dziś uwielbiam buraki pieczone. Pierwszy raz je zrobiłam i są wyśmienite. Zrób je ze mną :) Składniki dla 2 osób: 6 średnich buraków rukola ser feta pestki dyni sos do pieczenia ( 30 ml octu balsamicznego, łyżka miodu, szczypta cynamonu, 30 ml oliwy z oliwek, szczypta papryki czerwonej słodkiej, sól, pieprz) sok z połowy cytryny i starta skórka Wykonanie: Buraki myję(...)obieram i kroję w ósemki. W miseczce mieszam składniki na sos. Mieszam go razem z burakami, przekładam na blaszkę i wkładam do piekarnika na około godzinę. Gdy będą miękkie, czekam aż lekko ostygną i mieszam razem z rukolą, serem feta i pestkami dyni. Polewam wszystko sokiem z cytryny i małą ilością oliwy. Posypuję startą skórką. Gotowe
Bike By Lifedobrze mieszamy drewnianą łyżką . Cały czas mieszamy i stopniowo dolewamy połowę bulionu . Dodajemy jabłko i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut , po trochu dolewamy bulion. Aby sos miał gęstą i kremową konsystencję zmiksowałam całość . Na końcu dodałam curry , sól , pieprz i śmietanę . Gotujemy jeszcze ok . 4 minut cały czas mieszając. W międzyczasie gotujemy brukselkę i brokuły(...)osolonej wodzie ( 10 minut) . Warzywa po ugotowaniu dokładnie odsączamy na sitku , następnie układamy na półmisku i polewamy sosem . Bardzo dobrze smakują z kurczakiem pieczonym i pieczonymi ziemniaczkami . Smacznego
Gorący kąsekpodstawa gdy mało mamy czasu rano, a śniadanie trzeba koniecznie zjeść. Składniki : * 2 jajka ugotowane na twardo * papryka czerwona * 2 pomidory * sól, pieprz do smaku * świeży koperek * sos czosnkowy Folwark Przygotowanie : Paprykę i pomidory pokroić w kostkę, dodać jajka pokrojone w ósemki. Całość przyprawić, posypać koperkiem i dodać sos - tyle ile lubimy. Podawać ze świeżym pieczywem
Magiczne Życie Martynaleśnika, zawijać krokiety. 3. Jajko do panierki roztrzepać widelcem, dodać mleko. Gotowe krokiety panierować w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Podsmażyć na złoto. Podawać z ulubionym sosem - u mnie był to pyszny Sos Cygański od WSP Społem
Kto ugości moich gości?jeszcze 30s/obr.5 Ciasto dajemy do rękawa i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kulki. Pieczemy na nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok 20 minut. Studzimy w otwartym piekarniku. Sos czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 70% kakao 1 łyżeczka masła 1/4 szklanki mleka Sposób przygotowania: Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr 9. Dodać masło i mleko, podgrzać(...)min/100°C/obr. 2, przelać sos czekoladowy do innego naczynia. Krem do eklerków 1 opakowania budyniu waniliowego 1 łyżeczka masła 700 ml mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: W garnuszku zagotuj 500 ml mleka. Pozostałą ilość wymieszaj z budyniami, mąkami i cukrem. Stopniowo dolewaj do gotującego się mleka. Mieszaj szybko i energicznie
ClauditteMissCookingsię zaraz po upieczeniu, ani na talerzu, ładnie prezentuje się po przekrojeniu. Jeżeli lubicie tarty w słonym wydaniu, gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Tartę można serwować z różnymi sosami, ja akurat serwowałam z sosem z sera fety, mięty i jogurtu greckiego, przepis tutaj . Inspiracja przepis z Kwestii Smaku . Składniki na kruchy spód (forma * o średnicy 26 cm, liczone
moj przepis nagołąbki nie przypaliły od spodu. Wodę, której były gotowana kapusta wlać do naczynia z gołąbkami do połowy wysokości. Piec 40 min w 150 st. z termoobiegiem. Podawać z sosem „białym” lub czerwonym (u mnie sos czerwony): 500 ml wody z pieczenia gołąbków 400 gr jogurtu greckiego/śmietany 18%/śmietany 30% sól pieprz koperek 1 łyżka mąki pszennej
moj przepis naZapiekanka z kalafiorem z makaronem domowej produkcji to danie bardzo delikatne, idealne dla warzywnych niejadków. Oprócz kalafiora zawiera domowy makaron, sos beszamelowy i grubą warstwę przypieczonej bułki tartej. Jest to danie bezmięsne, może być podane na obiad lub na kolację. Jeżeli nie macie czasu zapiekankę z kalafiorem możecie zrobić z gotowym pełnoziarnistym makaronem. Przepis na zapiekankę znalazłam na stronie Olgi(...)podgotować 2-3 min aż zgęstnieje, zagotować i odstawić. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką. W dużym naczyniu umieścić makaron, kalafior, pokruszyć na to ser biały, polać sosem beszamelowym, posypać cebulą, posypać bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. piec 40 min, aż bułka się zarumieni. Można piec z termoobiegiem. Smacznego! zapiekanka-z-kalafiora
