KABANOSY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 272Kabanosy w cieście francuskim to pyszna i szybka przekąska. Świetnie się sprawdzają na różnego rodzaju imprezach. Podajemy je na ciepło lub zimno z ulubionym sosem(...)owijamy paskami ciasta i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy około 5 minut aż ładnie się ciasto zarumieni. Przekąski podajemy z sosem na ciepło lub zimno. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli
Kaszomaniak i KONKURS 242zupach. Nie będzie podziału wg sezonowości warzyw ani trudności przygotowania. Za to mamy tu obszerny wstęp na temat różnistych kasz a po wstępie zaskakują rozdziały na temat bulionów i sosów z jakimi można kasze serwować. Nie są to całe rozbudowane dania jedynie propozycje sosów pasujących do kasz. Ciekawe rozwiązanie! Dopiero w następnej kolejności autorka dzieli kasze na bezglutenowe
Dzieje kuchennej Wiewióry
Karkówka zapiekana, aromatyczna i rozpadająca się w ustach 223rozłożyć na pieczarkach. Wlać pomidory z puszki i 1/3 szklanki wywaru warzywnego. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 45- 50 minut. Jeśli sos będzie dla was za rzadki, to rozmieszać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej z odrobiną wody. Wymieszać dokładnie i wlać do naczynia. Wstawić ponownie do piekarnika na 5 minut. Jeśli macie taki garnek
Kuchnia Pokoleń
Filety śledziowe w sosie śmietanowym 209www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tak przygotowane śledzie są niezwykle smaczne, a sam sos delikatny i idealnie komponujący się z całością. Jeśli lubicie śledzie to koniecznie spróbujcie tej prostej i szybkiej propozycji! 5-6 filetów śledziowych bez skóry + mleko do moczenia 3 ogórki korniszone 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 250 ml śmietany 18% 1-2 łyżki majonezu(...)mleku) pokroić na mniejsze kawałki (paski), a ogórki zetrzeć na grubych oczkach tarki. Do śmietany dodać majonez, ogórki, cebulę, natkę pietruszki i wszystko razem dokładne wymieszać. Filety połączyć z sosem i doprawić odrobiną cukru oraz pieprzem. Podawać po schłodzeniu
Di gotuje
Pizza w domu i na wakacjach 212Oznacza to, że gotowe, wyrośnięte ciasto rozciągam na naoliwionej blaszce dowolnego kształtu i przykrywam na krótkie wyrośnięcie. Następnie palcem robię małe wgłębienia co kilka centymetrów Rozprowadzam na ciście sos. To różne wersje sosu pomidorowego, może być pasta pomidorowa doprawiona łyżką oliwy, garścią posiekanych ziół jak bazylia i oregano, ewentualnie roztarty ząbek czosnku, sól i pieprz. Skrapiam
I tu będę miała takie te
Naturalne śniadanie dla biegaczy! Energia i zdrowie! 214kropel dla aromatu W rondelku gotujemy kaszę na mleku kokosowym z dodatkiem oleju kokosowego i szczypty soli. Posłodź do smaku ksylitolem. Truskawki z syropem różanym rozgniatam widelcem na gęsty sos. Ciepłą jaglankę wykładam na talerz, polewam obficie sosem truskawkowym, oprószam płatkami migdałów. Gotowe! Smacznego! Przepis zgłaszam do konkursu
SMYKWKUCHNI
Stek z tuńczyka pieczony, podany z sosem musztardowym na winie i frytkami 300Stek z tuńczyka pieczony, podany z sosem musztardowym na winie i frytkami Składniki: 4 filety z tuńczyka (świeże lub mrożone) 2 łyżki oliwy sól morska biały pieprz Sos do tuńczyka: 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka octu balsamicznego
Wino Francja Kuchnia
Laksa z krewetkami i szpinakiem 214liści szpinaku 1 papryka czerwona 1 mała papryczka chili 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 5 cm imbiru 1 łyżka czerwonej pasty curry 3 liście kafiru *** 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka pasty tamaryndowej 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego 2-3 łyżki oliwy Dodatkowo 200 g makaronu ryżowego nitki 1 łyżka czarnego sezamu 4 plasterki limonki Instrukcje Cebulę, czosnek(...)gniazda nasienne i kroimy w paseczki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, chili,imbir, liście kafiru i pastę curry. Chwilę podsmażamy, mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, sos rybny, cukier i pastę tamaryndową. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut. Dodajemy krewetki, mieszamy, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy tak przez 3 minuty. Krewetki w tym czasie dojdą
