wrzątku 50 g płatków owsianych 120 ml mleka (krowie lub sojowe) 50 ml zaparzonej kawy łyżka syropu karmelowego* (lub mniej/więcej - według uznania) do poddania: łyżeczka sosu karmelowego** Płatki wsypać do słoiczka, zalać wrzątkiem i zakręcić zakrętką słoiczek. Zaparzyć kawę. Mleko podgrzać i spienić mikserem lub za pomocą spieniacza do mleka (temperatura około 60-70 stopni Celsjusza). Kawę(...)wymieszać z syropem, zalać nią płatki. Następnie wlać do słoiczka spienione mleko. Wierzch udekorować sosem karmelowym. smacznego. * przepis - klik ** przepis - klik wersja wegańska: klik . /// Po miesiącu na weganizmie stwierdzam, że było to ciekawe doświadczenie, jednak na dłuższą metę (w 100 %) nie dla mnie, jednak ograniczę się do 2 porcji nabiału i jajek tygodniowo
tost z dżememSkładniki: KLIUSKI ZIEMNIACZANE: ziemniaki 1 kg sól morska 1 łyżka płaska mąka pszenna 120 gram jajka 1 sztuka KOTLETY MIELONE I SOS: mięso mielone wieprzowe z łopatki 60 dag, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, olej rzepakowy 8 łyżek, sok pomidorowy 1 litr/gęsty, cebula(...)podsypując odrobiną mąki, kroić na 1 - 1, 5 cm kawałki, partiami gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, wyjmować cedzakiem jak tylko wypłyną na powierzchnię podać porcję klusek z sosem, mielonym, posypać startym parmezanem,natką pietruszki - danie jest syte, smaczne i dobrze smakuje...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzyznać, że to trio prezentuje się i smakuje świetnie, zdecydowanie powtórzę jeszcze nieraz! Dzięki obecności sera, mięso jest niezwykle soczyste i wprost rozpływa się w ustach. Dodatkowo, zapiekane w sosie śmietankowo - pieczarkowym, który delikatnie dopełnia smaki, jest wyjątkowo smakowite! :) Kurczak faszerowany jarmużem i serem blue Składniki: 2 filety z kurczaka świeży jarmuż (dwie garści) 100 g sera pleśniowego blue(...)Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy po 1 łyżce curry i kurkumy. Następnie wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego - najlepiej tak, aby całe mięso było zanurzone w sosie i zapiekamy w temp. 175 st. przez około 30-40 minut. Danie najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą, ale równie dobrze możecie je podać z ziemniakami. Gotowe rolady
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!płatki jaglane na mleku ryżowo-migdałowym z domowym dżemem truskawkowym i sosem z masła z nerkowców ~ Jak nie płatki owsiane - to jaglane, czyli moje drugie ulubione <3 A do tego domowy dżem truskawkowy, który również uwielbiam i jako uwieńczenie całości - masło nerkowcowe Primavika w postaci kremowego sosu...Bosko :) Oceny wystawione, do ferii jeszcze prawie miesiąc, już zaczynam pracować
breakfast of dreamsSzybki przepis na lunch czy obiad w biegu? Ten jest idealny o ile macie już wcześniej przygotowany wyśmienity śmietanowy sos-grzybowy. Jeśli nie, to całe danie zajmie wam godzinę, ale smak z pewnością wynagrodzi poniesiony trud. To proste danie, które powstało z połączenia naszego sosu grzybowego do mięs z potrzebą zrobienia czegoś... bez mięsa
Milion SmakówPyszne, soczyste żeberka. Doskonale smakują z młodymi pieczonymi w skórce ziemniaczkami i ulubioną surówką. Składniki: 1 kg żeberek 150 ml ketchupu 1 łyżka sosu worcester 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka bazylii 2 łyżki oleju 5 cebul sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Żeberka kroimy na porcje. Cebule obieramy i kroimy w pióra
Na Ciasteczkowych PapierachOstatnio często gości u mnie wołowina - dobrze zrobiona jest pyszna! Składniki : * 300g mięsa wołowego mielonego * sól, pieprz do smaku * bułka hamburgerowa * zielona sałata * cebula * pomidor * ogórek kiszony * łyżka sosu czosnkowego Folwark * łyżka ketchupu Folwark Przygotowanie : Mięso doprawić i dobrze wymieszać. Na grillowej patelni usmażyć burgery. Układać na podgrzanych bułkach, posmarowanych sosem czosnkowym i ketchupem, sałatę, pomidora
Magiczne Życie Martywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszne i soczyste mięso, które świetnie komponuje się z aromatycznym sosem. Smak wina absolutnie nie jest wyczuwalny. Ja użyłam chudego boczku, ale Wy śmiało możecie użyć innego rodzaju mięsa, np. karkówki. Przepis jest banalnie prosty, więc śmiało każdy sobie z nim poradzi. (3-4 porcje) 500g boczku wieprzowego Marynata: przyprawa(...)listki laurowe, ziele angielskie i pokrojony czosnek. Dusić (na niewielkim ogniu) pod przykryciem - do miękkości. (U mnie trwało to około 45 minut, ale czas zależy od mięsa.) Na końcu sos doprawić do smaku (u mnie nie było takiej potrzeby) i opcjonalnie zagęścić mąką/skrobi
