sosy - 72234 przepisów (strona:2136/4816)

Zapiekanka z warzywami, pulpecikami i serem 362

smaku Przyprawa do ziemniaków do smaku Pulpeciki: 30 dag mielonego mięsa wieprzowego- z szynki 2 jajka pęczek szczypiorku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej Sól i pieprz do smaku Sos: ¾ szklanki słodkiej śmietanki 22% 1 jajko 10 dag startej  mozzarelli 10 dag  pleśniowego sera Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki na zapiekankę zalewamy(...)Mięso mielone mieszamy z jajkami, posiekaną cebulką, szczypiorkiem oraz bułką tartą, doprawiamy do smaku sola i pieprzem , masę dokładnie wyrabiamy, formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na wierzchu zapiekanki. Sos: Śmietankę roztrzepujemy z jajkiem, doprawiamy przyprawami do smaku, polewamy zapiekankę. Posypujemy rozdrobnionymi serami. Zapiekamy w rozgrzanym do 180*c piekarniku przez 45 minut. Podajemy gorące

Wanilia i Kardamon
Pomidorowa pasta z tuńczyka z kiełkami 186

calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Graal 2 x 80 g 3 łyżki kiełków rzodkiewki 1 łyżka majonezu 2 łyżki łagodnego ketchupu sól i pieprz do smaku mały kawałek szpiczastej czerwonej papryki mała garść mieszanki sałat chrupkie pieczywo(...)Przygotowanie Do miski wkładamy całego tuńczyka w kawałkach wraz z sosem. Dodajemy majonez, ketchup, dokładnie mieszamy widelcem. Następnie dodajemy 3 łyżki kiełków rzodkiewki, znów mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem, próbujemy smak. Pastę nakładamy na ulubione chrupkie pieczywo. Na wierzch każdej kromki układamy 2-3 plastry czerwonej szpiczastej papryki i odrobinę miksu sałat. Podajemy. Smacznego By Magdalena beta calories

Słodkie okruszki
Chutney z pomidorów i cukinii do słoików na zimę 187

Chutney jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. W Polsce odpowiedniki sosu znany był od bardzo dawna (pojawiają się nawet przepisy z XVII w.) pod nazwą gąszcze. Kiedyś (dosyć dawno, bo dwa lata temu) publikowałam na blogu przepis na chutney- ale w nieco odmiennej wersji- z ananasem, gruszkami (przepis tu ) . Dziś całkowicie odmienna wersja- na bazie cukinii i pomidorów

Tradycyjna Kuchnia
PIZZA WIEJSKA 229

oleju dodatki: pętko kiełbasy np podwawelskiej 1 żółta papryka 2 pomidory malinowe pół czerwonej cebuli 2 łyżeczki ziół prowansalskich 40 dag żółtego sera 10 dag tartej mozzarelli 3 łyżki sosu do pizzy - może być keczup lub koncentrat pomidorowy Wykonanie: *Z kilku łyżek mąki, połowy ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz cukru robimy zaczyn. *Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki, wody(...)soli i oleju. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy. *Na gotowe rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy sos, posypujemy ziołami. Ser żólty przekrajamy na połowę, połowę tarkujemy, drugą kroimy w grubsze prostokątne kawałki. Na boku pizzy układamy kawałki sera, zawijamy brzegi, tak żeby ser był w środku. Na ciasto następnie wysypujemy potarkowany ser żółty oraz mozzarellę. Na wierzch układamy plastry kiełbasy, pomidora, cebuli oraz paski

Z Majeczką w kuchni
Rybne pulpeciki 191

się aż dwie rybki ;). Obiad dobry, szczególnie dla dzieci, które ryby jedzą tylko w postaci smażonych paluszków rybnych z grubą panierką. Łatwo też można przemycić tam warzywa w zblendowanym sosie, polecam wszystkim bo jest pycha! Ponadto ryby są bardzo zdrowe: są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Zmniejszają powstawanie wielu chorób, chronią przed zawałem i nowotworami, a także zwiększają produkcje(...)www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ryby-przeglad-najlepszych-dla-naszego-zdrowia_39570.html Składniki (na 7 porcji) pulpeciki: 1 wędzona makrela 0,5 kg dorsza (może być też inna ryba) koperek ( ile lubimy ;) ) 2 jajka bułka tarta sól, pieprz sos: 2 cukinie średnie 2 średnie cebule 1 prostokącik serka topionego śmietankowego sól, pieprz Ryby najlepiej mielimy, dodajemy resztę składników i formujemy kulkeczki, mi wyszło ich ok 40. Cebulę kroimy w kosteczkę

