imbiru. Jak dla mnie rewelacja! Polecam! Składniki : 1 dojrzały ananas 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili kawałek świeżego imbiru (około 2cm) 2 łyżki jasnego sosu sojowego sok z limonki (do smaku) oliwa do smażenia Przygotowanie : Ananasa obrać i pokroić w kostkę, usuwając najpierw zdrewniały środek. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać oliwę(...)cebula się zeszkli. Trzeba jednak uważać, aby nie przypalić czosnku. Dodać pokrojonego ananasa i smażyć kilka minut aż się przyrumieni i lekko skarmelizuje. Dodać starty na tarce imbir, sos sojowy, sok z limonki i drobno pokrojoną papryczkę chili. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez kilka minut. Podawać natychmiast. Smacznego
Codzienne Gotowaniegarść natki pietruszki, sól, pieprz. Przygotowanie: Tortellini ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, czyli zagotować wodę, osolić ją i wrzucić tortellini. Gotować 1-2min. Wyjąć i odcedzić. Sos serowy: Rozpuścić masło i dodać mąkę, chwilę razem przesmażyć. Wlać mleko, dokładnie wymieszać i dodać starte na grubych oczkach sery żółte. Zmniejszyć płomień pod garnkiem. Mieszać. Gdy się zagotuje(...)żółty się rozpuści doprawić do smaku solą i pieprzem. Tortellini polać ciepłym sosem i po wierzchu posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego
W kuchni u MonikiWiadomo od dawna, że kasze są zdrowe. I tak dzisiaj przedstawiam placki z kaszy jęczmiennej z gulaszem z piersi kurczaka w aromatycznym sosie. Danie wyszło zgodnie z założeniem i będzie częściej gościć na naszym stole. Składniki: placki Szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej 2 szklanki wody Sól Po ugotowaniu: 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz olej Gulasz(...)jajka, mąkę, bułkę tartą i doprawiamy. Na rozgrzanym oleju smażymy placki ( jak ziemniaczane ) z obu stron. Odkładamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki układamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Bardzo dobrze pasuję z surówką z kiszonej kapusty ( prezentowana na blogu ) SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewypomidory pokrojone w plastry. Całość delikatnie mieszamy na koniec dodając kawałki mozzarelli, posiekany szczypior i sałatę porwaną w strzępy. W oddzielnym naczyniu mieszamy naturalny jogurt oraz majonez, przyprawiając sos solą, oraz pieprzem. Sałatkę rozkładamy na talerze, polewając każdą porcje jogurtowym sosem
Miód i pieprzwywaru. Gotujecie ok. 15 minut, po czym wrzucacie goździki i świeży rozmaryn. Gotujecie jeszcze ok. 5 minut, odcedzacie i przyprawiacie solą i pieprzem. To będzie Wasz leciutki rybno-pomarańczowy sos. Kaszę wsypujecie do garnka, zalewacie szklanką wody, solicie i gotujecie na małym ogniu pod przykryciem, aż woda się wchłonie, a kasza napęcznieje i zmięknie. Na koniec zdejmujecie pokrywkę, mieszacie(...)miękka i delikatna) smażycie na rozgrzanym maśle po 1 min z każdej strony. Podajecie od razu, na świeżo, na ciepło z kaszą i warzywami. Po wyjęciu na talerz polewacie sosem. Smacznego
GRUBY WAŁEKwody. Całość dusimy na małym/średnim ogniu przez minimum 75 minut, co jakiś czas mieszając i dolewając wody w miarę jej odparowywania, tak, aby na koniec uzyskać dość gęsty sos. Podany czas jest wystarczający, aby mięso było tak miękkie, że dosłownie rozpływa się w ustach. Dzięki marynacie do mięsa w jakiej przygotowywane były roladki, sos przechodzi jej smakiem
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Czekladowy Ganache, to pyszny sos sporządzony na bazie śmietanki i czekolady, posiadający wiele smacznych zastosowań. Możecie wykorzystać go do ciast, tortów, lodów, deserów czy trufli lub obtoczyć w nim swoje ulubione owoce. Jego konsystencja zmienia się w zależności od temperatury. Ciepły jest lejący i świetnie sprawdzi się w roli polewy (polewy, która nawet po zastygnieciu się nie łamie- ale zachowuje(...)gładką masę. Gotowy Ganache zestawiamy z garnka i w zależności do czego zamierzamy go przeznaczyć, wykorzystujemy od razu lub pozwalamy mu przestygnąć i zgęstnieć. Smacznego!!! Artykuł Czekoladowy sos Ganache pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyfrytownicy przez ok. 10 minut na średnim ogniu, na złoty kolor. Wyjmować paski kurczaka na talerz , wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionymi sosami, u mnie z sosem czosnkowym. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusiszybkiego do przygotowania! Tortilla z grillowanym kurczakiem i warzywami. Składniki: blaty tortilli kapusta pekińska (pół garści) kapusta biała (pół garści) 1/5 papryki czerwonej ogórek konserwowy pierś z kurczaka sos: np salsa, czosnkowy prażona cebulka Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Grillować z dwóch stron. Tortille podgrzać. Kapusty posiekać. Ogórek i paprykę pokroić w paseczki(...)Wszystkie składniki poukładać na tortilli, polać sosem, posypać cebulką, zawinąć wedle uznania (rulon, kopertę itp) Gotowe
Tagebuch po polskudusić aż schab będzie miękki. Co jakiś czas odwracać mięso i uzupełniać wodą odparowany płyn. Miękkie mięso wyjąć. Mąkę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody i dodać do sosu, zagotować, doprawić majerankiem, ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Podawać z sosem lub bez niego. Smacznego
Tagebuch po polskujogurtu greckiego bazylia, oregano, tymianek, pieprz ziołowy 4 ząbki czosnku sól 1 jajko odrobina wody Przygotowanie: Z jogurtu, obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku, odrobiny soli i pieprzu przygotowujemy sos (tradycyjnie, polecam odstawić go na jakiś czas do lodówki, by smaki się połączyły). Piersi z kurczaka oczyszczamy i dzielimy na nieduże kotleciki. Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty – wielkość kotlecika razy(...)nieco ostygnąć, a potem układamy na brzegu ciasta, pamiętając o pozostawieniu rantu potrzebnego do sklejenia. Brzeg wokół mięsa smarujemy rozbełtanym z odrobiną wody jajkiem. Na mięso kładziemy pół łyżki sosu czosnkowego i składamy ciasto na pół. Zalepiamy jego brzeg, tworząc coś w na kształt pieroga. “Pierożki” układamy na blaszce i smarujemy wierzch jajkiem z wodą (dzięki temu ciasto nabierze ładniejszego
Gotuj z Rumcajsemkiedy najdzie nas ochota na coś smacznego i orientalnego. Tradycyjnie skrapia się ją przed podaniem sokiem z cytryny, ale skoro i tak nieco oszukujemy, możemy podać ją z ulubionym sosem, albo serem, albo serem i sosem. Składniki: 4-5 tortilli pszennych 200g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 pomidor 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie
Gotuj z Rumcajsemdostarczyć rozbójnikowi jak najwięcej energii. Składniki : 700ml bulionu mięsnego (niecałe 3 szklanki) 150 g schabu 20g suszonych grzybów 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/2 pora 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny 2 łyżeczki migdałów w płatkach 3 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego) 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki startego imbiru Przygotowanie: Grzyby moczymy(...)doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem 10 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie kroimy pora na około 4cm słupki, dodajemy go do zupy, razem z przyprawami, sosem sojowym, sokiem z cytryny i cukrem. Mieszamy dokładnie i gotujemy pod przykryciem kolejne 10 minut, w razie potrzeby dodając nieco wody, jeśli za dużo jej nam odparuje. Podawać z makaronem
Gotuj z Rumcajsemsmaczniejsza. Pomiędzy kolejnymi łyżkami określona przez Haneczkę, jako ostro-kwaśna. Składniki (4 porcje): 450g mieszanki warzywnej chińskiej (np. Hortex) 1l bulionu drobiowego 3 łyżki dobrego, ciemnego sosu sojowego sok z ćwiartki cytryny ćwierć łyżeczki imbiru pół łyżeczki pieprzu cytrynowego pół łyżeczki chilli w proszku 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 1 i 1/2 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego) szczypta majeranku(...)listki laurowe Przygotowanie: Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy rozmrożoną mieszankę warzywną. Dolewamy sok z cytryny i sos sojowy. Czekamy aż wszystko się zagotuje. Dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy kilka minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie, ale najlepiej wciąż chrupiące. Podajemy z nudlami lub makaronem ryżowym (np. Wstążki TaoTao
Gotuj z Rumcajsemznany wszystkim fast-food w innej odsłonie. Składniki: 2 małe czerwone papryczki chilli bez pestek 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 5 średnich pieczarek 500g mielonej wieprzowiny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz 3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny kapusta pekińska 4 bułki do hamburgerów Przygotowanie: Cebulę, czosnek i chilli mielimy na pastę w blenderze. Dodajemy pieczarki(...)szatkujemy jeszcze chwilę. Do mięsa dodajemy sos sojowy i zblendowaną masę. Mieszamy wszystko dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem do smaku (w razie potrzeby możemy dodać trochę bułki tartej, jeśli masa słabo się klei). Dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni 6-8 minut, odwracając kilkakrotnie. Majonez mieszamy z sokiem z cytryny. Smarujemy nim połówki bułek
Gotuj z Rumcajsem