sosy - 72734 przepisów (strona:2164/4849)

Domowe burgery 272

Składniki na burgera: - 150g mięsa wołowego (u mnie antrykot), - ząbek czosnku, - łyżeczka musztardy dijon, - sól, - świeżo mielony pieprz czarny. Dodatki do burgera: - 1 bułka grahamka, - sos barbeque z  tego przepisu , - sałata lodowa, - pomidor, - czerwona cebula, - ogórki konserwowe. Do podania: - frytki pieczone z  tego przepisu Mięso zmielić w maszynce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę musztardy, sól i świeżo(...)stopni). Na dolną część bułki ułożyć kolejno: liść sałaty lodowej, burgera, plasterek pomidora, kilka plasterków ogórków konserwowych, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Na górną część bułki nałożyć około łyżki sosu bbq. Burgera złożyć, lekko docisnąć. Podawać z frytkami. Smacznego! Makra

Zgrabne Gotowanie
Domowa wędlina z indyka. 165

polecam. Robi się właściwie sama a później smakuje wyśmienicie! Inspirację zaczerpnęłam od Kasi. Składniki; 1 kg filetu z indyka 3 łyżki powideł śliwkowych 3 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 1/4 łyżeczki soli ok. 2 łyżki wody Przygotowanie; Mięso myjemy a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Powidła, miód, sos, ocet, wodę i sól podgrzewamy w rondelku

Radość kipiąca uśmiechem.
WIOSENNA SAŁATKA LUNCHOWA Z KASZAMI I OLEJEM RZEPAKOWYM 174

czuć się lekko.” Wszystkim polecam ! Składniki: 50 g pęczaku 30 g kaszy bulgur 10 g zielonej soczewicy 8 pomidorków koktajlowych 10 dag fety pól czerwonej cebuli 10 czarnych oliwek sos: 1/3 szklanki oleju rzepakowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pęczak(...)gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut, po tym czasie odcedzamy i przekładamy do salaterki. Dodajemy połówki pomidorków koktajlowych, połówki oliwek, piórka cebuli, kawałki fety. Z podanych składników przygotowujemy sos, polewamy nim sałatkę

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z niebieskim serem i pomidorami (338 kcal) 227

Przygotowanie Ser i pomidory kroimy w kostkę, cebulę w piórka, oliwki przekrawamy na pół. Awokado obieramy i również kroimy w kostkę. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki na sos mieszamy razem (czosnek przeciskamy przez praskę). Składniki sałatki przekładamy do jednej miski, mieszamy i polewamy sosem

e-PrzepisyKulinarne
Cukinia po syczuańsku 173

cukinia pasuje do mięsa pieczonego na ruszcie. A i samą nie pogardzicie ;)  Składniki 400 g cukinii 1 pomidor 2 ząbki czosnku sól 3 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka pasty chili sambal oelek   Przygotowanie Pomidora sparzyłem, usunąłem trzpień, pokroiłem w paski. Czosnek rozgniotłem. Cukinię po umyciu pokroiłem w słupki, grube(...)pozostałym oleju podsmażyłem pomidora razem z czosnkiem, wymieszałem z cukinią.           Mocno doprawiłem solą, sosem sojowym, cukrem i pastą chili

R'n'G Kitchen
Kurczak z sosem pieczarkowym 228

opakowania śmietany a w drugiej połowie rozrabiamy śmietanę z odrobiną ciepłej wody i mąką. Całość dokładnie mieszamy żeby nie było grudek i dodajemy na patelnię. Po dokładnym wymieszaniu jeśli sos jest za gęsty możemy dodać trochę wody. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku pieprzem i solą. Na drugiej patelni wlewamy 2 łyżki oleju i smażymy nasze ćwiartki zaczynając od spodu(...)zmniejszamy ogień na minimum i smażymy do zrumienienia również pod przykrywką (przynajmniej mam pewność że kurczak w środku będzie dobry a nie niedosmażony).  Na talerz wykładamy nasz sos pieczarkowy i na nim układamy ćwiartki, podajemy z ziemniaczkami okraszonymi tłuszczem ze smażenia i np marchewką z groszkiem

Piekielna Kuchnia Pati
MAKARON Z KURCZAKIEM, BOCZKIEM I KOZIM SEREM W KREMOWYM SOSIE 278

tymianku, w towarzystwie skwarek z chrupiącego boczku, czerwonej cebuli, koziego sera i czarnych oliwek, a do tego zaskakujący element dodający odrobiny słodyczy - suszona żurawina. Wszystko zatopione w aksamitnym, śmietanowym sosie, ale którego jest nie za wiele, akurat tyle, by nie zdominować potrawy. Całość smakuje rewelacyjnie i jestem pewna, że makaron w takiej wersji przypadnie Wam do gustu :) Za przepis bardzo(...)makaronem dodaj boczek z cebulą, kurczaka z oliwkami i żurawiną wraz z powstałymi sokami, podgrzej całość, mieszając dokładnie. Dorzuć poszarpany kozi ser i śmietankę. Ma powstać jednolity, aksamitny sos. Gotowe danie możesz posypać świeżo posiekaną bazylią. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 219

orzechów ukrytych pomiędzy warstwami ciasta filo. fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Piccata alla Milanese, czyli sznycel mediolański panierowany w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello tonnato , czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orientalny makaron z krewetkami i warzywami na mleku kokosowym 245