Idę coś wszamać
Owsianecznica z pieczarkami czyli wegańska jajecznica z owsianki (HCLF) 209

szkl błyskawicznych płatków owsianych  4 średnie pieczarki (ok. 150g) 1 średnia cebula  1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka czosnku 1/2 łyżeczki czarnej soli Kala Namak 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz woda  opcjonalnie: łyżka płatków drożdżowych  Przygotowanie: Płatki owsiane zalać wrząca wodą (trochę ponad poziom płatków), dodać kurkumę, czosnek, czarną sól oraz sos sojowy. Wymieszać

wegujemy
Wegański, pieczony ''łosoś'' z batata 170

własnie batat posłuży mi jako baza do jego zweganizowania. Wegański pieczony "łosoś" z batata Składniki: 1 duży batat  nori 1/4 szkl oleju 1 szkl wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej sol, pieprz Przygotowanie: Do naczynia/pojemnika wlać wodę, olej, sos sojowy i dodać wszystkie przyprawy.  Pokruszyć 2 arkusze nori

wegujemy
Wegański, wędzony ''łosoś'' 214

dłużej marchewka poleży w marynacie tym będzie lepsza. Polecam marynować 24h lub nawet dłużej.  Wegański, wędzony ''łosoś'' Składniki: 2-3 marchewki 2 arkusze nori 3 łyżki sosu sojowego  1 łyżka czosnku 1 łyżeczka papryki wędzonej  1 łyżeczka papryki słodkiej  1/4 szkl oleju  1 szkl wody (do marynaty) sól, pieprz Przygotowanie: Marchewki obrać(...)Wrzucić marchewkę do gotującej się, osolonej wody. Gotować ok. 5 minut do miękkości  (ale marchewka nie może być za miękka) Do miski/pojemnika wlać wodę, olej, sos sojowy i dodać wszystkie przyprawy.  Pokruszyć arkusze nori i dodać do marynaty.  Przełożyć marchewkę do miski/pojemnika i marynować ok 24 h   Można używać do sushi, sałatek

wegujemy
Wegańska smażona kaszanka z cebulą 149

jeden smak osz kaszanki mógł by się oszukać jedząc tę wersję.  Wegańska smażona kaszanka z cebulą Składniki: 500g pieczarek 200g kaszy gryczanej palonej pęczek natki pietruszki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka oregano sol, pieprz 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 średnia cebula  olej do smażenia  Przygotowanie: Kasze gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu(...)taka forma starcza na kilka porcji) Na oleju podsmażyć posoloną cebulę, aż będzie miękka.  Po tym czasie dodać część masy pieczarkowo-gryczanej i podsmażyć. Dodać sos sojowy i pieprz do smaku.  Masę można przełożyć do osłonek lub folii, aby nadać kształt kiełbasy.  Smacznego

wegujemy
Bezglutenowa pizza z ziemniaków (dietetyczna) 175

pomidory i cebule, ale także świetnie się tu sprawdzą pieczone boczniaki, papryka, brokuły czy cukinia. Bezglutenowa pizza z ziemniaków (dietetyczna) Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 100 g skrobii ziemniaczanej sos pomidorowy/ketchup ulubione dodatki (u mnie pieczarki, pomidor i cebula) opcjonalnie ser wegański Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem i dodaj skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj składniki i uformuj kulę (ciasto nie będzie zwarte(...)pieczenia i rozprowadź równomiernie ciasto formując kształt pizzy. Włóż spód ziemniaczany do nagrzanego do 200 st C piekarnika na 30 min. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozprowadź na nim sos pomidorowy i ułóż ulubione dodatki. Zwiększ temperaturę piekarnika do 220 st i włóż pizze na ok 10-12 minut.  Po pieczeniu zostawić do ostygnięcia, najlepiej smakuje na zimno :) Smacznego

