obiad, jak i na kolację. Polecam :) Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE 800 g ziemniaków 2 puszki filetów z makreli w sosie musztardowym z chrzanem Graal 300 g pieczarek 1/ 2 pora 200 g żółtego sera 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka masła 1 łyżeczka rozmarynu sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki(...)żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. W żaroodpornym naczyniu układamy zapiekankę warstwami najpierw ziemniaki, przyprawiamy je solą i pieprzem oraz rozmarynem, później układamy filety z makreli wraz z sosem, kolejno pieczarki z porem, a następnie polewamy śmietaną i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Smacznego
Symfonia smakowasurówkę na raz... Jest przepyszna i, kierując się jedynie smakiem, prawie nikt nie zgadnie, że składa się głównie z brukselki. Składniki: - 20 dag brukselki - 1 jabłko - garść rodzynek - sos: 1 łyżka miodu, 1 łyżka oleju, sól, pieprz Brukselkę obierz z zewnętrznych liści, umyj i pokrój na cienkie plasterki. Dodaj obrane i starte jabłko. Rodzynki pokrój na mniejsze kawałki(...)zalej wrzątkiem, opłucz i dorzuć do reszty składników. Wymieszaj z sosem, posól do smaku
Smakuje zdrowoSkładniki: 100 g kaszy 150 g kabanosów 1 czerwona papryka 3 ogórki kiszone 4 liście sałaty lodowej sos 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Paprykę, ogórki pokroić w dużą kostkę. Cebulę w półksiężyce, a kabanosy na mniejsze kawałki. Wszystko włożyć do miski, dodać kaszę, wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać(...)oliwy, doprawić solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać sałatkę, wymieszać. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasifasolki szparagowej mrożonej lub świeżej 3 łodygi selera naciowego (200 g) 1 por (150 g) 400 g marchwi 2 strąki papryki czerwonej 2 cebule (150 g) 4 łyżki sosu sojowego olej do smażenia 100 ml wody przyprawy : 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka papryki słodkiej pieprz czarny , pieprz cayenne (papryka ostra) sól Link do filmu z przygotowania : Wieprzowina duszona z jarzynami(...)minutach do wieprzowiny dodaję 100 ml wody nakrywam pokrywką i duszę na małym ogniu przez około 30 minut . Po 30 minutach : Do wieprzowiny dodaję wszystkie warzywa , doprawiam przyprawami , dodaję sos sojowy , mieszam i całość duszę jeszcze pod przykryciem około 20 minut . ( pieprz 1 duża szczypta , pieprz cayenne 1 duża szczypta , sól do smaku ) Pod koniec duszenia sprawdzam smak i jeżeli
Uwaga Babcia Gotujeszybki w przygotowaniu makaron domowy . Na pewno jest smaczniejszy niż sklepowy a wcale nie jest trudny do przygotowania . Możemy go użyć do zup , przygotowania lasagne lub makaronu z sosem . Będziemy potrzebować : 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 3 jajka (około 170 g) 1/2 łyżki oleju lub oliwy ( 7 g) 1/3 łyżeczki soli Link do filmu z przygotowaniem : Makaron domowy(...)żeby delikatnie obeschło . Po 20 minutach – krojenie makaronu : Lekko przesuszone płaty rozwałkowanego ciasta kroję za pomocą noża lub maszynki do makaronu na mniejsze kawałki – jeżeli chcę użyć makaronu do sosu to kroję w dłuższe cienkie paseczki , jeżeli przygotowuję lasagne to kroję na wielkość naczynia w którym przygotuję danie a jak do zupy to w szersze krótkie paseczki (krajankę ) Tak pokrojony
Uwaga Babcia Gotujebazylii drobno siekam. Czosnek kroję w drobniutką kostkę. Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach . Teraz gotuję makaron według przepisu na opakowaniu, tak żeby dodać gorący makaron do sosu. Na rozgrzanym oleju na patelni smażę do miękkości pierś z kurczaka (około 15 minut) pod koniec smażenia doprawiam solą i pieprzem. Gdy smażę pierś przygotuję warzywa – w garnku w którym(...)warzyw około 10 minut. Teraz do miękkich warzyw dodaję usmażoną pierś z kurczaka, bazylię doprawiam solą i pieprzem, mieszam i całość duszę jeszcze około 3 minuty. Do tak przygotowanego sosu dodaję gorący makaron, mieszam – danie jest gotowe. Na talerzu makaron posypuję żółty serem. Makaron ze szparagami jest gotowy można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujeseler naciowy 600 g pomidorów 1 średnią cebulę mały pęczek natki pietruszki 1 papryczkę chili 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego do smaku: sól, pieprz sos tabasco lub inna pikantna przyprawa Link do filmu z przygotowania: Jambalaya ryż z warzywami https://www.youtube.com/watch?v=vGySzVVXlAM Przygotowanie: Najpierw przygotuję wszystkie składniki na Jambalaya: Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu(...)duszę około 20 minut. Następnie dodaję pomidory, mieszam i dusze kolejne 5 minut aby pomidory się rozpadły. Na sam koniec dodaję: koncentrat pomidorowy, ryż, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem, sosem tabasco (jeżeli nie mamy tabasco to możemy doprawić ostrą papryką), całość dokładnie mieszam i podgrzewam jeszcze około 3 minut. Jambalaya jest gotowa. Ryż z warzywami Jambalaya jest gotowy, można podawać
Uwaga Babcia Gotujejajka w sosie tatarskim uwielbiam-i bardzo często je robię-polecam Składniki: 10-15 jaj ugotowanych na twardo średni majonez łyżka śmietany 18 % średni słoiczek grzybków marynowanych kilka korniszonów 4-5 szt. cebulka sól,pieprz,maggi Przygotowanie: jajka ugotowane,obieramy,kroimy na połówki, grzybki,korniszony i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę,mieszamy z majonezem,śmietaną,doprawiamy do smaku solą(...)pieprzem oraz maggi układamy na półmisku według uznania albo na sosie tatarskim jajka tak jak ja,lub odwrotnie jajka na spód i na wierzch sosik pyszne-każdy je lubi ,idealne na każdą imprezę domową czy święta Smacznego
Swojskie jedzonkowww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Bardzo prosta propozycja na smaczny i klasyczny obiad. Mięso jest mięciutkie, aromatyczne i zanurzone w pysznym sosie. Pasuje w zasadzie do wszystkiego, więc to od Was zależy - z czym je połączycie. Doprawić też możecie na swój smak. 500g dowolnego mięsa wieprzowego (u mnie łopatka) 1 cebula (duża) 1 marchewka 2 ziarna(...)patelni (na tym samym oleju co smażyło się mięso). Dodać (z tłuszczykiem) do bitek wraz z pokrojoną (w plasterki) marchewką i przyprawami. Dusić (na niewielkim ogniu) do miękkości. (Sos powinien zagęścić się od mąki, w której obtoczone było mięso.) Na końcu wsypać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku
Di gotuje/rafex.eu/?fref=ts , dostarczając niesamowitego bukietu przypraw "5 smaków". Składniki 1 łyżeczka masła ghee 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka przyprawy 5 smaków 1,2 l bulionu warzywnego 5 g pasków grzybów mun 1 liść kaffiru opakowanie makaronu soba natka pietruszki pieprz Przygotowanie Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy. W rondlu, rozpuszczamy masło, dodajemy warzywa, podsmażamy. Dodajemy przyprawę, sos sojowy, posiekany czosnek i imbir, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść kaffiru, paski grzybków. Gotujemy do miękkości warzyw i grzybów, doprawiamy pieprzem. Zupę podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchen250ml letniego mleka - 50 g świeżych drożdży - 1 jajko - 50 ml oleju ,najlepiej rzepakowy - 10 g soli - 5 g cukru - 1 mała łyżeczka suszonej bazylii lub ziół prowansalskich Sos serowy : - 2 opakowania śmietanki 30 % ( 400 g) - 1 serek topiony naturalny ( 100 g) - 2 ząbki czosnku - szczypta pieprzu czarnego i ziołowego - gorgonzola ale tylko dla tych co lubią ten smak(...)taką silikonową więc bardzo prosto to zrobić ,smarujemy spód ciasta olejem bo wtedy ciasto jest jeszcze bardziej chrupiące ,pamiętajmy że jest to zaledwie kilka kropel , Na wierzch ciasta nakładamy sos serowy , posypujemy mozzarellą i układamy pomidory a na wierzch piórka cebuli . Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni z blaszką w środku , jak się nagrzeje wkładamy najlepiej w dwie osoby pizzę
Wypieki Renemarchewki będą prawie miękkie (przez ok. 15-20 minut). Z garnka zdejmujemy pokrywkę, ogień zwiększamy i gotujemy do momentu, gdy marchewki zupełnie zmiękną. W tym czasie pomarańczowo-maślano-miodowy sos powinien częściowo odparować i trochę zgęstnieć. Ugotowane marchewki przekładamy na półmisek, polewamy powstałym sosem i posypujemy posiekaną natką. Tak przygotowane marchewki stanowią świetny dodatek do wszelkich pieczonych, smażonych i duszonych
MyCookBook.ploleju z obu stron. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem z suszonymi grzybami. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Polędwiczki wyjmujemy z naczynia, a pozostały sos i grzyby blendujemy. Otrzymamy w ten sposób smaczny sos do mięsa. Doprawiamy w razie potrzeby. Gotowe
Czerwona Porzeczkapół łyżeczki przyprawy kebab - gyros 2 szklanki mąki pszennej pozostałe składniki: filety z kurczaka przyprawy do kurczaka mieszanka sałat pomidor papryka ogórek ser feta ziarna słonecznika czerwona cebula domowy sos czosnkowy (http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2014/03/podstawowy-sos-nadajacy-sie-do-wielu.html) Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Taki zaczyn pozostawiamy, aż "ruszy" czyli zwiększy swoją objętość. Dodajemy(...)chrupiące. Mięsko przygotowujemy według uznania - doprawiając je przyprawą do kurczaka i smażymy. Miseczki wypełniamy sałatą, pokrojonym ogórkiem, pomidorem, cebulą, papryką i serem feta. Posypujemy prażonym słonecznikiem. Polewamy domowym sosem czosnkowym. Pięknie wygląda
Lawendowe Nieborozpuścić na patelni. Dodać miód i poczekać chwilę, aż się wymiesza z masłem. Następnie dodać jabłka i smażyć na małym ogniu aż jabłka zmiękną a na patelni wytworzy się sos. Na talerzu ułożyć placki, ułożyć wkoło jabłka, polać sosem i posypać cynamonem
My simple kitchen