sosy - 72734 przepisów (strona:2195/4849)

Grasica cielęca w sosie grzybowym - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego 181

razem Maciej Nowicki,  Chef kuchni Villa Intrata , proponuje w królewkim wydaniu animelę  lub mleczko cielęce na potrawę :), tj. grasicę cielęcą z sosem z mrożonych podgrzybków doprawionym goździkamim i cynamonem,  podaną   na blinach pszenno-gryczanych. W czasach mojego dzieciństwa grasica była  bardzo popularną potrawą na wsi, gdzie zwierzęta hodowano, w miastach  uważana za część zwierzęcia(...)osol, opieprz, gotuj przez poł godziny, zbierz tłustości, przydaj dwie łyżki dobrego gąszczu. Tej zaprawy użyć możesz do wszelkiego mięsiwa i ciast garnirowania. Jeżeli do ciasta, zrob trochę więcej sosu.  Składniki: 3 kg animeli cielęcej 0.1 kg podgrzybków mrożonych  100 g maki  2 l wywaru drobiowego  200 m białego wina wytrawnego  4 goździki

SzczyptaSmaQ
Zielona Surówka z ogórkiem i koperkiem 195

mnie rzeczy: Jest zdrowa, zielona i smaczna :) No i dodatkowo prosta i szybka do zrobienia  Składniki: 0,5 główki białej kapusty 1 pęczek koperku 1 długi zielony ogórek Sos koperkowy (wersja dla leniwych) bądź: 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 1 szczypta soli pieprz, sól - do smaku Wykonanie : Kapustę trzemy na tarce do kapust. Ogórek obieramy, zaczynając od jaśniejszej(...)końcówki i kroimy w kostkę. Koperek siekamy. Wszystko razem dodajemy do siebie. Z podanych składników robimy sos i dodajemy do naszej surówki. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy jeżeli jest taka konieczność. Surówkę należy zrobić nieco wcześniej, im dłużej poleży i "przegryzie" tym jest smaczniejsza. Sałatka komponuje się dobrze z daniami mięsnymi oraz rybnymi

W Moim Magicznym Domu
Pyszna sałatka ryżowa z tuńczykiem 190

sałatkę, ja zrobiłam ryżową z tego co było w domu, szybka i bardzo dobra. Pyszna sałatka ryżowa z tuńczykiem Składniki: - 2 torebki ryżu - puszka tuńczyka w sosie własnym - puszka kukurydzy - cebulka ze szczypiorkiem - 4 jajka - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki śmietany - 2 łyżki musztardy - łyżeczka soku z cytryny - sól - pieprz Przygotowanie: Musztardę, majonez, śmietanę i sok z cytryny(...)Ryż gotujemy według opisu na opakowaniu. Tuńczyka odciskamy z płynu i mieszamy z odcedzoną kukurydzą i wystudzonym ryżem, przyprawiamy solą i pieprzem.  Na talerz nakładamy sałatkę, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy cebulką ze szczypiorkiem.  Jajka kroimy na ćwiartki i układamy z boków, można też pokroić w kostkę i wymieszać z sałatką. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Szparagi w sosie serowym 145

będą szparagi, ja osobiście lubię zielone i to nie tylko ze względu na to ze nie trzeba ich obierać ale są bardziej bogate w smaku niż białe. Szparagi w sosie serowym Składniki: - 500 g szparagów zielonych - 1 op. sera mozzarella żółtego tartego - 100 ml śmietanka 30 % - 100 ml woda  - łyżka mąki do zasmażki - łyżka masła do zasmażki - sól - pieprz(...)Robimy zasmażkę, dodajemy śmietankę i wodę, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Kiedy zacznie gęstnieć dodajemy ser, szczyptę gałki, sól, pieprz do smaku i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym sosem polewamy szparagi. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Sałatka z olejem ze słonecznika 192

mieszanki sałat - 100 g sera żółtego edamski - 100 g wędzonej piersi z kurczaka - 1/2 papryki czerwonej - 1 pomidor - 3 łyżeczki kaparów - 2 łyżki pokrojonej cebulki ze szczypiorkiem  Sos - 3 łyżki oleju ze słonecznika  Zielony Nurt - 1 łyżka octu jabłkowego - sól - pieprz Przygotowanie: Ocet wlewamy do miseczki, dodajemy przyprawy, mieszamy aż rozpuści się sól, dodajemy olej ze słonecznika(...)kostkę, przekładamy do miski. Paprykę kroimy w cienkie paski, pomidor w kawałki i przekładamy do miski, dodajemy pokrojony szczypiorek, kapary i mieszankę sałat. Wszystko zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i dokładnie mieszamy. Można jeść tak podaną lub z pieczywem czosnkowym. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Kokardki z łososiem i szpinakiem 177

oliwie, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojony czosnek. Łososia kroimy na paski i dodajemy do szpinaku, po około minucie wlewamy śmietanę i dusimy ok. 5 minut. Do sosu dodajemy połowę sera pleśniowego i dusimy około 10 minut. W między czasie przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przekładamy do sosu, mieszamy i po 2 minutach wykładamy na talerze

Kulinarne życie
Sos grzybowy 228

Pyszny sos grzybowy, który jest wspaniałym dodatkiem do mięs i nie tylko. Sos grzybowy Składniki: - 150 g grzybów leśnych - mała cebula - 1 łyżka masła - 1 lyżka oliwy - 200 ml śmietany 18% - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - sól - pieprz Przygotowanie: Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle z oliwą. Dodajemy oczyszczone, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby(małe można wrzucić

Kulinarne życie
Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym 193

Jeszcze nie zakończyłam sezonu grzybowego i dlatego dziś polędwiczka w sosie grzybowym. Tak przygotowania polędwiczka jest delikatna a grzyby dodatkowo podkreślają jaj wyśmienity smak . Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym Składniki: - 1 poledwiczka wieprzowa - 150 g grzybów leśnych - mała cebula - oliwa - 200 ml śmietany 18% - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - sól - pieprz Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy na paski. Podsmażamy

Kulinarne życie
Nagroda z konkursu Rozgrzewająca zupa 190

Dove - żel pod prysznic Dove - mydło Dove - balsam do ciała w sprayu Vaseline - wazelina kosmetyczna Vaseline - ściereczka kuchenna - majonez babuni Hellmanns - herbata Lipton - przyprawa do mięs Knorr - esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - kostki rosołowe wołowe Knorr - kostki rosołowe z kury Knorr - mix olejów Smaż jak szef kuchni Rama

Kulinarne życie
Turecka sałatka z ciecierzycą 153

pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki 1 cebula szalotka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 200 g sera feta, pokruszonego pęczek posiekanej natki pietruszki i kilka listków świeżej mięty Sos:  sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu i pieprzu cayenne lub ostrej papryki, sól, pieprz Przygotowanie: Suszoną ciecierzycę przed gotowaniem trzeba namoczyć w zimnej(...)płuczemy ją i gotujemy w dużej ilości wody przez godzinę, następnie odcedzamy i studzimy. Jeśli używacie ciecierzycy z puszki, musicie ją opłukać z zalewy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z sosem w dużej misce. Jeśli to konieczne doprawiamy do smaku. Podajemy od razu lub wstawiamy do lodówki na pół godziny, aby smaki się przegryzły

Smakowity Blog Kulinarny
Paluszki z tofu w panierce // Hot-Tofu, czyli hotdog z tofu 231

Paluszki z tofu w panierce z mąki cieciorkowej - idealne na przekąskę ( na imprezę/film itp.) czy na obiad. Przedstawiamy dwie propozycje podania - klasyczna z sosem czosnkowym lub w wersji fast foodowej, czyli jako hot-tofu. Paluszki z tofu w panierce Przepis na ok. 12 paluszków  Potrzebujemy: - opakowanie tofu (180 g) - my użyliśmy naturalnego, ale każde inne również się nada(...)się nie przypaliły i obracamy je, aby z każdej strony były ładnie zarumienione. 5. Kiedy już są gotowe - osuszamy je z oleju na papierowym ręczniku. 6. Podajemy z sosem czosnkowym z koperkiem lub używamy jako wkładki do hotdoga (hot-tofu :) Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Podpłomyki 172

wszystkie składniki ciasta i je wyrabiamy. 2. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Kroimy paprykę w kostkę. 4. Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, sól, pieprz i bazylię. 5. Ciasto dzielimy na 4 części i je rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia(...)przekładamy rozwałkowane ciasto. 7. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, kukurydzę, kurczaka, paprykę i posypujemy startą mozarellą. 8. Podpłomyki pieczemy w 180⁰C przez ok. 10-15 min. Podpłomyki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który zmniejsza stężenie cholesterolu i zwiększa perystaltykę jelit, - witaminę C (pochodzącą z papryki), która przyspiesza gojenie się ran, - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z kukurydzy), które działają przeciwkrzepliwie

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Tagliatelle ze szpiankiem i łososiem 206

ząbek czosnku przez praskę i podsmażamy na oleju rzepakowym. 3. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy kilka minut. 4. Szpinak zagęszczamy jogurtem greckim i doprawiamy do smaku (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). 5. Filet z łososia smażymy na patelni teflonowej po ok. 7 min z każdej strony. 6. Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. 7. Łososia nakładamy(...)makaron wymieszanym z sosem szpinakowym. Tagliatelle jest bogate w: - żelazo (pochodzące ze szpinaku), które odpowiada za prawidłowy transport tlenu, - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 360 g   Energia: 540,8 kcal    Białko: 29,5 g    Tłuszcze

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z brokułami 372

łyżki nasion słonecznika (ok. 20g), - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Sałatę myjemy i rwiemy na drobniejsze kawałki. 2. Brokuły blanszujemy. 3. Ser Feta kroimy w kostkę. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt naturalny z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. 5. Prażymy na patelni nasiona słonecznika. 6. Na talerzu układamy sałatę, brokuły, Fetę i polewamy przygotowanym sosem. Całość obsypujemy nasionami słonecznika

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Burgery z łososia i czerwonej fasoli 192

porcje) - 200 g filetu z łososia, - puszka czerwonej fasoli (ok. 240g), - cebula (ok. 40g), - ząbek czosnku, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - przyprawy: sok z cytryny, sól, pieprz, wędzona papryka, sos sojowy. Sposób przygotowania 1. Usuwamy skórę z łososia. 2. Łososia siekamy na drobno. 3. Siekamy cebulę i szklimy ją na oleju rzepakowym. 4. Fasolę odsączamy z zalewy i rozgniatamy widelcem(...)Łączymy ze sobą fasolę, zeszkloną cebulę, łososia i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. 6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, wędzoną papryką, sosem sojowym 7. Formujemy 4 kotlety. 8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony. Burgery są bogate w: - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie, - cynk (pochodzący

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach