sosy - 72734 przepisów (strona:2185/4849)

Placki szpinakowe z gotowanego ryżu 172

szklanki ugotowanego ryżu ze szpinakiem firmy SYS (niepełna saszetka) 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz Dodatkowo: tłuszcz do smażenia (u mnie masło z olejem) Opcjonalnie: ulubiony sos Ryż ze szpinakiem ugotować (nie rozgotować!) wg przepisu z opakowania i pozostawić do ostygnięcia. (Z ostudzonego ryżu placki nie rozpadają się podczas smażenia.) Dodać jajka, mąkę i całość dokładnie wymieszać. Masę(...)doprawić do smaku. Smażyć (tak jak placki ziemniaczane) na rumiano - z obu stron.  Placki osączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i podawać z ulubionym sosem. Na zimno również są pyszne

Di gotuje
Pizza classic 144

drożdży 1 szklanka ciepłej wody łyżka oliwy szczypta cukru szczypta soli można także dodać łyżeczkę ulubionych ziół (bazylia, oregano) Dodatki: pieczarki ser żółty szynka cebula (podsmażyć na oleju) sos (koncentrat pomidorowy+zioła prowansalskie+czosnek granulowany) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z 1 łyżką mąki i szczyptą soli i cukru - odstawić, żeby podrosło (ok. 10 minut). Wlać w mąkę, dodać(...)oliwę i wyrabiać. Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20-30 minut). Ponownie zagnieść i wyłożyć na blachę. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć dodatki. Piec ok. 20 minut w temp. 200*C. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Ziemniaki faszerowane 155

Pieczarki kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię i podsmażamy, zdejmujemy z ognia.    Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski, mieszamy z jogurtem naturalny i dodajemy na patelnię. Szpatułką mieszamy sos i doprawiamy pieprzem. Ziemniaki wypełniamy sosem. Ser ścieramy i posypujemy nim przygotowane ziemniaki. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170*C. Na zdjęciach: talerzyk deserowy szary retro II - Dekoria /lub

Gotowanie i blogowanie
Zapiekanka z kurczakiem i curry 195

kostkę. W misce mieszamy podgotowany makaron, kawałki kurczaka, kawałki mozzarelli oraz paprykę. Śmietanę mieszamy z curry, natką pietruszki i wodą. Ser ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy go do sos śmietanowego. Makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i pieczemy przez 45 minut w temperaturze

Gotowanie i blogowanie
Grzanki z krewetkami 145

kolorowe i soczyste. Mieszanka smaków, która mam nadzieję, przypadnie Wam do gustu. Składniki: 1 bułka 4 duże krewetki 1 gruszka 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła sól i pieprz sos balsamiczny Krewetki rozmrażam (mam mrożone i oczyszczone), czosnek kroję na plasterki, masło rozpuszczam na patelni. Na gorące masło wrzucam krewetki, czosnek, doprawiam solą i pieprzem. Gdy krewetki są różowe(...)temperatura 230*C) aż będą złoto-brązowe.  Podpieczone bułki układam na talerzu. Gruszkę kroję i układam po jednym plasterku na bułce, a następnie nakładam krewetkę. Całość delikatnie oblewam sosem balsamicznym. W duże, oczyszczone i smaczne krewetki zaopatruję się w sklepie Kuchnie Świata.  Różowy talerz Arv oraz ręcznik kuchenny w różową kratkę możecie kupić w Ikeii, jeśli jednak wolicie

Gotowanie i blogowanie
Spaghetti z gorgonzolą, parmą i orzechami włoskimi 142

doprawiamy pieprzem i bazylią, gotujemy na małym ogniu. Makaron gotujemy bez dodatku soli, odcedzamy i układamy porcję na talerzu. Nie polewamy go zimną wodą, wtedy lepiej połączy się z sosem. Gorgonzolę kroimy w małą kostkę. Na gorący makaron wlewamy porcję sosu, dodajemy kilka kostek sera i połamane orzechy włoskie

Gotowanie i blogowanie
Gołąbki bez zawijania 201

łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 łyżeczka majeranku  1 łyżka mąki 1 jajko sól, pieprz  masło 100g koncentratu pomidorowego 500ml wody sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie Sos do podania 100g koncentratu pomidorowego 400ml wody 250g mascarpone 3 łyżki śmietany 12% sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie Ryż gotujemy bez soli, odstawiamy do wystygnięcia. Kapustę kiszoną odsączamy, tniemy(...)przygotowany wywar wlewamy do brytfanki/blaszki, przykrywamy gołąbki resztą liści kapusty pekińskiej, naczynie przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 90 minut w temperaturze 180*C. Sos do podania Koncentrat rozpuszczamy w wodzie, doprawiamy, do gorącego  wywaru dodajemy mascarpone i śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut

Gotowanie i blogowanie
Surówka Colesław 238

Cebulę drobno pokroić. Kapustę, marchew i cebulę połączyć i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mleko z majonezem, dodać cukier puder, ocet i sok z cytryny,wymieszać. Na sam koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Warzywa połączyć z sosem i wymieszać. Gotową surówkę włożyć do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc do przegryzienia się

Krakowskie smaki Ani
FILECIKI Z KURZYSZ UDEK W CIEMNYM SOSIE Z GRZYBAMI 223

wdzięczne w obróbce i pyszne w smaku.  Z tych małych filecików robiłam już wcześniej  gulasz ,  faszerowałam je mielonym mięsem , a dziś podsmażyłam i dusiłam w sosie z suszonymi, leśnymi grzybami.  Obiad wyszedł pierwsza klasa!  Składniki: 6 wyluzowanych udek kurczaka przyprawa do kurczaka (lub ulubione przyprawy) tymianek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe(...)smażymy całość po czym wlewamy z wodą namoczone grzyby. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. 10-15 minut przed końcem duszenia zdejmujemy pokrywkę, aby sos zgęstniał, a woda odparowała. Na koniec próbujemy i ew. doprawiamy solą lub pieprzem

Walijskie Pichcenie
Królik w śmietanie 325

dobrze, ale mi się chyba udało - mięso było miękkie, kruche i soczyste. :-) Za pierwszym razem nie chciałam porywać się na skomplikowane przepisy, dlatego wybrałam bardzo popularnego królika w sosie śmietanowym. 1 tuszka królika 1 duża cebula 1 cytryna 50g masła 200 ml śmietany 18%  natka pietruszki świeża lub suszona sól, pieprz 1. Królika myjemy, osuszamy i procujemy(...)przez około 1 godzinę. Jeśli woda wyparuje, uzupełniamy ją. 3. Do śmietany wlewamy 3-4 łyżki wody z garnka, mieszamy i dopiero wtedy wlewamy ją do królika. Dusimy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki

Szefowa kuchni
Pizza orkiszowa z karczochami 206

jasnej mąki orkiszowej typ 630 5 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 łyżeczki cukru 1,5 dag świeżych drożdży łyżeczka soli łyżka oliwy z oliwek OBŁOŻENIE: 2-3 łyżki sosu pomidorowego przyprawa do pizzy (skład:  oregano, czosnek, bazylia, czerwona papryka, suszona cebula, cząber, szałwia) 12,5 dag mozzarelli w zalewie 2 plastry sera gouda 0,5 puszki serc karczochów(...)krzyż. Miskę przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi objętość. Z wyrośniętego ciasta uformować placek o średnicy 32 cm, ułożyć na oprószonej mąką blaszce. Wierzch posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy. Obsypać pokrojoną goudą i kawałkami mozzarelli. Na serze rozłożyć plasterki pepperoni i oliwek oraz pokrojone na mniejsze kawałki osączone z zalewy serca karczochów. Wstawić do nagrzanego

Kuchenne zapiski Edyty
Domowa pizza 250

Ciasto: - 1 jajko - 2 dkg drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 5 dkg margaryny - mąki trzeba dodać tyle, żeby ciasto nie kleiło się podczas wyrabiania ( ok. 40 dkg) Sos pomidorowy: - pomidory w puszce - koncentrat pomidorowy - 4 ząbki czosnku - bazylia, oregano, majeranek - troszkę ketchupu - sól, cukier i pieprz do smaku Dodatki: ( Ja dałam) - pieczarki - wędlinę - tuńczyk - kukurydza - ser żółty Przygotowanie(...)resztę składników i dobrze wyrabiam i ponownie zostawiam, żeby wyrosło na ok. 20 minut. Wkładam na blachę z piekarnika nakrytą papierem do pieczenia i troszkę solę ciasto. Smaruję całość sosem pomidorowym i na to kładę wszystkie dodatki i na końcu na wszystko ścieram ser żółty na tarce na dużych oczkach. Piekę w piekarniku w 180 stopniach ok, 30 minut

Tanio smacznie i prosto
Karkówka w sosie chrzanowym 219

Bardzo lubie przyrządzać karkówkę na obiad. Mięsko to jest bardzo smaczne i soczyste. Nadaje się do duszenia, grillowania, smażenia i pieczenia. Tym razem polecam karkóweczkę w sosie chrzanowym. Mięsko pokroiłam w kostkę ale mogą być też plastry, jak kto woli. składniki: 700 g karkówki 750 ml gorącej wody 3 listki laurowe sól, pieprz 2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka(...)smaku. Ilość chrzanu wedle uznania jak lubimy ostre. Chwilę jeszcze wszystko razem dusić. W międzyczasie wymieszać śmietanę z odrobiną wywaru z karkówki i mąką. Wlać do karkówki i zagęścić sos. Gotową karkówkę podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie biała kasza gryczana i pikle w zalewie musztardowej

Monia miesza i gotuje
Kotlety z tuńczyka podane z kaszą kuskus 287

tuńczyka podane z kaszą kuskus to pomysł na szybki obiad. Danie smaczne i proste do przyrządzenia :)  Do przygotowania kotlecików możecie użyć tuńczyka w oleju jak i w sosie własnym. Jeżeli do przepisu wykorzystanie tuńczyka w sosie własnym to musicie go bardzo dobrze odsączyć. W przeciwnym razie , tłuszcz na patelni będzie bardzo mocno tryskać.  Składniki na porcję

Ugotować
Sałatka w kolorach Italii 266

bieżącą wodą aby zatrzymać proces gotowania. Jajka ugotuj na twardo i pokrój na ćwiartki a pomidory na ósemki.  Wszystkie te składniki układaj warstwowo w misie i całość polej sosem czosnkowym przygotowanego z startego czosnku, majonezu, jogurtu, soli i pieprzu.  Jeśli sałatkę przygotowujesz wcześniej to sosem polej przed podaniem. Smacznego

Mechanik w kuchni