sosy - 72734 przepisów (strona:2164/4849)

Sałatka z kukurydzą i serem feta 214

Wiosna - najlepsza pora na sałatki, koktajle i dania z użyciem mnóstwa świeżych warzyw. Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania prostej sałatki z pomidorami, ogórkiem, kukurydzą i serem feta. Całość polałam sosem koperkowo-ziołowym, aby sałatka była bardziej wyrazista.  Składniki: 1 opakowanie różnych sałat (140 g) 2 pomidory malinowe 2 ogórki gruntowe 100 g sera feta 1/2 puszki kukurydzy oliwa(...)Pomidory i ogórki umyć, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Ser feta pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Warzywa, kukurydzę i ser feta ułożyć na wierzchu sałaty. Całość zalać sosem (przyprawę do sałatek wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i przegotowanej wody). Polać przed podaniem

Ugotować
Pieczona ryba haddock podana z soczewicą 190

miejscu to prawdziwa przyjemność. Na moim talerzu w zaciszu domowym znajdzie się natomiast ryba haddock pieczona, wersja dietetyczna. Mam nadzieję, że równie smaczna, na zielonej soczewicy z sosem jogurtowym.  Zapraszam. Składniki: 500 g ryby haddock (4 filety) 1 cytryna 200 g zielonej soczewicy 1 garść suszonych pomidorów 1 garść oliwek 1 pęczek natki pietruszki sól morska(...)biały pieprz  5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia  czerwony pieprz  Sos do ryby: 3 łyżki jogurtu   1 łyżka majonezu  1 łyżka soku z cytryny  1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta białego pieprzu Wykonanie:  Umyte, osuszone filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą morską, białym pieprzem, skropić oliwa

Wino Francja Kuchnia
Grill nie musi być nudny! Mięsno-owocowe rarytasy 234

Świetnym owocowo-mięsnym połączeniem są polędwiczki z ananasem i sokiem z limonki. Bardzo ważne jest moczenie mięsa przez minimum godzinę w marynacie zrobionej z soku ananasowego, soku z limonki, sosu ostrygowego, startego imbiru i czosnku. Później wystarczy nabijać na przemian mięso i ananasa, ułożyć na grillu i polewać marynatą. Wołowina na słodko Mięso wołowe i suszone śliwki to sprawdzony duet(...)marynować w soku przez całą noc. Jagnięcina z owocową nutą Na grilla bardzo dobrze sprawdzi się mięso jagnięce z nogi. Można zrobić z niego przepyszny szaszłyk. Kwintesencję smaku zapewni sos tkemali – wykonuje się go z mirabelek: kilogram śliwek należy zalać pół litrem wody i gotować powoli, aż powstanie gęsta masa. Po około godzinie owocową maź przeciska się przez sito

Kuchcik gotuje
Pieczeń z mięsa mielonego. 191

Składniki: 300 g pieczarek 1 cebula 500 g mięsa mielonego natka pietruszki, sól, pieprz 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu chili 1 jajko 2 łyżki bułki tartej Pieczarki płuczemy i kroimy w talarki, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni i odrobinie masła szklimy cebulę, dodajemy pieczarki - doprawiamy solą, pieprzem i smażymy do momentu aż cała woda odparuje - odstawiamy(...)ostygnięcia. Następnie pieczarki dodajemy do mięsa, wbijamy jajko, sos chili, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Podajemy z kaszą jaglaną i ulubioną sałatką. Smacznego

Moje-pitraszenie
Zapiekane krokiety po meksykańsku z tortilli 269

chwilę. Pomidory miksujemy z czosnkiem i oregano. 2/3 pomidorów dodajemy do mięsa i papryki. Dodajemy również kukurydzę (można także dać czerwoną fasolę) i przyprawy. Dusimy jakieś 15 minut, aż sos pomidorowy się zredukuje. Na placki tortilli nakładamy farsz, składamy w roladę. Krokiety układamy na blaszce, zalewamy resztą sosu i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku przez ok 20 minut

e-PrzepisyKulinarne
Schab 200

Roladki schabowe Schab w sosie cebulowo-jabłkowym Schab w sosie herbacianym Makaron z woka

NA MOIM TALERZU
Schab ze śliwką 262

garnku aż płyn ostygnie. Wyjmujemy mięso, osuszamy je ręcznikiem papierowym i wstawiamy do lodówki. Taka domowa wędlina jest idealna na kanapki, podana jako zimna przekąska samodzielnie lub z zimnymi sosami (np. sosem tatarskim ), chrzanem, czy konfiturą z czerwonych borówek będzie królową imprezy.   The post Schab ze śliwką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
marnowane śledzie w sosie tatarskim 205

śledzie w tatarskim sosie Dania ze śledzi są nie tylko smaczne, ale tez ich przyrządzenie nie wymaga zbyt wiele zachodu. Dlatego warto by jak najczęściej gościły na naszych stołach. składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 1/2 pęczka szczypioru 3 niewielkie kiszone ogórki 4-5 kapeluszy marynowanych grzybów(...)musztardę , miód i sok z cytryny, c ałość  mieszamy, doprawiając solą, oraz pieprzem. Opłukane śledzie kroimy w cztery-centymetrowej długości kawałki  i przekładamy do miski z sosem. Teraz misę odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej  dwie godziny. Gotowe śledzie wyjmujemy z lodówki, wykładamy na talerze, posypujemy drobno posiekanym szczypiorem i podajemy

Miód i pieprz
Placuszki serowo-ziemniaczane. 205

Witajcie :) dzisiaj propozycja wykorzystania ziemniaków które zostały Wam z obiadu. Placuszki serowo-ziemniaczane pyszna propozycja na obiad, można je podać z dowolnym sosem lub po prostu z  ostrym ketchupem Parczew . Szybko się je przygotowuje i nie potrzeba dużo składników. Zapraszam do wypróbowania:)  Składniki : 250 g białego chudego sera 100 g ugotowanych zmielonych ziemniaków 1 duża cebula 1 ząbek(...)mące krupczatce. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju tak aby lekko pokrywało dno, układać placki i smażyć po kilka minut z obydwu stron na złoty kolor. Podawać z dowolnym sosem lub ketchupem. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kurczak Tikka Masala 187

danie brytyjskie, które opiera się na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Tak przygotowany kurczak idealnie nadaje się dla osób, które uwielbiają wyraziste smaki. Mięso jest soczyste, a sam sos niezwykle aromatyczny. 1 podwójna pierś z kurczaka Marynata: 100-150 g gęstego jogurtu naturalnego 1-3 łyżki oliwy po 1 łyżeczce: cyna­monu, słod­kiej papryki, papryczki chilli, kuminu(...)kolen­dry, imbiru , kurkumy (wg smaku)   1-2 łyżeczki garam masala (płaskie) Sos: 1 puszka pomi­do­rów (można użyć świe­żych lub koncentratu) 2 cebule (średnie; czasami pomijam) 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki śmie­tany 1-2 łyżeczki soku z cytryny łyżka masła sól, pieprz Dodatkowo: ryż  Opcjonalnie: sezam   Przygotować marynatę. Przy­prawy

Di gotuje
Mintaj pływajacy w porach 196

przygotowania. Polecam podawać z pieczonymi ziemniakami. Składniki: 1 kg fileta z mintaja przyprawa do ryb pieprz cytrynowy 1 duży por lub 2 mniejsze ½ czerwonej papryki 15 dag sera żółtego Sos: 3 jajka 200 ml śmietanki słodkiej 22% sól morska do smaku szczypta gałki muszkatołowej masło do posmarowania formy natka pietruszki do posypania Sposób wykonania: Fileta z mintaja rozmrażamy, dokładnie osuszamy(...)cytrynowym z każdej strony. Naczynie żaroodporne smarujemy cieniutko masłem układamy na dnie rybę, posypujemy pokrojoną w kostkę papryką oraz porem, tak, aby ryba była w całości przykryta. Posypujemy solą. Sos: Jajka ubijamy ze śmietanką doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy starty ser na tarce jarzynowej i mieszamy, zalewamy rybę .Pieczemy w nagrzanym

Wanilia i Kardamon
Naleśniki makowo-pomarańczowe z syropem pomarańczowo-rumowym 198

naleśnikach nie ma nic przyziemnego i nudnego. We wprawnych dłoniach latają z patelni wysoko pod sufit, by sekundy później zarumienić się elegancko z drugiej strony. Ser, dżem, sos, mięso, warzywa, owoce, dodatki – za każdym razem w nowej odsłonie, w innym wcieleniu. Moje piegusy to nowoczesna, własna wersja znanych naleśników Suzette – te nie płoną, ale mają pomarańczowy sos z dodatkiem alkoholu

Karo in the Kitchen
Pyszna pasta paprykowa 181

czerwone papryki - 2 łyżeczki sosu sojowego - pieprz,  sól dla smaku - szczypta ostrej papryki - szczypta granulowanego czosnku Dawno chyba nie było aż tak prostego przepisu ;) 4 czerwone papryki, kroimy na pół, pozbywamy się pestek.  Połówki papryki układamy na blaszce, skrapiamy oliwą, pieprzymy i solimy. Zapiekamy w temperaturze ok. 180 stopni - do zmiękczenia. Po ok.25 minutach odwracamy papryki na drugą(...)wówczas łatwiej będzie pozbyć się skórki. Jeżeli skórka nie odchodzi jeszcze zbyt łatwo, możecie do oddzielania papryki użyć łyżeczki - przecież i tak za chwilę będziecie blendować. Paprykę mieszamy z sosem sojowym, dodajemy szczyptę ostrej papryki i czosnek - blendujemy na gładką masę. Taką pastę możecie trzymać maksymalnie do 5 dni w lodówce. Wszystkiego smacznego

dlaSmaQ
Sernik pieczony z mascarpone i masłem orzechowym 530

formę - ja mam z odpinanym dnem). Polewa kajmakowa i czekoladowa 80 g kremówki podgrzewamy w garnku. Czekoladę łamiemy na małe kosteczki i wrzucamy do kremówki. Mieszamy aby powstał, gładki sos. Przelewamy do małej miseczki. 50 g cukru karmelizujemy w garnuszku (czekamy do momentu,aż cukier się rozpuści, uważajcie aby cukier się nie przypalił, gdy cukier zbrązowieje, wlewamy 60 g kremówki(...)szybciutko mieszamy zmniejszając ogień. Dolewamy następne 60 g kremówki i mieszamy ponownie do momentu rozpuszczenia się cukru.Powstały karmel wlewamy do miseczki. Sernik : Orzeszki prażymy na patelni. Sernik polewamy sosem kajmakowym i czekoladowym, posypujemy orzeszkami. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Sałatka z truskawkami i serem z niebieską pleśnią 196

późną kolację.  Składnik na porcję dla 3-4 osób: 1 opakowanie różnych sałat (140 g) 300 g świeżych truskawek 100 g sera z niebieską pleśnią 2 łyżki sosu balsamicznego 2 łyżki miodu pieprz do smaku Sałatę wsypać do miski. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Ser pokroić w kostkę. Owoce i ser pleśniowy ułożyć na sałacie. Sos balsamiczny

Ugotować