Wędrówki po kuchni
Gulasz drobiowy z warzywami. 327patelnię i podsmażamy chwilę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka zalewamy wodą, doprawiamy papryką ostrą mieloną, czosnkiem oraz bazylią, dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu aż powstanie nam sos (około 40-60 min.). Zaletą tego gulaszu jest to, że nie trzeba go zagęszczać żadną mąką, dzięki fasoli i porowi sos sam się wystarczająco zagęści :). Podajemy z kaszą, ryżem
Moje-pitraszenie
Boczek pieczony w winie 282folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy przez 2 godziny, przy czym w międzyczasie 2-3 razy odwracamy boczek na drugą stronę, polewamy sosem z pieczenia, a w razie potrzeby dolewamy nieco wody. Na ok. 30 minut przed końcem pieczenia możemy umieścić w brytfannie małe lub pokrojone na mniejsze części, posolone ziemniaki, które obtaczamy(...)sosie z pieczenia. Przez ostatnie 5-10 minut mięso i ziemniaki możemy dopiec na rumiano zdejmując z brytfanny przykrycie. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-201 {margin: auto;} #gallery-201 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-201 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-201 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Mięso i przyprawy
Kulinarna Pokusa
Bułki na parze z truskawkami. 214Rozpoczął się sezon truskawkowy a niedługo zacznie jagodowy więc do zmiksowanych owoców polecam pyszne bułeczki na parze, u mnie one znikają w mig.Kiedy nie mam owoców robię do nich sos grzybowy lub pieczarkowy, smakują wyśmienicie. Przepis na te bułeczki znalazłam w książce siostry Marii. Zapraszam :) Składniki : 4 szklanki mąki + do podsypania 1i 1/2 szklanki mleka 60 g drożdży(...)przykryciem około 8 do 10 minut, podczas parowania nie podnosimy miski lub przykrywki bo bułki opadną. Uparowane bułeczki przekładamy najlepiej na kratce wtedy szybko przestygną. Podajemy z dowolnym sosem grzybowym lub owocowym. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili
ryba w sosie slodko - kwaśnym na ziarnie orkiszu 223pieprzem. Dusić na małym ogniu około 4-5 minut stale mieszając. Keczup wymieszać z syropem ananasowym i dodać do cebuli i kawałków ananasa. Dusić kilka minut do zgęstnienia sosu. Jajka rozbić z sola i pieprzem,namoczyć w nich kawałki ryby ,obtoczyć w panierce panko ,usmażyć na złoty kolor. Gotową rybę przełożyć do salaterki ,zalać sosem i odstawić do przegryzienia smaków
w mojej kuchni
Smażony ryż z jajkiem i zielonym groszkiem 472zależy od Was. Spróbujcie, polecam. Składniki: 1 woreczek ryżu brązowego 1 jajko 1 mała czerwona cebula 5 czubatych łyżek groszku (u mnie Jamar) 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 łyżki sosu sojowego pieprz do smaku Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją (uwaga! nie należy go rozgotować). Cebulkę kroimy i podsmażamy na tłuszczu. Następnie zdejmujemy na chwilę patelnię z ognia i wbijamy(...)jajko, szybko mieszamy. Patelnię znów stawiamy na gaz (minimalny płomień). Wsypujemy nasz ryż, mieszając podsmażamy całość. Dodajemy sos sojowy i doprawiamy potrawę pieprzem. Na koniec wsypujemy zielony groszek i szczypiorek, mieszamy szybko. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Podajemy od razu. Smacznego Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Słodkie okruszki
Tort Pavlova z pieczonymi truskawkami 336musem truskawkowym. Nie należy ucierać zbyt długo. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy. Na paterze położyć dużą bezę, wycisnąć część kremu z rękawa cukierniczego, polać sosem truskawkowym i nałożyć mniejszą bezę. Na górze wycisnąć resztę kremu i dodatkowo można ułożyć parę świeżych truskawek. Polać sosem truskawkowym. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) Tort Pavlova najlepiej składać chwilę lub tuż
https:KKuchniaMniam
Zielone szparagi smażone na maśle 161szparagi, przykrywamy i dusimy po 5-6 minut z każdej strony. W tym samym czasie w osobnym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i mieszamy do powstania lejącego sosu. Usmażone, delikatnie podrumienione szparagi przekładamy na talerz, posypujemy solą i cukrem, na koniec polewamy sosem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi