pieprz, łyżeczka majonezu, szczypta szafranu - do smaku Przygotowanie: Pierś kroimy na niezbyt wielkie medaliony. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą szafranu. Mieszamy z odrobiną majonezu i marynujemy całą noc. Sos przygotowujemy następująco: na mięsie gotujemy delikatny wywar. Z odrobina wywary "rozmiksowujemy" serek topiony. Dodajemy warzywa oraz posiekany koper i pozostałą zieleninę. Kiedy zmiękną i nadadzą smak sosowi - wlewamy serek
Kuchnia po mojemuPyszne, rozpływające się w ustach kotleciki wołowe duszone w sosie, podane z kopytkami lub kluskami śląskimi, czyli tradycyjne bitki wołowe. Jeden z moich ulubionych przepisów na polski obiad <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 500 g udźca wołowego lub wołowiny na pieczeń 2 łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, zgniecione nożem 2 liście laurowe(...)mięso. Dusimy pod przykryciem 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy odrobinę ogień i gotujemy jeszcze 5 minut. 4. Mąkę ziemniaczaną zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, dokładnie mieszamy. Sos w garnku doprowadzamy do wrzenia. Cienkim strumieniem wlewamy wodę z mąką, cały czas mieszając. Gotujemy ostatnią minutę, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą. Podajemy z kopytkami lub kluskami
My Culinary ArtCieniutkie, długie kawałeczki z piersi kurczaka marynowane w zalewie na bazie sosu sojowego. O lekko słodkim smaku z rozgrzewającą nutą imbiru. Mięso należy pokroić na cienkie długie paseczki, wtedy ładnie się skręcą podczas smażenia. Dobre na przekąskę, do obiadu lub domowej tortilli. 40 dkg mięsa z piersi kurczaka Marynata: 50 mml jasnego sosu sojowego
Maślane ciasteczkoJeden z najprostszych sposobów na soczyste, mięciutkie i rozpływające się w ustach żeberka otulone jakże banalnym, a jednocześnie przepysznym sosem- na bazie ketchupu, miodu i cebuli. Jest to danie, które praktycznie robi się samo, wystarczy pokroić cebulę, wymieszać ją z ketchupem i miodem, potem wyłożyć na żeberka, a następnie bach- do piekarnika- i na 2 godziny zapominamy o mięsie :) Jako(...)dodatek polecam ryż, który fantastycznie smakuje w połączeniu z sosem i ogórki kiszone, które orzeźwiają całość. Przygotujcie koniecznie, gdyż smak tego dania na pewno Was nie zawiedzie :) * żeberka wieprzowe- 1,5 kg * cebula- 3 duże szt. * ketchup- całe opakowanie, 480 g (użyjcie swój ulubiony) * miód płynny- 1 łyżka * sól i pieprz- do smaku Żeberka natrzeć solą oraz pieprzem i umieścić
Kraina Miodem Płynącaświeżych drożdży - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczka cukru dodatki: - usmażone mięso z kurczaka z przyprawami (sól, pieprz, zioła, słodka papryka) - warzywa (pomidor, ogórek, sałata lodowa) - sos czosnkowy - ketchup Forma : blacha od piekarnika Przygotowanie: Drożdże dodaję do ciepłej wody z cukrem i odstawiam na chwilę. Do miski dodaję resztę składników na ciasto i wyrabiam razem z drożdżami(...)układam placuszki. Temperatura piekarnika : 200 °C Czas pieczenia: 7 minut Jeszcze ciepła przekrawam na pół, ale tak by koniec został połączony. Podaję z dodatkiem ciepłego mięsa, warzywami i sosami
Kuchnia co dniaKlasyczn e, włosk ie danie " Carbonara" składa się z spręzystego makaronu spaghetti , kremowego sosu na bazie żółtek ora z boczku . Domową Carbonarę możemy jednak przygotować w nieco łagodniejszej wersji - z szynką. Potrawa jest równie smaczna jak ta tradycyjna, a przy tym mniej kaloryczna i "lżejsza" . Ponadto danie to jest dziecinnie proste w przygotowaniu i wyjątkowo szybkie - idealne na codzienny, błyskawiczny(...)wrzucamy go do garnka w którym się gotował, dodajemy podsmażony boczek i wlewamy przygotowaną śmietankę z żółtkami. Podgrzewamy 2-3 minuty na małym ogniu , ciągle mieszając ( uważaj my aby sos za bardzo się nie "ściął" ponieważ powstanie nam "makaronowa jajecznica " zamiast C ar bonary). Podajemy od razu po przyrządzeniu posypane tartym parmezanem . Moje posty
Słodka StronaMój sprawdzony przepis na śledzie po grecku z rodzynkami,cebulką i marchewką w sosie pomidorowym.Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 500 gram płatów śledziowych 500 gram marchewki 500 gram cebuli 15 gram rodzynek mały słoiczek przecieru pomidorowego 1,2 szklanki oleju 3 ziela angielskie 2 listki laurowe 2-3 łyżki octu Sposób przygotowania: Śledzie jeśli(...)ognia. Wymoczone śledzie kroimy w 1,5-2 cm. kawałki,dodajemy do warzyw,delikatnie mieszamy.Przekładamy do miski,przykrywamy i wstawiamy do lodówki aby śledzie przeszły smakami warzyw i sosu. Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień
Bajeczna KuchniaPyszna sałatka na bazie burków ze śledziem i grzybami marynowanymi z sosem śmietanowo-musztardowym.Od kilku lat gości na moim świątecznym stole,moja rodzina zajada się nią ze smakiem. Składniki: 8 filetów śledziowych 8 buraków 4 ziemniaki 4 marchewki 4 jabłka 1 seler 8 ogórków kiszonych 1 cebula 1 słoik grzybów marynowanych sok z cytryny Sos: 2 szklanki śmietany
Bajeczna Kuchniaprezentuje. Najlepiej smakuje z chrupiącym pieczywem. Składniki: 5 filetów śledziowych 4 ogórki kiszone 5 jajek ugotowanych na twardo 2 papryki czerwone 1 mały słoik grzybów marynowanych 1 cebula cukrowa Sos: 1,5 łyżka musztardy 1,5 łyżka miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej papryki sól,pieprz Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie przez 1,5-2 godziny,odsączamy(...)nadmiaru wody i kroimy w kostkę.Paprykę,cebulę,ogórki ,grzyby i jajka kroimy w drobną kostkę.Składniki sosu mieszamy ze sobą i dodajemy do pokrojonych składników.Dokładnie mieszamy,wstawiamy do lodówki
Bajeczna KuchniaPolecam pyszne śledzie z cebulką w sosie pomidorowym . Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2-3 cebule 4 łyżki oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego Słodka i ostra papryka Sól,pieprz Cukier 1 łyżka octu Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 godzimy.Odsączamy z nadmiaru z nadmiaru wody,kroimy na mniejsze kawałki.Cebulę(...)cebula się zeszkli.Dodajemy koncentrat pomidorowy,ketchup,ocet i doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką,solą ,pieprzem i cukrem.Smażymy jeszcze przez 5 minut ciągle mieszając.Do ostudzonego sosu dodajemy śledzie i delikatnie mieszamy.Przekładamy do miski,przykrywamy i wstawiamy do lodówki . Śledzie najlepiej smakują po dwóch dniach
Bajeczna KuchniaKurczak przyrządzony z warzywami chińskimi z ryżem jest bardzo pożywnym i sycącym daniem . Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 0,5 łyżeczki curry sól słodka i ostra papryka olej do smażenia 4 torebki ryżu Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki,przekładamy do miski(...)dodajemy sos sojowy i przyprawę do kurczaka,mieszamy i odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy piersi z kurczaka i obsmażamy do miękkości mięsa,zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.Na tłuszczu pozostałym ze smażenia kurczaka wrzucamy mieszanką warzyw i smażymy do miękkości warzyw,co jakiś czas mieszając.Doprawiamy do smaku solą
Bajeczna Kuchniaobiadu. Jest smaczna i lekkostrawna, uwielbiam ją. Składniki: główka sałaty lodowej 0,5 kilograma pomidorków cherry 2 ogórki zielone 1 papryka czerwona 1 czerwona cebula garść czarnych oliwek Sos: 1/3 szklanki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu sól,pieprz sok z cytryny 1 łyżeczka ziół prowansalskich Sposób przygotowania: Sałatę lodową myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki, umyte(...)mniejsze kawałki. Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w pół plasterki, oczyszczone papryki i cebulę kroimy w paski. Oliwki kroimy w plasterki. Wszystkie składniki przekładamy do miski, składniki sosu łączymy ze sobą. Dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy
Bajeczna KuchniaSmaczna sałatka z sałatą lodową, pomidorami , cebulą i sosem czosnkowym. Polecam do grilla lub obiadu. Składniki: główka sałaty lodowej 500 gram pomidorów cherry 2 cebule czerwone 0,5 szklanki oleju 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz sok z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka musztardy Sposób przygotowania: Sałatę lodową myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki(...)cztery części. Cebulę obieramy, kroimy w paski. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy miód, musztardę, przeciśnięte ząbki czosnku, sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem i delikatnie mieszamy, wstawiamy na pół godziny do lodówki. Podajemy schłodzoną
Bajeczna KuchniaPlacki po usmażeniu wychodzą chrupiące i smaczne, najlepiej smakują ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Składniki: 2 małe cukinie 2 jajka 1 małą cebula 5 łyżek mąki pszennej Sól, pieprz 1 łyżeczka proszku do pieczenia Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinie obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy, pozostawiamy na 10-15 minut żeby cukinia puściła(...)dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, doprawiamy do smaku pieprzem. Wszystko mieszamy, placki nakładamy łyżką i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Placki podajemy z kleksem śmietany lub sosem czosnkowym
Bajeczna Kuchniamomentu aż warzywa będą miękkie, dodajemy cukier i ocet, gotujemy przez 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę oraz chili, dokładnie mieszamy, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Ostudzony sos miksujemy blenderem, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 15 minut
Bajeczna Kuchnia