Chałka 169Chałka – Nowa, bardzo smaczna, lekko słodka bułka w Małej Cukierence. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Chałka wygląda wspaniale i fantastycznie smakuje posmarowana masłem z odrobiną dżemu. Do chałki dla zapachu można dodać 1-2 łyżeczki cukru z wanilią. Radzę przechowywać ją w szczelnym pojemniku, aby się nie zsychała. Polecam! Inspiracja ze strony vero_licious_ . Proszę pamiętać o subskrypcji kanału(...)Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chałka Ciasto: Składniki: 550g mąki pszennej (użyłam mąki typ 550) 1 paczka suszonych drożdży około 7g 270ml mleka 1 jajko 80g masła 100g cukru szczypta soli 1-2 łyżeczki cukru z wanilią lub cukru wanilinowego (niekoniecznie, można pominąć) Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka
Mała Cukierenka
Szarlotka z pianką i kruszonką dla diabetyka 156Cudownie jesienne ciasto. Pachnąca szarlotka z pianką i kruszonką w wersji zdecydowanie bardziej przyjaznej dla osób z cukrzycą, niż jej tradycyjna wersja. Kiedy byłam mała, uwielbiałam dwa ciasta. Były to szarlotka z pianką i sernik przekładany. W tradycyjnej wersji te ciasta zawierają bardzo dużo cukru, więc postanowiłam te moje smaki dzieciństwa dostosować do sytuacji (tego, że mam cukrzycę) i nieco(...)ścieram zimne masło na tarce, wsypuję wiórki masła do mąki i rozcieram z rękach aż do połączenia składników). Jajka rozbić i rozdzielić żółtka od białek, żółtka dodać do ciasta i wyrobić z dodatkiem łyżki śmietany na zwarte ciasto. Uformować z ciasta kulę lub wałek. Przeciąć i rozwałkować 2/3 ciasta. Rozwałkowane ciasto przełożyć na formę do tarty o średnicy 24cm (jeśli
Dietolog
Ciasto z makiem 170Ciasto z masą makową i lukrem cytrynowym to ciasto, które składem i wyglądem przypomina makowiec ucierany. Wykonasz je w kilka chwil, bez użycia miksera. To przepis na wyjątkowo proste w przygotowaniu ciasto, a bardzo efektowne. Zapraszam po sprawdzony przepis na ciasto z makiem i cytrynowym lukrem. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią szczypta soli(...)wsypuję suche składniki, dodaję mokre i mieszam rózgą kuchenną do połączenia. Formę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Dzięki posmarowaniu formy tłuszczem papier łatwiej się trzyma blaszki. Wylewam ciasto i wyrównuję. Na wierch rozsmarowuję delikatnie masę makową. Możesz jej dać 350 g, tak jak ja lub 50 g więcej, czyli 400 g gotowej masy makowej z bakaliami. Ciasto wstawiam
Zasmakuj Kuchni
Mazurek cytrynowy – kuchnia podkarpacka 113posmarowanym czekoladą, albo inną słodką masą, ozdobionym bakaliami. Mazurek cytrynowy, który poleca Koło Gospodyń Wiejskich z Glinika Zaborowskiego (Gmina Strzyżów), nieco odbiega od tych wyobrażeń. Spód mazurka stanowi typowe ciasto kruche, ale wypełniony jest nie słodką masą, a ciastem ucieranym. Jednym z jego składników jest sok z cytryny, a na wierzchu ciasta układa się plasterki cytryny, co sprawia, że mazurek(...)jest lekko kwaskowy. Dopasowując go do własnego gustu ograniczyłam ilość soku do 1 cytryny, ale jeśli lubicie takie smaki, wykorzystajcie 3 cytryny – zgodnie z oryginalną recepturą. Ciasto jest miękkie, lekko wilgotne i nie wymaga lodówki do przechowywania. Będzie miłą odmianą od słodkich ciast z masami. Przepis pochodzi z publikacji pt. „Czarnorzecko-strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy Kół Gospodyń Wiejskich
Trzeci talerz
Ciasto Zośka 163internecie można znaleźć sporo wersji tego ciasta. Przeglądając przepisy zauważyłam, że ciasto robi się niemal identycznie jak Śnieżkę , tylko zamiast jednej warstwy masy śnieżkowej pojawia się warstwa z owocami i galaretką. Ciasto jest przepyszne. Mimo, że ma kilka warstw, robi się dość szybko. Przygotowałam je w jedno popołudnie. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej przed podaniem. Bardzo polecam! Składniki (blaszka(...)36x24 cm) lub trochę mniejsza: Ciasto: 25 dag masła / margaryny 6 jajek 25 dag cukru pudru (dałam trochę mniej) cukier waniliowy 25 dag mąki 1/2 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżki kakao Masa śnieżkowa: 1 galaretka żółta + 1/2 szklanki wody 1opakowanie śnieżki 200ml mleka Warstwa z wiśniami: 1 słoik wiśni z kompotu
Kuchnia domowa Ani
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach 906Ciasto bez pieczenia na herbatnikach było moim ciastem urodzinowym. W związku z tym, że miało być naprawdę szybkie pominęłam etap studzenia masy i ubijania masła, a potem łączenia jednego i drugiego. Wrzuciłam masło do ciepłej masy. Całość super się połączyła. Ciasto bez pieczenia na herbatnikach przypomina popularną Stefankę. Dolne warstwy to masa na podstawie kaszy manny, a na górze bita(...)śmietana. Całość przełożona lekko kwaskowatym dżemem porzeczkowym. Wyszło pysznie. Ciasto bez pieczenia na herbatnikach – przepis na blaszkę 24×24 cm: Krem grysikowy: 800 ml mleka 7 łyżek kaszy manny 150 g cukru opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 300 g masła Mleko wraz z solą i cukrami należy zagotować. Do gotującego się mleka dodajemy kaszę mannę i zmniejszamy
Relaxtime
Mazurek z pianką 119Wielkanocny mazurek z pianką pochodzi ze „ słodkosentymentowego ” zeszytu i wymyka się trochę definicji tradycyjnego mazurka. To takie trochę inne wydanie mazurka, które potrafi zachwycić. Zobaczcie sami Składniki na ciasto: 3 1/3 szklanki mąki tortowej ½ szklanki cukru 240 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 2 łyżki kakao 1 łyżka cukru waniliowego Uwaga: szklanka 200 ml Mąkę, cukier, masło(...)proszek do pieczenia, żółtka i cukier waniliowy umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Następnie ciasto dzielę w proporcji 2/3 do 1/3 i do mniejszej części dodaję kakao i wyrabiam. Obydwa ciasta owijam folią i wkładam na 20 minut do lodówki. Następnie ciasto białe dzielę mniej więcej w proporcji 3/5 na 2/5 (po prostu chodzi o to, aby jedna część była
Słodki sentyment
Ucierana kolorowa babka 119Babka kolorowa , babka ucierana na oleju. Ciasto z czasów PRL-u. Bardzo popularne było dodawanie do ciast kisieli – zawierały mąkę ziemniaczaną, barwnik i aromat. Dzięki temu ciasto było kolorowe i pachnące 5 jajek, 340 g mąki pszennej uniwersalnej, 200 g cukru pudru, 160 g (3/4 szklanki) oleju, szklanka wody, 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia, kisiel cytrynowy, skórka otarta(...)pieczenia. Wodę wlać do oleju i wymieszać. Żółtka utrzeć na pulchną masę. Dalej ucierając dodawać na przemian wodę z olejem i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na trzy części. 1. Do pierwszej wsypać kakao i wymieszać. Przełożyć do formy (ponieważ użyłam formę silikonową nie wysypałam jej bułką tartą
królestwo garów
Szarlotka z połówkami jabłek 177Uwielbiam ciasta z owocami, szczególnie takie gdy owoców jest sporo. Taka jest ta szarlotka, połówki jabłek otulone delikatnym ciastem. Korzystałam z przepisu umieszczonego na stronie Gotuję bo lubię . Serdecznie polecam :) Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki 250 g masła pokrojonego na małe kawałki 200 g waniliowego serka homogenizowanego (u mnie 150 g serka + 50 g jogurtu greckiego) 2/3 szklanki cukru(...)pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 5-8 jabłek cynamon lub cukier cynamonowy cukier puder Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną część i wyłożyć nią dno formy do pieczenia, wyścielonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Jabłka przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne
Kocham..lubię..gotuję..
