razie potrzeby dolewamy wody-tak by utrzymywać poziom 500 ml ). W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Po ugotowaniu mięsa, wyławiamy, sos przecedzamy przez gazę. Żołądki kroimy na mniejsze kawałki. Sos przelewamy do garnka, lekko zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Następnie dodajemy podroby, zagotowujemy. Wrzucamy makaron, posiekaną natkę pietruszki i ciągle mieszając gotujemy
R'n'G Kitchenznajdziecie już zarówno kotlety kalafiorowe, jak i ryżowe, tym razem pora na kotlety kalafiorowo-ryżowe. Mój mąż był nimi zachwycony. Można je jeść na ciepło i na zimno, z sosem lub bez. Ja swoje podałam z lekko pikantnym sosem pomidorowym, a mąż swoje wcinał z chlebem. Składniki /12-14 kotletów/: 1 niewielki kalafior 100 g ryżu białego 1/2 pęczka koperku
Pasja Smakuogórków też w ogródku nie zabrakło, to powstał przepis na sałatkę z fasolki i ogórków w większości. Sałatka jest bardzo smaczna, lekko słodka ale i lekko pikantna z pomidorowym sosem, natomiast sam przepis poszedł w świat zanim jeszcze go spisałam, bo już znalazł swoich wielbicieli. Można zmodyfikować składniki np. dodać też paprykę czy pomidory i zrobić coś jeszcze bogatszego(...)dodać cukier, ocet itd. Połączyć ze sobą i zostawić na 1-2 godziny do przegryzienia. Co jakiś czas można przemieszać. Tak przygotowaną sałatkę nakładać do słoiczków, wlewając także trochę sosu. Zakręcać i pasteryzować przez 10 minut we wrzącej wodzie. Wystawić i chłodne zanieść do spiżarni :-) Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyrazie moi domownicy ją uwielbiają:) Prosta i szybka w przygotowaniu. Pasuje na każdą okazję. Składniki: -opakowanie ( 250 g ) drobnego makaronu - koraliki -dwie piersi z kurczaka -dwa ogórki sałatkowe -trzy sosy sałatkowe koperkowe -trzy, cztery ząbki czosnku -mały słoiczek majonezu -dwie łyżki oleju Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Piersi kroimy w drobną kostkę(...)podsmażamy na oleju. Odstawiamy do wystudzenia. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do makaronu. Sosy mieszamy z 6 łyżkami wody, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy do makaronu i ogórków. Na koniec dodajemy wystudzone mięso, majonez, mieszamy i odstawiamy na godzinkę, aby składniki się zintegrowały
Kulinarne przemysleniazabrać na lunch. Jest bardzo pożywna, idealna w upalne letnie dni. Składniki: 300 g bobu 1/2 kalarepy 1/2 czerwonej cebuli miks sałatek pomidorki koktajlowe Sos: 1,5 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Bób ugotuj w osolonej wodzie. Następnie obierz ze skórki. Sałatę przełóż na półmisek, dodaj pokrojone(...)pomidory, cebulę pokrojoną w krążki oraz kalarepę. Dodaj bób. Składniki z sosu połącz ze sobą i polej nim sałatkę. Smacznego
Kukuleczkiobydwu stron. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak żeby przykrył mięso, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz listki laurowe. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Sos zagęszczamy mąką wymieszana w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz roztartym majerankiem. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy prze praskę, dodajemy do sosu. Kaszę gryczaną gotujemy
Bajeczna Kuchniagrzybowego łasucha. Musicie spróbować Ja wczoraj przygotowałam je w ramach wczesnej kolacji. Idealne A jeśli szukacie innych przepisów, w których doskonale sprawdzą się pieczarki polecam Wam: makaron w lekkim sosie pieczarkowym (na bazie mleczka kokosowego) , jak również ryżowe muszelki w mięsno-grzybowym sosie. Tego typu przepisów znajdziecie sporo na moim blogu, ponieważ uwielbiam pieczarki i bardzo często wykorzystuje
Słodkie okruszkiGnocchi z sosem z karczochów i boczku guanciale to moim zdaniem jedno z najlepszych dań w kuchni włoskiej. Uwielbiam gnocchi, są bardzo podobne do naszych kopytek lecz ciut lżejsze i bardziej delikatne – gnocchi po prostu rozpływają się w ustach. Wiele osób ma trudności z przygotowaniem tych kluseczek we właściwy sposób. Okazuje się, że nie […] Artykuł Gnocchi w sosie