wegujemy
Ulubieńcy marca 141

smaku czerwonej pomarańczy z lapacho, którą kupiła moja mama. Niestety nawet nie miała okazji jej spróbować bo tak szybko została przeze mnie wypita :P. Kolejnym ulubieńcem jest słodki sos chilli, który jadłam dosłownie codziennie. Świetnie nadaje się nawet do ziemniaków. Zazwyczaj nie lubię ostrych sosów, ale ten mi bardzo zasmakował.  W tym miesiącu moim ulubionym posiłkiem była pizza ziemniaczana

wegujemy
Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym 227

Polędwiczka to mięso bardzo delikatne i szybkie w obróbce. Nie wymaga zbyt długiego smazenia czy duszenia. Dzisiaj przygotowałam ją w sosie musztardowym. Na blogu możecie również znaleźć polędwiczkę miodowo-musztardową . Do mięska polecam sałatkę z pomidorów, ryż lub ziemniaki i obiad gotowy. Szybko i smacznie, polecam Składniki 2 polędwiczki wieprzowe 200 ml śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki masła(...)zarumienieniu wlać 1/2 szklanki wody, przykryć mięso i dusić około 10 minut. Śmietanę wymieszać z musztardą, solą, pieprzem i wlać na patelnie z mięsem. Smażyć chwilkę. polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym

O kuchni z uczuciem
Potrawka z cukinią, jarmużem i kurczakiem w gęstym sosie pomidorowym :) 156

wykorzystać resztki jarmużu i otwartą passatę pomidorową stworzyłam taką owo potrawkę, która smakiem w pełni zadowoliła moje podniebienie :D Potrawka to miks warzyw, kurczaka i makaronu. Całość łączy gęsty sos pomidorowo-dyniowy. Dużo przypraw nadaję daniu pysznego smaku i pięknego aromatu. Mimo dokładnemu wymieszaniu wszystkiego myślę, że danie prezentuje się apetycznie i nie przypomina "mamałygi" :D  Składniki (3 porcje(...)puree z dyni 350 ml passaty pomidorowej  1 łyżka oleju  przyprawy: pieprz cayenne, ziołowy, czarny, papryka słodka, curry, czosnek granulowany, sól morska  do zagęszczenia sosu: 100 ml wody + 2 łyżki mąki owsianej  Przygotowanie: Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, al dente.  Cebulę drobno posiekaj i delikatnie podsmaż na oleju. Dodaj posiekany jarmuż i podlej wodą

Zdrowie na języku :P
Stek bavette – marynowana i grillowana łata wołowa i gniecione ziemniaki 337

grill elektryczny, grillową patelnię czy na tradycyjny grill opalany węglem. Dobrze jej robi krótkie marynowanie. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy go z octem balsamicznym, musztardą Dijon, sosem Worcester i olejem/oliwą. Marynata nie zawiera w sobie soli, mięso solimy dopiero wtedy, gdy odpocznie po grillowaniu. Zanurzamy mięso w marynacie, dodajemy suszone zioła i całość zostawiamy do zamarynowania(...)razu. STEK I MARYNATA 350-500g łaty wołowej /bavette 2 łyżki dobrego octu balsamicznego (używam włoskiego Mazzetti) 1 łyżka stołowa musztardy Dijon (używam francuskiej Maille) 1 łyżka stołowa sosu Worcestershire 1 spory ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii 6-7 łyżek oleju lub oliwy z oliwek GNIECIONE ZIEMNIAKI

Karo in the Kitchen
Domowa pizza 180

PIZZA  Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2  szklanki letniej przegotowanej wody 2 łyżki oliwy 3-4 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru dodatki: sos pomidorowy do pizzy ( z tego przepisu ) 20o g sera (najlepiej mozzarelli) 1 żółta papryka 1 cebula 3 pieczarki 4-5 plastry salami Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy suche drożdże(...)dłoni na duży placek, przekładamy na formę do pizzy wysypaną mąką i dociskamy palcami rozciągając na całą powierzchnię formy.  Wierzch ciast smarujemy po całej powierzchni grubą warstwą sosu pomidorowego, posypujemy startym serem, a następnie resztą pokrojonych składników. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni (według Tomka 220, ja piekłam swoją w 180 i też się dobrze upiekła, wszystko

Bon appetit mon amie