mieszanki owoców morza (może być mrożona) lub krewetki ( ja użyłam 6 sztuk ) połowa soku z limonki szczypta sproszkowanej trawy cytrynowej (opcjonalnie) 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki sosu rybnego 1 lub pół czerwonej papryczki chili w zależności od preferencji (świeża lub suszona) Do podania: ryż jaśminowy lub makaron ryżowy, świeża kolendra PRZYGOTOWANIE: Rybę i owoce morza rozmrozić jeśli używamy(...)zacznie unosić się intensywny zapach , ok 1-2 minuty. Dodać imbir, wlać bulion/ wodę, mleko kokosowe i zagotować. W międzyczasie dodać sok z limonki, trawę cytrynową, cukier, sos rybny. Gotować przez kolejne 3 minuty. Zmniejszyć ogień i dodać włożyć pokrojone i oczyszczone ze skóry i ości filety, krewetki (cztery zostawiam nieobrane) i owoce morza. Gotować bez przykrycia na małym
Calzonella.comDziś przedstawiam przepis na pyszny i szybki obiad, który doskonale sprawdzi się w zapracowanym tygodniu. Makaron z kurczakiem z jednej patelni z papryką, w sosie serowym na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Całe danie przygotowuje się w jednej patelni, co eliminuje późniejszą potrzebę zmywania góry garnków. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z kurczakiem z jednej patelni(...)mleka i włóż penne i gotuj mieszając, dodając więcej mleka w razie konieczności przez około 10-12 minut, aż makaron będzie al dente a mleko zredukuje się do konsystencji sosu. Następnie wmieszaj ser i gotuj do jego rozpuszczenia. Dopraw danie solą i pieprzem do smaku i podawaj. English version One pot chicken pasta (5-6 servings) Ingredients: 3 tbsp vegetable
karmelowyrazem propozycja na lekki letni obiad, lub kolację - młoda marchewka, cukinia, natka pietruszki i do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu placuszki są pełne witamin, a jeśli jeszcze usmażycie je bez tłuszczu to będzie bardzo fit. :) Składniki (porcja dla 2 osób): średniej wielkości młoda cukinia 4 marchewki 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej razowej(...)dokładnie mieszamy. Ja smażyłam na patelni ceramicznej bez dodatku tłuszczu, stąd ciemny kolor placuszków. Możecie je usmażyć na oleju wtedy będą złociste i lekko chrupiące. Najlepiej smakują w towarzystwie sosu czosnkowego, ale może znajdziecie do nich inne towarzystwo, lub zjecie same
Cynamonowe szczęściemałosolne 3 łyżki czerwonej fasolki z puszki pomidorki koktajlowe 2 jajka na twardo 2 łyżki młodego groszku z puszki liście sałaty, botwinki lub roszponki sól, pieprz do smaku dowolny sos winegret lub jogurtowo- koperkowy(...)jajko w kostkę. Do słoiczka lub pojemnika nakładamy warstwowo porcję makaronu, na to ogórki, fasolka, pomidorki, jajko, porcja makaronu, groszek i rzodkiewka. Dekorujemy dowolnymi listkami. Przed podaniem polewamy sosem. Sałatkę przechowujemy w pojemniku w lodówce. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolioczyścić i porwać na małe kawałki. Ogórek umyć, obrać i pokroić w plasterki. Pomidora umyć i pokroić w cienkie ćwiartki. Cebule czerwoną obrać, opłukać i pokroić w półplasterki. Przygotować sos: oliwę wymieszać z octem winnym, dodać sól, pieprz i oregano. Ser feta pokroić w kostkę dużą, wrzucić do miski z sałatkę polać wszystko sosem i wymieszać. posypać oliwkami
Camilla w kuchniPowrót do rzeczywistości po odpoczynku i głowa pełna pomysłów. Dziś zapraszam na nową odsłonę tradycyjnej karkówki. Marynowana karkówka w sosie śmietanowym Składniki: 5 plastrów karkówki 1 łyżeczka musztardy 2 duże cebule 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki przyprawy do mięsa 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich ziele angielskie 2 łyżki oliwy sól,pieprz(...)wraz z mięsem. Również dodać do garnka. Wszystko podlać wodą, tak aby zakryć całe mięso. Dodać ziele angielskie. Prażyć wszystko do miękkości. Pod koniec wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami sosu i wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem według uznania.(Można dodać również świeżo poszatkowane oregano, ale nie koniecznie) Smacznego
Smaki Nataliiopakowanie mix-u sałat 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie kulek mozzarelli w zalewie 10 pomidorków koktajlowych 50 g ziaren słonecznika 2-3 łyżki płatków migdałów(niekoniecznie) 1 opakowanie sosu greckiego/winegret 3-4 łyżeczki przyprawy do gyrosa Sposób wykonania: Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy. Następnie posypujemy przyprawą do gyrosa i pieczemy w tem. 180 st. około 30-35min. Studzimy(...)wkładamy do miski. Na to układamy po przekrajane na pół kulki mozzarelli oraz pomidorki koktajlowe. Upieczoną pierś z kurczaka kroimy w plastry i również układamy na sałacie. Przygotowujemy sos zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wylewamy na sałatkę. Nasiona słonecznika i płatki migdałów prażymy na suchej patelni przez kilka minut. Posypujemy nimi gotową sałatkę
