sosy - 72234 przepisów (strona:2139/4816)

Sałatka z awokado,mozzarellą ,pomidorkami i sosem balsamicznym 210

zielonych lub czarnych) opakowanie mozzarelli mini(malutkich kuleczek) cebula czerwona, 4 łyżki octu balsamicznego 6-7 łyżek oliwy z oliwek(lub jakiejś smakowej,np z bazylią i pomidorami) łyżka sosu balsamicznego, sól,pieprz można dodać kilka posiekanych listków bazylii  Przygotowanie: mozzarellę odcedzamy z wody,awokado obieramy ze skórki i kroimy w kawałki,pomidorki koktajlowe kroimy na połówki(lub ćwiartki(...)większe) dodajemy odsączone oliwki,i pokrojoną w półplasterki cebulkę  mieszamy wszystkie składniki sosu i polewamy nim sałatkę,doprawiamy solą i pieprzem  smacznego

Swojskie jedzonko
Quesadilla z kurczakiem, serem i oliwkami 178

średnicy 20cm) 1 pojedyncza pierś z kurczaka, smażona lub pieczona 10 czarnych oliwek 1/2 małego strąka czerwonej papryki 200g tartego, żółtego sera ( u mnie Maasdamer Mlekoma ) kilka łyżek ulubionego sosu pomidorowego lub keczup Przygotowanie: Patelnię grillową lub grilla elektrycznego rozgrzać. Pierś z kurczaka pokroić w paski, oliwki na cztery wzdłuż, paprykę w kosteczkę.  Placki tortilli posmarować sosem pomidorowym, rozdzielić

Cakes By Kejt
Pizza naleśnikowa bardzo łatwy przepis 257

posypać tartym serem. Włożyć do piekarnika na 25-35 min. Wszystko zależy w jakiej formie pieczemy i jak piecze nasz piekarnik.  Naleśnikowa pizza pięknie wyrośnie :) Po wyjęciu posmarować sosem i  udekorować rukolą. Sos do pizzy: (na upieczoną pizzę) 1/2 krojonych pomidorów 1/2 drobno posiekanej cebuli lub szalotki 1/2 opakowania ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól

Jemy Pijemy
Grecka sałatka z bobem z puszki 184

Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy i rozcieramy na pastę, wrzucamy go do blendera lub słoika. Dodajemy olej, oliwę, ocet, sok z cytryny, suszone oregano. Miksujemy wszystko na gęsty sos, lub zakręcamy słoik i energicznie nim wstrząsamy do zemulsyfikowania składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (mocno!). Sałatkę zalewamy sosem, dokładnie ale delikatnie, żeby nie połamać bobu, mieszamy. Wkładamy

Karo in the Kitchen
WARZYW KUBEK pijemy na zdrowie :) 211

merytorycznie przejrzysty skład- same warzywa. Koktajl bardzo prosty w przygotowaniu, zawartość saszetki wystarczy zalać ciepłą wodą, wymieszać i odczekać 2-3 minuty. Można również proszek dodać do soku, jogurtu, sosu czy zupy. Komplet zawiera osiem różnych wariantów warzywnych: ODCHUDZANIE - dieta kapuściana   ANTYSTRES - pomidor, pasternak, bazylia WIGOR - seler, pietruszka, pasternak WITALNOŚĆ - burak, pomidor, papryka  ODPORNOŚĆ - czosnek, cebula(...)ODNOWA - dynia, cebula, seler, pomidor Koktajl bardzo prosty w przygotowaniu, zawartość saszetki wystarczy zalać ciepłą wodą, wymieszać i odczekać 2-3 minuty. Można również proszek dodać do soku, jogurtu, sosu czy zupy. Ja jestem już po pierwszej degustacji i powiem tak... smakuje mi :) Polecam, trochę zdrowia na wiosnę :)  Po więcej informacji zapraszam na stronę producenta, myślę, że każdy znajdzie

Kuchnia z widokiem na ogród
Roladki schabowe z bambusem 243

Składniki: 3/4 kg schabu 1/2 słoika pędów bambusa 1 szklanka fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej sos teryiaki sól i pieprz do panierowania: 1 jajko sos teryiaki 1 łyżka przyprawy do … Czytaj dalej Roladki schabowe z bambusem

czarrna od kuchni
#31 Indyjska pomidorowa - dahl z soczewicy 173

łyżeczki chilli 1 puszka pomidorów Łowicz 1 kartonik przecieru pomidorowego Łowicz 1 litr wywaru z warzyw 1 szklanka czerwonej soczewicy Pół puszki (200 ml) mleka kokosowego (wymieszanego!) Sos sojowy do smaku Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać jak najdrobniej, przesmażyć krótko na rozgrzanym w garnku oleju. Do garnka wsypać wszystkie przyprawy, podsmażyć jeszcze kilkanaście sekund, aż zrobią się jeszcze bardziej aromatyczne(...)Dodać pomidory z puszki i przecier, zalać wywarem warzywnym, dodać soczewicę i mleko kokosowe. Wymieszać, gotować przez ok. 25 minut (aż soczewica zmięknie). Na końcu doprawić sosem sojowym do smaku (ja wlałam ok. 1 łyżki). Garam Masala wg Kuchni Kryszny Składniki: 4 łyżki nasion kolendry 2 łyżki kminu rzymskiego 2 łyżki ziaren pieprzu 2 łyżeczki nasion kardamonu 1 łyżeczka całych

Kuchnia w szuwarach
Zapiekanka z makaronem i brokułami 205

Międzybrodzki 1 podwójny filet z kurczaka 1 mały świeży brokuł 1 podłużna słodka papryka czerwona ½ pora 4 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku Masło do wysmarowania naczynia Sos: 300 ml słodkiej śmietanki 22% lub 30 % 3 jajka 10 dag sera żółtego cheddar 50 g sera pleśniowego np. lazur Szczypta gałki muszkatołowej Biały pieprz do smaku Sól do smaku Sposób(...)dodaj do usmażonego mięsa, podduś pod przykryciem aż brokuł zmięknie, dodaj ugotowany makaron i wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem , przełóż zapiekankę do naczynia wysmarowanego masłem. Przygotuj sos: Jajka zmiksuj ze śmietanką dopraw solą białym pieprzem oraz szczyptą gałki, wymieszaj z tartym serem żółtym, polej zapiekankę na wierzchu ułóż rozdrobniony ser pleśniowy. Zapiekaj około 35-40 minut w temp

Wanilia i Kardamon
Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara 287

śmietanę wlej na patelnię i dodaj do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejsz ogień i dodaj jajka ze śmietaną i serem. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj aż sos lekko zgęstnieje. Do sosu przełóż ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Podawaj danie posypane bazylią. Smacznego! English version Mushroom spaghetti carbonara (4 servings) Ingredients: 500 g spaghetti 200 g smoked bacon

karmelowy
PENNE Z SOSEM Z ROQUEFORTA 163

PENNE Z SOSEM Z ROQUEFORTA Szybkie, pełnowartościowe danie dla miłośników makaronu, w ten sam sposób możesz przygotować spaghetti. 4 porcje Przygotowanie: ok.15 min.   Składniki: 300 g makaronu penne 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 20 g masła 35 cl gęstej śmietany* 20 g startego parmezanu mały k awałek pokruszonego sera typu Roquefort   Kilka wyłuskanych orzechów włoskich Sól(...)bardzo słabym ogniu przez kilka minut. Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem. Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź. Przełóż na półmisek, wlej podgrzany sos, wymieszaj i popieprz. Udekoruj połówkami orzechów włoskich. Podawaj od razu. *Na przykład śmietany Szefa Danone’a, lub jeśli wolisz, śmietany kremówki 33 lub 36%.   Smacznego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SAŁATKA Z CYKORII, GORGONZOLI I ORZECHÓW 159

wzdłuż na pół, usuń gorzkie środki i odetnij dolne części, porozdzielaj liście, po czym pokrój na małe kawałki (lub pozostaw całe liście).   Gorgonzolę pokrój w niewielką kostkę. Przygotuj sos: wymieszaj trzepaczką, dodając kolejno, sól, ocet winny, pieprz i oliwę z oliwek. Ułóż na talerzu liście cykorii przekładane kawałeczkami gorgonzoli. Polej sosem z octu i oliwy, i posyp garścią

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
ZIMOWA SAŁATKA Z KIWI, JABŁEK I CYKORII 161

liście, przekrój wzdłuż na pół, wytnij gorzki rdzeń (twardy środek). Liście pokrój w paseczki lub w kawałki (małe możesz zostawić w całości). Zioła opłucz, osusz i oberwij listki. Przygotuj sos: wymieszaj olej z octem, solą i pieprzem. Ułóż na talerzu liście cykorii i plasterki jabłka. Dodaj plasterki kiwi i zioła. Posyp rozgniecionymi orzechami laskowymi (opcjonalnie). Polej sałatkę sosem winegret dobrze

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KREWETKI W MARYNACIE MIODOWO- SOJOWEJ 211

Marynowanie: 1 godz. Dla 4 osób:   24 krewetki tygrysie*   3 cebulki szalotki   2 ząbki czosnku 25 cl białego wina wytrawnego 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju arachidowego (lub oleju z pestek winogron) 2 łyżki płynnego miodu   Drobny szczypiorek (lub natka pietruszki)   Sól i pieprz   Przygotuj marynatę: do miski wlej(...)białe wino, dodaj sos sojowy, miód i 1 łyżkę oleju arachidowego, wymieszaj. Krewetki obierz z pancerzyków, zostawiając ogonek. Włóż do miski z marynatą.   Przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na minimum godzinę (lub na całą noc). Szalotkę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Szczypiorek (natkę pietruszki) umyj i osusz, drobno posiekaj. W woku lub na patelni podgrzej olej. Przesmaż

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SPAGHETTI Z RUKOLĄ I RICOTTĄ 178

wolnym ogniu przez około 1-2 minuty. Zmiksuj. Dodaj oliwę z oliwek, połowę posiekanej rukoli i drobno posiekaną papryczkę chili. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj aż do uzyskania konsystencji sosu. Odstaw na bok. Ugotuj spaghetti w dużej ilości osolonej wody. Odcedź. Wymieszaj z sosem z rukoli. Ubij ricottę widelcem, domieszaj ją do spaghetti z resztą posiekanej rukoli

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
JAJKA Z FARSZEM Z AWOKADO 214

Gotowanie: 10 min.   6 jajek 3 dojrzałe awokado 4 łyżki majonezu 2 szczypty mielonej papryki 6 gałązek pietruszki lub drobnego szczypiorku Odrobina soku z cytryny Sól, pieprz Sos tabasco (opcjonalnie)   Jajka ugotuj na twardo, pozostaw do ostudzenia. O bierz ze skorupek. Przekrój na pół. Wyjmij delikatnie żółtka i zetrzyj je na tarce lub rozdrobnij widelcem. Włóż(...)zmiksuj. Połącz z majonezem (dodaj tyle majonezu, ile uważasz za stosowne). Dopraw do smaku solą i pieprzem i mieloną papryką. Jeśli lubisz pikantne smaki, możesz również dodać kilka kropli sosu tabasco. Wypełnij pastą połówki białek przy pomocy rękawa cukierniczego (lub łyżki). Umyj i osusz pietruszkę (lub drobny szczypiorek), oberwij listki lub posiekaj drobno i udekoruj nimi jajka

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska