sosy - 72734 przepisów (strona:2199/4849)

Pyszny gulasz wołowy o mocno grzybowym smaku 207

dodać czerwone ziarenka pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, kurkumę. Gotować na jak najmniejszym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Czasami trzeba dolać wody podczas gotowania, ale nie za dużo bo sos nie będzie tak pyszny jak powinien. Jeśli macie garnek elektryczny do wolnego gotowania, to wspaniale. Wlać wszystko z patelni do garnka i ustawić na wolne gotowanie. Gotować dwie godziny. Podawać

Kuchnia Pokoleń
Pikantny krem z cukinii 209

kolendry - 2 łyżeczk przyprawy curry - pół łyżeczki kurkumy  - olej ryżowy - 3 cukinie - 2 litry bulionu warzywnego - puszka mleka kokosowego - 1 szklanka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej - 2 łyżki sosu sojowego - ewentulanie sól i pieprz do smaku   Do podania: - czarny ryż w ilości wg uznania   Wykonanie: Zaczynamy od zmiksowania chilli, szalotek, czosnku, imbiru na gładką pastę razem(...)bulion i gotujemy około 10 minut. A następnie dodajemy mleko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy. Gdy cukinia jest miękka dodajemy kaszę i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy zupę sosem sojowym, rybnym i ewentulanie solą i pieprzem. Podajemy z ugotownaym osobno czarnym ryżem. Smacznego!   Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu

Simple Dish
Curry z kalafiora 507

pomidorów - 2-3 łyżki oleju ryżowego - 3 łyżeczki curry - łyżeczka mielonej kolendry -  duża szczypta cynamonu - 3 ząbki czosnku -  kawałek imbiru ok 1-1,5 cm - 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie - w wersji bezglutenowej Tamari) - sól do smaku Do podania: - ryż basamati - świeża kolendra   W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę pokrojona w piórka oraz(...)krótko gotujemy. Gdy kalafior jest jeszcze twardawy dodajemy pomidory, a po chwili mleczko kokosowe. Ważne, aby kalafiora nie rozgotować. W gotowej potrawie powinien być lekko chrupki. Całość doprawiamy sosem sojowy i/lub solą.   Podajemy z ryżem basamati aromatyzwanym w trakcie gotowania anyżem i/lub cynamonem. I gotowe! Maksymalnie w pół godziny!  Smacznego! Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie

Simple Dish
Super prosta zupa krem z ziemniaków 195

ząbki czosnku - 1 marchewka - 1 pietruszka - ćwiartka korzenia selera - oliwa/olej Przyprawy: - sól, pieprz do smaku - odrobina natki pietruszki - łyżeczka suszonego lubczyku - 3 ziela angielskie - 3 liście laurowe - 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie: 1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą (tak, żeby zakryła warzywa). Dodajemy sól, ziele angielskie, liście laurowe(...)wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liście laurowe i blendujemy nasze warzywa. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy zagotowaną wodę. Dodajemy pieprz i sól w razie potrzeby oraz łyżkę sosu sojowego.  4. Do dekoracji używamy prażonych na suchej patelni migdałów i/lub domowych grzanek (pokrojony w kostkę chleb wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i posypujemy czosnkiem granulowanym). Zupę można

Bananowe Pole
Surówka Colesław 185

wiem jak smakuje. Smakuje a nawet bardzo więc trudno było z niej zrezygnować. Polecam sami się przekonajcie. Zakupy: - 1/2 główki białej kapusty - 2 marchewki - cebula - sól ( 1/2 łyżki) Sos: - cytryna ( 1 łyżka soku) - majonez (3-4 łyżki) - jogurt naturalny ( 2 łyżki) - cukier puder (2 łyżeczki) - pieprz a czubku łyżeczki Przygotowanie: Kapustę szatkuję na drobno i solę i odstawiam na jakieś(...)Niektórzy odciskają nadmiar wody ja natomiast tego nie robię. Marchewkę obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Cebulę obieram i drobno siekam. Mieszam wszystko razem. Teraz pora na sos. Mieszam wszystkie składniki razem i polewam tym kapustę

Tanio smacznie i prosto
Łosoś w galarecie z warzywami 330

wtedy każdy ma swoją porcję. ok 300g fileta z łososia ok 100g groszku zielonego 2 marchewki 10 cm pora 1 korzeń pietruszki 1/4 selera liść laurowy pieprz czarny sól sos rybny parę ziaren ziela angielskiego sok z 1/2 cytryny 6 łyżeczek żelatyny białko jajka listki kolendry Pietruszkę, marchewkę, selera pokroić i razem z porem włożyć do garnka. Zalać 2 litrami(...)ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec, na około 5min, wrzucić zielony groszek. Wszystkie warzywa wyłowić z pomocą łyżki cedzakowej i odstawić. Warzywny wywar przyprawić solą, pieprzem, sosem rybnym i sokiem z cytryny. Zagotować i ostrożnie zanurzać w nim kawałki łososia. Jeżeli ryba nie będzie całkowicie zanurzona, należy uzupełnić płyn wrzątkiem. Gotować 5 min, a następnie odstawić

https:KKuchniaMniam
Polędwica z dzika - gotowana 324

zmiksowaną wpierw w niewielkiej ilości marynaty cebulę Mięso gotujemy pod przykryciem do miękkości ( u mnie około 40 min) na małym ogniu Z pozostałej po gotowaniu marynaty można zrobić sos zagęszczając go odrobiną mąki, doprawić do smaku solą i pieprzem Wtedy pokrojone w plastry mięso polewamy otrzymanym sosem. przepis stąd

