Woreczek zamykamy i dokładnie wmasowujemy przyprawy w kurczaka. Odkładamy na całą noc do lodówki. Również na noc wkładamy do zimnej wody butelkę z piwem, aby odmoczyć etykiety (do rana „zejdą” i wystarczy tylko dokładnie zmyć pozostały klej). Następnego dnia
mojewypiekiinietylkosmaczny. Składniki paczka maślanych herbatników pełnoziarnistych Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety) 1 cytryna 150 g cukru łyżeczka cynamonu 2 łyżki żelatyny paczka biszkoptów Galaretka pomarańczowa: 1 kg pomarańczy 150 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 500 ml wody 2 łyżki żelatyny Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Blaszkę (30x25) wyściełamy folią spożywczą
R'n'G Kitchenrabarbaru ~150g truskawek ~cukier/stevia do smaku Rabarbar i truskawki kroimy i wrzucamy do garnka z małą ilością wody na dnie. Dusimy do momentu aż się rozpadną i będą miękkie, dosładzamy do smaku. ~60g płatków owsianych ~150g tofu naturalnego ~3 łyżki soku z cytryny ~cukier/stevia do smaku ~1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia ~mleko roślinne do odpowiedniej konsystencji Tofu
breakfast of dreamspęczek młodej marchewki, 1 łyżka świeżo starego imbiru, skórka otarta z jednej cytryny, 3 łyżki masła, sól, cukier, Marchewkę odciąć od naci zostawiając kawałek zielonego, umyć, osuszyć, oskrobać/obrać. Włożyć do wrzącej, lekko osolonej i osłodzonej wody, gotować pod przykryciem 3 minuty. Marchewkę wyjąć, włożyć do zimnej wody (najlepiej z kostkami lodu). Przeciąż wzdłuż na pół. Na patelni rozpuścić
królestwo garówCiasto wystudzić i rozkroić na 2 części. krem: Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką, cukrem i sokiem z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając aby nie przypalić. Gotować do czasu uzyskania postaci gęstego, jednolitego budyniu. Wystudzić. Kakao wymieszać z niewielką ilością gorącej wody (ma być gęsta papka). Czekolady roztopić w miseczce na garnku z gorącą wodą. Masło miksować dodając stopniowo
Kuchcik gotuje