sosy - 72234 przepisów (strona:2158/4816)

Zapiekanka ziemniaczana z makrelą 203

Makrele obieramy z ości i łączymy z kubkiem śmietany, cebulą, tymiankiem, skórką z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem i wbijamy  3 cale jajka. Całość mieszamy do uzyskania gęstego sosu. W brytfance układamy warstwowo najpierw plasterki ziemniaków, następnie ziemniaki polewamy sosem, dodajemy trochę marchewki z groszkiem i układamy kolejną warstwę ziemniaków itd. do wyczerpania składników. Wierzch zapiekanki można posypać startym

W kuchennej krainie
Udka kurczaka w pieczarkach z serkiem almette 187

pieczarki w plasterki. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy z obu stron kurczaka. Do udek dodajemy pokrojone pieczarki. Całość dodatkowo przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy pojawi się sos, przykrywamy na chwilę i dusimy parę minut. Do naczynia miksującego odlewamy trochę sosu, dodajemy 150 ml wody i serek almette. Mieszamy. Następnie ponownie umieszczamy w potrawie. Chwilę razem gotujemy

Smaki Ewy
Sałatka z brokułem, pomidorkami i udkami w przyprawie gyros 183

pożywnego :) I takim to oto sposobem powstała sałatka z brokułem, pomidorkami oraz udkami kurczaka zamarynowanymi w przyprawie gyros. Całość polecam posypać podprażonymi płatkami migdałowymi i ewentualnie przed podaniem polać sosem czosnkowym.  Składniki na porcje dla 4 osób: 2 małe brokuły (lub 1 duży) 0,5 mięsa z udek kurczaka (waga bez kości i skórek) 150 g pomidorków koktajlowych(...)pomidorków koktajlowych, podsmażone kawałki udek z kurczaka oraz pozostałe różyczki brokuła. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i udekorować nimi wierzch sałatki. Gotową sałatkę schłodzić. Przed podaniem ewentualnie polać sosem czosnkowym (jogurt wymieszać z przeciśniętymi ząbkami czosnku

Ugotować
Makaron z brokułami i serem pleśniowym 318

rondelku rozpuszczamy ser pleśniowy wraz ze śmietanką, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy się rozpuści, dodajemy skórkę i sok z cytryny, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Następnie do sosu dodajemy brokułowe puree. Zagotowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy makaron jest gotowy, odlewamy go, wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy sos serowo-brokułowy i mieszamy. Danie podajemy posypane

Poezja smaku
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem curry 213

przekładamy mięso do miski, a na patelnię po smażeniu wykładamy zamrożony szpinak. Podgrzewamy go na małym ogniu do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy. Do sosu dodajemy usmażone wcześniej mięso. Doprawiamy ewentualnie solą i gałką. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (powinien być al dente). Sos i makaron łączymy na patelni cały czas podgrzewając. Danie

Qchnia po prostu
Czarny makaron fettuccine z soczewicą, pomidorami, mozzarellą i świeżym tymiankiem 224

Dziś, moja propozycja, podania soczewicy. Jak wiadomo, uwielbiam makarony, więc połączyłam składniki tak, aby stworzyć sos pełen aromatu, a jednym ze składników jest soczewica czerwona. Połączona jest z pomidorami, więc łatwo ją "przemycić" dzieciom.  Zdrowe, kolorowe, różne konsystencje składników, różne smaki, cóż chcieć więcej. SKŁADNIKI : czarny makaron ok 100 g na osobę (równie dobrze może być inny) 2 puszki(...)doprawmy. Ugotowaną soczewicę dodajemy do reszty, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Gdy wszystkie smaki się już nam ładnie połączą, gotujemy makaron wedle opisu na opakowaniu. Gotowy makaron podajemy z sosem, pokruszoną mozzarellą i świeżym tymiankiem, co dodatkowo podkręci smak całości (polecam świeży tymianek). W ten sposób przemycam dzieciom soczewicę :) Mamy tu wiele bogatych w smaku składników a w całości tworzą

Basia w kuchni
Cebula faszerowana komosą ryżową 117

pół szklanki nieugotowanej komosy ryżowej - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 2-3 łyżki kukurydzy (u nas puszkowa) - 2 ząbki czosnku - 1 duża papryczka pepperoni - oliwa - sól, pieprz do smaku - sos sojowy  Pesto z natki pietruszki: - spory pęczek świeżej natki pietruszki - ok. 7-8 orzechów (u nas akurat były brazylijskie, ale inne też się nadadzą :) - 2 łyżki śmietanki wegańskiej(...)Cebule smarujemy oliwą z zewnątrz i delikatnie wewnątrz i pakujemy w nie nasz farsz. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego i z wierzchu jeszcze raz delikatnie skrapiamy całość oliwą oraz sosem sojowym. 5. Wstawiamy naczynie do piekarnia na 180*C i pieczemy około 30 minut. 6. W tym czasie kręcimy nasze zielone pesto - wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką

Bananowe Pole
Zapiekany makaron z kurczakiem, mozzarellą, pomidorami i bazylią 368

suszonymi przyprawami) * pomidory- 250 g * makaron- 250 g * pierś z kurczaka- 1 duża * mozzarella- 170 g (+ 30 g do posypania wierzchu) * czosnek- 1 ząbek * świeża bazylia- 4-5 gałązek * sos sojowy- 2 łyżki * pieprz, słodka papryka- do smaku * olej ryżowy- do smażenia i wysmarowania naczynia Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem pieprzu oraz

Kraina Miodem Płynąca
Makaron penne z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym! :) 606

Składniki: -2 piersi z kurczaka -ok. 8 różyczek brokuł (może być mrożony lub świeży) -200 ml. śmietany "do zup i sosów" 18%  -przyprawy (sól, pieprz, majeranek, odrobina vegety) -2 łyżki mąki -olej Sposób przygotowania: Piersi umyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju z przyprawami. W tym samym czasie gotujemy makaron i brokuły. Smażymy mięso(...)następnie dodajemy ugotowany brokuł i mieszamy ze sobą oba składniki. Na patelnie dolewamy odrobinę wody i posypujemy mięso i brokuł mąką. Na koniec dodajemy śmietankę i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Smacznego

Magia jedzenia.
Gołąbki meksykańskie - bez zawijania! :) 399

gołąbki: -0,5 kg. mięsa mielonego z szynki wieprzowej -1 woreczek ryżu -1 małą kapustę pekińską -przyprawy (sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany) -mąka -bułka tarta -olej Składniki na sos: -2,5 l. wody (10 szklanek) -4 kostki rosołowe -1 koncentrat pomidorowy 250 g. -1 ketchup pikantny 250 g.   Sposób przygotowania: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy(...)łyżki bułki i 1 łyżka mąki) a następnie obsmażamy je na oleju z każdej strony, aż się zarumienią. Kiedy gołąbki już będą usmażone stawiamy na ogień nasz sos. Dodajemy delikatnie wszystkie gołąbki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.  Smacznego

Magia jedzenia.
Sałatka turecka. 3848

Ogórka kroimy w cienkie plastry. Pomidora dzielimy na 4 części a następnie w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Warzywa mieszamy z mięsem. Całość polewamy sosem czosnkowym i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Przepis na sos czosnkowy znajdziecie tutaj .  Smacznego

Magia jedzenia.
Polędwiczka wieprzowa z tymiankiem 239

bardzo aromatyczna. 1 polędwiczka wieprzowa (ok 60-70 dag) Marynata: 3-4 łyżki oleju rzepakowego łyżka suszonego tymianku sól świeżo zmielony pieprz łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka czosnku granulowanego łyżka sosu sojowego Polędwiczkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Usunąć błonki, natrzeć sola i pieprzem (soli niezbyt dużo gdyż sos sojowy jest słony). W misce wymieszać pozostałe składniki na marynatę i dokładnie

Smakołyki Asi
Chińska potrawka z ryżem 249

Szybkie, orientalne danie na obiad Składniki: 1 woreczek ryżu 1 pojedynczy filet z kurczaka 1/2 papryki 1/2 pora 1/2 cukinii kawałek białej kapusty garść grzybów mun sos chili czosnkowy sos … Czytaj dalej Chińska potrawka z ryżem

czarrna od kuchni
Chili con carne z kurczakiem w moim wydaniu 264

kukurydzy 1 mała puszka groszku 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 łyżki sosu worcester 1-1,5 łyżeczki soli 1 szklanka czerwonego wina Zaczynamy od tego że proponuje duży garnek ja zawsze chce zrobić tak na średni i później muszę przerzucać do dużego(...)Kurczaka kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do garnka. Smażymy wszystko aż kurczak będzie prawie gotowy. Dolewamy pomidory z puszki, przecier pomidorowy i dorzucamy koncentrat pomidorowy, wszystkie przyprawy i sos worcester i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 10 min. Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i gotujemy kolejne 5 min i dodajemy odsączoną czerwoną fasolę gotujemy jeszcze

Piekielna Kuchnia Pati
Fasola adzuki w paprykowo pomidorowym sosie 118

większe kawałki, paprykę. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 10 min. Dodajemy przecier pomidorowy (passata) i przyprawy. Chwilę gotujemy, zestawiamy z ognia i lekko studzimy. Benderem miksujemy sos (nie na gładką papkę, raczej w kilku miejscach przez chwilę, tak by były większe kawałki). Do sosu dodajemy fasolę, pokrojone frankfurterki i podgrzewamy, cały czas mieszając. Podajemy z posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen