mini pizza bez ciasta, bezglutenowa 223Składniki : 2 bakłażany 1 mały słoik sosu pomidorowego 1 kula mozzarelli lub tarty ser Basiron Rosso 1 plaster szynki lub kiełbasy chorizo lub anchois pieczarki ,lub oliwki lub pomidorki oliwa z oliwek szczypta soli zioła Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 180 ° C Umyć i pokroić w plastry bakłażana. Blach ę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia .Ułożyć plastry bakłażana ,skropić(...)oliwą z oliwek i posypać szczyptą soli. Piec około 20 minut. Wyjąć bakłażany z piekarnika i posmarować warstwę sosu pomidorowego, następnie wierzch dekorować dowolnymi dodatkami -do wyboru: mozzarella / pomidory / chorizo lub ser / szynka / ... możliwe są wszystkie kombinacje ! Na koniec posypać ziołami i wstawić ponownie na jakieś 8 – 10 minut do rozpuszczenia sera:)) Ser Basiron Rosso Dwa smaki do wyboru
w mojej kuchni
FASZEROWANE MUSZLE 190nafaszerować makaronowe muszle i mamy smaczny i ciekawy obiad SKŁADNIKI opakowanie makaronu muszle, ½ pora, 25 dag pieczarek, 25 dag mięsa mielonego, sól, pieprz, czosnek, 2 łyżki koncentratu Sos: ½ szkl. śmietany, 2 łyżki majonezu, ser żółty, przyprawy: sól, pieprz, bazylia WYKONANIE Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pora kroimy w plastry, pieczarki na małe części. Podsmażamy(...)dodajemy pora i pieczarki, dusimy do miękkości, podlewamy wodą, gdy składniki będą już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawiamy czosnkiem i przyprawami. Tak przygotowanym farszem nadziewamy muszle. Składniki na sos oprócz sera miksujemy, polewamy nim muszle, a na wierzchu układamy ser. Zapiekamy 15 min.w 170 stopniach
słodki bratek
Przekąska francuska z kurkami, oliwkami i zieloną pietruszką 272opakowanie ciasta francuskiego ok. 370 g, pęczek natki pietruszki, ok. 25 szt. całych zielonych oliwek bez pestek, 100 g świeżych kurek, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka sosu Worcester, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, 1 małe jajko, 2 łyżki drobno startego sera bursztyn. Przygotowanie: Kurki czyścimy, kroimy w drobne kawałeczki(...)podsmażamy na maśle do momentu odparowania wody. Dodajemy sos Worcester i chwilę podsmażamy (do odparowania). Pozostawiamy do przestygnięcia. Oliwki i pietruszkę miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem pieprzu i papryczki chili. Jajko roztrzepujemy dokładnie i mieszamy z serem. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Jak już wszystkie składniki są przygotowane, można wyciągnąć ciasto z lodówki. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt
Moniki Smakołyki
sałatka owocowa z roszponką 218układamy na półmisku. Pomarańcze obieramy z błonek, kroimy na mniejsze kawałki. Winogrona płuczemy, przekrawamy. Brzoskwinię myjemy, usuwamy pestkę i kroimy w plasterki. Owoce układamy na roszponce. składniki na sos: sok z 1 pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu sól, pieprz wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, doprawimy solą oraz pieprzem. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z tuńczykiem i sałatą 192Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 1 pomidor 3 jajka ugotowane na twardo 1/2 cebuli czerwonej 5 garści mieszanki sałat Sos: 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie sól pieprz Tuńczyka osączyć z zalewy. Pomidora pokroić na półplasterki, jajka pokroić na cztery, a cebulkę w kostkę. sałatę porwać na mniejsze kawałki. W miseczce wymieszać jogurt naturalny, zioła prowansalskie(...)sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na talerzu ułożyć sałatę. Dookoła poukładać pomidora i jajka. Na sałacie ułożyć osączonego tuńczyka, posypać cebulką i polać sosem jogurtowym
Ewusiowe Smaki
Rollo czyli tortilla z kurczakiem i warzywami 188niedźwiedzi Klos Pol chili 3 łyżki oleju Sałatka: 1/2 kapusty pekińskiej 2 garście roszponki 2 pomidory 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 cebula sól pieprz ketchup klik sos tysiąca wysp klik Filet z kurczaka cieniutko pokroić w plasterki. Usmażyć na odrobinie oleju dodając przyprawy. Warzywa na sałatkę pokroić, dodać do smaku przyprawy oraz ketchup i sos tysiąca wysp
Ewa w kuchni
sałatka z fasolki szparagowej i młodej marchewki 185osoloną wodą, gotujemy al dente. Następnie wyciągamy z wody, przelewamy zimną wodą i kroimy w słupki. Przekładamy na patelnię z masłem i tak jak fasolkę chwilkę podsmażamy. składniki na sos: masło pozostałe z podsmażonej marchewki i fasolki 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki wody sól, pieprz, chili sproszkowane wykonanie: Na patelnie z masłem wlewamy miód(...)cytryny oraz wodę. Dodajemy do smaku sól, pieprz oraz chilli. Wszystko zagotowujemy. Gotowym sosem polewamy warzywa. Całość posypujemy pestkami słonecznika. Podajemy jako osobne danie lub jako dodatek do mięs. Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzenia
Dwukolorowa Panna Cotta z musem owocowym i lodami Carte d'Or Lemon Pie 237swoim rodzaju propozycję deserową. Opakowanie Carte d'Or zawiera 6 gotowych porcji lodowych w postaci zakręconych rozetek. Składają się z one z aksamitnych lodów, gęstego, bardzo intensywnego w smaku sosu oraz z posypanych najwyższej jakości dodatków. Wersja lodów Carte d'Or Lemon Pie charakteryzuje się delikatną kwaśną cytrynową polewą nutą, słodkim gęstym sosem cytrynowym oraz kawałkami bezy i tarty. Całość
Z miłości do słodkości
Kanapka z sosem dorszowym 127Może się wydawać, że to ekstremalne połączenie, jednak panuje tutaj harmonia smaków. Sos jest wyśmienity, idealnie nada się też do sałatek. Składniki 2 krótkie bagietki dżem malinowy 1 pomidor malinowy 1 jajko ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% 50 g suszonego dorsza 70 g twardego sera koziego natka pietruszki Przygotowanie Normal(...)Jajko, pomidor i ser kroimy na plasterki. Dorsza (najpierw kruszymy na mniejsze kawałki) miksujemy z majonezem i śmietaną. Na dół bułki kładziemy plastry pomidora, na to plastry jajka, polewamy sosem, układamy plastry sera, posypujemy posiekaną natką pietruszki, zakrywamy górą bagietki. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G Kitchen
Smażony bakłażan z fasolką szparagową 191bakłażana z dodatkiem żółtej fasolki szparagowej, który będzie znakomitą przekąską lub dodatkiem do obiadu. Składniki 1 bakłażan 1 cebula 100 g żółtek fasolki szparagowej (może być mrożona) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju kokosowego kilka szczypt ziół prowansalskich sól ziołowa Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy. Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki(...)piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego cebulę, a po chwili dodajemy bakłażana. Smażymy aż z bakłażana odparuje cała woda. Mieszamy co kilka minut. Dodajemy fasolkę szparagową, sos sojowy i zioła prowansalskie. Jeszcze kilka minut smażymy i mieszamy. Podajemy jako ciepłą przekąskę lub dodatek do dania głównego. Ciekawostki o bakłażanie oraz inne przepisy z tym warzywem
My Chcemy Jeść
TAJSKA ZUPA RYBNA CURRY 291mieszanki owoców morza (może być mrożona) lub krewetki ( ja użyłam 6 sztuk ) połowa soku z limonki szczypta sproszkowanej trawy cytrynowej (opcjonalnie) 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki sosu rybnego 1 lub pół czerwonej papryczki chili w zależności od preferencji (świeża lub suszona) Do podania: ryż jaśminowy lub makaron ryżowy, świeża kolendra PRZYGOTOWANIE: Rybę i owoce morza rozmrozić jeśli używamy(...)zacznie unosić się intensywny zapach , ok 1-2 minuty. Dodać imbir, wlać bulion/ wodę, mleko kokosowe i zagotować. W międzyczasie dodać sok z limonki, trawę cytrynową, cukier, sos rybny. Gotować przez kolejne 3 minuty. Zmniejszyć ogień i dodać włożyć pokrojone i oczyszczone ze skóry i ości filety, krewetki (cztery zostawiam nieobrane) i owoce morza. Gotować bez przykrycia na małym
Calzonella.com
Makaron z kurczakiem z jednej patelni / One pot chicken pasta 257Dziś przedstawiam przepis na pyszny i szybki obiad, który doskonale sprawdzi się w zapracowanym tygodniu. Makaron z kurczakiem z jednej patelni z papryką, w sosie serowym na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Całe danie przygotowuje się w jednej patelni, co eliminuje późniejszą potrzebę zmywania góry garnków. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z kurczakiem z jednej patelni(...)mleka i włóż penne i gotuj mieszając, dodając więcej mleka w razie konieczności przez około 10-12 minut, aż makaron będzie al dente a mleko zredukuje się do konsystencji sosu. Następnie wmieszaj ser i gotuj do jego rozpuszczenia. Dopraw danie solą i pieprzem do smaku i podawaj. English version One pot chicken pasta (5-6 servings) Ingredients: 3 tbsp vegetable
karmelowy
Placki z cukinii i marchewki 209razem propozycja na lekki letni obiad, lub kolację - młoda marchewka, cukinia, natka pietruszki i do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu placuszki są pełne witamin, a jeśli jeszcze usmażycie je bez tłuszczu to będzie bardzo fit. :) Składniki (porcja dla 2 osób): średniej wielkości młoda cukinia 4 marchewki 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej razowej(...)dokładnie mieszamy. Ja smażyłam na patelni ceramicznej bez dodatku tłuszczu, stąd ciemny kolor placuszków. Możecie je usmażyć na oleju wtedy będą złociste i lekko chrupiące. Najlepiej smakują w towarzystwie sosu czosnkowego, ale może znajdziecie do nich inne towarzystwo, lub zjecie same
Cynamonowe szczęście
LEKKA SAŁATKA Z MAKARONEM PESSO 175małosolne 3 łyżki czerwonej fasolki z puszki pomidorki koktajlowe 2 jajka na twardo 2 łyżki młodego groszku z puszki liście sałaty, botwinki lub roszponki sól, pieprz do smaku dowolny sos winegret lub jogurtowo- koperkowy(...)jajko w kostkę. Do słoiczka lub pojemnika nakładamy warstwowo porcję makaronu, na to ogórki, fasolka, pomidorki, jajko, porcja makaronu, groszek i rzodkiewka. Dekorujemy dowolnymi listkami. Przed podaniem polewamy sosem. Sałatkę przechowujemy w pojemniku w lodówce. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka warzywno – serowa 172oczyścić i porwać na małe kawałki. Ogórek umyć, obrać i pokroić w plasterki. Pomidora umyć i pokroić w cienkie ćwiartki. Cebule czerwoną obrać, opłukać i pokroić w półplasterki. Przygotować sos: oliwę wymieszać z octem winnym, dodać sól, pieprz i oregano. Ser feta pokroić w kostkę dużą, wrzucić do miski z sałatkę polać wszystko sosem i wymieszać. posypać oliwkami
Camilla w kuchni