sosy - 72734 przepisów (strona:2175/4849)

Jarmuż z grzybami. 206

paski 1 cebula - drobno posiekana 2 ząbki czosnku - drobno pokrojone 2 łyżeczki oleju 1 łyżeczka papryki ostrej sól, pieprz 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki sosu sojowego 1. Ugotuj ryż. 2. Podsmaż tofu, pieczarki i cebulę na oleju, aż woda z grzybów odparuje,a cebula będzie miękka. 3. Dodaj ryż, boczniaki, jarmuż, czosnek oraz paprykę, sól(...)pieprz. Zalej wodą, wymieszaj, przykryj i duś  przez około 2-3 minuty. 4. Sprawdź czy jarmuż jest miękki, wtedy zdejmij z ognia. Wymieszaj z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 351 kcal

Powiedz dietom nie
Sosy FOLWARK - Jajka w sosie wiosennym 163

Propozycje na stół wielkanocny będą teraz pojawiać się coraz częściej, bo święta tuż, tuż. Dzisiaj znajdziecie tutaj propozycje na jajka. W kremowym sosie majonezowym. Musicie koniecznie spróbować czy i Wam posmakują. Składniki : * 5 jajek * 3 łyżki majonezu kremowego Folwark * łyżka jogurtu greckiego * pęczek rzodkiewek * pęczek szczypiorku * pół ogórka zielonego * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Jajka ugotować na twardo i wystudzić(...)Przeciąć na pół i ułożyć na talerzu. Szczypiorek drobno posiekać, ogórka i rzodkiewki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Warzywa przyprawić. Dobrze wymieszać z jogurtem i majonezem. Polać sosem jajka. Podawać od razu

Magiczne Życie Marty
Klops w sosie własnym 151

tradycyjne, bardzo nam smakuje.  Składniki 400 g łopatki wieprzowej 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 cebula 1/2 szklanki otrąb owsianych 5 łyżek mąki olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Sos: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 600 ml gorącej wody 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka mąki skrobi ziemniaczanej sól, pieprz   Przygotowanie   Normal(...)czosnek, smażymy 30 sekund i zalewamy gorącą wodą. Wkładamy podsmażone klopsy, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i dusimy na wolnym ogniu przez 45 min ( co jakiś czas obracamy ). Sos doprawiamy solą i pieprzem. Zagęszczamy skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Golabki pierogowe 160

pieprzem.  Gotowy farsz układać na liściach kapusty i zawijać.  Układać ciasno w garnku, podlać bulionem, który wcześniej trzeba wymieszać ze śmietaną. Dusić gołąbki z ziemniakami w sosie przez około 30 minut- w szybkowarze krócej w garnku na palniku dłużej-do 40 minut .   Nie zdążyłam przekroić i zrobić fotki,bo zniknę ł y jako pierwsze.... Składniki(...)dodać przecier pomidorowy i dusić wszystko razem 5-6 minut Nie gotujemy długo, tylko do uzyskania jednolitej, niezbyt gęstej  konsystencji. Dodajemy śmietankę i wszystko razem mieszamy do połączenia . Sos gotowy do gołąbków ,lub do makaronu. Polecam

w mojej kuchni
Sałatka pieczarkowo-ziemniaczana z migdałami 184

ziemniaki odcedzić po ugotowaniu. Wrzucić do jednego naczynia. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ziemniaków. Wszystko razem wymieszać i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować sos do sałatki: do zakręcanego słoiczka wlać oliwę i ocet winny. Dodać jęczmień i jogurt. Zakręcić słoiczek i mocno wstrząsać, by wszystko dobrze się połączyło. Do słoiczka dodać nasiona chia. Wymieszać łyżeczką(...)Odstawić na ok. kwadrans. Gdy główne składniki sałatki ostygną, dodać do nich płatki migdałowe i porwane palcami liście bazylii. Do sałatki dodać sos (powinien mieć gęstą konsystencję), doprawić mielonym pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje, gdy sałatka postoi ok. 10 minut, ale - uwaga - jeśli jej spróbujecie przy doprawianiu, może się okazać, że zjecie ją od razu ;) Na koniec jeszcze

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa fasolowa 191

czosnku  25 dkg fasoli czerwonej ( dzień wcześniej wieczorem zalanej wodą + 5 cm niż poziom fasoli )  1 łyżeczka kuminu  1/2 łyżeczka papryczki chili  0,5 litra sosu pomidorowego  1 litr wody  pieprz    Wieczorem zalałam fasolę wodą ( ja gotowała zupę rano przed pracą :)), a rano wstawiłam ją do szybkowaru i zagotowałam.  Czosnek, cebulę(...)całość się połączyła podsmażyłam na tej mieszance warzywa wraz z chili i kuminem. Po chwili dolałam wodę i dodałam odcedzoną ugotowaną fasolę pogotowałam zupę około 10 minut, dodałam sos pomidorowy zagotowałam, doprawiłam pieprzem i zupa gotowa.    Pysznie, smacznie i ciepło !        Zupa fasolowa

Kuchnia na wzgórzu
Sałatka na ciepło z kaszą, kurczakiem, jabłkiem i papryką 238

najlepiej świeżo) startego Parmezanu lub innego twardego sera 1 łyżka oliwy + odrobina do smażenia (może też być inny tłuszcz) 1 łyżeczka ocyu jabłkowego lub soku z cytryny 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire sól i pieprz Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso rozdorbianmy w palcach lub (jeśli surowe) kroimy w półcentymetrowe paseczki. Paprykę kroimy w paseczki, które następie kroimy(...)Rukolę  siekamy dość drobno, jabłko kroimy w drobną kosteczkę. Mięso podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy i sosem Worcestershire do przyrumienienia. Jeszcze ciepłą kaszę mieszamy z pozostałymi składnikami i doprawiamy oliwą, octem, solą i pieprzem, na wierzchu posypując całość Parmezanem. Smacznego! Ten wpis bierze udział w konkursie organizowanym przez durszlak i sklep Agnex . S zeroki wybór superfood można znaleźć

Bazując na smaku
Wielkanocna sałatka z tuńczykiem 592

bardzo smaczna, po jej skosztowaniu aż chce się sięgnąć po kolejną porcję. składniki: 4 jajka 1 mała czerwone cebula 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym sól ziołowa i pieprz kolorowy do smaku 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny listki sałaty rzymskiej natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, (10 minut(...)zagotowania), studzimy w zimnej wodzie. Tuńczyka w sosie własnym odsączamy z zalewy. Majonez mieszamy z sokiem z cytryny. Przekładamy do miski obrane ze skorupki, posiekane jajka (można je rozdrobnić widelcem), posiekaną czerwoną cebulę i natkę pietruszki, mieszamy widelcem, dodajemy odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka. Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z majonezem i wstawiamy na co najmniej pół godziny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bakłażan z tuńczykiem w pomidorach uduszony z kaszą jaglaną 202

tuńczyka w oleju - pół litra sosu pomidorowego - 1 mały bakłażan - szczypta tymianku - pół łyżeczki pieprzu czarnego - pół łyżeczki curry lub ziół marsala - szklanka kaszy jaglanej - sól - liść laurowy - natka pietruszki lub koperku - 3 ząbki czosnku Tak dla 2-3 osób jest ten przepis.. Sos pomidorowy np. tego  przepisu tutaj  podgrzej , dodaj pokrojony w kostkę , nie za dużą

Pasje Jolki
Nuggetsy 169

cieście, następnie obtaczamy w płatkach i wrzucamy na gorący olej. Smażymy, po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia panierki.  Odsączyć na papierze kuchennym. Podawać z ulubionymi sosami, u mnie z pysznymi sosami Roleski . SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Karkówka duszona z pieczarkami 249

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Proste danie, które zawsze smakuje rewelacyjnie. Niby nic wymyślnego, ale sprawdzi się przy każdej okazji. Karkówka jest mięciutka, aromatyczna i zanurzona w pysznym sosie. Można też użyć innego rodzaju mięsa. 5 plastrów karkówki 4-5 pieczarek (dużych) 1 cebula (duża) 1 listek laurowy  2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo: mąka pszenna(...)pokrojone w plastry) i cebulę (pokrojoną w piórka). Całość chwilkę przesmażyć i podlać niewielką ilością wody. Wrzucić liść laurowy, ziele angielski, przykryć i dusić (na niewielkim ogniu) do miękkości. (Sos powinien zagęścić się od mąki, w której obtoczone było mięso.) Doprawić do smaku. Mięso można przełożyć i dusić w garnku

Di gotuje
Śledzie w sosie jogurtowo - cytrynowym 204

wypróbowania. Ja śledzie uwielbiam i mogę je jeść ciągle, natomiast na świąteczne stoły czy to Boże Narodzenie czy Wielkanoc daję upust swoim śledziowym pomysłom. Tym razem śledzie w sosie pikantne od cebuli, słodkawe od miodu i kwaskowe od cytryny, są pyszne. Wypróbujcie a smak Wam się spodoba. Śledzie w sosie jogurtowo - cytrynowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Gulasz cielęcy 138

kostkę marchewki i seler i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Całość przekładamy do rondla, zalewamy gorącym bulionem wołowym, passatą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Do sosu dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, redukujemy sos do żądanej konsystencji. Podajemy z ulubioną kaszą, u nas gryczana. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Obiad w mgnieniu oka, czyli moja autorska kasza bulgur 163

porcje):  1 szklanka (ok 200g) kaszy bulgur z vermicelli (można taką dostać w każdym większym markecie) 6 średnich pomidorów 3 ząbki czosnku 3 garście jarmużu puszka tuńczyka w sosie własnym woda sól, pieprz i słodka papryka  łyżeczka masła Sposób przygotowania: 1. Ugotuj w wodzie kaszę bulgur z vermicelli według przepisu na opakowaniu. 2. W tym czasie pokrój pomidory(...)kostkę. 3. Na łyżeczce masła podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili wrzuć pomidory na patelnię. 4. Poczekaj, aż utworzy się sos pomidorowy, dodaj jarmuż. 5. Następnie dorzuć tuńczyka. 6. Dodaj ugotowaną kaszę bulgur z vermicelli. 7. Dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. 8. Smacznego

Smiling Shrimp
Cukinia zapiekana z sosem pomidorowym i serem, podana z purée ziemniaczano- cukiniowym 185

Cukinia zapiekana z sosem pomidorowym i serem, podana z purée ziemniaczano- cukiniowym Czas na cukinie. Składniki:  2 cukinie 200 g pasty pomidorowej 4 ząbki czosnku  1 szalotka sól morska  1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 szczypta pieprzu cayenne oliwa oregano 150 g mozzarelli  Wykonanie:   Cukinie umyć, osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć miąższ(...)rozgrzanej oliwy (2-3 łyżki) wrzucić posiekaną szalotkę, czosnek oraz miąższ z cukinii. Przyprawić. Dodać pastę pomidorową, chwilę gotować do połączenia składników. Każdą polówkę cukinii wypełnić uzyskanym sosem pomidorowym, posypać dowolnym dobrym serem (u mnie akurat była dostępna mozzarella). Ułożyć łódeczki w naczyniu żaroodpornym, wcześniej natłuszczonym oliwą. Wstawić do piekarnika na 30 minut. Piec w temperaturze 200 stopni. Można regulować

Wino Francja Kuchnia