moj przepis nadolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki z kurczaka). 2. Zakupy z listą! Gdy już będziesz mieć zaplanowane poszczególne posiłki w ciągu kilku najbliższych dni sprawdź(...)kuchni nigdy nie braknie Ci pomysłów na wykorzystanie innych produktów, które być może musiał(a)byś wyrzucić. Przecier pomidorowy (najlepiej domowy) lub pomidory w puszce – stanowią bazę do pysznego sosu pomidorowego, idealnie nadają się jako dodatek do pozostałego z poprzedniego dnia makaronu, ryżu czy kaszy. Kukurydza/groszek/fasola konserwowa – nieodłączne składniki wielu sałatek – jeżeli w lodówce znajduje się więdnąca sałata lub kawałek
moj przepis namały por (tylko biała część) około 100 gr 2 średnie marchewki ok 200 gr 1 średnia pietruszka (korzeń) ok 100 gr 3 jajka 3 łyżki sosu pomidorowego czy koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki słodkiej papryki Ciecierzycę(...)grubą kostkę, marchewkę, pietruszkę umyć obrać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i pora, dodać czosnek, pieczarki, podsmażyć żeby pieczarki puściły sok, dodać marchewkę, pietruszkę, sos pomidorowy, przyprawy, wymieszać, podsmażyć przez 5 min. Przełożyć do ciecierzycy, zmielić blenderem ręcznym na gładką masę. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, tak aby miał lekko złoty kolor. Dodać do zmielonej
moj przepis namojprzepisna.pl | Knedliczki z frużeliną truskawkową Co to są te całe Knedliczki – ano coś co zawsze jedliśmy z mięsnym sosem będąc w Czechach lub na Słowacji. Określiłabym je jako taka jakby mokra bułka na ciepło :). U mnie w wersji z owocami. Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z blogu Kuchnia Agaty . Składniki na dwa knedle o średnicy 7 cm i długości(...)woda ma lekko pyrkać, u mnie 4/9. Wyjąć z wody, 2 minuty ostudzić, pokroić na plastry grubości 1 cm np. nitką lub nożem z piłką i podawać natychmiast z sosem owocowym, mięsnym lub warzywnym. Frużelina truskawkowa: 600 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 2) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona
moj przepis naduże, pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 700g) 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka Gyros 4 łyżeczki oliwy z oliwek 6 łyżek syropu z brzoskwiń (lub więcej jeśli chcemy uzyskać więcej sosu) 300g ryżu długoziarnistego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak z brzoskwiniami – Wykonanie: Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, osuszyć, pokroić w kostkę, dodać przyprawę Gyros, 4 łyżeczki oliwy i odstawić(...)brzoskwiń, podsmażyć. Po ok. 5 minutach dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Do miseczki wsypać ryż, na to wyłożyć kurczaka z brzoskwiniami. Polać sosem z patelni. Smacznego! The post Kurczak z brzoskwiniami, czyli obiad w kilka minut! appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeposypujemy więcej sera, około 4 łyżki. Beszamel: na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i stale mieszamy, aż dobrze się połączą. Następnie wlewamy mleko i nadal mieszamy aż do zgęstnienia sosu - robimy to na małym ogniu, aby nie zagotować. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem polewamy zapiekankę i wstawiamy całość do piekarnika na około 35 minut (180 stopni
Kolorowy Przepisownikpieczonym czosnku/ jajko poche z topinamburem/ palone masło i czosnek niedźwiedzi Lasagne z batatami/ karmelizowane pory z chrzanem/ sałatka ze smażonych pieczarek Chrupiące kulki z ziemniaków i łososia/ siekany sos ziołowy/ majonez pietruszkowy/ frytki z kalarepy w tempurze Dorsz smażony w ziołowym maśle/ soczewica z serami pleśniowymi/ sos jabłkowo-waniliowy/ chipsy z batatów Po wszystkim klasycznie nastąpiła zbiorowa degustacja przygotowanych
karmelowyfolię aluminiową wlewamy oliwę z oliwek i obtaczamy w niej rybę. Zawijamy folię i wkładamy dorady do parowaru na 1 i 2 poziom. Włączamy urządzenie na 23 minuty. Sos Tzatziki Ogórka myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką pozbywamy się gniazd nasiennych. Ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Na tarce o mniejszych oczkach ścieramy ząbki czosnku. Ogórka(...)solimy i kiedy po paru minutach puści wodę, odcedzamy ją i dodajemy do ogórka jogurt naturalny grecki, oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny i starty czosnek. Sos tzatziki doprawiamy pieprzem czarnym i solą. Roszponkę myjemy i osuszamy, po czym układamy na talerz. Po wyłączeniu się parowaru rybę delikatnie wyjmujemy z folii i układamy na roszponkę. Czekam na wasze
Parowar Faceta