Wiszniówkasposób nie jest nowy temat. Moja fasolka to śródziemnomorska wariacja – zielona szparagowa fasolka, najlepsza w szczycie sezonu, rumiane czerwone papryki – soczyste, chrupiące i słodkie. Smak zamyka i wiąże pomidorowy sos, z czerwoną cebulą i czosnkiem. Z bazylią, oregano i z hiszpańskim pikantnym akcentem. Fasolkę bardzo dokładnie myjemy, przebieramy, odcinamy końce. Wrzucamy fasolkę na osolony i osłodzony wrzątek (po 1 łyżeczce(...)ostrą wędzoną paprykę. Dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu przez 35-40 minut, co jakiś czas mieszając zawartość rondla. Odcedzoną fasolkę przekrawamy na pół, wrzucamy do rondla z sosem. Mieszamy, ewentualnie jeszcze lekko dosalamy i podajemy od razu – ze świeżym pieczywem, sadzonym lub poszetowym jajkiem, kopytkami – do wyboru. Z tej ilości składników dostaniecie 3-4 porcje obiadowe
Karo in the Kitchenpszenny zamienić na ten ciemny z durum i nie przesadzać z tłuszczem oraz serem.Dzisiaj zrobiłam raczej zdrowszą wersję kuchni włoskiej, dodałam zaledwie 2 łyżki oleju rzepakowego, puszkę tuńczyka w sosie własnym, pół cukinii i paprykę.Z sera zrezygnowałam. Obiad rewelacyjny, przepięknie pachnący dzięki ziołom i czosnkowi i oczywiście sycący, jak to kluchy :-) Idealny na piątkowe zakończenie tygodnia, oczywiście piątkowe(...)mięsa. Składniki: makaron, np. kokardki puszkę tuńczyka w sosie własnym 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki 1 cała czerwona cebula duży ząbek czosnku po pół łyżeczki suszonego tymianku, czarnuszki, pieprzu ziołowego, ostrej czerwonej papryki, soli morskiej do smaku. Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodać poszatkowaną cukinię ( ja użyłam
pieprzny smaczektania propozycja. Spróbujcie. W podobny sposób możecie przygotować inne części kurczaka, np. małe udka czy skrzydełka. Takie chrupkie pałki z kurczaka idealnie smakują w towarzystwie ulubionego ketchupu i domowego sosu czosnkowego . Uwaga: Ja na swoich pałkach ugotowałam wcześniej rosół. Jeśli chcecie użyć surowych warto je wcześniej ugotować, np. w towarzystwie kostki rosołowej, aby nabrały więcej smaku i były soczyste(...)patelni rozgrzewamy olej (ilość oleju powinna przykryć w połowie mięso). Pałki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron na złoto. Chrupiące pałki z kurczaka najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego . Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką
Słodkie okruszkiJakiś czas temu pokazałam Wam przepis na duszone udka w słodkim sosie wraz z dodatkiem boczku . Dzisiaj zachęcam do przygotowania wyluzowanych udek z kurczaka wraz z dodatkiem kabanosów. Mięso przyrządzone w poniższy sposób będzie soczyste, miękkie i lekko słodkie. Udka świetnie smakują podane z młodymi ziemniakami. Składniki na 4 porcje: około 0,7-0,8 kg wyluzowanych udek(...)warzywny, dodać miód i listki laurowe. Całość przyprawić odrobiną ostrej papryki oraz tymiankiem. Dusić pod przykryciem około 30 minut (pokrywka powinna być delikatnie odkryta). Mięso musi być miękkie, a sos powinien wyraźnie się zredukować
Ugotowaćczerwona papryka, z grubsza posiekana 1 cebula, z grubsza posiekana 4 szklanki bulionu drobiowego 400 ml mleka kokosowego 200 g makaronu jajecznego lub ryżowego 1-2 łyżki sosu rybnego, brązowy cukier do smaku posiekana dymka, kolendra i chilli do podania Przygotowanie: Wrzuć wszystkie składniki od czosnku do cebuli włącznie (oprócz soku z limonki) do pojemnika blendera i zmiksuj na gładką(...)gotuj przez około 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i rozłóż na talerze. Dopraw zupę do smaku sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym, wlej do talerzy i podawaj posypaną świeżą kolendrą, chili i dymką. Smacznego! English version Spicy Thai noodle soup (4 servings) Ingredients: 3 cloves garlic, chopped 2 tbsp fresh ginger, chopped
karmelowyrondlu rozgrzej nieco wody i zanurzaj płaty ryżowe. Przekładaj na deskę i napełniaj nadzieniem gryczanym .Zawiń tak jakbyś zawijał krokiety. Smaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Podałam z ogórkami i sosem Folwark Inny wymiar kaszy gryczanej! Lubicie sos sojowy? Też jest pysznie
Z Kuchni Do Kuchniobniżenie stężenia poziomu cholesterolu oraz stężenia trójglicerydów, a także wzmacniają organizm, poprawiając przy tym wygląd i stan skóry (wspomaga produkcję kolagenu). Dzisiaj świetne danie jednogarnkowe dla zabieganych - ciecierzyca w sosie pomidorowym. Dodatek pikantnej chorizo to świetny sposób na wzbogacenie smaku sosu pomidorowego. Jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki posiłek przygotujesz w 30 minut. Smaczniejsza jest ciecierzyca ugotowana samodzielnie, a przepis
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!