sosy - 72234 przepisów (strona:2164/4816)

Gulasz z serduszek drobiowych (z makaronem orkiszowym) 160

patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem i papryką. Gotować - aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu z opakowania. Niektórzy robią sos z wody, w której gotowały się serduszka. Ja jednak wolę świeżą. A tu propozycja

Di gotuje
Kanapki z piekarnika 198

również Wasz indywidualny wybór. (2 kanapki) 2 bułki lub 4 kromki chleba 4 plastry wędzonego boczku (może być szynka) 1 jajko (*) 2 pieczarki 40g żółtego sera Dodatkowo: ulubiony sos (ja użyłam tatarskiego od Develey )   W kromkach chleba/bułek zrobić wgłębienia (**) (tak jak na poniższych zdjęciach).  Na dwóch kromkach kolejno ułożyć (warstwami): boczek, jajko, pieczarki, starty ser. Kanapki przykryć(...)pozostałymi kromkami i zawinąć (pojedynczo) w folię aluminiową. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Podawać na gorąco z ulubionym sosem.  (*) Możecie wbić 1 jajko na 1 kanapkę. Moje kromki były niewielkie, więc całe jajko by wypłynęło. Delikatnie podzieliłam je na dwie kanapki. (**) W kromkach można wyciąć otwory, które należy wyłożyć boczkiem i dalej postępować

Di gotuje
brokuł z anchois bez soli 239

starty parmezan,lub dziugas ser,albo corregio ser Brokuł Wykonanie Zagotować w rondlu wodę .Do gotującej wody włożyć umyty i pokrojony na różyczki brokuł. Gotować 3-4 minuty,wyjąć. Sos jogurtowo-czosnkowy Składniki: ok. 150 ml gęstego jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka wody Wykonanie Jogurt wymieszać z posiekanym czosnkiem(...)lubią. Wszystko zakryć naleśnikami i zetrzeć na całość ser Piec w nagrzanym piekarniku 180 ° C około 15-20 minut-do roztopienia się sera na wierzchu. Podawać samo,lub polane sosem jogurtowo- czosnkowym:))-pomysł własny

w mojej kuchni
Indyjskie pieczywo – chlebki naan 306

naan jest pieczony głównie w północnych Indiach, ale jako dodatek do potraw służy w każdej knajpce i restauracji serwującej dania tej kuchni na świecie. Uzupełnia dania główne, maczany w sosach spełnia funkcję łyżki czy widelca. Prosty i pyszny chleb, minimalnie czasochłonny. Naturalny, charakterystycznie przypieczony, lekko drożdżowy, trójkątny placek. Albo czosnkowy, ziołowy, mocno przyprawiony. Można go robić na wiele sposobów(...)chlebek do patelni. Naan będzie się nadymał podczas pieczenia, a zależy nam na charakterystycznych przypalonych ciapkach, które dodają mu smaku. Grillowane mięso , miska humusu , warzywne curry , gęsty mięsno-warzywny sos i ciepłe, rwane w dłoniach chlebki naan. Albo jeszcze prościej, z samym świeżo rozpuszczonym masłem, posypane świeżymi ziołami. Łatwo chlebki naan odgrzać, wkładając je do elektrycznego grilla lub – zawinięte

Karo in the Kitchen
KURCZAK HOISIN PO KANTOŃSKU 343

Dziś robimy małą wycieczkę do Chin. Kurczak po kantońsku z sosem Hoisin. Hoisin to słodko-ostry sos robiony ze słodkich ziemniaków, soi i sezamu. Do kaczki czy kurczaka jest wprost idealny. A jeśli zamarynujecie mięso odpowiednio wcześniej, najlepiej wieczorem i na noc zostawicie mięso w lodówce, sami będziecie zaskoczeni efektem. To proste i łatwe danie, w... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Puszyste naleśniki z sosem jogurtowym 229

Składniki naleśniki: 2/3 szklanki mleka 3 czubate łyżki mąki 1 jajko 1 łyżka cukru szczypta soli   sos jogurtowy: 150 ml jogurtu naturalnego 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka miodu … Czytaj dalej Puszyste naleśniki z sosem jogurtowym

czarrna od kuchni
Potrawka z kurczaka z selerem naciowym i marchewką 333

selera naciowego średnia cebula szczypta cząbru w proszku pół łyżeczki kozieradki (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki tymianku suszonego cytryna 1-2 łyżki mąki (można zagęścić bezglutenową) łyżka masła 2 łyżki sosu sojowego Sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Udka ugotować wcześniej w wodzie jak na rosół. Gotować ok. 1,5 h. Mięso wyjąć z rosołu, przestudzić lekko, obrać i posiekać na nieco mniejsze kawałki(...)Marchewkę i seler naciowy pokroić w cienkie słupki i odłożyć. Cebulkę pokroić w piórka. W rondlu rozpuścić łyżkę masła i podsmażyć chwilkę pokrojoną cebulkę. Do tego dorzucić mięso, wlać sos sojowy i wszystko krótko podsmażyć. Następnie wrzucić warzywa i też krótko podsmażyć. Do tego wlać rosół, na którym było gotowane mięso do potrawki. Doprawiamy  cząbrem, kozieradką, tymiankiem, solą

Calzonella.com
Makaron w warzywnym sosie 233

Makaron w warzywnym sosie SKŁADNIKI: 200 g ulubionego makaronu 2 pomidory 1/2 papryki żółtej 1/2 cukinii 1 łodyga selera naciowego 3-4 pieczarki 1 łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz słodka papryka … Czytaj dalej Makaron w warzywnym sosie

czarrna od kuchni
Steki wołowe 318

przygotujemy steki wołowe. Składniki (ilość według potrzeb): - wołowina (rostbef, polędwica lub antrykot) podzielona na porcje 200 – 250g - oliwa - sól morska - pieprz grubo mielony - masło (opcjonalnie, jak kto lubi) Dodatkowo: - sos Guinness Mięso wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę wcześniej, przed przygotowaniem. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy oliwą i oprószamy czarnym pieprzem grubo zmielonym. Patelnię bardzo mocno rozgrzewamy. Gdy zaczyna „dymić” mięso(...)Lubię mięso, preferuję drób, ale raz na jakiś czas tatar wołowy, czy stek wołowy na talerzu jest mile widziany. Moja propozycja, tym razem, to stek medium rare podany z sosem Guinness. Średnio krwisty, soczysty, miękki i bardzo aromatyczny. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Steki wołowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
,,Kebab w miseczkach z tortilli’’ 228

Składniki: 1 filet z kurczaka 1 opakowanie placków tortilla, 6 sztuk pół papryki czerwonej 1 ogórek pół czerwonej cebuli sałata pekińska lub lodowa 1 pomidor sól, pieprz do smaku Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Pierś kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy pieprzem, solą, słodką papryką i przyprawą do kebab. Mięsko smażymy(...)patelni. Płaty tortilli wkładamy do formy i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 200 C, do momentu jak nabiorą złocistego koloru. Do gotowych miseczek przekładamy wszystkie składniki i polewamy sosem czosnkowym.   Lubisz eksperymentować w kuchni i przygotowywać ciekawe dania? Co powiesz na miseczki z tortilli, w których możesz podać sałatkę, kebab, dipy czy desery? Przygotowanie takich „tortilla bowls

Podróż w kulinaria
Wegańskie BUCHTY czyli kluski na parze 221

górę daję odrobinę oleju kokosowego, który pod wpływem ciepła rozpuszcza się i daje fajny maślany posmak i do tego np.: - jagody lub dowolne konfitury, - krem czekoladowy ze słoika albo sos czekoladowy zrobiony w międzyczasie, - zestaw wiśnie + czekolada, moja miłość :) - cukier kokosowy albo syrop klonowy, - zamiast oleju kokosowego olej sezamowy + sezam albo - olej konopny + łuskane nasiona konopi, - albo(...)cokolwiek innego sobie wymyślicie, również sosy wytrawne, choć to zupełnie nie moja bajka. Co można spieprzyć? Teoretycznie nic, bo robota jest naprawdę prosta ale ku przestrodze wymienię jednak: - użyć starych drożdży i ciasto nie wyrośnie, - użyć zimnego mleka/ wody i jak wyżej albo zbyt gorącego mleka/wody i zabić drożdże, - dosypywać za dużo mąki i buchty wyjdą twarde, - rozwałkować ciasto zbyt

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
kaczka z wiśniami, na nalewce pieczona 175

obkładamy kaczkę owocami wiśni, polewamy  kieliszkiem nalewki i przykrywamy brytfankę, piekąc przez kolejne 60 minut. W tym czasie jeszcze dwu, trzykrotnie zaglądamy do brytfanki,   oblewając mięso ptaka sosem  z  pieczenia. Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20 minut. Następnie kaczkę wyjmujemy z piekarnika, wykładamy  na półmisek, kroimy i podajemy razem(...)owocami wiśni i odrobiną sosu z pieczenia

Miód i pieprz
Bitki z jelenia z owocami 141

mięsa. Wlać bulion, dodać liść laurowy, pieprz, ziele angielskie. Dusić. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać owoce. Dusić aż mięso będzie miękkie. Bitki wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku miodem i solą. Zagotować, dodać dwie łyżki masła, wymieszać, zestawić z ognia. Podawać mięso z sosem. Podałam z pieczonym topinamburem i surówką z marchewki. *najlepsze

królestwo garów
Udka z kurczaka z ziemniakami 985

być lepiej? Składniki 12 podudzi z kurczaka 3 gałązki pomidorów koktajlowych (około 400 g ) 500 g ziemniaków 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 4 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki miodu 5 łyżek oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki natka pietruszki sól pieprz Udka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i pieprzem , a następnie ułożyć na blaszce(...)Cebulę obrać, pokroić w ósemki i poukładać pomiędzy kurczakiem. Czosnek pokroić drobno i posypać mięso. W kubeczku wymieszać oliwę, ketchup, miód, słodką paprykę, sos sojowy i wszystko zagotować. Polać dokładnie udka. Ziemniaki obrać i pokroić na cząstki, wymieszać z 1 łyżką oliwy i poukładać na blaszce z mięsem . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem około 40 minut

O kuchni z uczuciem
Kotleciki z czerwonej soczewicy z jarmużem 220

masa. Formować w dłoniach kotleciki, panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach owsianych. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia. Podawać z surówkami i sosami jako samodzielne danie.  Soczewica jest dość sucha w swojej konsystencji. Dlatego właśnie ja dodaję oliwę do niej. Smażenie nie powinno przysparzać problemów, bo kotleciki nie rozpadają się(...)zdjęciach pokazałam kotleciki w towarzystwie smażonych na maśle pieczarek, ale równie pyszne są ze zdecydowanymi w smaku sosami, na przykład pikantnym pomidorowym. Do kotletów soczewicowych można dodawać nie tylko jarmuż. Komponujcie zatem swoje ulubione smaki i zestawy.  Dla lubiących soczewicę mam jeszcze soczewicowy pasztet i pastę kanapkową

Codzienna kuchnia niecodzienna