Burgery z ciecierzycy i marchewki z sosem czosnkowym 230Trójmieście, o których nie miało się wcześniej pojęcia. Ponadto podczas ostatniej edycji można było zakupić jadalne kwiaty, jak i tradycyjne miody z dodatkami róży, malin, czy pomarańczy.. Mniam! Sos czosnkowy: - 100 ml gęstego jogurtu - 1 łyżka majonezu - 1 ząbek czosnku - kilka kropel soku z cytryny - sól, pieprz Jogurt mieszamy z majonezem do całkowitego połączenia. Dodajemy przeciśnięty przez(...)bądź pieczemy je 20 minut (po 10 minutach przewracamy je na drugą stronę) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy w ciepłej i chrupiącej bułce z ulubionymi dodatkami i sosem. Smacznego
Be Fit Be Strong
Seleryba 340polecam :) Wersji przepisu jest kilka, ja zrobiłam opcję najprostszą z możliwych, bo chciałam szybko spróbować ;) Składniki: 2 małe selery 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz ziarnisty łyżka sosu sojowego oliwa do smażenia sól, przyprawa do ryby , mąka do obtaczania - użyłam ryżowej 1,5 l wody Przygotowanie: Selera umyj, obierz, pokrój na 1 cm plastry Wodę zagotuj z liśćmi(...)laurowymi, zielem angielskim, pieprzem (dałam około łyżki ziaren) i sosem sojowym Dodaj seler i gotuj aż zmięknie (około 15 minut) Odcedź i ostudź Mąkę zmieszaj z pieprzem i przyprawą do ryby, obtaczaj w niej kawałki selera Smaż na rozgrzanej oliwie na złoty kolor z obu stron Smacznego
pyszne zdrowości
Gołąbki z młodej kapusty, tradycyjne z mięsem i ryżem. Gołąbki z piekarnika. 2004dodatkiem wędzonki, nadaje im niepowtarzalnego, bardzo aromatycznego smaku. W zasadzie nie potrzeba do nich już nic, ale u mnie jak to na tradycyjne gołąbki przystało, podaję je w towarzystwie sosu pomidorowego, a jeśli zostaną na drugi dzień odgrzane podaję z sosem pieczarkowym. Polecam :) Składniki - 2 główki młodej kapusty - 1,20 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka
Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie 178Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie Przepis na 6-8 porcji Potrzebujemy: 1 dużego selera 1 gruszkę 1/2 cytryny 1 łyżkę octu balsamicznego 1 łyżkę sosu sojowego 4-5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki świeżej natki pietruszki 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki cząbru 2 łyżeczki tymianku(...)czosnku miażdżymy dłonią lub dużym nożem, aby podczas pieczenia aromat czosnku przeszedł na selera. Możemy również przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do masy gruszkowej. Selera polewamy oliwą, sosem sojowym, octem balsamicznym, dodajemy przyprawy oraz masę gruszkową. Wszystko dokładnie wcieramy w selera, czynność powtarzamy kilkukrotnie. Na koniec skrapiamy go sokiem z połówki cytryny, solimy i pieprzymy wg uznania
Bananowe Pole
Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego 215www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Co powiecie na zastąpienie makaronu kaszą gryczaną - w prostej zapiekance z mięsem mielonym, pieczarkami i sosem pomidorowym? Uwierzcie, że połączenie jest rewelacyjne! Zapiekanka posmakuje miłośnikom kaszy oraz tym, którzy za nią nie przepadają. Taka wersja na pewno do nich przemówi, bo d anie jest naprawdę bardzo smaczne i niezwykle(...)mieszając - doprowadzić do jego delikatnego obsmażenia. Na końcu dodać pomidory w puszce oraz bazylię. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku i poddusić dodatkowe kilka minut - do momentu, aż sos odrobinę zgęstnieje. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na jego dnie ułożyć połowę kaszy i kolejno: warstwę mięsną oraz pozostałą kaszę. (Wszystko powinno być układane równomiernie.) Zapiekać (w rozgrzanym piekarniku) około
Di gotuje
Makaron z botwiną i łososiem 227przez praskę i podsmażamy na oleju rzepakowym. 2. Do czosnku dodajemy pokrojone liście botwinki i dusimy kilka minut. 3. Botwinkę zagęszczamy jogurtem greckim i doprawiamy do smaku (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). 4. Filet z łososia smażymy na patelni teflonowej po ok. 5 min z każdej strony. 5. Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. 6. Łososia nakładamy(...)makaron wymieszany z sosem botwinkowym. Tagiatelle jest bogate w: - żelazo (pochodzące ze botwinki), które odpowiada za prawidłowy transport tlenu, - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 360 g Energia: 519,9 kcal Białko: 29,5 g Tłuszcze
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Schabowy 219Moje córki[ ja oczywiście też] bardzo lubią takie schabowe z piersi z kurczaka. pierś z kurczaka jajka sos kebab-gyros Folwark bułka tarta sól, pieprz panier do mięs Skworcu Pierś pokroić w plastry, lekko rozbić.Jajka roztrzepać z przyprawami i odrobiną sosu kebab -gyros.Plastry maczać w jajkach, następnie w panierce .Smażyć na rumiano z każdej
Moje domowe kucharzenie
szaszłyki bałkańskie 263czosnku 2 łyżeczki papryki czerwonej, mielonej 1 pęczek pietruszki sól, pieprz opcjonalnie: 1 łyżeczka cząbru dodatkowo: olej do posmarowania kratki grillowej patyczki do szaszłyków zimna woda do namoczenia patyczków sos tzatziki do podania wykonanie: Patyczki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody i moczymy przez kilka minut. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. listki pietruszki również drobno siekamy. W misce(...)mokre patyczki nakłuwamy po dwa kotleciki. Ruszt grilla natłuszczamy olejem. Szaszłyki układamy na ruszcie i grillujemy przez ok. 15 min., w między czasie raz obracając. Gotowe podajemy z sosem tzatziki. (inspiracja z przepisu kuchni Lidla
Domowy Smak Jedzenia
Delikatnie chrzanowa pasta kanapkowa z rzodkiewką 307Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 4 jajka 4 rzodkiewki 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól pieprz 3 łyżki majonezowego sosu chrzanowego Folwark 1 łyżka majonezu (również polecam Folwark) Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Następnie studzimy i obieramy, po czym kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Do jajek dodajemy pokrojone(...)kostkę rzodkiewki, posiekany szczypiorek, łyżkę majonezu i 3 łyżki (pełne) majonezowego sosu chrzanowego. Całość wstępnie mieszamy. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i próbujemy czy ilość przypraw jest wystarczająca. Pastę podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszki
Pyszna grillowana tortilla z kabanosem i dodatkami 291calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 1 tortilla 3 plastry żółtego sera np. typu Gouda sos czosnkowy Roleski łagodny ketchup 2-3 liście sałaty kawałek zielonej papryki (około 1/4) 1 łyżeczki prażonej cebulki 3 drobiowe kabanosy Przygotowanie Paprykę kroimy w drobną kostkę. Kabanosy kroimy na plasterki(...)całej tortilli robimy "esy-floresy" z sosu czosnkowego, a następnie z ketchupu. Następnie na tortillę układamy plastry żółtego sera (, aby pokryły całość placka). Na połowę tortilli rozkładamy resztę składników: kabanosy i paprykę, całość posypując prażoną cebulką. Na koniec układamy liście sałaty i składamy tortillę w pół. Tortillę smażymy na patelni grillowej z obu stron na małym ogniu do chwili
Słodkie okruszki
Pstrąg tęczowy z pesto z niedźwiedziego czosnku w sosie cytrynowym 187drobną kostkę, podsmażyć na łyżeczce masła. Wlać wino i sok z cytryny - trzymać na ogniu ok 10 min. Zdjąć z ognia, dodać pozostałe masło i miód. Zmiksować na gładki sos. Kilkanaście listków czosnku niedźwiedziego zmiksować z 2-3 łyżkami oleju i garścią orzechów (dowolny wybór) przyprawić odrobiną soli i pieprzu...... Podałam na sałacie w sosie vinerette............... Smacznego
Gaździnka warzy
Cukinia faszerowana mięsem, cieciorką i pieczarkami 202okazji. Cukinia idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub jeśli nadziejecie ją bez mięsa, może być fajnym dodatkiem do grilla. Mąż dostał ją jako lunchbox. Idealnie komponuje się z sosem pomidorowym. Zwykle cukinię faszeruję, wkładam do piekarnika. Teraz, po raz pierwszy postanowiłam ją podgotować. To był strzał w przysłowiową dziesiątkę. Cukinia wyszła bardzo soczysta i jędrna. Oczywiście, nie musicie(...)łyżki sera żółtego, startego. Doprawiamy do smaku. Cukinie nadziewamy farszem, posypujemy 2 łyżkami natki i 2 łyżkami sera. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20-30 min. Podajemy z sosem pomidorowym lub innym. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/cukinia-faszerowana-miesem-cieciorka-pieczarkami/ BosowKuchni Artykuł Cukinia faszerowana mięsem, cieciorką i pieczarkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Sałatka serowa z owocami i papryką 161gouda zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do szklaneczki wlać sok z cytryny, olej, miód, dodać szczyptę imbiru, sól i pieprz, wszystko razem dobrze wymieszać i polać tym sosem sałatkę. Sałatkę dokładnie wymieszać z sosem i wstawić na 30 minut do lodówki
Camilla w kuchni
tagliatelle a la carbonara 214Dodajemy serek topiony. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy aż serek się rozpuści. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub posiekany jarmuż, mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu, całość dokładnie mieszamy aby makaron pokrył się sosem. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki
Domowy Smak Jedzenia
Razowe świderki z pieczarkami i ajvarem 259dolewamy wodę i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy ajvar, mieszamy podgrzewając wszystko na małym ogniu. Doprawiamy całe danie (sól, pieprz, włoskie przyprawy), próbując. Wyłączamy gaz, na patelnię z sosem dodajemy makaron. Całość mieszamy, aby sos pokrył makaron. Danie przekładamy do talerza i posypujemy posiekaną porą. Można również dodać małego pomidorka cherry. Smacznego By Magdalena beta calories
Słodkie okruszki