otartą skórkę cytryny (oczywiście cytrynę należy wcześniej wyszorować i sparzyć wrzątkiem). Gorącą konfiturą wypełniać słoiki, mocno dokręcić zakrętki, ustawić dnem do góry. Słoiki z gorącą konfiturą przykryć grubym ręcznikiem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego * Usuwanie bakterii i pestycydów z owoców 1. Usuwanie bakterii (Salmonelli, E. Coli, Listeria) Do 1 litra wody dodać 1/2 szkl. octu (spirytusowego, jabłkowego
Codziennik Kuchennyszklanki płynnego miodu sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu Cukinie zetrzyj na tarce o małych oczkach, lekko posól i odstaw na 30 minut. W misce wymieszaj mąki z sodą i przyprawami, a następnie dodaj mleko, oliwę , miód i wymieszaj - wystarczy drewnianą łyżką. Cukinię dobrze odciśnij z wody i dodaj wraz ze starta marchewką
Kuchnia bezglutenowamiski z mąką dodać wodę, rozpuszczone masło oraz wyrośnięte masło. Zagnieść ciasto aż będzie elastyczne (około 10 min). Miskę przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 h. Farsz: 250 g filetu z dorsza masło por (tylko biała część) 5 suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy natka pietruszki sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Filet z dorsza doprawić solą
Moja Galeria Smakuwsypać do garnuszka, wlać sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu, aż jagody puszczą sok. Smażyć, aż nieco zgęstnieją, ale starając się nie mieszać, jedynie potrząsając garnuszkiem. Wtedy mniej jagód się rozpadnie. Zdjąć z ognia i wystudzić. Żółtka i cukier utrzeć do białości w misce, którą postawiłam nad garnkiem z gotującą się wodą. Powinna gotować się na małym palniku
https:KKuchniaMniamsoli • ½ łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny • ½ - ¾ łyżki octu winnego • ½ szklanki bardzo dobrej jakości oliwy z oliwek • świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka doprawić, odstawić na 30 minut, a następnie usmażyć na patelni grillowej używając minimalnej ilości oleju. 2. Grillowaną pierś pokroić w paseczki. 3. Świeżutką, chrupiącą sałatę opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i porwać palcami na małe
W mojej kuchnimoże to być żaroodporna forma), parująca woda nie pozwoli wyschnąć sernikowi podczas pieczenia. Sernik piec około dwie godziny. Powinien równomiernie wyrosnąć i nie pękać zbyt mocno. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć. Po około 10-15 minutach lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić całkowicie wystygnąć sernikowi. Wystudzony oblać cytrynowym lukrem. Lukier cytrynowy: cukier puder 1/2 cytryny Cytrynę wyszorować i sparzyć (najlepsza byłaby
Codzienna kuchnia niecodziennaimbiru i sok z połowy z cytryny. Przygotowanie sosu jest równie łatwe i przyjemne: w misce mieszamy jogurt naturalny, mleko, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przecierem pomidorowym. Dopiero na koniec, kiedy już jesteśmy pewni smaku, dodajemy rozbełtane jajka i całość mieszamy. Mięso podduszamy na 1 łyżce oleju kokosowego. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, wg czasu podanego na opakowaniu
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!pizzy, czy koktajlowe kupowane w bezsmakowej wodzie, nie oddają nawet w minimalnym stopniu niezwykłego, bogatego smaku tych owoców morza. Prawdziwy ich smak poznaje się dopiero wtedy, gdy zamiast różowej, oprawionej już, mrożonej krewetki, kupimy taką , być może, mniej wizualnie zachęcającą - szarą, burą i wymagającą oczyszczenia. SMAŻONE KREWETKI Składniki: - dowolna ilość krewetek - masło klarowane - cytryna - pieprz - sól Przygotowanie: Krewetki myjemy. Zdejmujemy
Życie zamknięte w smakutrzcinowym i waniliowym oraz skórką z cytryny. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć między palcami. Wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze, zachowując odstępy. Palec wskazujący zwilżyć wodą, wcisnąć po kolei w każde ciasteczko
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieprz i curry mieszamy z cytryną. Panierujemy w sosie kurczaka i odstawiamy na godzinę. Szparagi obieramy i kroimy. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i smażymy kurczaka na małym ogniu. Kurczaka przekładamy do miseczki, a na nieumytej patelni dusimy pod przykryciem szparagi i cebulę. Po kilku minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody. Przyprawiamy do smaku. I dodajemy natkę
ChilliJemyPozostałe piórka czerwonej cebuli ułożyć na cytrynie. Następnie poukładać resztę cukinii i pozostałą połowę pomidorów. Śmietanę wymieszać z winem białym. Przyprawić solą i pieprzem. Taką mieszanką zalać warzywa z łososiem. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 25-30 minut (ja piekłam 30 min.) W trakcie pieczenia ryby ugotować młode ziemniaczki w osolonej wodzie. Odcedzić. Wymieszać z masłem i posiekanym
Moja Delicjablenderem. Dodaj śmietanę, jajka, cytrynę, sól, pieprz i odrobinę cukru i zmiksuj wszystko dokładnie przy pomocy miksera. Kokilki posmaruj masłem i wlej do nich masę. Wstaw do piekarnika. Piec: około 30-45 min w temperaturze 180 stopni. Uwaga: Jeśli chcesz by pianki były delikatniejsze: kokilki ustaw na blasze do połowy wypełnionej wodą (gorąca kąpiel). Smacznego
KreatywnePinypomarańczy 1 łyżka soku z cytryny (czyli też z 1/2 sztuki) pół łyżeczki nasion kuminu, podprażonych i rozbitych w moździerzu, lub kuminu mielonego szczypta płatków chilli 2 łyżki cukru pudru sól, pieprz Przygotowanie: Marchewki obierz i potnij na długie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Możesz je również pokroić na plasterki. Zagotuj wodę w garnku. Marchewkę umieść na sitku
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowujemy marynatę. Wyciskamy sok z cytryny, imbir ścieramy na tarce, dodajemy łyżeczkę miodu przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.Filety drobiowe kroimy w dużą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, zalewamy marynatą, mieszamy wszystko razem. Zostawiamy w lodówce na minimum 1 godzinę. Kroimy na większe kawałeczki paprykę, cukinię, cebulę. Listki szałwii wkładamy do miseczki z wodą i zostawiamy tak przez chwilę
noteskulinarnyfigamiseczki i polewam sokiem z cytryny. Wstawiam na 30 minut do lodówki. w tym czasie szpinak rozmrażam i odparowuję na głębokiej patelni. Następnie dodaję łyżkę masła i razem podduszam przez około 3 minuty. Dodaję jogurt i dosmaczam sola i pieprze. Zdejmuję z kuchenki i odstawiam. Makaron gotuje aldente, przecedzam i przelewam zimna woda aby się nie posklejał.Przygotowuję
Magiczna kuchnia Darii