sosy - 72234 przepisów (strona:2142/4816)

Mintaj pływajacy w porach 182

przygotowania. Polecam podawać z pieczonymi ziemniakami. Składniki: 1 kg fileta z mintaja przyprawa do ryb pieprz cytrynowy 1 duży por lub 2 mniejsze ½ czerwonej papryki 15 dag sera żółtego Sos: 3 jajka 200 ml śmietanki słodkiej 22% sól morska do smaku szczypta gałki muszkatołowej masło do posmarowania formy natka pietruszki do posypania Sposób wykonania: Fileta z mintaja rozmrażamy, dokładnie osuszamy(...)cytrynowym z każdej strony. Naczynie żaroodporne smarujemy cieniutko masłem układamy na dnie rybę, posypujemy pokrojoną w kostkę papryką oraz porem, tak, aby ryba była w całości przykryta. Posypujemy solą. Sos: Jajka ubijamy ze śmietanką doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy starty ser na tarce jarzynowej i mieszamy, zalewamy rybę .Pieczemy w nagrzanym

Wanilia i Kardamon
Naleśniki makowo-pomarańczowe z syropem pomarańczowo-rumowym 186

naleśnikach nie ma nic przyziemnego i nudnego. We wprawnych dłoniach latają z patelni wysoko pod sufit, by sekundy później zarumienić się elegancko z drugiej strony. Ser, dżem, sos, mięso, warzywa, owoce, dodatki – za każdym razem w nowej odsłonie, w innym wcieleniu. Moje piegusy to nowoczesna, własna wersja znanych naleśników Suzette – te nie płoną, ale mają pomarańczowy sos z dodatkiem alkoholu

Karo in the Kitchen
Pyszna pasta paprykowa 169

czerwone papryki - 2 łyżeczki sosu sojowego - pieprz,  sól dla smaku - szczypta ostrej papryki - szczypta granulowanego czosnku Dawno chyba nie było aż tak prostego przepisu ;) 4 czerwone papryki, kroimy na pół, pozbywamy się pestek.  Połówki papryki układamy na blaszce, skrapiamy oliwą, pieprzymy i solimy. Zapiekamy w temperaturze ok. 180 stopni - do zmiękczenia. Po ok.25 minutach odwracamy papryki na drugą(...)wówczas łatwiej będzie pozbyć się skórki. Jeżeli skórka nie odchodzi jeszcze zbyt łatwo, możecie do oddzielania papryki użyć łyżeczki - przecież i tak za chwilę będziecie blendować. Paprykę mieszamy z sosem sojowym, dodajemy szczyptę ostrej papryki i czosnek - blendujemy na gładką masę. Taką pastę możecie trzymać maksymalnie do 5 dni w lodówce. Wszystkiego smacznego

dlaSmaQ
Sernik pieczony z mascarpone i masłem orzechowym 512

formę - ja mam z odpinanym dnem). Polewa kajmakowa i czekoladowa 80 g kremówki podgrzewamy w garnku. Czekoladę łamiemy na małe kosteczki i wrzucamy do kremówki. Mieszamy aby powstał, gładki sos. Przelewamy do małej miseczki. 50 g cukru karmelizujemy w garnuszku (czekamy do momentu,aż cukier się rozpuści, uważajcie aby cukier się nie przypalił, gdy cukier zbrązowieje, wlewamy 60 g kremówki(...)szybciutko mieszamy zmniejszając ogień. Dolewamy następne 60 g kremówki i mieszamy ponownie do momentu rozpuszczenia się cukru.Powstały karmel wlewamy do miseczki. Sernik : Orzeszki prażymy na patelni. Sernik polewamy sosem kajmakowym i czekoladowym, posypujemy orzeszkami. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Sałatka z truskawkami i serem z niebieską pleśnią 184

późną kolację.  Składnik na porcję dla 3-4 osób: 1 opakowanie różnych sałat (140 g) 300 g świeżych truskawek 100 g sera z niebieską pleśnią 2 łyżki sosu balsamicznego 2 łyżki miodu pieprz do smaku Sałatę wsypać do miski. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Ser pokroić w kostkę. Owoce i ser pleśniowy ułożyć na sałacie. Sos balsamiczny

Ugotować
Restaurant Week w Vivian - lekko, pysznie i z klasą 147

Soczysta, z chrupiącą skórką i przede wszystkim różowiąca się na talerzu, piękna! Kaczkę podano w akompaniamencie p urée  z fioletowej marchwi o cudownym słodkim smaku, polentą i wybornym sosem z wina madera. Kompozycja, radosna, wiosenna i niezwykle apetyczna. Jedyną uwagę mam do samej polenty, której brakowało polotu. Zdecydowanie przydałoby się jej trochę więcej masła i parmezanu. Jednak sądzę(...)jedynie tło do głównej bohaterki - kaczki. Deser Czyli mój ulubiony punkt programu. Szef kuchni -  Michał Szurmak i tutaj spisał się znakomicie. Delikatna pascha podana z domowymi lodami i sosem jeżynowym z przyjemnie chrupiącymi pesteczkami. Do tego dekoracja z bezy, ziemi czekoladowej i bratków stanowiła kropkę nad „i” pięknie podanego deseru. Słowo na zakończenie Po wizycie w Vivian wyszedłem bardzo

Food Square
Makaron z wędzonym łososiem i kremowym serkiem 297

minuty (nie dłużej). Dodajemy serek rozcieńczony wodą z gotowania makaronu. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny, posiekany koperek, szczyptę soli i pieprzu. Wkładamy do sosu ugotowany makaron i podgrzewamy mieszając, aż makron cały się oblepi i ogrzeje od sosu. Od razu podajemy. Post Makaron z wędzonym łososiem i kremowym serkiem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Dorada w sosie pomarańczowym z warzywami i kaszą 170

wywaru. Gotujecie ok. 15 minut, po czym wrzucacie goździki i świeży rozmaryn. Gotujecie jeszcze ok. 5 minut, odcedzacie i przyprawiacie solą i pieprzem. To będzie Wasz leciutki rybno-pomarańczowy sos. Kaszę wsypujecie do garnka, zalewacie szklanką wody, solicie i gotujecie na małym ogniu pod przykryciem, aż woda się wchłonie, a kasza napęcznieje i zmięknie. Na koniec zdejmujecie pokrywkę, mieszacie(...)miękka i delikatna) smażycie na rozgrzanym maśle po 1 min z każdej strony. Podajecie od razu, na świeżo, na ciepło z kaszą i warzywami. Po wyjęciu na talerz polewacie sosem. Smacznego

GRUBY WAŁEK
Warszawska podróż kulinarna do Włoch w restauracji Presto Pizzerii - Trattoria - dobry sposób na poprawę humoru 177

menu również jest coś dla najmłodszych. Lokal oferuje im kartę z daniami przystosowanymi do gustu dzieci podawane w mniejszych porcjach. Bruschetta z pomidorkami i bazylią posypana parmezanem Penne w sosie na bazie sera mascarpone z kurczakiem, pomidorami i chilli Crema Catalana J eśli chodzi o smak to dania , które spróbowałam bardzo mi smakowały. Dania są smaczne, dobrze przyprawione, a porcje(...)mamy przy sobie gotówki np. , tak jak ja ;). Nie ma żadnego problemu aby za zamówienie zapłacić przelewem i jedyne co nam pozostaje to czekać na dostawę. Tagliatelle w sosie śmietanowo - parmezanowym z pastą truflową i kurczakiem oraz mini mozzarella w szynce dojrzewającej z pomidorami, pesto i rukolą Presto to sieć restauracji działając a w różnych miastach Polski , ja swoją znalazłam

Projekty ze smakiem
Orzechowo ryżowe miseczki z owocowym sosem (z dodatkiem oleju lnianego) 163

omega -3  i omega – 6 ca 67%, które znakomicie regulują poziom cholesterolu. Zaledwie łyżka takiego oleju zabezpiecza dzienne potrzeby organizmu w NNKT * Takie orzechowo ryżowe miseczki z owocowym sosem nie są trudne w przygotowaniu, a w smaku są naprawdę pyszne, dlatego zachęcam Was do spróbowania. * źródło informacji Orzechowo ryżowe miseczki z owocowym sosem (z dodatkiem oleju lnianego

Słodkie okruszki
Domowe burgery 234

Składniki na burgera: - 150g mięsa wołowego (u mnie antrykot), - ząbek czosnku, - łyżeczka musztardy dijon, - sól, - świeżo mielony pieprz czarny. Dodatki do burgera: - 1 bułka grahamka, - sos barbeque z  tego przepisu , - sałata lodowa, - pomidor, - czerwona cebula, - ogórki konserwowe. Do podania: - frytki pieczone z  tego przepisu Mięso zmielić w maszynce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę musztardy, sól i świeżo(...)stopni). Na dolną część bułki ułożyć kolejno: liść sałaty lodowej, burgera, plasterek pomidora, kilka plasterków ogórków konserwowych, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Na górną część bułki nałożyć około łyżki sosu bbq. Burgera złożyć, lekko docisnąć. Podawać z frytkami. Smacznego! Makra

Zgrabne Gotowanie
Domowa wędlina z indyka. 138

polecam. Robi się właściwie sama a później smakuje wyśmienicie! Inspirację zaczerpnęłam od Kasi. Składniki; 1 kg filetu z indyka 3 łyżki powideł śliwkowych 3 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 1/4 łyżeczki soli ok. 2 łyżki wody Przygotowanie; Mięso myjemy a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Powidła, miód, sos, ocet, wodę i sól podgrzewamy w rondelku

Radość kipiąca uśmiechem.
WIOSENNA SAŁATKA LUNCHOWA Z KASZAMI I OLEJEM RZEPAKOWYM 152

czuć się lekko.” Wszystkim polecam ! Składniki: 50 g pęczaku 30 g kaszy bulgur 10 g zielonej soczewicy 8 pomidorków koktajlowych 10 dag fety pól czerwonej cebuli 10 czarnych oliwek sos: 1/3 szklanki oleju rzepakowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pęczak(...)gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut, po tym czasie odcedzamy i przekładamy do salaterki. Dodajemy połówki pomidorków koktajlowych, połówki oliwek, piórka cebuli, kawałki fety. Z podanych składników przygotowujemy sos, polewamy nim sałatkę

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z niebieskim serem i pomidorami (338 kcal) 196

Przygotowanie Ser i pomidory kroimy w kostkę, cebulę w piórka, oliwki przekrawamy na pół. Awokado obieramy i również kroimy w kostkę. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki na sos mieszamy razem (czosnek przeciskamy przez praskę). Składniki sałatki przekładamy do jednej miski, mieszamy i polewamy sosem

e-PrzepisyKulinarne
Cukinia po syczuańsku 142

cukinia pasuje do mięsa pieczonego na ruszcie. A i samą nie pogardzicie ;)  Składniki 400 g cukinii 1 pomidor 2 ząbki czosnku sól 3 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka pasty chili sambal oelek   Przygotowanie Pomidora sparzyłem, usunąłem trzpień, pokroiłem w paski. Czosnek rozgniotłem. Cukinię po umyciu pokroiłem w słupki, grube(...)pozostałym oleju podsmażyłem pomidora razem z czosnkiem, wymieszałem z cukinią.           Mocno doprawiłem solą, sosem sojowym, cukrem i pastą chili

R'n'G Kitchen