Smaki Nataliipieprzem. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok.15 min. od czasu do czasu mieszając. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. W międzyczasie robimy sos. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy razem ze śmietaną i odrobinka soli(mieszamy). Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy go z wcześniej zrobionym sosem. Smarujemy naczynie żaroodporne oliwa i wkładamy cały
Gotowanie-ukczerwona papryka pokrojona w kostkę 10 małych ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy odrobina oleju do smażenia kurczaka ząbek czosnku sos: 3 łyżki majonezu kieleckiego, 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego, łyżeczka ostrej i słodkiej papryki, łyżeczka pieprzu ziołowego, odrobina soli do smaku. Ja w swojej kuchni używam(...)wiedzieć co jemy. Sposób przyrządzenia: Kurczaka natrzeć zgniecionym czosnkiem, dodać odrobinę soli i smażyć na odrobinie oleju. Po przestygnięciu pokroić w kostkę. Wymieszać z pozostałymi składnikami, polać sosem, wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę. Smacznego
pieprzny smaczekrana do wieczora… Piekłam, smażyłam, dusiłam i gotowałam w niej dosłownie wszystko – i co? Sami zobaczcie, sami oceńcie 1. Na pierwszy rzut, poszły POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MUSZTARDOWYM Obsmażane pieczarki, oraz mięso, a całość zalana śmietanką z musztardą i chwilę razem duszone. Proste? Proste Podczas całego procesu przygotowywania polędwiczek, nie przywarło i nie przypaliło się(...)pokazanymi potrawami testowymi, na patelni WOLL , robiłam ogrom mniejszych, czy też większych dań i potraw. Był kurczak obsmażony i podpieczony w piekarniku rozgrzanym do 200st. przez 30 minut Były sosy, kotlety, odsmażane ziemniaczki, po różnego rodzaju placki, itp. Wszystkie przepisy z wykorzystaniem tej patelni, będę oznaczała na blogu tagiem WOLL bo chcąc podzielić się z Wami wszystkimi dobrodziejstwami WOLL Szafir
NiePieprz.plwierzchu kilka pasków łososia i odrobinę ikry z taszy (lub innej ryby). Udekoruj gałązkami koperku, podawaj na ciepło jako przekąskę, przystawkę lub danie główne, na przykład z sałatą doprawioną sosem winegret. *Np śmietany Szefa Danone 22% do sosów
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaprzyprawą do kurczaka, obsmażamy na złoto na 2 łyżkach oliwy. Sałatę rwiemy na kawałki, ogórka obieramy. Warzywa kroimy w kostkę. Z majonezu, jogurtu i przeciśniętych przez praskę czosnku robimy sos czosnkowy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Chleb kroimy w kostkę, oliwę mieszamy z solą i pieprzem oraz papryką, polewamy nim pokrojony chleb. Przekładamy do piekarnika, pieczemy 15 min.w 180 stopniach(...)się zarumienią. Warzywa mieszamy ze sobą, układamy kurczakiem, polewamy sosem
słodki bratekNiecodzienna przekąska, którą możemy zaserwować podczas spotkania w ogrodzie. Wypełnione farszem pieczarki, otulone boczkiem i upieczone na grillu są ciekawą odmianą, a posmakują każdemu. Do tego ulubione sosy (u mnie kukurydziany) i szklaneczka zimnego piwka- jak ktoś może ;) Składniki: 8 pieczarek 200g mielonego mięsa wołowego 16 plastrów szerokiego boczku wędzonego (ew. gotowanego) 1 puszka kukurydzy (ok 300g) 1 ząbek czosnku(...)brytfanną z wyposażenia piekarnika (najlepiej z wyższymi bokami) wypełnioną wodą do 1/3 wysokości. Ustawiamy piekarnik na 170st C i pieczemy ok 40 minut. Podajemy z przygotowanym wcześniej, przestudzonym sosem kukurydzianym
Kuchnia w czekoladziekurczaka (bez kości i skóry) 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 pomidor malinowy 1 marchewka 1-2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz curry ewentualnie posiekana, zielona pietruszka sos pomidorowy (lub ketchup) Do garnka wsypać kaszę kuskus, szczyptę soli i wlać wrzącą wodę (powinna być 5 cm ponad kaszą). Przygotowaną kaszę przykryć pokrywką i poczekać, aż cała wrząca woda zostanie(...)nafaszerować przygotowaną masą i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na dno wlać odrobinę wody i piec bez przykrycia około 30-40 minut. Przed podaniem posypać posiekaną, zieloną pietruszkę. Podawać z sosem, np. pomidorowym
Ugotowaćwyjąć na papier, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Brzoskwinie myjecie, obieracie, usuwacie pestki i blendujecie na jednolitą masę. Dodajecie jogurt, ostrą paprykę, kurkumę, pieprz i – jeśli chcecie, by sos był słodszy – cukier puder i mieszacie. Tak zrobionym sosem polewacie kotleciki i szamiecie. Click to view slideshow
GRUBY WAŁEK