Orientalne pałki z indyka 267Mięsko samo się robi i smakuje pysznie :) Składniki pałki z indyka na każdą pałkę: 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 niepełna łyżka sosu chili-czosnkowego 1 łyżeczka przyprawy do dań … Czytaj dalej Orientalne pałki z indyka
czarrna od kuchni
Zupa z kurczakiem i makaronem 187duży pasternak 2 dymki 3 cm świeżego imbiru, utartego 1 cytrynowa trawa, bardzo drobno pokrojona 2 chili, u mnie czerwona i żółta garść świeżej kolendry 3 łyżki rybnego sosu 3 łyżki tajskiej soi 3 kostki makaronu noodle sól do smaku lub więcej soi czarny pieprz do smaku, opcjonalnie 1 łyżka oliwy Ugotuj bulion z kurczaka. Imbir i cytrynową trawę podsmaż(...)oraz chili, pokrojoną w krążki. Smaż przez minutę. Przełóż warzywa do garnka z bulionem, dodaj pokrojoną w piórka dymkę i część kolendry, grubo pokrojonej. Dopraw zupę soją i rybnym sosem. Jeśli zupa jest za mało słona dodaj więcej soi. Gotuj zupę przez 10 minut. Po 5 minutach dodaj noodle. Na koniec dodaj mięso z kurczaka i dopraw zupę pieprzem. Smacznego
codojedzenia
Fasolka po bretońsku 186kuchni polskiej. Bardzo dobre i sycące, najlepiej smakuje zwłaszcza w jesienno-zimowe dni. Głównym składnikiem jest oczywiście fasola, (najczęściej używa się odmiany „Piękny Jaś”, choć nie tylko) duszona w sosie pomidorowym z dodatkiem dobrej jakości kiełbasy oraz cebuli, doprawiona majerankiem. Ja dodatkowo dodaję jeszcze podsmażone pieczarki, a całość doprawiam przyprawą do dań z fasoli. Taką właśnie wersję fasolki po bretońsku(...)końcowe danie ma według Was zbyt rzadką konsystencję, można ewentualnie zagęścić je dodając ok. 1-2 łyżki mąki (najpierw należy rozrobić ją z kilkoma łyżkami zimnej wody, dolać trochę sosu z fasoli, a następnie wlać do reszty i wymieszać). Gotować jeszcze kilka minut i już można zajadać :) Smacznego
MyCookBook.pl
KABAK DOLMASI, czyli faszerowana cukinia 247mięso wołowe — 250 gram koncentrat pomidorowy — 1 łyżka ryż — 4 łyżki suszona mięta — 1 łyżeczka pomidor — 1 duża sztuka cebula — 1 duża sztuka sól — szczypta czarny pieprz — szczypta Składniki (sos) koncentrat pomidorowy — 1 łyżka woda — 1 szklanka sól — szczypta Składniki (dekoracja) posiekany koperek — 2 łyżki Przygotowanie Umyć cukinie. Przekroić na pół poprzecznie. Wnętrze każdej cukinii – miąższ – wybierać łyżeczką. Opłukać ryż(...)pokroić w kawałki. W misce wymieszać mięso, koncentrat, ryż, miętę, pomidor, cebulę, sól i pieprz. Faszerować farszem cukinie. W garnku z szerokim dnem ułożyć cukinie płasko. Wymieszać wszystkie składniki sosu i wlać na cukinie. Przykryć garnek najpierw żaroodporny talerzem, a potem przykrywką. Na wolnym ogniu gotować do miękkości ryżu. Udekorować posiekanym koperkiem. Można podawać z gęstym jogurtem bałkańskim. Artykuł KABAK
Tureckie Przepisy
Karkówka w sosie grzybowym 186zawsze ochotę na jakiś typowo domowy obiad. Tym razem padło na karkówkę która miała być przerobiona na wędlinę domową lecz jak padło hasło "a może na obiad coś w sosie grzybowym" to już nie było odwrotu i została spałaszowana w innej postaci. I to jeszcze wyszło wydanie z ziemniakami i z makaronem Tagliatelle czyli każdy miał(...)szklanki czerwonego wina 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne 2 kostki sosu pieczeniowego 2 łyżki oleju 40 g suszonych grzybów 0,75 l wrzątku (jeśli będzie za mało jak u mnie to dolewamy szklankę wody) 1 szklanka wina do zamarynowania karkówki mąka ziemniaczana
Piekielna Kuchnia Pati
Placki po węgiersku z młodych ziemniaków 282Moja rodzina uwielbia je pod każdą postacią :) Składniki placki: 1,5 kg młodych ziemniaków ok 1/2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku sól, pieprz sos: 1 kg … Czytaj dalej Placki po węgiersku z młodych ziemniaków
czarrna od kuchni
Wegańska zupa pieczarkowa krem 174pieczarek 3 średniej wielkości ziemniaki 1-1,5 litra wody 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1/4 małego selera 1 kawałek pora natka pietruszki sos sojowy olej pierz czarny i ziołowy Przygotowanie: 1. Najpierw obieramy pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Pieczarki, marchew, por, seler pietruszkę kroimy w plastry. Ziemniaki oraz cebulę kroimy(...)podsmażamy pieczarki i cebulę i dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut, aż pieczarki stracą wodę i mocno zbrązowieją. 4. Dolewamy więcej wody do bulionu, dodajemy łyżkę sosu sojowego oraz pieczarki z cebulą i ziemniaki. Gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. 5. Po tym czasie całość blendujemy. Doprawiamy pieprzem czarnym i ziołowym. 6. Zupę podajemy z grzankami
Bananowe Pole
kotleciki z ciecierzycy 182ciecierzyce. Doprawiamy solą oraz pieprze, wszystko mieszamy. Z gotowej masy formujemy małe kuleczki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na rumiano. Gotowe kotleciki podajemy z ulubionymi sosami. składniki na przykładowy sos czosnkowy: 250 ml gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany 3 ząbki czosnku sól, pieprz wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy ze szczyptą soli. dodajemy do jogurtu
Domowy Smak Jedzenia
,,Panna Cotta z malinami’’ 199Master Cook Handel Składniki: 400 ml śmietanki kremówki 36% 100 ml mleka 50 g cukru pudru 1 laska wanilii 2 łyżeczki żelatyny lub 2 listki żelatyny + 1/4 szklanki wody Sos malinowy : 200 g malin 1 łyżka cukru Wykonanie: Mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy na bardzo małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Laskę wanilii przekrawamy i zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii(...)olejem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na około 2 godziny. Maliny wsypujemy do garnuszka, dodajemy cukier i kilka minut podgrzewamy. Owoce przecieramy przez sitko aby pozbyć się ziarenek. Przygotowanym sosem malinowym polewamy nasz deserek. Niesamowita forma na babeczki kształcie kwiatów róży: estetyczne wykonanie i wyśmienity efekt już upieczonych ciasteczek. Elastyczna, wykonana z silikonu, który pozwala na łatwe i szybkie wyjęcie
Podróż w kulinaria
Kurczak z warzywami pieczony w rękawie 280soczysty kurczak w towarzystwie warzyw - bez użycia tłuszczu . Wrzucamy wszystko do rękawa i czekamy, aż się zrobi :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 440 kcal/porcja) 4 udka z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu szczypta chili 500 g ziemniaków 2 marchewki 1 brokuł 1 łyżka świeżego tymianku sól(...)PRZYGOTOWANIE Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mieszamy sos sojowy z miodem i przyprawami. Nacieramy udka - także pod skórą - i odstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Oprószamy solą i posiekanym tymiankiem. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Brokuła dzielimy na różyczki. Do rękawa wkładamy kolejno ziemniaki, kurczaka i resztę warzyw. Układamy na blasze i wkładamy
Moje Kuchenne Rewelacje
