można dodać kawałki świeżej papryki , pieczarki, ale ja tego nie dodawałam. 6. ½ puszki pomidorów zmiksować, doprawić solą, chili i oregano. 7. Na patelnię włożyć kawałki pomidora, wymieszać. 8. Wlać sos pomidorowy, dodać szczyptę cukru. Wcisnąć ząbek czosnku. 9. Całość dusić aż do odparowania sosu i przeniknięcia wszystkich smaków. 10. Na tortilli rozłożyć ¼ nadzienia. Zwinąć dość ciasno. 11. Na suchej, rozgrzanej
W mojej kuchniweekend. Polecam. Składniki: • 2 jajka • 2 szklanki mleka • 1 szklanka wody (może być mineralna gazowana) • 2 – 2,5 szklanki mąki • szczypta soli • 1 cukier waniliowy • olej • szczypta cynamonu (opcjonalnie) Sos śliwkowy: • 6 dużych śliwek • 1 łyżka brązowego cukru • 1 łyżeczka masła • kilka połówek orzechów włoskich Dodatkowo: • serek homogenizowany waniliowy Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe: połączyć trzepaczką(...)mieszając drewnianą łopatką. 5. Kiedy śliwki puszczą sok, dodać łyżkę brązowego cukru. Wymieszać. 6. Dodać pokruszone orzechy włoskie. Podsmażyć. 7. Naleśniki posmarować serkiem waniliowym. 8. Na naleśnikach położyć porcję sosu śliwkowego z orzechami. 9. Podawać gorące. Smacznego
W mojej kuchnibarze szybkiej obsługi.Ponieważ ciasto jest naturalne w smaku, do langoszy pasują także słodkie dodatki. Tym razem podałam je z konfiturą wiśniową, ale sprawdziłam również wersję na ostro – z sosem czosnkowym. Obie są znakomite. Polecam. Składniki: • 40 dkg maki • 1 szklanka letniego mleka • 3 dkg drożdży • 1 łyżeczka cukru • 1-2 łyżki oleju • 2 ziemniaki • sól Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki(...)rozciągnąć w palcach i rzucać na olej. 5. Piec jak pączki na głębokim oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym. 6. Podawać na słodko, z konfiturą, ale świetnie też smakują z sosem czosnkowym lub sałatką. Smacznego
W mojej kuchnijuż. A dzisiaj podzielę się z wami przepisem, który wykorzystałam ostatnio. Ziemniaki pieczone z czosnkiem są pysznym dodatkiem do różnych dań. Można je podawać z mięsem, pieczenią, bitkami i sosem. Świetnie smakują również z grzybami lub sosem pieczarkowym. To dobry sposób na wykorzystanie jesiennych ziemniaków, które, przechowywane w piwnicach, sporo straciły na smaku. Polecam. Składniki: • dowolna ilość ziemniaków • 1 główka
W mojej kuchniminut. Dodajemy pomidory razem z zalewą, zioła, sól i pieprz. Strąki chili kroimy wzdłuż, usuwamy nasiona, kroimy w paseczki. Całość dusimy pod przykryciem jeszcze 30 minut. Makaron dodajemy do sosu, mieszamy do momentu, kiedy makaron pokryje się sosem. Podajemy od razu po przygotowaniu
R'n'G Kitchenmleka kokosowego 120 g mrożonego zielonego groszku 8 kolb mini kukurydzy 160 g makaronu ryżowego 2-3 łyżeczki pasty curry 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki oliwy Instrukcje Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu(...)szalotkę i czosnek. Chwilę podsmażamy, aby cebulka się zeszkliła. Dodajemy pastę curry, mieszamy i podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy sok z limonki, sos rybny, cukier brązowy oraz kurczaka. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy groszek i kolby kukurydzy. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Do miseczek rozkładamy wcześniej przygotowany
Wędrówki po kuchniszpinaku baby po 1 garści młodych listków rzodkiewki oraz buraka dodatkowo: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (zamień na inną kaszę, np. kuskus lub na puszkę fasoli lub cieciorki) na sos: 2 łyżki białego octu winnego (lub jabłkowego), 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, 6 łyżek oliwy Przygotowanie: Pokrój warzywa w przeróżne kształty - plasterki, połówki, ćwiartki, trójkąty (np. ogórka(...)fasolę. W miseczce lub słoiku wymieszaj biały ocet winny z posiekanym ząbkiem czosnku i musztardą. Dopraw solą i pieprzem. Na końcu wlej oliwę i wszystko wymieszaj lub wstrząśnij słoikiem. Sosem polej sałatkę. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaCzas całkowity 45 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 45 min Składniki 2 arkusze ciasta francuskiego 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 średnie czerwone cebule 5 jajek 2-3 łyżki kaparów 2-3 łyżki śmietany 12% pieprz czarny sól Instrukcje Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Ostudzone jajka obieramy(...)kroimy w drobną kostkę. Cebulę, kapary drobno siekamy i dodajemy do jajek. Tuńczyka odsączamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru sosu. Łączymy z pozostałymi składnikami. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia się składników. Nadzienie powinno mieć konsystencję gęstej pasty. Każdy arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 12 równych kwadratów. Na każdy kwadrat nakładamy sporą ilość