świeżego imbiru 1 cebula 5 ząbków czosnku    1 garść świeżych pędów fasoli mung 400 g mleka kokosowego  1 limonka 200 g chińskiego makaronu   3 łyżki sosu sojowego light  1 łyżka cukru brązowego 1/2 łyżeczki soli 1 szczypta pieprzu  1 mała ostra papryczka  1 szczypta kolendry w proszku 1 łyżeczka przyprawy curry 4 łyżki(...)limonki, zostawić na 2 minuty do połączenia się smaków.  Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.  W miseczkach umieścić makaron, dodać do niego przygotowane krewetki z warzywami w sosie.    Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Zielona soczewica z fasolką szparagową i pomidorami 223

papryczka chilli drobno posiekana 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz do smaku 2 łyżki sosu sojowego pikantnego w stylu azjatyckim (z lidla) 1/2 brokuła (opcjonalnie- miałam to dodałam) Soczewice płuczemy na sitku pod zimną wodą. Przerzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody (proporcja(...)się robić miękka - 30 min powinno wystarczyć- dodajemy pomidory z puszki i nasze mrożone warzywa, cebulkę z czosnkiem i chilli i doprawiamy przyprawą garam masala, curry, papryką słodką oraz sosem sojowym pikantnym w stylu azjatyckim. Całość zagotowujemy i na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na talerz i na wierzch układamy różyczki brokuła

Piekielna Kuchnia Pati
Tortille z kurczakiem (po mojemu) 177

selera naciowego 1 średnia cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 świeżego ogórka  1 opakowanie pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz, cukier Na sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki sera mascarpone 3 ząbki czosnku sól, pieprz suszony majeranek Fileta kroimy w kostkę, przyprawę mieszamy z wodą i wszystko umieszczamy na silnie rozgrzanej, suchej(...)dokładnie mieszamy. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni przez kilka minut z obu stron (uważajcie żeby nie zbrązowiały, bo wtedy będą twarde i się połamią). Na każdym placku rozsmarowujemy sos czosnkowy, na niego układamy sałatkę, polewamy keczupem i kładziemy mięso. Zawijamy: najpierw dół (1/4 całego placka) zakładamy do góry, a następnie zwijmy w rulon. Gotowe

Czary - gary w kuchni
Skrzydełka jak z KFC 191

głębokiego tłuszczu, smażyłam na patelni, obracając kawałki co jakiś czas z jednej strony na drugą. Oprócz skrzydełek smażyłam też podudzia, smażą się równie dobrze :-) Wystarczy, że dodacie dowolny sos lub choćby tylko keczup i danie, że palce lizać ;-) SKŁADNIKI 15 - 20 sztuk skrzydełek z kurczaka (mogą też być podudzia) 1 opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka (ok. 35 g) 2 łyżki(...)paliła w tłuszczu) ok. 30 minut (jeśli smażycie na patelni to w połowie czasu smażenia przełóżcie skrzydełka na drugą stronę).  Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z dowolnymi zimnymi sosami lub dipami

Czary - gary w kuchni
Marynata w stylu BBQ 227

się tylu różnych przepisów na tę marynatę, że jedno trzeba stwierdzić: każdy robi po swojemu, a nazwa jest jedna... Sięgnęłam więc do podstawowych założeń według, których podstawą marynaty jest sos pomidorowy, dodatkowo powinna ona zawierać nutę słodką, kwaśną i ostrą... no i to wszystko tu umieściłam, mięso wychodzi pyszne i kruche :-) najczęściej marynatę tę wykorzystuję do karkówki, ale świetnie sprawdza(...)się też do przygotowania skrzydełek :-) SKŁADNIKI 215 g pikantnego keczupu (1 średni słoiczek) 3 łyżki pasty pomidorowej 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki musztardy francuskiej (najlepiej ostrej) 2 łyżki płynnego miodu 3 łyżki przyprawy kebab - gyros 1 duża cebula Cebulę kroimy w kostkę, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. W marynacie umieszczamy kawałki mięsa, całość

Czary - gary w kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej 154

prażymy cały czas mieszając (pilnujcie, by nie stał się nadmiernie brązowy, bo będzie gorzki). Przesypujemy do miseczki i studzimy. Śmietanę, musztardę, olej i przyprawy mieszamy razem, aż uzyskamy jednolity sos. Warzywa, słonecznik i sos łączymy razem; schładzamy. Gotowe

Czary - gary w kuchni
Ryż jednogarnkowy z kurczakiem 193

selera naciowego 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18% kiełki rzodkiewki po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/4 łyżeczki pieprzu białego sól ziołowa sól Sos: 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka pasty pomidorowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 70 ml wody po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, suszonego majeranku sól, pieprz Cebulę i selera kroimy(...)przyprawami zagotowujemy. Wodę, pastę i mąkę dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do gotującego się przecieru. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.  Ryż wykładamy na talerz, podajemy z sosem i kiełkami rzodkiewki

Czary - gary w kuchni

Proponowane wyszukiwania