CACIK, czyli sos tzatziki 179Pyszny sos cacık, popularny zarówno w kuchni tureckiej jak i greckiej, w Polsce bardziej znany pod grecką nazwą „tzatziki”. Sprawdza się jako szczególnie jako dodatek do potraw mięsnych. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 1 paczka jogurtu naturalnego (gęsty jak jogurt bałkański) 1 szklanka wody 1 świeży ogórek 1 ząbek czosnku sól mięta oliwa z oliwek Przygotowanie Zetrzeć umyty(...)ogórek. Dodać wyciśnięty czosnek i jogurt. Dokładnie mieszać i wlać wodę. Dalej mieszać. Potem nalać do miseczek. Udekorować każdą najpierw z oliwą, a potem z miętą. Artykuł CACIK, czyli sos tzatziki pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisy
MERCİMEK ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy 237domu! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 mała marchewka 1 mały ziemniak 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 4½ szklanki wody sól pieprz Składniki (sos) 1 łyżka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonej mięty Przygotowanie Umyć soczewicę dokładnie. Umyć i obrać warzywa. Pokroić w duże kawałki. Zalać wszystko(...)ogień. Zmiksować zupę i przyprawić. Na patelni roztopić masło, dodać koncentrat, trochę smażyć i dodać przyprawy. Mieszać 10 sekund i wyłączyć ogień. Wlać zupę do miski i polać łyżką sosu. Artykuł MERCİMEK ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisy
TOPTOPU, czyli kulki mięsne w pomidorowym sosie 172rozpływają! Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki (kotleciki) 300 g mielonego mięsa wołowego 1 jajko 2 łyżki bulguru/ryżu 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki natki sól pieprz Składniki (sos) 1 średnia cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy 4 szklanek wrzącej wody sól Składniki mąka Przygotowanie Mięso wymieszać z wszystkimi składnikami. Uformować kulki. Blachę wysypać mąką. W mące(...)rozgrzaną oliwę. Zeszklić i dodać koncentrat. Mieszać minutę i wlać wrzącą wodę. Wrzucać pojedynczo kulki, nadmiar mąki strząsnąć. Gotować około 30 min. Artykuł TOPTOPU, czyli kulki mięsne w pomidorowym sosie pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisy
ETLİ BİBER DOLMASI, czyli faszerowana papryka 196mielonego mięsa wołowego 1 średni pomidor 1 średnia cebula 3 łyżki natki pietruszki 3 łyżki umytego ryżu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz Składniki (sos) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1½ szklanki wrzącej wody sól Składniki (pozostałe) 6 średnich białych papryk Przygotowanie Z papryk usunąć gniazda nasienne i umyć. Pokroić w drobną kostkę cebulę. Wymieszać wszystkie(...)pomidora tak, żeby stanowiły przykrywki do każdej faszerowanej papryki. Resztę pomidora pokroić i dodać do farszu. Wymieszać dokładnie i faszerować papryki. Układać w garnku otworem do góry. Składniki sosu wymieszać i podlać papryki. Przykryć najpierw talerzem, a potem pokrywką. Gotować 5 min. w wysokiej temperaturze, a potem zmniejszyć ogień i dusić około 40 min. Sprawdzić, czy ryż jest miękki. Podawać
Tureckie Przepisy
ETLİ PATATES DOLMASI, czyli faszerowane ziemniaki 137farsz) 250 g mielonego mięsa wołowego 1 średni pomidor 1 średnia cebula 3 łyżki natki 3 łyżki umytego ryżu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz Składniki (sos) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1½ szklanki wrzącej wody sól Składniki (pozostałe) 6 dużych ziemniaków sól Przygotowanie Ziemniaki obrać i umyć. 3 cm od góry odciąć. W większej cześci wydrążyć(...)pomidora tak, żeby stanowiły przykrywki do każdego faszerowanego ziemniaka.Resztę pomidora pokroić i dodać do farszu.Wymieszać dokładnie i faszerować ziemniaki. Układać w garnku otworem do góry. Skłądniki sosu wymieszać i podlać ziemniaki. Przykryć najpierw talerzem, a potem pokrywką. Gotować 5min. w wysokiej temperaturze, a potem zmniejszyć ogień i dusić około 30min. Sprawdzić, czy ryż jest miękki. Podawać z jogurtem
Tureckie Przepisy