Placki ziemniaczane z pikantnym, mięsnym sosem. Składniki placki ziemniaczane: ok. 1 kg ziemniaków 1 średnia cebula 2 jajka ok. 1 szklanka mąki sól, pieprz 3 ząbki czosnku opcjonalnie: 3 liście … Czytaj dalej Placki po węgiersku
czarrna od kuchnismaku jest marynata, ta skomponowana przeze mnie sprawia że mięso jest idealnie soczyste o delikatnym smaku. Dania tego nie powinno zabraknąć jeśli przygotowujemy przyjęcie grillowe, najlepiej do niej smakuje sos barbecue . Polecam! Składniki: 1,20 kg karczku Marynata: ½ czerwonej cebuli 5 ząbków czosnku 1 szklanka piwa 1 łyżka musztardy ½ łyżeczki kolorowego ziarnistego pieprzu ½ łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka czubrycy czerwonej(...)reszta marynaty i odstawiam na całą noc do lodówki. Następnego dnia przekładam na tacki grillowe i grilluję z każdej strony aż mięso będzie miękkie i złociste. Podaję z sosem barbecue. Smacznego
Wanilia i KardamonCześć ! Dziś propozycja na szybki obiad. To jedno z moich ulubionych dań. Polędwiczki w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i whisky są kruche, rozpływające się w ustach, po prostu idealne ! Do tego sezonowo – pieczone młode ziemniaki z rozmarynem. Składniki (2 duże porcje): 1 polędwiczka wieprzowa 25 – 30 ml whisky 250 – 300 g młodych ziemniaków 6 dużych suszonych(...)minut. Odparuj częściowo whisky, dodaj suszone pomidory następnie śmietanę, w razie potrzeby dopraw ponownie. Smaż kilka minut – do momentu aż polędwiczka będzie miękka. Mięso wyłóż na talerze, polej sosem, posyp natką pietruszki. Obok połóż pieczone ziemniaki. Smacznego
Moja pasja smakudrugie śniadanie do pracy. Makaron wcale nie musi być tuczący, oczywiście jeśli będzie to makaron pełnoziarnisty lub z mąki semolina, ugotujemy go al'dente i będzie bez dodatku tłustego sosu. Taki makaron daje na długo uczucie sytości i nie podjadamy zaraz po posiłku. Węglowodany złożone jakimi jest skrobia zawarta w makaronie, powoli są rozkładane przez nasz organizm i stopniowo dostarczają(...)tylko zasługa samego słońca. O walorach smakowych makaronu nie wspomnę, chyba trudno byłoby znaleźć osobę nie lubiącą ich smaku. Składniki: (porcja dla 2 osób) 1 puszka tuńczyka we własnym sosie 8 suszonych pomidorów w oliwie 1 średnia cebula pieprz sól 150 - 200 g makaronu świderki pełnoziarnistego lub z mąki semolina oliwa z suszonych pomidorów Przygotowanie: Makaron ugotować al'dente
Kuchcik gotujecebule 1 woreczek kaszy jaglanej 5 łyżek nasion słonecznika 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej ¼ szklanki oleju ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, sos sojowy Przygotowanie zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Najpierw przelewamy ją co najmniej dwukrotnie ciepłą wodą. Kiedy woda po kaszy będzie już czysta to gotujemy ją według instrukcji na opakowaniu. Kaszę(...)patelni. Natkę pietruszki siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Jeśli masa będzie zbyt mokra dodajemy nieco mąki lub bułki tartej. Z powstałej masy formujemy duże kotlety (my korzystałyśmy z obręczy do burgerów). Gotowe placki umieszczamy na papierze
Kolizje Smakówsmaczne... Warto spróbować odpowiednio go przygotować i samemu przekonać się o smaku oraz właściwościach tego serka. Poniższy przepis jest rewelacyjny, panierka pyyyszna i myślę, że każdemu posmakuje. 200g tofu sos sojowy papryka ostra Panierka: mąka do obtaczania (u mnie kukurydziana) 40g orzechów (u mnie brazylijskie) 3-4 łyżki bułki tartej 1 jajko (duże + odrobina soli) Dodatkowo: olej do smażenia(...)mnie masło klarowane) Tofu odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Następie serek wymieszać w sosie sojowym i oprószyć papryką. Orzechy zmiksować na proszek i połączyć z bułką tartą. Tofu obtoczyć kolejno: w mące, jajku (rozmieszanym z odrobiną soli) i orzechach z bułką tartą. Smażyć z obu stron na rumiany kolor
Di gotujeopakowanie papieru ryżowego paluszki krabowe warzywa pocięte w słupki (mogą być też poszatkowane) marchewka papryka seler naciowy ogórek zielony kalarepa ew. sałata kolendra, szczypiorek, melisa (do zawiązania) sos sweet chilli lub np. dip jogurtowo-miętowy Przygotowanie: Przygotowujemy miskę z ciepłą wodą oraz deskę do krojenia, na której będziemy zwijać spring rollsy. Bierzemy każdy arkusz papieru ryżowego osobno(...)szparagową. Zawijamy papier ryżowy na warzywa, do środka zakładamy górę i dół, a następnie zawijamy do środka.Można obwiązać szczypiorkiem (u mnie w tej roli kolendra). Podajemy z sosem chilli lub dipem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego
bistro mamałyżka odżywki białkowej o smaku czekolady i orzechów Whey Protein 1 łyżeczka otrębów Rozgrzać patelnię. Składniki zmiksować. Można smażyć je w silikonowych foremkach lub normalnie wylewając ciasto na patelnię. Sos orzechowy: 2 łyżeczki masła orzechowego w proszku PB2 2 łyżeczki wody 1 łyżeczka miodu Składniki wymieszać w kubeczku. Gotowe naleśniki polać jogurtem naturalnym, udekorować truskawkami i polać sosem orzechowym. Smacznego
Chocolate Muffin BlogProsta i pyszna pizza bianca. W sam raz na spotkanie z przyjaciółmi. Idealnie chrupiąca, gdyż ciasto jest odpowiednio cienkie. Bez sosu, bez nadzienia, wszystko skupione jest tutaj na idealnie wypieczonym cieście. Sekret udanej pizzy bianca tkwi w użyciu semoliny lub mąki wysokoglutenowej, dzięki której ciasto jest idealnie sprężyste i plastyczne. Podstawowym przepisem na pizza bianca jest upieczenie chrupiącego ciasta(...)łyżki ziołowego pesto* 100 gram sera z niebieską pleśnią 4 łyżki tartej goudy lub sera mozzarella 4-5 zielonych szparag 5-6 liści botwiny kilka liści bazylii Prosty sos czosnkowy: 100 gram jogurtu naturalnego 1 posiekany ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu 2 łyżki posiekanego koperku Wszystkie składniki mieszam i odstawiam na 30 minut. *Ziołowe pesto: garść świeżej bazylii garść
Mango Papajajuż pozbawione skórek i kości. Szaszłyki są delikatne w smaku, niezbyt wyraziste (co kojarzy się z zazwyczaj obficie obsypanymi przyprawami szaszłykami). 500g mięsa z udek kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu szczypta pieprzu i ostrej papryki 3 łyżki sezamu 1. Mięso kroimy w niezbyt grubą kostkę. W misce mieszamy sos sojowy, miód, pieprz, paprykę i sezam. Łączymy
Szefowa kuchniWilgotny i aromatyczny filet Składniki 1 filet z kurczaka 1 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu chili 1 łyżeczka przyprawy orientalnej 1/2 łyżeczki przyprawy korma curry 1/3 łyżeczki mielonego imbiru … Czytaj dalej Kurczak po azjatycku w jajku
czarrna od kuchniZapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: dwie garści świeżej rukoli dwie garści świeżych liści szpinaku 2 gruszki 1 roladka z koziego sera garść orzechów włoskich oliwa z oliwek sos balsamiczny CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce mieszamy rukolę i liście szpinaku, skrapiamy oliwą z oliwek i ponownie mieszamy. Rozkładamy na 4 talerze. Gruszki obieramy, kroimy(...)cienkie plasterki, układamy na liściach. Polewamy sosem balsamicznym. 2. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekane włoskie orzechy i prażymy kilka minut. Przesypujemy do miseczki. 3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Kozią roladkę kroimy na 8 równych części. Obsmażamy z obu stron na rumiano. Układamy na talerzach, całość posypujemy prażonymi orzechami. Smacznego
My Culinary Artświeżego ananasa (przed obraniem) 1/2 średniej cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego 3 łyżki sosu sojowego pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zdejmujemy skórę z łososia, kroimy go w kostkę i oprószamy pieprzem cytrynowym. Ananasa obieramy, wycinamy twardy środek i kroimy(...)kostkę - mniej więcej tej samej wielkości, co łososia. Cebulę i czosnek obieramy i miksujemy razem z papryczką, syropem klonowym, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Nabijamy łososia na przemian z ananasem na patyczki do szaszłyków, smarujemy z jednej strony glazurą i grillujemy przez 5 minut ( na grillu, w piekarniku lub patelni grillowej). Następnie obracamy - smarujemy pozostałą glazurą i pieczemy kolejne
Moje Kuchenne Rewelacjeormiański 500 g mięsa mielonego wołowego (może być baranina) 3 cebule mieszanka ziół ormianskich do mięsa (można dodać tymianek i paprykę słodką) sól, pieprz lawasz pół pęczka pietruszki sos typu adżuka lub w wersji łagodniej można użyć np ajwaru ( domowy ajwar ). Jedną cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z miesem mielonym i przyprawami. Pozostałe cebule kroimy(...)zależy jakie mamy kawałki lawaszu). Tak przygotowane mieso albo smażymy na rozgrzanym oleju albo nabijamy na szpady do szaszłyków i grillujemy aż bedzie rumiane i soczyste. Lawasz smarujemy odrobiną sosu i układamy na nim cebulkę z pietruszką, na to układamy usmażone/ugrillowane mięso i zawijamy. Smacznego!!! Artykuł Kebab ormiański pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchnidanie, fajnie doprawione to takie moje grillowanie ulubione. Soli w tym daniu nie dodałam, a smak i tak uzyskałam. Składniki: marynata: 1 mała papryka czerwona, 1 łyżeczka sosu chili, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 łyżki octu winnego z białego wina, 2 łyżki wody niegazowanej, ponadto: 10 szt. podudzi z kurczaka, ziemniaki, młoda cukinia, 1 łyżeczka rozmaryny suszonego
Moniki Smakołyki