Di gotujejako jedną z lepszych ryb, dostępnych na naszym rynku. Ryba jest bardzo dobra. My położyliśmy ją na warzywnym placku, który można wykorzystać do innych dań i dodaliśmy sos pomidorowy. Składniki: -filety z morszczuka ( argentyńskiego) lub innej ryby, o małej ilości glazury -przyprawa do ryb -groszek konserwowy -marchew ugotowana -cebula -250 ml ciepłego mleka -2 szklanki mąki -3 jajka(...)minut. W tym czasie na patelni z olejem smażymy rybę. Placki upiekły się. Wyjmujemy je z blaszek i dzielimy na dowolne porcje. Na porcje placków nakładamy rybę, polewamy sosem pomidorowym i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyosolonej wodzie. Wyjmujemy układamy do naczynia żaroodpornego. W garnuszku rozpuszczamy masło, powoli odsypujemy mąkę, ciągle mieszając żeby nie powstały grudki. Kiedy mamy jednolita masę, pomału dolewamy mleko, mieszamy, aż sos zacznie gęstnieć. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Gotowym sosem polewamy brokuły. Wstawiamy do piekarnika do zapieczenia. Możemy też dodatkowo posypać startym żółtym serem. Tak samo możemy przygotować
Z Majeczką w kuchnisię to podobało. Tabasco kojarzy mi się z dodaniem pikanterii w potrawach i do tego często je stosowałam, jednak przez połączenie różnych smaków, możecie świetnie doprawić swoje danie właśnie sosami Tabasco, a dosolić sosem sojowy, zresztą ten sposób często stosuję w swojej kuchni. W trakcie warsztatów podzieliliśmy się na grupy w wspólnie przygotowaliśmy: - świąteczną zupę z orzechów
Niezły Młynekkuminu ¼ łyżeczki cynamonu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego Sałatka: 1 woreczek kaszy gryczanej ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy ½ kostki sera feta ½ szklanki czarnych oliwek garść nasion słonecznika sos z octu balsamicznego * PRZYGOTOWANIE Marchew umyj, obierz i pokrój w słupki. Wymieszaj z przyprawami, oliwą i syropem klonowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i upiecz na półtwardo. Mnie(...)minut. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko i ostudź. Upieczoną marchew połącz z kaszą i ciecierzycą. Dodaj pokruszony ser feta, oliwki i podprażony na suchej patelni słonecznik. Polej wszystko sosem z octu balsamicznego, wymieszaj i zamknij w pudełka lub zjedz od razu. ;) * * Komplet pojemników na oliwę i ocet Annette wykorzystany do zdjęć dzięki uprzejmości klubu Westwing Home And Living
Food SquareChrupiące kąski z kurczaka pierwszy raz jadłam z jakieś 8 lat temu u teściowej. Były pyszne! Chrupiące, idealnie komponują się z sosem i smakują dużym i małym. Wychodzą nawet tym, którzy na codzień nie gotują i robi się je błyskawicznie a potem tylko siup do pieca i możemy na 45 min zająć się sobą Na długi czas zapomniałam zupełnie(...)chwycić w dłoń. W wersji obiadowej, staram się pojedynczy filet przekroić średnio na 4 części plus polędwiczka. Jakkolwiek pokroicie mięsko, to i tak będzie pysznie Do mięska polecam pyszny sos czosnkowy . Drukuj Chrupiące kąski z kurczaka Składniki Podwójny filet z kurczaka 1 duże opakowanie krakersów 300 gr jogurtu lub maślanki papryka, pieprz Wykonanie Mięso oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki
Mieszam w Garnkusmakuje. Składniki 1 opakowanie mixu sałat z rukolą 2 małe gruszki 100 g sera korycińskiego naturalnego 100 g sera korycińskiego z czarnuszką 80 g orzechów włoskich 4 łyżki żurawiny sos musztardowo - miodowy Sałatę myjemy i osuszamy. Gruszki myjemy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Ser koryciński naturalny i z czarnuszką kroimy w kostkę. Orzechy włoskie siekamy. W misce układamy(...)sałatę, a na niej gruszki i ser. Posypujemy orzechami włoskimi i żurawiną. Całość polewamy sosem musztardowo - miodowym. Podajemy z ulubionym pieczywem. W gruszkach znajdziemy jod - działający na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy oraz bor - poprawiający koncentrację. Zawierają także potas i sód, które są dobre dla serca. Owoce te to źródło magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, cynku oraz witamin A, E, K oraz
My Chcemy Jeśćpizze) spód: 350 g mąki pszennej 150 g mąki graham 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 400 ml letniej wody 2 łyżki oliwy sos: 150 g serka kremowego 50 ml śmietany kremówki (38%) 250 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku i łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sól pieprz dodatkowo: 1 duży burak(...)pomidorami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zioła. Połączyć. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na okrąg nieco mniejszy niż średnica kamienia. Posmarować sosem, ułożyć plasterki buraczków, sera pleśniowego i cebuli, posypać pokrojonym w kostkę boczkiem, a na końcu startym żółtym serem. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut. Podawać gorącą. Smacznego! Zawsze
Pożeraczka, czyli raz adobrze