Wędrówki po kuchniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); *składniki: młode liście mniszka lekarskiego, najlepiej wczesnowiosenne jajka sos winegret sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, schładzamy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Liście mniszka myjemy i osuszamy. Rozkładamy na talerzach, na każdym układamy ćwiartki jajek. Przed podaniem polewamy sosem winegret. Możemy podać z pieczywem lub ziemniakami. *proporcje wg uznania, liście mniszka zbieramy z dala od drogi
Domowy Smak Jedzeniamieszając. Gdy pieczarki zmienią kolor to do garnka wlać wodę oraz wino. Dodać podsmażone kawałki schabu i przyprawić ziołami prowansalskimi. Schab dusić pod przykryciem około 1,5-2 godziny*. Sos powinien lekko się zredukować. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać. Sos posmakować i ewentualnie doprawić. *mięso musi być miękkie i delikatnie odchodzić od widelca; ewentualnie przedłużyć czas
Ugotowaćłyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki lubczyku 4 suszone pomidory w oliwie (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego) 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz Do dużej miski przełóż ugotowaną soczewicę i ciecierzycę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, marchewkę oraz czosnek i podsmaż je na średnim ogniu, aż staną(...)się miękkie. 1 minutę przed końcem smażenia dodaj paprykę i lubczyk. Warzywa przełóż do miski ze strączkami. Dodaj pomidory, koperek, sok z cytryny, sos sojowy i zmiksuj na gładką pastę. Na koniec spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do kilku
Roślinna - blog wegańskiokazja i jest.Na pierwszy ogień wykorzystałam bardzo łatwy,nieskomplikowany przepis.Trzeba tylko pamiętać by królika przemrozić,wtedy mięsko skruszeje. Składniki: królik 1/2 główki czosnku sól,pieprz majeranek 1 łyżeczka sosu sojowego 3-4 cebule 2-3 marchewki 1 szklanka rosołu(bulionu) Dzień wcześniej mięso królika dokładnie nacieramy czosnkiem,solą,pieprzem,dodajemy 1 łyżeczkę sosu sojowego i obficie posypujemy majerankiem.Wstawiamy
Niespełnione zdolności kulinarnesię poruszać o kulach, gdy szumi w głowie) z dodatkiem miodu i kwaskowatej melasy z granatem. Mięso zjedzone szybciutko. Pozostała jeszcze galaretka, która wytworzyła się z sosu na dnie naczynia. Idealna dla moich ścięgien i więzadeł ;) Składniki : tusza królicza czubata łyżeczka suszonego czosnku ostra papryka węgierska w proszku (jest łagodniejsza od chili) sól pieprz (niewiele, tylko dla zapachu(...)stopni C. Piec 1,5-2 godziny, w połowie czasu odwracając mięso. Po upieczeniu mięso powinno odchodzić od kości. Podawać gorące mięso z dowolnymi sałatkami i surówkami. Polać sosem z naczynia. ----- Podobne: Golonka w piwie i miodzie Królik pieczony w winie Pieczony królik maślany "Jeszcze jeden dzień" to moja pierwsza przeczytana książka Mitcha Alboma . Na pewno nie ostatnia! Gdybym miała
Weekendy w domu i ogrodzieJajka w sosie tatarskim Ten przepis kiedyś dała mi moja dobra koleżanka, a bywał czas, że na każdą imprezę robiła go tylko ona ponieważ umiała tak dobrać składniki, że sos był przepyszny. W końcu i ja nauczyłam się go robić chociaż nie jest to jakoś "skomplikowane". Zakupy: - ogórki konserwowe - pieczarki marynowane - ugotowane na twardo jajko - czerwona cebula - jogurt naturalny - musztarda
Tanio smacznie i prostoNajbardziej znane nazwy – Vegeta, Kucharek, Jarzynka, Warzywko, Ziarenka smaku… i nie tylko. Wszystkie służą do przyprawiania zup, sosów i innych dań. Oczywiście są to przyprawy kupne, więc warto mieć w swojej kuchni ich… domowy odpowiednik. Nie powiem, że będzie taki sam… będzie o wiele lepszy. Domowy susz warzywny. Składniki: - marchew – 1500g - seler – ½ - pasternak – 5 - pietruszka(...)susz warzywny to przyprawa, którą można skomponować według własnego gustu. Dobór warzyw i pozostałych składników oraz odrobina chęci wystarczy, aby zmknąć w słoiku swój ulubiony smak do doprawiania zup, sosów… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Domowy susz warzywny appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko