sosy - 72734 przepisów (strona:2185/4849)

Odwrócona tarta z buraczkami 210

buraków (kupuję gotowe) 100g sera feta (lub koziego) gotowe ciasto francuskie Przygotowanie : Na patelni roztopić masło, dodać ocet balsamiczny i cukier - podgrzewać do czasu aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje. Dodać szałwię, sól i pieprz. Włożyć buraka pokrojonego w niezbyt cienkie plasterki i smażyć przez 5-10 minut, aż sos się zredukuje. Następnie przełożyć buraki do naczynia do zapiekania

Codzienne Gotowanie
LANGUSTYNKI Z POMELO 194

biały pieprz. Przez około 5 minut często mieszaj. Langustynki prawie gotowe. OBIERZ LANGUSTYNKI , nie wyrzucaj pancerzy, włóż je z powrotem do rondla, podlej winem i redukuj do momentu kiedy sos będzie gęsty.  UŁÓŻ POMELO i langustynki na talerzu, podlej rumem i podpal. Kiedy alkohol się wypali udekoruj przystawkę szczypiorkiem i dodaj odrobinę sosu z pancerzy. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem 282

niej stoi! Zupa inspirowana jest egipskim daniem o nazwie koshary (lub kushari). Ta bardzo popularna nad Nilem potrawa składa się z wymieszanych ze sobą ryżu, soczewicy i makaronu polanych sosem pomidorowym, posypanych ciecierzycą i chrupiącą smażoną cebulką. Kombinacja, chyba sami przyznacie, dość dziwna, choć podobno przepyszna. Dużo łatwiej jest mi sobie wyobrazić połączenie tych składników właśnie pod postacią treściwej zupy(...)jest kmin rzymski, który używam w swojej kuchni dość często. Nowością jest dla mnie wykorzystanie ziela angielskiego, ja rzadko po niego sięgam, ale widzę, że Egipcjanie go cenią. W sosie do tej sałatki z pomidorów i orzechów włoskich także występował. Dzięki wykorzystaniu korzennych przypraw zupa rozgrzewa i poprawia humor. To jest coś, czego zimą zawsze bardzo mi potrzeba. Egipska zupa

Chilli Czosnek i Oliwa
Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce 226

samotny obiad, niestety mój połówek nie jest fanem owoców morza. Tym razem proponuję je z warzywami i czosnkiem, duszone w winie i bulionie, który stworzy nam na koniec śmietanowy sos. To danie jest przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu, polecam podanie z chlebkiem do moczenia w pysznym sosiku:) Polecam! Scroll down for recipe in English   Mule w śmietankowym sosie

karmelowy
Pasta z tuńczyka 199

także na domową imprezę. Pasta z tuńczyka Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 1 opakowanie serka śmietankowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka sosu Worcestershire sól pieprz listki natki pietruszki Wykonanie: Serek i tuńczyka przekładamy do miski, dodajemy koncentrat, rozdrabniamy widelcem i mieszamy. Wszystko solimy, pieprzymy, dodajemy sos. Jeszcze raz mieszamy. Chleb lub grzanki smarujemy pastą

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz z serduszek drobiowych (z makaronem orkiszowym) 184

patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem i papryką. Gotować - aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu z opakowania. Niektórzy robią sos z wody, w której gotowały się serduszka. Ja jednak wolę świeżą. A tu propozycja

Di gotuje
Kanapki z piekarnika 220

również Wasz indywidualny wybór. (2 kanapki) 2 bułki lub 4 kromki chleba 4 plastry wędzonego boczku (może być szynka) 1 jajko (*) 2 pieczarki 40g żółtego sera Dodatkowo: ulubiony sos (ja użyłam tatarskiego od Develey )   W kromkach chleba/bułek zrobić wgłębienia (**) (tak jak na poniższych zdjęciach).  Na dwóch kromkach kolejno ułożyć (warstwami): boczek, jajko, pieczarki, starty ser. Kanapki przykryć(...)pozostałymi kromkami i zawinąć (pojedynczo) w folię aluminiową. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Podawać na gorąco z ulubionym sosem.  (*) Możecie wbić 1 jajko na 1 kanapkę. Moje kromki były niewielkie, więc całe jajko by wypłynęło. Delikatnie podzieliłam je na dwie kanapki. (**) W kromkach można wyciąć otwory, które należy wyłożyć boczkiem i dalej postępować

Di gotuje
brokuł z anchois bez soli 264

starty parmezan,lub dziugas ser,albo corregio ser Brokuł Wykonanie Zagotować w rondlu wodę .Do gotującej wody włożyć umyty i pokrojony na różyczki brokuł. Gotować 3-4 minuty,wyjąć. Sos jogurtowo-czosnkowy Składniki: ok. 150 ml gęstego jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka wody Wykonanie Jogurt wymieszać z posiekanym czosnkiem(...)lubią. Wszystko zakryć naleśnikami i zetrzeć na całość ser Piec w nagrzanym piekarniku 180 ° C około 15-20 minut-do roztopienia się sera na wierzchu. Podawać samo,lub polane sosem jogurtowo- czosnkowym:))-pomysł własny

w mojej kuchni
Indyjskie pieczywo – chlebki naan 338

naan jest pieczony głównie w północnych Indiach, ale jako dodatek do potraw służy w każdej knajpce i restauracji serwującej dania tej kuchni na świecie. Uzupełnia dania główne, maczany w sosach spełnia funkcję łyżki czy widelca. Prosty i pyszny chleb, minimalnie czasochłonny. Naturalny, charakterystycznie przypieczony, lekko drożdżowy, trójkątny placek. Albo czosnkowy, ziołowy, mocno przyprawiony. Można go robić na wiele sposobów(...)chlebek do patelni. Naan będzie się nadymał podczas pieczenia, a zależy nam na charakterystycznych przypalonych ciapkach, które dodają mu smaku. Grillowane mięso , miska humusu , warzywne curry , gęsty mięsno-warzywny sos i ciepłe, rwane w dłoniach chlebki naan. Albo jeszcze prościej, z samym świeżo rozpuszczonym masłem, posypane świeżymi ziołami. Łatwo chlebki naan odgrzać, wkładając je do elektrycznego grilla lub – zawinięte

Karo in the Kitchen
KURCZAK HOISIN PO KANTOŃSKU 388

Dziś robimy małą wycieczkę do Chin. Kurczak po kantońsku z sosem Hoisin. Hoisin to słodko-ostry sos robiony ze słodkich ziemniaków, soi i sezamu. Do kaczki czy kurczaka jest wprost idealny. A jeśli zamarynujecie mięso odpowiednio wcześniej, najlepiej wieczorem i na noc zostawicie mięso w lodówce, sami będziecie zaskoczeni efektem. To proste i łatwe danie, w... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Puszyste naleśniki z sosem jogurtowym 269

Składniki naleśniki: 2/3 szklanki mleka 3 czubate łyżki mąki 1 jajko 1 łyżka cukru szczypta soli   sos jogurtowy: 150 ml jogurtu naturalnego 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka miodu … Czytaj dalej Puszyste naleśniki z sosem jogurtowym

czarrna od kuchni
Potrawka z kurczaka z selerem naciowym i marchewką 356

selera naciowego średnia cebula szczypta cząbru w proszku pół łyżeczki kozieradki (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki tymianku suszonego cytryna 1-2 łyżki mąki (można zagęścić bezglutenową) łyżka masła 2 łyżki sosu sojowego Sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Udka ugotować wcześniej w wodzie jak na rosół. Gotować ok. 1,5 h. Mięso wyjąć z rosołu, przestudzić lekko, obrać i posiekać na nieco mniejsze kawałki(...)Marchewkę i seler naciowy pokroić w cienkie słupki i odłożyć. Cebulkę pokroić w piórka. W rondlu rozpuścić łyżkę masła i podsmażyć chwilkę pokrojoną cebulkę. Do tego dorzucić mięso, wlać sos sojowy i wszystko krótko podsmażyć. Następnie wrzucić warzywa i też krótko podsmażyć. Do tego wlać rosół, na którym było gotowane mięso do potrawki. Doprawiamy  cząbrem, kozieradką, tymiankiem, solą

Calzonella.com
Makaron w warzywnym sosie 265

Makaron w warzywnym sosie SKŁADNIKI: 200 g ulubionego makaronu 2 pomidory 1/2 papryki żółtej 1/2 cukinii 1 łodyga selera naciowego 3-4 pieczarki 1 łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz słodka papryka … Czytaj dalej Makaron w warzywnym sosie

czarrna od kuchni
Steki wołowe 369

przygotujemy steki wołowe. Składniki (ilość według potrzeb): - wołowina (rostbef, polędwica lub antrykot) podzielona na porcje 200 – 250g - oliwa - sól morska - pieprz grubo mielony - masło (opcjonalnie, jak kto lubi) Dodatkowo: - sos Guinness Mięso wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę wcześniej, przed przygotowaniem. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy oliwą i oprószamy czarnym pieprzem grubo zmielonym. Patelnię bardzo mocno rozgrzewamy. Gdy zaczyna „dymić” mięso(...)Lubię mięso, preferuję drób, ale raz na jakiś czas tatar wołowy, czy stek wołowy na talerzu jest mile widziany. Moja propozycja, tym razem, to stek medium rare podany z sosem Guinness. Średnio krwisty, soczysty, miękki i bardzo aromatyczny. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Steki wołowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
,,Kebab w miseczkach z tortilli’’ 256

Składniki: 1 filet z kurczaka 1 opakowanie placków tortilla, 6 sztuk pół papryki czerwonej 1 ogórek pół czerwonej cebuli sałata pekińska lub lodowa 1 pomidor sól, pieprz do smaku Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Pierś kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy pieprzem, solą, słodką papryką i przyprawą do kebab. Mięsko smażymy(...)patelni. Płaty tortilli wkładamy do formy i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 200 C, do momentu jak nabiorą złocistego koloru. Do gotowych miseczek przekładamy wszystkie składniki i polewamy sosem czosnkowym.   Lubisz eksperymentować w kuchni i przygotowywać ciekawe dania? Co powiesz na miseczki z tortilli, w których możesz podać sałatkę, kebab, dipy czy desery? Przygotowanie takich „tortilla bowls

Podróż w kulinaria

Proponowane wyszukiwania