Drożdżowe 134Najzwyklejsze ciasto drożdżowe, a jakie pyszne, bardzo puszyste, z chrupiącą skórką, mięciutkie w środku, nic dziwnego że nawet małe smyki wyciągają rączki po więcej :). Pierwotnie miałam z niego zrobić pampuchy – czyli takie bułeczki drożdżowe, gotowane na parze, ale ciasto było tak klejące, że nie dałam rady uformować bułeczek. Powstał więc placek ze śliwkami i pyszną pełnoziarnistą kruszonką. Przepis dała(...)dodać 3 łyżki mąki (zabrać z 650 gr). Odstawić aż rozczyn ruszy, znaczy zgęstnieje, zacznie rosnąć. Do miski wsypać resztę mąki, wbić jajka, dodać rozczyn, sól, wymieszać, wyrobić gładkie ciasto. Po koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Dokładnie wyrobić jeszcze raz, można za pomocą robota. Ostawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt
moj przepis na
Pieczone racuchy drożdżowe z frużeliną wiśniową 129czasie drożdżową mieszankę dodać do miski z mąką (j eżeli mamy drożdże suche do dodajemy je do maki i dajemy resztę składników, nie robimy zaczynu ), wymieszać, dobrze wyrobić, aby ciasto nie miało grudek i było elastyczne, lekką błyszczące, ciasto będzie się bardzo kleiło dlatego najlepiej wyrabiać w robocie. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce (idealna(...)temp. dla wyrastania ciasta drożdżowego to 26-27 st.), aby podwoiło swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 180 st. Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki), racuchy układać w 4 cm odstępach od siebie, bo rosną
moj przepis na
Chałka pszenno-żytnia z lukrem pomarańczowym 126Chałka specjalnie na życzenie mojego męża. Uwielbia z rana na śniadanie zajadać się ciepłą chałką z dżemem :) Ja zresztą też. Chciałam opracować taki przepis, który umożliwia zrobienie ciasta wieczorem, wyrastanie w piekarniku przez całą noc i upieczenie. Dzięki czemu nie muszę wstawać z rana, zajmować się przyrządzeniem chałki, czekać minimum 30 min na wyrastanie, a później 30 min na pieczenie(...)duże chałki: 50 gr świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży 250 ml mleka szczypta soli 1/4 szklanki cukru u mnie brązowy 2 duże jajka, roztrzepane (3/4 do ciasta i 1/4 do posmarowania przed pieczeniem) 400 gr mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 720 z Biedronki (Nowość)) 150 gr mąki żytniej typ 2000 100 gr masła, roztopionego i przestudzonego
moj przepis na
Seromak 129dalszy, po chatce i pierniku staropolskim (który już nastawiłam) przyszedł czas na coś co bardzo chciałam zrobić ale zawsze brakowało okazji i zapału. Seromak, nazwa może niezbyt ładna ale ciasto jest przeprzepyszne. Składa się z 3 warstw, z kruchego spodu, u mnie wersja pierniczkowa, masy makowej i masy serowej. Masa makowa i serowa są przepyszne, wilgotne, aromatyczne i stanowią idealny(...)Moje wypieki, ja oczywiście troszeczkę przepis zmieniłam. Składniki na tortownicę 20 cm: (ale spokojnie nada się kwadratowa forma o boku 24 cm czy tortownica o średnicy 23 cm, wówczas ciasto wyjdzie nieco niższe) seromak_mojprzepisna.pl [:Listonic] Składniki na spód: 300 gr pierniczków bez lukru mleka żeby spryskać/namoczyć pierniczki Spód z pierniczków można zastąpić zwykłym ciastem kruchym, które należy przygotować
moj przepis na
Pączki babuni 128chłopca, który ostatnio troszkę się nacierpiał, przeszedł drugą operację ucha w okresie 6 miesięcy. Mareczku to dla Ciebie, cieszymy się że jesteś takim dzielnym chłopcem! Pączki robi się rewelacyjnie, ciasto po wyrobieniu bardzo szybko i ładnie rośnie, paczki są puszyste, nie gumowate, delikatne i lekkie. Mi osobiście bardziej smakują te niż Pączki z czekoladą . Ale to kwestia gustu. W przypadku(...)tego ciasta, wyrabianie jest troszkę cięższe ponieważ ciasto bardzo się klei, najlepiej wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego. Przepis pochodzi ze strony Smaki życia wg. przepisu pani Magdy Gessler. [:Listonic] Składniki na 26 szt. : około 610 gr mąki tortowej 160 ml mleka u mnie sojowe 33 gr drożdży świeżych 100 gr cukru 160 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego
moj przepis na