sosy - 72234 przepisów (strona:2175/4816)

Makaron z tartą cukinią w sosie śmietanowym 223

Makaron fusilli z tartą cukinią w gęstym sosie śmietanowym (Porcja jednoosobowa) Składniki: 70g makaronu fusilli lub świderki jedna mała cukinia lub 1/3 dużej 2- 3 duże łyżki śmietany 12% zółtko 20g tartego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na tarce z dużymi oczkami zetrzyj cukinię i wrzuć na suchą patelnię. Dopraw solą i pieprzem(...)smaż. W miseczce wymieszaj śmietanę, tarty parmezan i żółtko. Gdy makaron będzie już ugotowany, a cukinia podsmażona zdejmij patelnię z ognia i szybko gorący makaron i sos i dokładnie wymieszaj. Całość powinna ładnie zgęstnieć od temperatury patelni i gorącego makaronu. Podawaj gorące. Kaloryczność: Cały obiad ma 470 kalorii

Moja Micha
Kaczka duszona z jabłkami! 202

gorącej patelni skórą do dna. Na złoty kolor, obracamy na drugą stronę.  Dodajemy pokrojone w ósemki jabłka i rozmaryn. Dodajemy sok z cytryny, pomarańczy i wino, redukujemy sos (czyli dusimy na małym ogniu aby wino odparowało). Kaczkę przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez godzinę. Co jakiś czas pamiętaj aby kaczkę obracać. Podajemy gorącą, z jabłuszkami, polaną sosem

SMYKWKUCHNI
Domowe zielone pesto (alla genovese) 220

sól, pieprz Domowe zielone pesto (alla genovese) Wykonanie: Mrożone zioła, tarty ser, obrany czosnek, łuskany słonecznik, umytą natkę i oliwę wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiego, zielonego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ilość oliwy dostosowujemy zależnie od tego na ile dobrze nam się wszystkie składniki blendują. Możemy najpierw wlać mniej a potem dodawać wedle uznania(...)przygotowany sos najlepiej smakuje z makaronem spaghetti lub wstążkami (tagliatelle). Możemy też wyłożyć go na rybę i zapiekać w piekarniku. Domowe zielone pesto (alla genovese) Smacznego :) Domowe zielone pesto (alla genovese

Pyza i Surówka
Mielone o smaku pizzy 204

mnie z szynki)     1 jajko   2 cebule   1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku kilka łyżek kukurydzy 1 bułka  1/4 szkl mleka   4 łyżki sosu do pizzy Folwark 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki   1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano   szczypta ostrej papryki mąka 1. Cebule drobno posiekać(...)posolić i udusić do miękkości.    2. Bułkę rozkruszyć namoczyć w ciepłym mleku. 3. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką. Dodać paprykę z cebulą, kukurydzę, przeciśnięty przez maszynkę czosnek, sos do pizzy i przyprawy. 4. Formować małe kotleciki, obtaczać w mące. Smażyć na niedużym ogniu ok 7 minut z każdej strony

Kto ugości moich gości?
Bulion warzywny 179

jest tajemnicą, że podstawą prawie każdej zupy czy sosu jest dobry bulion. Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na bulion drobiowy , dziś pora na bulion warzywny. Mimo, że bez mięsa, jest równie intensywny w smaku i aromatyczny. Zazwyczaj przygotowuję raz na jakiś czas większą ilość, porcjuję i zamrażam. Dzięki temu czas przygotowania zup czy sosów znacząco się skraca

Zawsze głodna!
Papryka faszerowana z indykiem, fasolą i kukurydzą 179

czosnek, dodać odsączoną kukurydzę,fasolę bez zalewy i pomidory. Gotując na średnim ogniu, mieszać do zagotowania, zmniejszyć ogień i dusić ok 20 minut. Dodać mięso i ryż. Wymieszać. Jeśli sos będzie za rzadki można go odparować lub dodać więcej ryżu. Paprykę umyć i osuszyć. Odkroić wierzch i nadziać sosem. Posypać serem i przykryć.  Piec 40 minut

Chocolate Muffin Blog
Schab pieczony w rękawie, aromatyczny i pyszny 242

Bardzo lubię piec mięsa w rękawie, mięso jest aromatyczne i wszystkie przyprawy zostają w mięsie. Bardzo łatwo jest przygotować takie mięso. Można jeść na zimno, podczas pieczenia wytworzy się sos. Który po ostygnięciu przekształci się w pyszną galaretę. Na ciepło do ziemniaków też będzie pyszne. Ja upiekłam schab z kością, ale możecie upiec bez . Moim zdaniem schab z kością jest(...)plastry i obłożyć powstałą galaretą. To jest cudne, mniam. Jeśli chcecie ten schab na obiad to po upieczeniu wyjąć schab z foli. Pokroić na kawałki i polać wytworzonym sosem. Podawać z ziemniakami, frytkami itp. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
SerVantka – restauracja z duszą 160

niezbyt okazałe ) było dobrze przyrządzone na grillu. Lepiej wypadła „perliczka pieczona w majerankowym maśle i morelach” – spróbujcie, jeśli nie jedliście jeszcze perliczki. Fantastyczny natomiast okazał się wołowy ozór w sosie chrzanowym. Był mięciutki, wręcz rozpływał się w ustach a chrzanowy sos był doskonale zrównoważony. Interesującą stroną SerVantki są dodatki ( wybraliśmy puree ziemniaczano – groszkowe ) i sałatki (jedna była chyba z dżemem

Smaki Ewy
Zapiekanka naleśnikowa 154

mąki szczypta soli Farsz: 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 250 g pieczarek 500 g filetów z kurczaka 100 g startej mozzarelli 2 cebule 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz Sos beszamelowy: 500 ml mleka 4 łyżki masła 3 łyżki mąki mielona gałka muszkatołowa cukier sól biały pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mleko dokładnie łączymy(...)pieprzem. Studzimy i mieszamy ze startym serem oraz z osączoną z zalewy, kukurydzą. Farsz układamy na uprzednio usmażonych naleśnikach, zawijamy jak krokiety i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, chwilę razem podsmażamy. Następnie wlewamy (cienkim strumieniem) mleko, cały czas mieszamy i gotujemy do momentu zgęstnienia. Do smaku doprawiamy cukrem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem

R'n'G Kitchen
Schab w ostrej marynacie. 176

Składniki: 1, 2 kg schabu bez kości 4 łyżki oliwy 1 łyżka sosu chilli 1 łyżeczka oregano 2 ząbki czosnku W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty - ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Schab płuczemy, wykładamy na talerz i polewamy marynatą. Tak przygotowany schab wkładamy do lodówki na 3 godziny a najlepiej na całą noc. Po tym czasie przekładamy schab do naczynia(...)podlewamy wodą (ok. 5 mm) i polewamy roztopionym masłem. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 1 godz. Z pozostałej wody z tłuszczem możemy zrobić bardzo pyszny sos - przelewamy zawartość naczynia na patelnię, podgrzewając na małym ogniu i cały czas mieszając dodajemy 1 łyżeczkę mąki. Smacznego

Moje-pitraszenie
Kilka pomysłów na... 160

prostu samą, czy jako farsz do czegokolwiek ;) Miłej niedzieli.  dom. tortilla z sałatką colesław(z majonezem z kalafiora) z pieczonymi kotletami z batatów i ciecierzycy z sosem z tahini (vegan) dom. tortilla z pure z dyni, z pieczonymi falafelami batatowymi, z sosem z pieczonej papryki i pomidorów  (vegan) pieczony batat faszerowany, kaszą jaglaną z podsmażoną cebulką z suszonymi

More food, love and dreams
Papryka faszerowana na obiad i nie tylko 210

razem wypróbuję farszu z ryżem. Sprawdzi się również na imprezę Składniki (1/3 farszu została więc postanowiłam zrobić Bułki pizza) 5 małych papryk 0,5 kg mięsa mielonego 2 łyżki sosu teriyaki lub jasnego sojowego 1/2 łyżeczki pasty hariss (jeśli nie mamy to dajemy tabasco albo siekamy papryczkę chilli i dodajemy ja bezpośrednio na patelnie nie do mięsa) 1 łyżka ziół(...)oliwek zielonych 2 garści oliwek czarnych 125 g mozzarelli czyli 1 opakowanie 100 g seta cheddar lub dowolnego innego sera żółtego sól, pieprz Mięso dokładnie mieszamy w misce z sosem teriyaki i harissą i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, Drobno posiekaną cebulę wrzucamy na patelnie, jak się przyrumieni dodajemy posiekany czosnek i smażymy chwilę. podlewamy winem

Piekielna Kuchnia Pati
Surówka z pora z jabłkiem 197

nakrawamy i myjemy. Pora kroimy na ulubioną grubość. Jabłko ścieramy na tarce jarzynowej. Rzodkiewki ścieramy lub kroimy w paseczki. Całość posypujemy łyżeczką cukru. Z pieprzu, jogurtu i majonezu robimy sos. Sosem polewamy surówkę. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-z-pora-z-jablkiem/ BosowKuchni   Artykuł Surówka z pora z jabłkiem pochodzi z serwisu Mieszam w garnku

Mieszam w Garnku
Grillowany łosoś z boczniakami 189

będą podobne w smaku, a jako dodatek żeby było ciut orientalnie zaserwowałam białą rzodkiew podpatrzoną z tego przepisu ale składniki pozmieniałam po swojemu i z białej zrobiła się w sosie balsamico:) Składniki dla 2 osób 300 g łososia sok z cytryny 200 g boczniaków 3 łyżki masła 1 szklanka białego wina 1 ząbek czosnku 2 łyżki pietruszki 3 cm papryczki(...)wrzucamy na nią rzodkiew i smażymy z obu stron aż będzie delikatnie miękka. Jak rzodkiewka będzie już miękka dodajemy cukier trzcinowy i dolewamy ocet balsamiczny. Smażymy do momentu jak sos zgęstnieje. Na drugiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła wrzucamy boczniaki i podsmażamy, jak boczniaki będą miękkie dodajemy posiekaną papryczkę chilli i chwile smażymy. Dodajemy posiekany czosnek znów podsmażamy i dolewamy

Piekielna Kuchnia Pati