też służyć jako baza do sałatki. Składniki: 200 g ryżu parboiled + 2 łyżki masła klarowanego (koniecznie) 1 sztuka jarmużu (kilka liści) 3-4 garście prażonych i posolonych orzechów ziemnych sos sojowy Ugotuj ryż i wymieszaj z masłem, odstaw pod przykryciem. Jarmuż ugotuj na parze (5-7 minut, bez twardych części, ja odcinam je nożyczkami), drobno posiekaj. Na talerzu ułóż ryż(...)następnie jarmuż, skrop sosem sojowym i posyp orzechami. Natychmiast podawaj. Squash Akademia w Rzeszowie na ul. Piłsudskiego 34. Wcześniejsza rezerwacja wymagana. Szczegóły tutaj . Kale and nuts with rice If you appreciate simplicity, you’ll certainly love this dish. Only 3 main ingredients and so delicious:). Plus minimum effort… It can also serve as a basis for a salad. Ingredients
Qlinarnie i Qlinarnieszpinakiem i serem feta. Do hummusów zaproponowałam moje ulubione dodatki: proste flatbready, pokrojone w słupki warzywa (najbardziej lubię połączenie z łodygami selera naciowego), grecką sałatkę z natki pietruszki z sosem tahini oraz cząstki cytryny do skrapiania całości. Jeśli macie więcej czasu i chcecie podać coś na ciepło. zróbcie falafele marchewkowe lub dyniowe, które na chlebku z hummusem i warzywami będą(...)hummus ze szpinakiem i serem feta (przepis poniżej) Dodatki: warzywa pokrojone w słupki, np. seler naciowy, marchewka, papryka, ogórek chlebki pita lub proste flatbready sałatka z natki pietruszki z sosem tahini (zamiast orzeszków pinii mogą być pestki słonecznika) cząstki cytryny Jeśli masz więcej czasu: falafele z marchewką falafele z dynią Do picia: wg mnie najlepiej pasuje piwo :) Różowy hummus
Chilli Czosnek i Oliwakukurydza(myślę, że dobór warzyw i ich proporcje zależą od tego co lubicie), pieczarki w occie, 280g mozarelli w kulkach, 200g fety w kostkach, migdały w słupkach, SOS: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sok z połowy cytryny 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki primerby bazyliowej Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. WYKONANIE: warzywa(...)mieszamy z pokrojonymi na połówki pieczarkami, dodajemy mozarellę i fetę, polewamy sosem, delikatnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na kilka godz., pół godz. przed podaniem prażymy migdały, posypujemy sałatkę i podajemy na stół
Kuchnia Beatypestkami należy je usunąć. Seler naciowy starannie opłukałem, pociąłem w cieniutkie plasterki. Awokado obrałem, po usunięciu pestki pokroiłem na mniejsze kawałki. Skropiłem sokiem z cytryny. Odstawiłem na kilka minut. Sos : do oliwy dodałem sok z cytryny, doprawiłem solą i pieprzem, a następnie dokładnie zmiksowałem. Wszystkie składniki przełożyłem do salaterki, polałem sosem, delikatnie wymieszałem. Sałatkę ozdobiłem listkami majeranku
R'n'G Kitchenogniu, bez przykrycia. Pieprzymy, jeśli jest potrzeba – dosalamy. Jeśli użyliście bulionu z tradycyjnej kostki rosołowej – więcej soli już nie używamy. Wrzucamy na patelnię 4 plasterek masła, mieszamy do rozpuszczenia. Sos dodatkowo zagęszczamy wsypując łyżeczkę mąki i całość dokładnie mieszamy. Dwa małe steki wykroiłam z jednego kawałka steku z rostbefu – wycinamy je tak, by łatwo dały się uformować w równe(...)odpocząć na desce, by soki rozeszły się po mięsie i przestały buzować. Odcinamy i wyrzucamy sznurki – teraz już nic się nie rozpadnie i nie zmieni formy. Podajemy steki na sosie grzybowym, z domowymi frytkami i zieloną sałatą z prostym winegretem. Niczego więcej nie potrzebują. SKŁADNIKI 300-350g stek z rostbefu 150-200g pieczarek 4 cieniutkie długie plasterki surowego
Karo in the Kitchenszaleć w kuchni z tajlandzkimi smakami :) SKŁADNIKI 600 g polędwiczki wieprzowej 1 żółta papryka 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 mała papryczka chili 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka soku z limonki/cytryny 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej 3 woreczki ryżu jaśminowego świeża kolendra do posypania (w razie braku bazylia też da radę(...)minuty na dużym ogniu. Wlewamy mleko kokosowe, wrzucamy chili, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Dusimy około 3 minut. W tym czasie doprawiamy sokiem z limonki, sosem rybnym, trawką cytrynową i cukrem. Gotowe curry oprószamy posiekaną kolendrą i podajemy z ryżem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjerzodkiewki 1 mała czerwona cebula pół papryczki chilli garść świeżej mięty 2 garście świeżych winogron czerwonych 0,5 szklanki suszonej żurawiny 0,5 szklanki prażonych migdałów grubo posiekanych sos sok z 1 cytryny skórka starta z 1 cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól i pieprz (wszystkie składniki wymieszać ze sobą) Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ciecierzycę(...)minut. Odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj kaszę, rzodkiewkę pokrojoną w cienkie krążki, posiekaną w kostkę cebulę, posiekaną chilli i mietę, żurawinę , migdały i ciecierzycę. Wszystko połącz z sosem i dodaj winogrona przecięte na pół. Smacznego
Niezły Młynekrozgrzany tłuszcz wyciskamy partiami paseczki. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Możemy podać z sosem czekoladowym*. *Sos czekoladowy: np. 100 g czekolady z dodatkiem paru łyżek śmietany kremówki rozpuszczonej w kąpieli wodnej
Domowy Smak JedzeniaSos z zielonego pieprzu to jeden z moich ulubionych sosów do steków. Ma ciekawą, gęstą ale jeszcze płynną konsystencję, wyraźnie wyczuwalną ostrość, ale nie tak silną, by przyćmić smak dania. No i oczywiście smakuje zielonym pieprzem, który ma swój bardzo charakterystyczny bukiet
Milion SmakówSkładniki: kasza jaglana (1 szklanka) starte buraki ze słoika (1/2 szklanki) starty chrzan (1 łyżeczka) sos sojowy (1 łyżka) sok z cytryny (1 łyżka) sól pieprz woda (2 szklanki) Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: 9 kotletów Przygotowanie: Gotujemy kasze jaglaną w 2 szklankach wody. Ugotowaną kaszę blendujemy. Do kaszy dodajemy pozostałe składniki: buraki, chrzan, sok z cytryny(...)sos sojowy i przyprawy. Mieszamy. Gotową masę nakładamy łyżką na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. 1 kotlet, to 1 łyżka masy. Rozprasowujemy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 35 min w temperaturze 200 stopni
Weganka gotujeSzybkie i smaczne mięso do obiadu. Kotlet schabowy, ale nie koniecznie tradycyjny panierowany i smażony. Schab w sosie z pieczarkami jest bardzo smaczny i pasuje z kluskami, ziemniakami, kaszami itd. Składniki: 6 plastrów schabu 300 g pieczarek 2 cebule pieprz vegeta lub sól 2 łyżki śmietany 30% olej około 2 łyżki 1 łyżka masła maggi Mięso umyć, oczyścić i natrzeć(...)pieprzem i trochę maggi. Pieczarki z cebulką dodać do schabu i zalać gorącą wodą tak aby zakryło mięso. Dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby doprawić sos solą i pieprzem. Dolać śmietankę i zagotować. Można podawać z ziemniakami, kopytkami, kaszą itd. Uwaga! Schab można lekko rozbić, ale nie jest to konieczne. Smacznego
talerz przyjemnościkapusty białej - 125 gram ryżu surowego - 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera - cebula, kawałek pora, 2 ząbki czosnku - 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, majeranek, papryka mielona, kminek mielony, sos sojowy, domowa wegeta , pieprz - ziele angielskie, listek laurowy - śmietana 18% Wykonanie Mięso mielone przesmażam na rozgrzanej patelni wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiam wszystkimi przyprawami(...)minut. Po tym czasie do zupy dodaję surowy ryż. Kiedy ryż i warzywa są już miękkie do zupy dodaję przecier pomidorowy i ewentualnie znów doprawiam solą, pieprzem, czy sosem sojowym. Na końcu zupę zagęszczam śmietaną. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródlekką sałatkę warzywną i pieczone ziemniaki z piekarnika. Pycha! SKŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych imbir świeży 3 łyżki miodu 2 łyżki octu winnego 100 ml wina (najlepiej ryżowego) sos sojowy 400 ml bulionu mięsnego 3 ząbki czosnku kilka pędów zielonej dymki przyprawy: sól, pieprz, płatki chilli, pieprz syczuański, gwiazdki anyżku. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pokrój żeberka na spore kawałki, przysmaż na rozgrzanej(...)piekarniku. Do przyrumienionego mięsa, dodaj imbir pokrojony w paski i posiekany czosnek, całość podsmaż chwilę. Dodaj kolejno: płatki chilli, pieprz syczuański, gwiazdki anyżku, 3 łyżki miodu, sporo sosu sojowego, 2 łyżki octu winnego, 100 ml wina. Gotuj całość ok. 5 minut. Jeśli nie posiadasz pieprzu syczuańskiego, dodaj do mięsa łyżeczkę soku z cytryny i pieprz czarny. Jeśli
Calzonella.comtradycyjnej kanapki, na śniadanie czy do pracy. Polecam:) SMACZNEGO :) SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 6 pomidorków suszonych 2 łodygi selera naciowego 10 dag sera żółtego tartego Sos 3 łyżki jogurtu 0 % 1 łyżka ketchupu pieprz i sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Filet z kurczaka gotujemy. Ostudzamy i kroimy w kostkę. Selara naciowego obieramy i kroimy(...)suszone z zalewy również kroimy w kostkę. Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Dodajemy ser żółty Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy przyprawy i składniki sosu. MIeszamy
Gotowanie Patkibyła pychota. Niestety nie mogę do tej pory odtworzyć tego smaku, być morze jeszcze jakieś składniki dodawała. Wracając do mojego przepisu. Kasza ta może być podawana z rożnymi sosami ,jednak muszą być wyraziste i ostre moim zdaniem. Składniki(...)porcje - 1 szklanka kaszy kukurydzianej - 2 i 1/2 szklanki wody - 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos - 1 filet drobiowy - 1 szklanka rosołu, bulionu lub 1/2 kostki rosołowej - 1 cebula - 1 łyżka papryki mielonej slodkiej - 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej - 1 łyżka mąki - olej do smażenia. Wykonanie - Kaszę zalać wodą , posolić , wymieszać , zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień
Eli Gotowanie