Proste Potrawy
Kotlety jajeczno – pieczarkowe 217

masy . Następnie formujemy kulki średniej wielkości , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu , aż zrobią się apetycznie złociste . Wykładamy na talerze i gotowe , doskonałe są z sosem musztardowym ( przepis tutaj : sos musztardowy ) , ale ketchup też nie będzie zły Smacznego ! Post Kotlety jajeczno – pieczarkowe pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Wytrawne babeczki faszerowane 232

smaku szczypta czarnej soli (kala namak) do smaku - opcjonalnie kolorowy pieprz do smaku szczypta papryki wędzonej Wytrawne babeczki faszerowane tuńczykiem: opakowanie małych babeczek słonych 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 jajka 1/2 pęczka koperku sól, pieprz do smaku 1-2 łyżki majonezu Wytrawne babeczki faszerowane - jak zrobić? Twaróg rozdrobnić widelcem w miseczce, dodać mleko oraz sól, pieprz oraz wędzoną(...)twarożku, dokładnie wymieszać. Każdą babeczkę faszerować łyżeczką twarożku. Ozdobić np. kawałkiem koperku, rzodkiewką lub połową plasterka ogórka. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i rozdrobnić. Tuńczyka osączyć z nadmiaru sosu, dodać do jajek. Dodać przyprawy, poszatkowany drobno koperek i majonez, Wymieszać, by powstała jednolita pasta. Każdą babeczkę faszerować łyżeczką pasty tuńczykowej.  Smacznego

Moje Qulinaria
Tatar ze śledzia 239

się okazuje steak l’americanne avec sauce tatare występuje w biblii kulinarnej, czyli „Larousse Gastronomique” jako danie typowo francuskie. Sama nazwa oznacza stek amerykański podany z sosem tatarskim. Obecnie, pomimo iż nie jest podawany z sosem tatarskim, to jego nazwa została skrócona do steku tatarskiego lub do na dobre zakorzenionego w Polsce tatara. W genezie tatara można

Jacob Tastes
Muszle z łososiem 197

puszki pół szklanki białego wina 100 g śmietany 100 g startego parmezanu 3 ząbki czosnku szczypta szafranu 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 4 łyżki oliwy półtora szklanki sosu pomidorowego z bazylią sól   Przygotowanie   Szafran zaparzyłem podgrzanym winem, wymieszałem z masłem. Łososia pokroiłem w kostkę, oprószyłem mąką i podsmażyłem na oliwie. Dodałem pokrojone pomidory, posiekany czosnek, wino(...)szafranem i śmietanę. Gotowałem kilka minut. Do płaskiego żaroodpornego naczynia wlałem sos pomidorowy. Włożyłem odcedzone muszle, każdą napełniłem nadzieniem z łososia. Posypałem parmezanem, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C, aż cały ser się rozpuścił

R'n'G Kitchen
Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną 206

przyprawy do sałatek, mieszamy i obsmażamy mięso. Zalewamy 1/2 szklanki wody. Gdy mięso zmięknie przygotowujemy zawiesinę z 1 szklanki wody i 1 - 2 łyżek mąki, stopniowo wlewamy do gorącego sosu i mieszamy. Czekam, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziołową kaszą jęczmienną

Moja smaczna kuchnia
Wybuchowa sałatka z gorgonzolą i granatem 155

garść roszponki 1/2 średniej cukinii  1/2 bakłażana 6-8 pieczarek 100 g gorgonzoli piccante (dostępna na pewno w Lidlu) 3 łyżki słonecznika 1 łyżka sezamu 1/4 granatu sos balsamico olej z sezamu sól, pieprz Na samym początku na talerzu rozkładam rukolę i roszponkę. Później przygotowuję prażone ziarna słonecznika i sezamu. Na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię wrzucam najpierw słonecznik(...)przekładam na deskę. Na talerzu z zieleniną układam cukinie bakłażana gotowe pieczarki doprawiam szybko solą i pieprzem, rozkładam gorgonzole, polewam olejem sezamowym, posypuje granatem i prażonymi ziarnami. Całość polewam sosem balsamico i gotowe

Piekielna Kuchnia Pati
Kurczak zagrodowy pieczony na płasko, z masłem czosnkowym i pomarańczami 250

minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy kurczaka na 5 minut żeby soki w mięsie przestały buzować. Odciągamy i odcinamy uda, resztę mięsa kroimy w poprzek przez piersi. Podajemy z sosem maślanym spod mięsa, z miękką skarmelizowaną cebulką i słodkimi pomarańczami. Idealny z bagietką lub lekką pszenną bułką, która świetnie wchłonie sos. SKŁADNIKI 1 kurczak zagrodowy (ten na zdjęciach ważył 1,76kg

Karo in the Kitchen
Kanapkowa pasta z orzechów włoskich i suszonych pomidorów 350

wnoszą pyszny wytrawny akcent do naszej pasty. Składniki: 1 ½ szklanki orzechów włoskich 4 suszone pomidory w oliwie 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 mała szalotka drobno posiekana 1 łyżka sosu sojowego  1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanego szczypiorku Szczypta soli i pieprzu Orzechy drobno posiekaj i przełóż do blendera lub robota kuchennego. Dodaj suszone pomidory, koncentrat, posiekaną cebulę(...)sos sojowy oraz sok z cytryny i zmiksuj całość do uzyskania gładkiej pasty. Przełóż do miski, dodaj posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz, a następnie zamieszaj. Pasta gotowa. Przechowuj ją w lodówce i podawaj z dowolnym ulubionym pieczywem. Pasta najlepiej smakuje po „przegryzieniu” przez jedną

Roślinna - blog wegański

Proponowane wyszukiwania